Šta je novo?

Школске униформе

Да ли сте за увођење школских униформи?

• Да

Glasovi: 26 41,3%
  • Не

Glasovi: 37 58,7%

• Ukupno glasača
    63
Opusteno.

Samo da uniforme ne budu one kecelje koje su pokusali da uvedu u nekoj skoli nego prave uniforme ispod koje dete ne nosi svoju odecu nego u njoj dolazi u skolu.
Ako moze vojska, policija vala mogu i osnovci i srednjoskolci u neke pristojne uniforme.

Mada mislim da su osnovna sredstva za rad i blago povecanje plata profesora i ucitelja prioritet.
Pre par godina nismo imali valjane klupe i stolice, a o opremi za fizicko i kartama iz geografije iz doba SFRJ i da ne pricam..

Ne znam zasto kodeks oblacenja ucenika ne bi bio dovoljan. Jedno je to kada su uniforme tradicionalne kao u Engleskoj ( i to ne svim skolama), pa je drzava bogata i moze da priusti lepo skrojene, elegantnije uniforme, u cilju ucenickog ponosa i dostojanstva itd, a drugo kada zele da ih naprsno uvedu kod nas. Zaista, zbog cega bas sad? Menjane mentaliteta? Ako je taj mentalitet porast jednoumlja u drzavi, onda neka hvala, a sve se nekako ka tome upravlja.

Stvar je opet u "sistemu vrednosti", zaista ne bi trebalo biti bitno da li su garderoba i cipele skupe ili jeftine, vec da li je dete cisto i pedantno, sta je "kul", a sta nije, i na kraju krajeva da li je dete dobar ucenik. Taj prestiz u materijalnom, to pokazivanje sta ko ima (telefoni su sada bitniji od patika btw) su deca naucila od roditelja. I to onih roditelja koji su u osnovnoj nosili plave uniforme.

Pa i u toj Engleskoj je jednog dana morala da se prelomi kicma i odustano od kodeksa oblacenja i uvede uniforma.
Fora je sto se to kod njih dogodilo pre dosta vremena pa je to sada kao neka tradicija. A zasto ne bi mi zapoceli istu tu tradiciju kod nas?

Zar ne treba svaki ucenik da se oseca jednako i kao deo drustva?

Da li neo dete treba da place/bude tuzno zato sto ono ne moze da nosi Nike duks od 7.000, vec ima Pumo sa buvljaka za 1.000?
Ili zato sto je kupio farmerke na pijaci, a ne u nekoj brendiranoj radnji?
Sve ovo sam video u skoli ili mi se cak i dogodilo.

Bilo bi lepo da se za pocetak izabere jedna "test" skola u kojoj bi ucenici nosili uniforme kako bi se videla potreba za kolicinom, kvalitetom materijala i funkcionalnoscu izabranih uniforma, a tek naredne godine uvesti te uniforme u veci broj skola.
---
Ovo nisu skolske uniforme (Pokusaj u Srbiji):
163.jpg

Ovo se vec mogu nazvati uniforme. Nazalost samo ovaj dzemper i kosulja bez propisane boje ili tipa panatalona i patika (Pokusaj u HR).
skolske_uniforme-1379.jpg

Mi više imamo veze sa Turcima nego sa britancima i amerima u svakom pogledu, stoga mi je imbecilno forsiranje uniformi koje neće ništa promeniti niti popraviti.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=415627#p415627:2thnbss3 je napisao(la):
vucko » 09 Nov 2016 01:27 pm[/url]":2thnbss3]Mi više imamo veze sa Turcima nego sa britancima i amerima u svakom pogledu, stoga mi je imbecilno forsiranje uniformi koje neće ništa promeniti niti popraviti.
Pa Turska je imala obavezne uniforme, i ukinute su baš pre koju godinu. Lično sam ih video i prilično se iznenadio (npr. devojčice su nosile suknjice). :sesir:

Školske uniforme su produkt prošlosti, a mi valjda ne želimo da baš u svakom pogledu idemo nazad.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=415629#p415629:3nhcwz6j je napisao(la):
GOJE » 09.Nov.2016/2:34 pm[/url]":3nhcwz6j]
Školske uniforme su produkt prošlosti, a mi valjda ne želimo da baš u svakom pogledu idemo nazad.

Po tebi sve sto je nastalo u proslosti ne valja posto mi tezimo napretku i nekoj lepsoj buducnosti?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=415637#p415637:33wto80d je napisao(la):
bl3y4 » 09 Nov 2016 02:02 pm[/url]":33wto80d]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=415629#p415629:33wto80d je napisao(la):
GOJE » 09.Nov.2016/2:34 pm[/url]":33wto80d]

Po tebi sve sto je nastalo u proslosti ne valja posto mi tezimo napretku i nekoj lepsoj buducnosti?
Svaka čast za izvrtanje reči.

U ovom slučaju se radi o predlaganju nečega što je prevaziđeno i nepotrebno. Ajde nešto korisno da radimo.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=415567#p415567:29703pvz je napisao(la):
bl3y4 » 09 Nov 2016 02:17 am[/url]":29703pvz]...
Ako moze vojska, policija vala mogu i osnovci i srednjoskolci u neke pristojne uniforme....

Da li si služio vojsku, ili si možda radio kao ugovorac? Policajac, pretpostavljam, nisi bio :D

Ja sam eto, služuio vojsku, imam neki neutralan/blago pozitivan stav prema tome, ali posle tog iskustva ne vidim ikakvu vezu i analogiju sa školom kada pričamo o jednoobraznosti u oblačenju, osim - svi su u svim kasarnama obučeni isto, ali oni sa dobrom vezom bolje prođu.

Ako se želi da se smanje razlike i pojača ravnopravnost, pa neka onda u praksi ista pravila i merila o ponašanju, disciplini, znanju... itd. primenjuju na svu decu, bez obzira ko su im roditelji, i bez obzira kako se oblače kada dolaze u školu.

A ako se neko loži na učenice u suknjama, to je već druga stvar.... :D

Da li neo dete treba da place/bude tuzno zato sto ono ne moze da nosi Nike duks od 7.000, vec ima Pumo sa buvljaka za 1.000?

Jao decije traume i suze sto nema nike ''original'' duks. A drugari te inace prate po radnjama i pijacama i gledaju ti unutrasnjost farmerki i dukseva da sracunaju koliko vredis. Mislim taj isti muceni klinac ce da ode na rodjendan, ekskurziju u svom fals duksu pa ce prezivljavati iste traume ukoliko mu roditelji na prvom mestu ne objasne besmisao njegove tuge.

Mislila sam da je taj Air Max sindrom nestao sa devedesetim ali izgleda je jos uvek aktuelan ''spolja gladac iznutra jadac'' sistem.

Potpuno pogresan pristup detetu je uniformisati ga. Deca deo svog identiteta grade oblacenjem i izgradnjom svog "fazona". Ovo je potpuno destruktivno po sistemu "Drzi vodu dok majstori odu". Da na prvu frustriranom delu populacije svi izgledaju po PS - u.
Podrsku ovome daju samo oni koji ne zele da se sete kako je bilo biti dete i svoja nezedovoljstva i komplekse lece na deci.

Послато са Nexus 5X уз помоћ Тапатока

Nisu to traume zbog toga sto neko nije ima Najk duks nego zbog toga sto su ga neki zbog toga omalovazavali, ismevali i iskljucivali iz drustva.

Posto sam trenutno na fakultetu to doba mi i nije tako daleko (istina OS zavrsio pre 7 godina)...
Mozda vama ovo deluje smesno ali verovatno nikada niste imali takvih problema ili ste na njih sto pre zaboravili.

Meni se takva situacija samo jednom dogodila. Dok sam bio srednjoj skoli prisao mi je jedan od "drugara" iz odeljenja i pitao me gde sam kupio jaknu na sta sam mu ja odgovorio da mi je baba kupila kao poklon u Pancevu na buvljaku. On se naravno na to slatko nasmejao i otisao.
Ipak je momak uvek obucen u markiranoj odeci od glave do pete i nije mu jasno kako mogu da kupim nesto na buvljaku.
Ja sam tada bio vec dovoljno mator da mi to nije smetalo ali sam definitivno zapamtio taj dogadjaj..

Ne kazem da bi uniforme resile sve probleme skolstva ali bi makar bile mali korak ka nekom boljem stanju.
Svakako je od uniforma vaznije opste stanje u skolama i uslovi u kojima djaci pohadjaju nastavu ali to ne znaci da o uniformama ne treba razmisljati unapred.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=415680#p415680:1xpu9b24 je napisao(la):
11030 » Sre Nov 09, 2016 6:24 pm[/url]":1xpu9b24]

Jao decije traume i suze sto nema nike ''original'' duks. A drugari te inace prate po radnjama i pijacama i gledaju ti unutrasnjost farmerki i dukseva da sracunaju koliko vredis. Mislim taj isti muceni klinac ce da ode na rodjendan, ekskurziju u svom fals duksu pa ce prezivljavati iste traume ukoliko mu roditelji na prvom mestu ne objasne besmisao njegove tuge.

Mislila sam da je taj Air Max sindrom nestao sa devedesetim ali izgleda je jos uvek aktuelan ''spolja gladac iznutra jadac'' sistem.
I tek kako je aktuelan. I na mnogo vise stvari se prostire od toga kako je čovek obučen, ako me razumeš. Velike socijalne razlike su normalna stvar za nerazvijenu zemlju. I ja sam u srednjoj školi imao drugare koji kupe farmerke koje kostaju pitaj Boga koliko, oni ih obuku jednom, dvaput ili čak nijednom. Jer imaju toliko stvari da ne mogu da ih iznosaju. I te farmerke nove zavrse u kontejneru. Ne jer su im omalele, nego jer su postale ,,demode,, . A sa druge strane sam imao drugara koji je imao jedne i nosio cele godine samo njih. A niko od ovih koji su imali nikad nije ponudio da mu da te farmerke koje oni nece da nose. Ono, mislim, razmisljaš: ,,Bolje da ih nekome daš, pa da nosi, nego da ih baciš u kontejner,, . Pritom, sto se skole tiče, taj drugar koji je bio siromašan je za sve ove burzuje bio doktor-profesor. I on bi, da je imao pola, koliko su imali ovi drugi ,,stigao na mesec,, , sto nas narod kaze. Ali ne, nije. A zasto nije? Zato sto jednostavno nije mogao da plati sve sto mu je bilo potrebno. Nije mogao ni deo toga. E time bi drzava trebala da se bavi, da pomogne takvim ljudima, koji hoce da uce i cene sto imaju uslove za to. A ne da se bavi uniformama i slicnim glupostima.

Jadni tinejdrzeri, nece vise moci da gledaju nasminkane drugarice u minicima i stiklama sa izbacenim grudima.
Smrk...

Nisu to traume zbog toga sto neko nije ima Najk duks nego zbog toga sto su ga neki zbog toga omalovazavali, ismevali i iskljucivali iz drustva.
Meni se takva situacija samo jednom dogodila. Dok sam bio srednjoj skoli prisao mi je jedan od "drugara" iz odeljenja i pitao me gde sam kupio jaknu na sta sam mu ja odgovorio da mi je baba kupila kao poklon u Pancevu na buvljaku. On se naravno na to slatko nasmejao i otisao.
Ipak je momak uvek obucen u markiranoj odeci od glave do pete i nije mu jasno kako mogu da kupim nesto na buvljaku.
Ja sam tada bio vec dovoljno mator da mi to nije smetalo

Mozda se nije smejao buvljaku nego sto ti je baba kupila :mrgreen: Deca su pogana, cak i da svi budu uniformisani od glave do pete smejace se nekom jer je klempav, debeo, nosi naocare i slicni debilni razlozi.

I ja sam u srednjoj školi imao drugare koji kupe farmerke koje kostaju pitaj Boga koliko, oni ih obuku jednom, dvaput ili čak nijednom. Jer imaju toliko stvari da ne mogu da ih iznosaju. I te farmerke nove zavrse u kontejneru. Ne jer su im omalele, nego jer su postale ,,demode,, . A sa druge strane sam imao drugara koji je imao jedne i nosio cele godine samo njih. A niko od ovih koji su imali nikad nije ponudio da mu da te farmerke koje oni nece da nose. Ono, mislim, razmisljaš: ,,Bolje da ih nekome daš, pa da nosi, nego da ih baciš u kontejner,, . Pritom, sto se skole tiče, taj drugar koji je bio siromašan je za sve ove burzuje bio doktor-profesor. I on bi, da je imao pola, koliko su imali ovi drugi ,,stigao na mesec,, , sto nas narod kaze. Ali ne, nije. A zasto nije? Zato sto jednostavno nije mogao da plati sve sto mu je bilo potrebno. Nije mogao ni deo toga. E time bi drzava trebala da se bavi, da pomogne takvim ljudima, koji hoce da uce i cene sto imaju uslove za to. A ne da se bavi uniformama i slicnim glupostima.

ja sam isla u skolu tj odeljenje sa ekstremno bogatom decom a i bas siromasnom. Nikad nisam cula ''burzuja'' da omalovazava drugu osobu zbog odece, materijalnog stanja i slicno, cak su umeli da udele viskove i to bez bilo kakvog gledanja sa visine. Sta znam, kod nas je bilo zezanja, zadirkivanja (nikad vezano za materijalni status) ali se nisu desavale ekstremne situacije kao danas sto se provlaci po novinama. Ono dete sto se ubilo zbog vrsnjackog nasilja su maltretirali bas iz suprotnih razloga, jer je bio lepo obucen, svidjao se devojcicama, a to nekome nije bilo po meri pa su ga krvnicki tukli dok je celo rukovodstvo skole i drzava okretalo glavu od toga. Time treba da se bavimo, kao i pomoci nadarenim a siromasnim ucenicima. Uniforme i ako uvedu, bojim se da nista nece resiti.

Samo marame crvene i kapice plave sa zastavicama u rukama i bice super. Mislim stvarno ste za uniforme?

Послато са Nexus 5X уз помоћ Тапатока

Ne vidim ništa loše u tome. Nisam za ukalupljivanje pojedinaca, ali na taj način bismo definitivno rešili probleme oko kodeksa oblačenja i različitih tumačenja šta je pristojno za školu a šta ne. Uostalom, ta deca će da porastu, da se zaposle, a na poslu ih opet čeka nekakav kodeks oblačenja ili uniforme.

@profa_chb
Ignorišeš predhodne postove
al hade .... po kodoksu koje su to ,,pristojne,, patike i ,,pristojni,, mobilni telefoni
pa i sada
bez i sa tupavim keceljama
izdaleka vidi se po obući pripadajuca soc. klasa na detetu
a po mobilnom aparatu vidi se i kasta...

mada moze i to da se reši .......ali u tripleksu
za učenike kecelje a za patike i mobilni keceljice :laugh: :lool: :laugh:

cak poredjenje sa inostranim školama koje nose školsku uniformu,
nije primereno
i služi samo radi dovodjenja u zabludu narodnih masa
da se sakrije prava namera izrečene budalaštine od datog predloga

jer tamo školske uniforme nose kao obeležje pripadnosti odredjenoj školi
a tamo se one i razlikuju po visini cene školarine
te obležje pripadnosti služi kao ponos pripadanja odredjenoj soc. klasi

interesatno upravo oni koj su izrekli budalaštinu od predloga
školovali su se u ovaj zemlji iz budjeta (besplatno)
a sada za našu decu uveli su samofinasiranje
a nikako im nije palo na pamet da pre izglasavanja tog predloga prvo
vrate pare koje su iz budjeta otišle za njihovo školovanje
kako bi poslužile kao dodatna stipedija za decu iz siromašnijih slojeva

Danas prosečno dete nema šanse da dobije ič od stipedije
ili mora mensu da baca u nesvest ili mora da je teška socijala

za takvu budalaštinu malo je jedan sapun da operu usta :rant:

Oprosti, samo sam utrčao, nisam stigao sve da pročitam.

Pa i kada ne bi postojala razlika u obući, neko dete bi nosilo nakit, skup/jeftin sat, frizuru od 50 evra, sočiva u boji, verska obeležja, navijačka obeležja, politička obeležja... A onda su tu i sveske od 20 ili 520 dinara, olovke sa pijace, reklamne olovke, fensi olovke, pernice sa Pokemonima, ranci i torbe sa likom i delom Vinija Pua, i tako u nedogled.

Na primer, u Petoj beogradskoj gimnaziji se na fizičkom nosi isključivo bela majica, crni šorc, i Startas Borovo patike. Mislim da to nije od skoro, neka me ispravi neko ako zna.

Ah, da, zabraniti mobilne u školi ;)

Oprosti ti meni , na mom oštrijem tonu...... al u trenutku odreagovah :(

Naša deca su jača od nas
jer od momenta radjanja su okružena velikim socijalnim razlikama još od porodilišta
svi primecujemo da se današnja deca razlikuju od nas.... i to je dobro, nemaju utopističke ideje
te i ne treba ih lagati (i keceljama prikrivati) lakše ce plivati kroz život
a razlika je osnovno obeležje u svoj prirodi pa i medju ljudima
:sesir:

Opušteno ;)

Ja u tome ne vidim laganje, mada se može i tako predstaviti. Današnja deca se toliko razlikuju zbog toga što su im mnoge stvari daleko lakše dostupne "nego što su nama bile", a ne umeju sa njima. Prividno sazrevaju brže i prividno imaju veća znanja o svetu koji ih okružuje. Nemam nameru da idealizujem prošla vremena, jer je i tada bilo vršnjačkog nasilja, samo u drugačijim oblicima. Sve to što nama danas deluje kao da je gore treba posmatrati i kroz prizmu toga da se u medijima o tome piše više, kao i da se piše poprilično tabloidno.

Ergo, nemam nikakvu revolucionarnu pozadinu vezano za stav "za školske uniforme", već isključivo praktične razloge.

Ogroman boj ljudi koji se zalaze za uvodjenje uniforma bi bili revoltirani da im se to trazilo dok su oni bili u skoli.
Lako je podrzavati tako nesto kad si odrastao covek i kad te se takva odluka ne tice.

U društvu bez moralne, socijalne i kulturne kohezije, iluzorno je zamajavati se ovakvom temom. Osim onako, čisto filozofski.

Vrh