Šta je novo?

Фасаде / Fasade

I niko da ponisti odluku koja nije po proceduri divno ocigledno da proje 10 god tadasnji vlasnici parcele nisu mogli da izdejstvuju dozvolu za rusenje pa su predvidjali ostanak fasade i gabarita uz dogradnju ...
 
Cemu ova farsa i laz o prethodnoj zastiti , ambijentna celina clan 7 zakon o zastiti spomenika i kulture i ostalo kada moze da vrslja i radi u drzavi ko kako hoce. Investitor u nekretnine u Srbiji je bog i batina i stoji iznad zakona i istorije.

Prosto bruka i sramota da se ruse dve stare kuce da bi se napravilo futuristicka zgrada koga nikoga od turista nece zanimati. Ajde da porusimo sve pa zavod da ide da se bavi poljoprivredom.

Da se natera investitor da napravi istu fasadu uz neku malu nadogradjnu pa nekako da progutam tu knedlu.

Niko od jacih novina da pise danas o ovome. Sve je postalo normalno. :bash: :bash:

Sledeca zgrada koja ce da se rusi je bivsi zavod u Admirala Geprata, to mogu da se kladim.
 
Jezivo. Znate li vi koliko je stranih turista obozavalo ovde da dodje u onaj restoran iza...bio je to mali dah mediterana u Resavskoj. Velika steta ne samo za samu zgradu, vec i za ceo prostor oko nje.

Udavice se na kraju u sopstvenom profitu.

Zgrada prezivela 3 rata i nakon 112 godina neko se nasao pametan da je srusi. Ok. Idite sada lepo u Italiju, Spaniju i Francusku pa se divite kulturnom nasledju, posto nase ocigledno nestaje bez ikakvog problema. Oni svoje cuvaju za razliku od nas.

Sram bilo Zavod za zastitu spomenika. Ako je uopste vise prefiks zastita - validan.
 
I Komunalnu mafiju. Sve to lepo treba...

tenor.gif


MUP ako ima manjak ljudstva neka zaposli više. Ionako se stalno diče kako imaju sve više žena.
A isto važi i za inspekcije. Naravno, uz više zaposlenih da dođe i više rada i kontrole.
Ne treba nam još par desetina hiljada trutina koje će samo da primaju platu a da ne rade ništa i da još pritom prave dodatnu štetu društvu i gradu.
 
Ne postoji nikakvo opravdanje za unistavaje starih zgrada pod zastitom (cak, i ako iz nekih nejasnih razloganije nije pod zastitom),
nikakva vlaga, propala konstrukcija itd. Morala bi barem spoljnja fasada da se sacuva. Nadogradnja je manje zlo od potpunog brisanja zgrada iz postojanja.
 
Za sve one koji su prijavljivali ili zele da prijave grafite na fasadama, stigao mi je odgovor koji je sledeci:

"Чланом 60. Закона о становању и одржавању зграда („Службени гласник РС“ бр. 104/16), прописано да корисници односно власници посебних делова зграде (стан, пословни простор, гараже, гаражно место) имају обавезу да одржавају зграду, односно заједничке делове зграде на начин којим се обезбеђује функционалност зграде као и да од зграде, односно заједничких делова зграде не прети опасност настанка штете и штетних последица.

Сходно члану 6. Одлуке о комуналном реду („Службени лист града Београда“, бр. 10/11, 60/12, 51/14, 92/14, 11/15, 61/15 и 75/16), прописано је да је власник зграде, односно корисник зграде у државној својини, дужан да се стара о уредном стању спољних делова зграде, тако да су у складу са наведеним, сви власници и корисници објеката у обавези да уклоне графите са фасада својих објеката. Надзор над извршењем одредаба ове Одлуке врши орган комуналне инспекције (градске или општинске) издавањем налога власницима и корисницима објекта да уклоне графите са спољних делова зграде, ако је увидом на лицу места констатовано да исти нису уклоњени.

У складу са чланом 9. Одлуке о комуналном реду, надлежност по питању спречавања константног исписивања графита, лепљења плаката, прљања или нарушавања изгледа спољних делова зграде на неки други начин, има Комунална милиција која може, појачаним присуством и контролом на одређеној локацији, у оквиру својих овлашћења утврђених законом и у складу са чланом 63. Одлуке о комуналном реду, на лицу места да идентификује и санкционише починиоце, чиме спречава нарушавање комуналног реда прописаног поменутом Одлуком.

Градске и општинске службе делују по тренутно важећим Законима и Одлукама, и чине све у својој моћи да сузбију исписивање графита и слична ружна деловања у Београду.

Било би корисно да се грађани ангажују и укажу Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре на проблеме исписивање графита и захтевају решавање истих.

Захваљујемо на корисним сугестијама и савесном односу према нашем граду и и његовим културним добрима.



С поштовањем,


Секретаријат за комуналне и стамбене послове

Градска управа града Београда

Република Србија



Краљице Марије 1/XIII-XIV

11000 Београд

+381(11)715 72 78

Fax:011 3376-324

komunalno.stambeno@beograd.gov.rs

http://www.beograd.rs
"

Dakle, zakljucak je da za problem postojanja grafita "Sekretarijat za kominalne i stambene poslove Gradske uprave grada Beograda RS" predlaze da saljemo predloge, inicijative i predstavke "Ministarstvu gradjevinstva, saobracaja i infrastrukture". Zna li neko kome konkretno iz tog ministarstva poslati mail?
 
Marc, ne razumeš. Oni samo hoće na fini pravnički način da ti kažu ovo.

Beskorisni korumpirani paraziti.
 
Npr. tetki u Kumodraškoj su četiri puta švrljali na fasadi kuće nakon što je uklanjala, pritom to nisu bili ni grafiti već obično škrabanje, na kraju je odustala jer policiju i bilo koje gradske službe ne zanima uopšte da reše taj problem. I ko sada treba da nadoknadi štetu ljudima koji održavaju fasade i opet budu zapišane jer neko ne radi svoj posao.

S obzirom da ovde svakako nema volje da se uhvate na delu ti koji ovo rade, treba više uložiti sredstva u uklanjanje grafita, napraviti posebno odeljenje za uklanjanje grafita, da imaš 10 radnika koji nedeljno očiste ajde prizemlja 20-30 zgrada (imaju sredstva i aparati koji efikasno uklanjaju bilo koju prljavštinu sa odgovarajućim uređajem) brzo bi se videla promena, a vandali bi bili manje voljni ako bi im se grafiti uklanjali odmah narednog dana po prijavi građana.
 
Evo sredjenih fasada u Glavnoj, gledano kroz moj objektiv :)

OwaPlCS.jpg


LInGfRU.jpg


mA3Fzfr.jpg
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=749511#p749511:h6ndp9vx je napisao(la):
platonist » Пет Јун 19, 2020 5:47 pm[/url]":h6ndp9vx]Zgrada "Putika" u Kralja Milana
За када се планира крај радова?
 
OwaPlCS.jpg


Ако ишта у овом граду треба да иде "под мач" онда су то ови солитери. Буквално веће ругло и бахато силовање визуре Београда од било ког приватног пројекта у задњих 30 година. Чак и бивши Совјети уништавају своје а ми их чувамо више од културноисторијских добара из центра

https://www.rferl.org/a/russia-moscow-khrushchyovka-5000-demolished/28652992.html
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=749579#p749579:10zzxk5y je napisao(la):
Kailan » Пет Јун 19, 2020 9:55 pm[/url]":10zzxk5y]
OwaPlCS.jpg


Ако ишта у овом граду треба да иде "под мач" онда су то ови солитери. Буквално веће ругло и бахато силовање визуре Београда од било ког приватног пројекта у задњих 30 година. Чак и бивши Совјети уништавају своје а ми их чувамо више од културноисторијских добара из центра

https://www.rferl.org/a/russia-moscow-khrushchyovka-5000-demolished/28652992.html
Opet nepoznavanje gradiva. To sto se u Moskvi rusi su takozvane Kruščovke, gradjena 60-tih godina nakon velikog influksa stanovništva u gradove. Ono sto je karakteristično za njih jeste da su privremenog karaktera! Gradjene su veoma brzo od vec izgradjenih betonskih blokova.
Ponavljam one su privremenog karaktera i one su vec trebale da se sruse!
Ovo u Zemunu je potpuno druga prica, ne vidim ni jedan razlog zasto bi ih rusili.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=749602#p749602:3gxl92wt je napisao(la):
Садко » 19 Jun 2020 10:03 pm[/url]":3gxl92wt]Ја бих зграде у Главној у Земуну решио овако (са нешто суптилнијим одабиром нијанси) - https://www.gradnja.rs/kako-je-sivi-bet ... -fasadama/

Mi to vec imamo :) i to kao spontanu umetnost :)

Clip.jpg
 
Opet dolazim kao branitelj gradiva koji vecina ne zna. Dobro je objasnio kolega gore Al ja bi dadao da osim sto su po sebi dobar primer te space age arhitekture slicne onim u nemackoj italiji i francuskoj voleo bi da se originalni arhitekta postuje i ofarabaju u belo kakve su i bile, nikakvo mesanje sa privremenim istocnoblokovskim buckurisom i sarenilom

Sent from my MRD-LX1 using Tapatalk
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=749511#p749511:2x2m3vzc je napisao(la):
platonist » Pet Jun 19, 2020 6:47 pm[/url]":2x2m3vzc]Zgrada "Putika" u Kralja Milana

IMG-3739.jpg
Bilo je rasprave na forumu da li je erker zgrade nestao tokom bombardovanja ili je naknadno srušen zato što se nije uklapao u oljuštenu fasadu...
34qdsNz.jpg
 
Vidim da ce vratiti neke elemente sa stare fasade, ali i dalje nije za uporediti.
 
Nije to to bez erkera. Inače čudi me da nisu vratili erker, to su im ipak dodatni kvadrati. Meni su iz firme rekli da im zavod nije dopustio dogradnju tj. vraćanje erkera. Ćudi me da zavod ne dozvoljava da se zgrada vrati u izvorno stanje, ali dozvolili su da se dogradi za sprat, što je još veći absurd.

A u resavskoj su dozvolili da se eto samo tako sruši kuća stara 100 godina, iako nije bila u lošem stanju iznutra. Investitor je namerno uklanjao fasadu parče po parče da deluje kao da bi mogla da se uruši svakog trenutka.

Zavod treba hitno preimenovati u zavod za uništavanje spomenika kulture grada Beograda.
 
Opet mi nije jasno taj mozak u zavodu koji ne dozvoljava investitoru da vrati erker. Koji razlog moze neko da navede za takvu odluku ?

Sta ? kao kvari pogled iz kralja milana prema skupstini ? Iskreno bi voleo da investitor iz inata napravi taj erker. Zasto njemo nesto zabraniti kad investitor u resavskoj 25 radi sta hoce.
 
Vrh