Šta je novo?

Фасаде / Fasade

NIje država pogoršala problem već ga je delimično rešila.

Stanari ne mogu da se dogovore da zamene dve sijalice, a ne da urade fasadu.

Како га је решила, молићу? Тако што је створила такве услове да више нико нормалан није спреман да потроши ни један динар на сопствену фасаду? И зашто би, кад држава, о нашем колективном трошку, сређује фасаде изабраних?

Неки јесу, већина није, али поента је да их од сада тек неће сређивати.

Требало је, уместо поклона за шачицу изабраника, натерати све оне који живе на ударним локацијама да среде сопствене фасаде.

Овако, добили смо пар нових фасаде, које ће трајати пар година, а након тога - вечно сивило.

Kako ono kažu maliciozni pojedinci, stanari su krivi i odgovorni kad im neko treće lice uništava fasade? :kafa:
Jel su odgovorni i krivi i kad nadležne institucije kurblom ne mrdaju da to spreče i snakcionišu? :kafa:

Неуништива „Српска Спарта”

677z381_grafit.jpg

Уметност или ружење објекта, мурал или графит, дозвољено или забрањено, допадљиво или рогобатно, тек станари зграде у срцу Врачара, на углу Његошеве и Кнегиње Зорке, више не знају шта ће са својом фасадом на којој је пре неки дан поново освануо огроман натпис „Српска Спарта”, са пратећим текстом.

Њихове муке почеле су још у фебруару када је овај графит или мурал први пут освануо на згради која се налази у заштићеној зони старог Београда. После неког времена непозната особа их је пријавила комуналној инспекцији због немара и неодржавања фасаде од вештачког камена. Инспектори су им оставили рок од пет дана да обришу или прекрече графит или ће, у супротном, Скупштина станара бити прекршајно процесуирана и новчано кажњена. Куд ће, шта ће, скупили су 320 евра и ангажовали мајсторе да прекрече зид. Друга варијанта била је такозвано прање пескирањем које би их коштало 2.000 евра, а то је за њих било неприхватљиво.

Углавном, 19. маја фасада је прекречена. Међутим већ следеће ноћи на истом месту појавили су се натписи: „ГВ”. Нико није знао шта то значи, могли су само да нагађају. И коначно, прекјуче је освануо исти онај графит из фебруара, са истим пратећим текстом за који су установили да би требало да представља цитат говора глумца Милоша Жутића који је у филму „Бој на Косову” тумачио улогу легендарног цара Лазара.

grafit-2.jpg

Будући да су једном већ дали паре за сређивање фасаде, станари су одлучили да то овај пут не ураде, уз констатацију да је боље да новац уплате неком од домова за незбринуту децу него за кречење, када ће неко и онако опет испробати своје вештине на зиду њихове зграде. Ко је тај неко – то станари не знају. А није да баш ништа нису покушали.

Наиме, случај новог осликавања фасаде пријавили су комуналној милицији из које им је стигао одговор да они ништа не могу да ураде, једино да непрестано стражаре испред зграде. Ваља додати и чињеницу да су недавно преко пута, у непосредној близини Природњачког музеја, постављене нове камере које снимају обе улице – и Његошеву и Кнегиње Зорке. Комшије су на то указале комуналној милицији и предложиле им да „скину” видео-записе на основу којих би могли да установе ко ноћу црта по фасади. Одговор је био да они немају та овлашћења и да то може једино да наложи суд.

„Српска Спарта” је иначе слоган који користе нека удружења и покрети са ових простора, и којим се истиче да је Црна Гора држава српског народа и светиња Српске православне цркве.

http://www.politika.rs/scc/clanak/45582 ... ska-Sparta

ГВ verovatno označava ''Гробари Врачар'', mada treba imati u vidu da može biti skraćenica i za jedan produkt organskog porekla. U ovom slučaju, na isto mu dođe. :kafa:

P.S.
Jesam li pomenuo da se ovo nalazi na jedan blok od sedišta tzv. Komunalne milicije? :kafa:
I šta kažu forumski pravednici, stanari su krivi, jel da? :kafa:

Krivi su i stanari, a krive su i institucije.
Vidimo da stanari nisu (i ne bi) mrdnuli malim prstom dok im nije prećeno kaznom. Drugo, da li je bilo potrebno platiti majstore da im prekreče nešto što je mogao jedan stanar da uradi za pola sata??
Komunalna milicija postoji samo da bi postojala, ona ne radi ništa osim maltretiranja normalnog naroda. Znamo dobro da su sve te navijačke grupe koje šaraju po fasadama pod zaštitom SNS-a. Postavljaju milion kamera po gradu ali niko "ne može" da skine taj snimak bez "naloga suda" (wtf?)
I to da ne zaboravimo da je ovo ipak veliki grafit, ne želim uopšte da ga nazovem muralom. Tu je bila angažovana veća grupa ljudi i to je potrajalo najmanje pola sata, a verovatno čak i više da se uradi. Pa da su i crtali noću u 4, ne verujem da to nije baš niko video, a ako je video i nije zvao miliciju, ili nije barem snimio, onda znamo kakav smo narod...

Zašto bi stanari mrdali prstom u gradu koji izgleda ovako?
https://goo.gl/maps/rf3C4BXPd8NLALr29

Zašto bi stanari mrdali prstom kada znaju da će u roku od dve nedelje njihova svojina ponovo biti uništena, kao što je bio slučaj sa ovom zgradom pre dve godine?
https://goo.gl/maps/a1v31dWqmf2MhCPD6
Ovaj Guglov snimak je iz 2014. ali znam da je fasada prizemlja sređena 2017. jer sam lično razgovarao sa stanarima i lično gledao radove. A onda, dve nedelje kasnije, video kako brzo niču novi grafiti, na sveže sređenoj fasadi. I kao što ova zgrada sa ''Srpskom Škartom'' leži na blok od sedišta komunalne policije, tako ova zgrada u Carice MIlice leži na blok od nove ispostave SUP Stari Grad, gde obitavaju i uniformisani policajci. Pa ipak, jel mislite da je to sprečilo svinje da šaraju opet? Naravno da ne.

I onda, čemu sve to? Ako Grad i država samo uzimaju i kradu, zašto bi ljudi bacali još svojih para?

Što se tiče noćnih žvrljanja, lično mogu da potvrdim da su svinje koje to rade izuzetno brze i vešte, i da su u stanju za svega par minuta da naprave ogromne svinjarije a da niko ni ne primeti. Znam jer se to desilo i mojoj zgradi. Imam običaj da kasno ležem, a noću ulica bude dovoljno tih da čujem kad neko prolazi. Pa ipak, kad sam se probudio jedno jutro, video sam nove velike svinjarije na fasadi.

Nema tu leba od običnih ljudi i uradi-sam mera. Rešenje je jasno, i zna se odavno. Da se nadležnost nad vandalizmom ponovo vrati i u ruke obične policije, a da se Komunalni lelemudi nateraju da rade svoj posao. A ne da mi se ti parazitski hohštapleri hvalisaju po novinama kako godišnje napišu čak PET prijava za grafite! :evil: :evil:

Ako neko ne veruje da su to odvalili, pronaći ću mu vest od pre par godina, kad se povela priča u javnosti o svinjarenju Brankovog mosta, pa se Komunalci dičili kako su ''napisali pet prijava za šaranje prošle godine''. Paraziti odvratni!

Evo vesti Novosti iz 2016.

Ceo grad u grafitima!
J. NOVAKOVIĆ | 25. januar 2016. 14:24 | Komentara: 27

Novi propisi i veće kazne nisu sprečili žvrljanje po fasadama, izlozima, autobusima...Vandali išarali čak i policijska vozila, a "omiljene" su im kompozicije "Beovoza"

bg-grafiti1-2001-2016_620x0.jpg

KOMUNALCI INTERVENISALI 31 PUT

- BILO je ukupno 31 postupanje u vezi sa ispisivanjem grafita u 2015. - saopšteno je iz Komunalne policije. - Izdata su četiri prekršajna naloga, pokrenuta su tri zahteva sudiji za prekršaje, a u tri slučaja je oduzeta roba.

https://www.novosti.rs/vesti/beograd.74 ... -grafitima

Hohštapleri korumpirani!

Samo su slagali da bi ih peskiranje grafita kostslo 2000€
Sto nije tacno

Sumnjam da je iko lagao namerno. Mislim zašto bi? Da su hteli da se izvuku, samo su mogli da daju izjavu ''imali smo opciju da damo 320 evra za farbanje ili da odaberemo skuplju varijantu, peskiranje''. Moguće da je neko pogrešio ili da je neko loše preneo iznos za peskiranje.

Zato sto tu gore ne moze biti ni 1000€ za peskiranje znam koliko i kako se rade i kako se cijene peskiranja krecu ...

Pa i za krečenje jednog zida je prenaduvana cena. Za 100 evra mogu da kupe hobi kineski kompresor i sa njim da farbaju i peskiraju koliko god puta da treba.

Izgleda da ce svaka zgrada morati, pored sredstava za ciscenje, standardno da ima kantu sa bojom i roler, da jednom nedeljno krece fasadu protiv grafita.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=747054#p747054:307mmd1k je napisao(la):
direktor » 11 Jun 2020 10:30 pm[/url]":307mmd1k]Zato sto tu gore ne moze biti ni 1000€ za peskiranje znam koliko i kako se rade i kako se cijene peskiranja krecu ...

Koliko košta kvadrat antigrafitne zaštite?

U zavisnosti od vrste podloge i drugih specificnosti od 500 din pa do 1500 din plafon po mkv
Postoji nacin da se st*** odvikne od saranja a to je sindrom slomljenog prozora i brza reakcija ...
Ima zgrada koje su sarane konstantno pa su odustali jer je grafit uklanjan u roku 48 h
Postoji firma koja nudi uslugu uklanjanja grafita uz mjescno odrzavanje iste ...
Ali 90 posto stanara fasada njihove zgrade ne interesuje uopste inace ne bi trpili isarane fasade pa cak i onih plaćenih iz budzeta kao na kosančicu na primjer ...

OK, a nakon uklanjanja grafita sa prethodno zaštićene podloge, da li zaštita mora da se ponovo nanosi?
A što se tiče "sistemskog rešenja" - da ima volje, bilo bi i rešenja, ali nema volje za mnogo što šta, mogli bi u nedogled da pišemo o tome.

Zavisi od vrste podloge da li je glatka ili hrapava princip je da se nakon uklanjanja grafita to mjesto ponovo napeska ili namaze AGZ ako je mermer uz nanjeta dva sloja Agz moze da bude dovoljno da se spere 2 grafita bez ponovnog nanosenja zastite ....naravno toplom vodom pod pritiskom.Za stanare bi bilo najbolje kad bi u mjesecno odrzavanje uveli cistu fasadu kao stavku od npr 1500 ili 2000 din zavosno od fasde povrsine itd ...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=747107#p747107:1uprdi0u je napisao(la):
direktor » 12 Jun 2020 06:28 am[/url]":1uprdi0u]
Postoji nacin da se st*** odvikne od saranja a to je sindrom slomljenog prozora i brza reakcija ...
Jedini pravi način su institucije - obrazovne i pravosudne institucije, koje odavno nemamo.

Kneginje Zorke 16 (ugao sa Sv. Save). Zgrada oronula nemarom dugogodišnjeg upravnika, fasada počela da se obrušava na ulicu. Malopre je baš pao solidan komad, srećom niko nije povređen. Prijavljeno Beokomu.

Update: Došla komunalna razapeli narandžastu traku celom dužinom zgrade. Prolaznici počupali traku, eno je vuče se po trotoaru.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=747133#p747133:34g0z5xe je napisao(la):
direktor » 12 Jun 2020 08:53 am[/url]":34g0z5xe]Zavisi od vrste podloge da li je glatka ili hrapava princip je da se nakon uklanjanja grafita to mjesto ponovo napeska ili namaze AGZ ako je mermer uz nanjeta dva sloja Agz moze da bude dovoljno da se spere 2 grafita bez ponovnog nanosenja zastite ....naravno toplom vodom pod pritiskom.Za stanare bi bilo najbolje kad bi u mjesecno odrzavanje uveli cistu fasadu kao stavku od npr 1500 ili 2000 din zavosno od fasde povrsine itd ...
Hvala.

Решење проблема графита, у три тачке:

• 1. Забрана продаје боја у спреју;
    2. Благовремено уклањање трагова вандализма, из разлога који су добро познати свима иоле упућенима;
    3. Спровођење постојећих закона, и њихово пооштравање, ако се укаже потреба.

Bas jake mere, svi bi se uplasili. Ja sam vise za odsecanje ruke za saranje sprejom pa neka sara nogama.

2 .i 3, - u redu, . 2. radim i sam na svojoj zgradi, zajedno sa komšijama, naravno.

1. (zabrana prodaje boja u spreju) - pa boje se ne prodaju zbog grafitera, već zbog majstora i hobi majstora.
Ja ih eto koristim i za sitne popravke i pravljenje svega i svačega, kao i za hobi - maketarstvo (specijalne, ne ove iz farbare).
Ljudi farbaju sve živo tim sprejevima: bicikle, čamce, metalni nameštaj....Znam stomatologa koji je svoju opremu u ordinaciji farbao tim sprejem.
Nema od zabrane prodaje ništa.

Ako postojeći zakoni i propisi nisu dovoljno precizni, treba doneti nove. Da li će se tretirati kao javno dobro, kao uništavanje imovine, kao prouzrokovanje štete... za to postoje pravnici.
I naravno - sprovođenje.

Pa ceo grad je sada pokriven kamerama. Verujem da je vrlo lako ispratiti jednu osobu i tako saznati kuda se krece.

Jednostavno nema volje da se ovakvi i slicni probleme rese.

Vrh