Šta je novo?

Фасаде / Fasade

Treba zabraniti prodaju i posedovanje spreja maloletnicima, a stariji koji se nisu opametili bar mogu krivično odgovorati. Takođe ne bi bilo loše i uvesti akcizu na sprejeve koja se koristila za čišćenje grada...

Ma ja bih to po kratkom postupku, neko unakazi fasadu sprejom, plaća komplet sredjivanje fasade, plus troškove policiji što su ga jurili i eventualno sudske ako govedo ne prihvati da plati kaznu. Reč je o nečemu što nikako ne može biti slučajnost, sama pomisao da ne bi imali šta da prodaju da bi platili kaznu bi ih demotivisalo da se uopšte dohvate spreja. Ali, ako uzmemo u obzir da su jedne od najvećih štetočina i optapa ovog društva političke stranke, onda im se ne isplati da jure one koji uništavaju fasade, kada i sami koriste sve žive površine da izlepe svoje glavurde.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=747210#p747210:1u8uec43 je napisao(la):
Хаеул » Pet Jun 12, 2020 1:04 pm[/url]":1u8uec43]Решење проблема графита, у три тачке:

• 1. Забрана продаје боја у спреју;
    2. Благовремено уклањање трагова вандализма, из разлога који су добро познати свима иоле упућенима;
    3. Спровођење постојећих закона, и њихово пооштравање, ако се укаже потреба.

Molim te, pisi nekome ove predloge. Ja vec jesam...pa da ne budem "usamljeni rendzer" kome jedinom smetaju grafiti. :notok:

Зграда неколико министарстава у Немањиној улици - повезали су климе пластичним цевима ради одвода кондензоване воде из њих; то сам виђао на бочним и задњим фасадама, на предњој фасади државне установе - не:

......................

Мачванска, код Трга Моме Капора:

Svaka cast domacini !

20200612-143956.jpg

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=747210#p747210:1lqkbpi8 je napisao(la):
Хаеул » 12 Јун 2020 21:04[/url]":1lqkbpi8]Решење проблема графита, у три тачке:

• 1. Забрана продаје боја у спреју;
    2. Благовремено уклањање трагова вандализма, из разлога који су добро познати свима иоле упућенима;
    3. Спровођење постојећих закона, и њихово пооштравање, ако се укаже потреба.
О првом предлогу сам претходно писао подробније на овом форуму. Не, није потребно потпуно забранити продају спреј боја, јер оне имају и своју закониту примену, али јесте потребно ограничити њихову доступност, и то не само малолетнима. Заблуда је да су малолетници одговорни за већину графита.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=747244#p747244:1lqkbpi8 je napisao(la):
shadestudio » 12 Јун 2020 22:26[/url]":1lqkbpi8]Bas jake mere, svi bi se uplasili. Ja sam vise za odsecanje ruke za saranje sprejom pa neka sara nogama.
Постојеће мере не примењују, тако да не знамо да ли су нам потребни строже.

Просто, нашим полицајцима није довољно занимљиво, или им је из понижења, да гоне вандале и сличне „ситне преступнике”. А пошто знамо да се не баве ни оним крупним лоповима, човек не може а да се не запита: чиме се наша полиција уопште бави? Која је то „златна средина” која њих занима?

Resavska 25, kuća Pere Velimirovića,
sagrađena 1908. arhitekta Jovan Ilkić.

And7rey":1ewiqlw7 je napisao(la):
U toku je rušenje kuće na adresi Resavska 25, poznata po tome što BIRN objavio tekst o njoj i o tome kako je direktorka zavoda za zaštitu odobrila njeno rušenje iako je pod zaštitom. Posle je direktorka njih tužila za objavljivanje informacije koja je bila javno dostupna (wtf?)
Kriminal i korupcija su još jednom prevladali, niko neće izaći na ulicu da spasi ovu kuću, niko neće izaći na ulicu da se bori prodiv nepravde, protiv uništavanja nasledja i kulture. I tako parče po parče mi nestajemo kao društvo, nestaje naša istorija, a nada je već odavno nestala.

Evo i tekst o zgradi:
https://www.vreme.com/cms/view.php?id=1672913

Sent from my iPhone using Tapatalk

Kacio sam render buduce zgrade u resavskoj vec je bila rasprava na forumu

Данас сам видео старијег човека како чисти у Бранковој графит са зграде нитро разређивачем и крпом. Има људи који се труде.

Nitro razređivač je fantastična stvar. Nije mi jasno zašto se više ne koristi u čišćenju svinjarija. Što od profesionalnih službi, što od stanara.

Za razliku od krečenja, on ostavlja površine ''čistoće'' iza sebe koji, nakon što se svinjarije speru, posle par meseci pokrije tanak sloj prašine i čađi. Tako da za razliku od rešenja sa prekrečivanjem (valjda sam se pravilno izrazio), kod njega razlike u tretiranim i netaknutim površinama mnogo brže nestaju.

A za razliku od peskiranja, on ne jede i ne oštećuje fasadu. Bukvalno istopi farbu i rasturi je na molekule, a kamen odnosno malter ne može da ošteti za tako kratko vreme izlaganja. Sjajna stvar.

Ako je hrapava površina teško će nitro sa krpom odraditi posao.

Meni pada na pamet jedino da se fasada premaže nekom "masnijom" bojom i tako dobijemo mnogo glatkiju površinu koja se lako čisti. Vrv je anti-grafit zaštita upavo tako neki masniji premaz (lak)

Nitro i uljani razređivač su zakon za čišćenje svega i svačega. Naravno, treba znati par caka.

Pa ako se farba iz spreja nanosi prskanjem, to onda znači da gde ona ''dopre'', dopreće i nitro razređivač. Samo možda pod uslovom da se i on stavi u prskalicu, pa tako nanese, da pokrije svaku površinu, ukljujući i mikro-neravnine na kamenu fasade. Nitro je tečnost (i za razliku od farbe, ostaje tečan, ne suši se), tako da proći će gde god može, i sve što dodirne rastvoriće.

Mislim samo da je možda nedostatak to što je potrebna malo veća količina, da bi se sve dobrano ''ispralo'', jer verovatno ne može jedan ''talas'' da rastvori sve. No dobro, opet bolje i jeftinije nego krečenje ili peskiranje.

Чистио је глатку површину и имало је ефекта, мада на истом улазу има и старијих графита који нису скинути.

Dobro napreduju ovi iz Marere sa zgradom u Makedonskoj, već stavljaju nove prozore koliko sam uspeo da vidim danas kroz zavesu, mislim da će za maksimalno 2-3 meseca da završe.

Da koliko sam video danas u prolazu menjaju daske na terasi ispred, nedavno je komplet sređivan unutra i baš pristojno izgleda, radio je par meseci prošle godine i usluga/ponuda je bila dosta dobra, pa su ga zatvorili ubrzo. Valjda će konačno da proradi na duže.

Vrh