Bender Rodriguez » Уто Јул 02, 2019 5:04 pm[/url]":1vidve4x]Kad pomenuste secesiju... Juče sam prisustvovao jednoj raspravi ljudi koja me je podsetila na brojne rasprave sa foruma. Potegla se priča o ''klonovima'' secesije koji se pojavljuju u zadnje na Dorćolu i Vračaru. Ono što mi je bilo interesantno, i što me je asocirali na forum, je kako različite osobe, iako sličnog intelektualnog nivoa i opšteg obrazovanja, različito gledaju na tu pojavu. Osoba koja je arhitekta je od starta tvrdila i objašnjavala da je to kičeraj i nazadovanje. S druge strane, druge dve osobe, takođe fakultetski obrazovane i već u poznim godinama, su rekle kako se njima to sviđa. Ako ništa drugo, da im je bar bolje od Lego kockica koje se seju po ovim modernim naseljima/blokovima što se trenutno grade.
Pominjem ovaj primer jer sam tu shvatio kako različiti ljudi različito gledaju na istu pojavu, i da kod nekih tema zaista nema ''ispravnog'' i ''neispravnog'' stava. Arhitekte to gledaju na jedan način. Ljudi koji nisu arhitekte gledaju na drugi. Otprilike kao što dizajner ili projektant automobila gleda na mašinu na jedan način, a budući korisnik na drugi. Svako ima svoju perspektivu koja itekako ima validne tačke. Reći da li je u pravu samo jedan ili drugi je prosto nemoguće. Kod nekih stvari se izgleda ipak sve svodi na ukus i lični dojam.