Šta je novo?

Фасаде / Fasade

Ne razumem da neko uredjenje izloga i reklama etiketira kao fasizam...mi definitivno ne znamo znacenje te reci izgleda...zato i stavljamo znak jednakosti izmedju iste reci i nacionalizma


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Meni i dalje nije jasno, da stanari nisu bili uslovljeni. Da ako već nemaju svi identičnu stolariju, onda barem unificiraju roletne tj. boju istih.
To je moralo biti urađeno, jer džabe sav rad oko fasada kada je stolarija šarena kako je ko od stanara hteo.
Pogotovo što to ne bi bio neki veliki izdatak, s'obzirom da ne bi morali da menjaju niti kutije roletni, niti kanalice niti mehanizme već samo roletne.. čak bi iste mogle biti i radi uštede prelepljene folijom u boji koja je odlučena.
Takođe, dozvoljavanje da instalacije klima uredjaja idu sa spoljne strane fasade u tolikoj dužini je očajan izbor.
Dakle stanarima, koji su dobili sređivanje fasade besplatno, je bilo teško da sakriju instalaciju klima sa unutrašnje strane i ištemaju metar i po zida u stanu i da usaglase boju roletni.
Da ne pominjemo, na drugim primerima gde su ostali smanjeni prozori, zastakljene terase, pregrađeni zidovi.
Ja ovo sređivanje fasada samo vidim kao odobravanje i pohvalu tog kompletno bahatog ponašanja stanara zgrada i dozvoljavanja da se radi sa fasadama zgrada šta god se poželi čim iste promene na originalnim fasadama nisu sankcionisane i vraćene u originalno stanje.
 
Kod nas u novogradnji ne mogu da ugrade centralnu klimu, a kako ce se sprovesti tako nesto na starim zgradama... Problem je sto bi svaki obavezujuci zakon uvodjenja nekog reda u Beogradu naisao na strasan otpor "gradjana". Onda bi to i neki demagozi iskoristili politicki da bi pridobili njihovu podrsku. Tako da kad bi neko u vlasti i imao osecaja za estetiku ne bi smeo da pokrene to pitanje.

A evo i licnog primera. Mojoj zgradi je trebalo vise od godinu dana da se dogovori oko zamene motora za liftove, gde je grad jos sufinansirao projekat dve trecine cene... malo je falilo da ostane soliter bez liftova... Prvo su ovi sa prvog i drugog rekli sto mi da placamo liftove, a onda su i sa visih spratova poceli da pametuju, da nista ne fali liftovima, moze to da tera... iako su se zaglavljivali svaka 3 dana...
 
оно кад живиш у земљи у коме је сулуда демократичност да људи смеју да уређују сопствене излоге, прозоре и рекламе које плаћају од свог новца #живЈеТитоУмроНије

....

иначе, уопште није тачно да сви могу да граде како им се прохте већ то ради исти онај талог друштва који је довољно близак државној класи (или њен део) да за то пролази некажњено.

Разлог што та дивља градња уопште постоји није због тога што је држава преслаба а народ јак, напротив, од чича Томине колибе до тзв. "Београда на води" свака сулуда/илегална градња је дошла од једне те исте братије коју прејака држава штити док се народ ништа не пита. Они истински независни приватници који засметају власти врло брзо буду "очишћени" палицама у сред ноћи.

Докле год се Београђани не буду питали на шта ће да се бацају њихове паре од принудно отетих пореза него о томе буду одлучивали неки Весићи и Малији неће бити ту ни д од демократије и грађанске слободе.
 
Negdašnji hotel Vašington. Vraćanje ukrasa se očito činilo kao prekrupan zalogaj gradskim ocima.
 
Završena fasada u ulici Vojvode Dragomira 27 (Vračar).

2vila93.jpg


6gg84p.jpg


54gbag.jpg
 
Ne mogu da verujem da se klime vraćaju na ove stare fasade (ili bilo koju fasadu koja se renovira).

Da li je moguće da niko ko se nešto pita oko toga nema dovoljno zdravog razuma da to zaustavi?

Zar ne postoji način da se te klime prebace na dvorišnu stranu zgrade?

Ili da bar ti koji imaju terasu, ako hoće klimu, moraju da je stave na terasu a ne na fasadu? Imaš terasu ali se bahatiš i hoćeš i površinu terase i klimu na fasadi. Nije mi jasno.

Živeo sam u inostranstvu, u klimi koja je još toplija leti od naše, i nije postojao ovaj problem sa klima uređajima na fasadama. Ako si hteo da imaš klima uređaj morao si da ga sakriješ na terasi tako da se ne vidi sa ulice.

Ali kod nas je to izgleda "rocket science".
 
Najzad. Dragoslava Jovanovica. Fasada koja je kvarila utisak o citavom kraju.



 
Vašington je KATASTROFA. id*** do sada nijednu zgradu nisu uspeli pristojno da odrade. Jedva čekam da vidim kako će ove soc zgrade isfušerisati. Nadam se da će barem ovu kod Brankovog mosta pristojno odraditi, nakon 5 meseci i nameštenog tendera.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=442912#p442912:mro6wfi5 je napisao(la):
Svetivoda » Uto Mar 28, 2017 11:10 am[/url]":mro6wfi5]Najzad. Dragoslava Jovanovica. Fasada koja je kvarila utisak o citavom kraju.

Uze mi rec iz usta...potpuno je kvarilo sliku tog dela.
 
Gledajući kako je urađena rekonstrukcija nekadašnjeg hotela Vašington odnosno kako se stanari te zgrade ophode prema svojoj imovini mogu samo da zaključim da je Srbija definitivno zalutala u Evropi. Onolike klime načičkane na lepoj fasadi bez ikakvog smisla i osećaja za estetiku odaju utisak da se radi o nekoj sprdnji. Ko je lud u ovom slučaju - stanari ili država ili svi zajedno?
 
Videli smo nekoliko puta ovu zgradu preko puta Zadruge, izuzetno lepo izgleda, većina ukrasa je zadržana. Međutim, kao što smo ranije primetili, stolarija na prozorima nije zamenjena, a stara je prilično propala, ali najgore od svega su klime koje su ostale na pojedinim balkonima:

Pogledajte prilog 3
Pogledajte prilog 2
Pogledajte prilog 1
Ali našta ovo liči:

 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=442942#p442942:lu8wphh6 je napisao(la):
And7rey » Uto Mar 28, 2017 3:55 pm[/url]":lu8wphh6]Vašington je KATASTROFA. id*** do sada nijednu zgradu nisu uspeli pristojno da odrade. Jedva čekam da vidim kako će ove soc zgrade isfušerisati. Nadam se da će barem ovu kod Brankovog mosta pristojno odraditi, nakon 5 meseci i nameštenog tendera.


Ok, na stranu opravdane kritike, ali da nije ni jedna odrađena kako treba baš i ne stoji.

Vučina kuća je odlično odrađena, ok, bela boja je malo otišla negde gde nije trebalo, ali sasvim
pristojno izgleda. Zgradama od brankovog ka kalemegdanu vraćaju davno izgubljenu fasadnu plastiku.

Bilo je i problema recimo ona bela zgrada kod zadruge, ali vratili su je na doradu.

Što se tiče vašingtona, biće okrečena i druga polovina, ali od fasadne plastike nema ništa barem ne za sada.

Verovatno se ide na to da Vašington ionako neće preživeti neku buduću izgradnju na tom potezu.

Nego, osvanula je skela i nad ovom kućom na Slaviji.


Capture.jpg


Inače, imam info da je bilo dosta problema dok konačno nisu skinuli onu centralnu klimu na Vučinoj kući,
recimo da su pravili dosta problema. Srećom razum je preovladao na kraju.
 
Cesto se spominje 'nemogucnost' ugradnje klima a da se ne vide.
A pored gomile mogucnosti, koje ne ukljucuju zaista za individualne prostore nepraktican sistem 'centralne klime' , postoji jos jedno jeftino i brzo resenje.
Naime, na trzistu postoje prenosni klima uredjaji, ciji se izduv (topao vazduh) vezuje za dimnjak, ventilacioni otvor, a u krajnjem na prozor sa adekvatnim 'blendama' koje su montazno-demontazne.
Dakle, nacin postoji, ali ne postoji zainteresovanost.

I da se razumemo, pre ili kasnije doci ce do 'velike pobune' kada se krene sa pritiskom da se klime sakriju. Jer pre 10 godina kada su se pojavili jeftini i svima dostupni (a potrebni) klima uredjaji, gradski oci i nadlezne sluzbe su cutali i pravili se blesavi.
I naravno da je sada mnogo teze ispravoti pogresno i da ce biti zestokih otpora.
Ne kaze se za dzabe "bolje spreciti, nego leciti"

Sent from my LG-D320 using Tapatalk
 
По питању клима, држава прво треба да крене од свог дворишта, тј. од зграда којима она управља.
 
A на свим владиним зградама у Немањиној сигурно преко 100 клима :D
 
Samo su trebali da kaznjavaju doticnog zadrtog vlasnika.
Na pojedinim zgradama u pop lukinoj i bocnim ulicama konacno okacene gradjevinske table kako zakon nalaze .
Sto se tice hotela vasington mogli bi da ozidaju ono sto fali nije zgoreg
Kad bi se nasao neko da otkupi to sve i sredi zgradu mozda i sa spratom vise u odnosu na orginalnu visinu
 
Vrh