Šta je novo?

Фасаде / Fasade

Nadgradnja u Golsvortijevoj one stare zgrade ispala je mnogo bolje od ocekivanog posle restauracije i uskladjivanja fasade.
Ispalo je mnogo bolje od očekivanog, u poređenju sa čim? Na ovoj zgradi je dodatni posao da se nadograđeni sprat uklopi u prethodna dva bio mininalan (balkon sa polukružnom ivicom umesto prozora sa ogradom), i toliko nisu mogli da urade... Da li neko odobrava ovakve nadogradnje i ako da, zašto nije vratio projekat dok se ne doda balkon? Jeee...
 
Strava u ulici Brestova.......tj...Kraljice Natalije.

fotografija0001mt2.jpg


fotografija0002lh9.jpg


i fino osvetljena fasada preko puta instituta Bozidar Adzija u Nemanjinoj.

fotografija0004yw5.jpg
 
^^^Nije 'institut' ''Božidar Adžija'' nego Univerzitet ''Đuro Salaj''. Ova osvetljena terasa je na zgradi u Svetozara Markovića 65.
 
Obnovljen Klinicki Centar Zemun,

fotografija0002ea2.jpg


fotografija0003qx5.jpg



postavljene su skele i na staru Solu preko puta Poljoprivrednog Fakulteta,a napokon je izgleda zavrsena obnova Igumanove Palate(nadam se da ovo nije samo jos jedna zamena reklamnog panoa).
I dalje stoji ruzna poluzardjala satelitska antena na mestu gde je trebalo da obnove postament i figure.

fotografija0004wr9.jpg
 
Update sa rekonstrukcija objekata i obnove fasada u Beogradu.

Krecem od Zemuna gde se radi:

-nadgradnja zgrade i obnova fasade na uglu Tvornicke ulice i 22.Oktobra

dscf1032fq2.jpg


dscf1033qa5.jpg


-zgrada skole preko puta Poljoprivrednog Fakulteta u Nemanjinoj u Zemunu.
dscf1034gu2.jpg

dscf1035cr7.jpg


-skoro su zavrsene zgrade Gimnazije i obliznje zgrade u okolini Zemunskog parka.
Zgrada zemunske Gimnazije treba da dobije i dekorativno osvetljenje.

dscf1036zg7.jpg

dscf1037gk1.jpg

dscf1038ho9.jpg


Izgleda da je zavrsen rad na Igumanovoj Palati na Terazijama(nista specijalno se ne razlikuje od pre
godinu dana kad su postavljali skele.......vrh zgrade nije obnovljen a i dalje stoji satelitska antena).

dscf1040qa3.jpg

dscf1041ho1.jpg

dscf1039de7.jpg


Hotel Moskva i B2.

dscf1042bw5.jpg

dscf1043gk4.jpg

dscf1045fg5.jpg

dscf1047ui3.jpg


Ruzna nadgradnja u Kraljice Natalije.
dscf1048ze4.jpg


Pravi se ograda oko nove zgrade Suda u Nemanjinoj....interesantna je pravougaonih oblika.

dscf1050cw0.jpg

dscf1049iu1.jpg


Iza zgrade Ministarstva Inostranih poslova u Kneza Milosa ima fasada zrela za sredjivanje.
Do nje je i veliki plac gde je davno nesto trebalo da se gradi ali izgleda da je firma
propala.....da li neko ima projekt koji je tu trebalo da se izgradi?
dscf1051pd4.jpg


U Resavskoj iza zgrade ministarstva zdravlja obnovljena je fasada.
dscf1052qn6.jpg

dscf1053vj3.jpg


U Krunskoj se obnavlja (obnovljeno je) dosta fasada.
dscf1054jo1.jpg


dscf1055kq7.jpg


dscf1056dj9.jpg


dscf1062fd4.jpg


dscf1058nq3.jpg


Iza zgrade Spanske Ambasade je zgrada nadgradjena i zavrsava se fasada.

dscf1059bc2.jpg


Stavlja se i lezeci policajac(u Krunskoj)

dscf1057nl4.jpg


Brace Nedica prema Krunskoj.

dscf1060kt3.jpg



Iza Madjarske Ambasade jedna velika stambena zgrada se obnavlja.....vsve ove obnove uglavnom
vecinski finansira opstina Vracar(treba ih pohvaliti).

dscf1061pp6.jpg



I poslednja u nizu u Koce Kapetana.

dscf1063vk4.jpg
 
Hvala na slikama,samo jedna ispravka
'U Resavskoj iza zgrade ministarstva zdravlja obnovljena je fasada'
To je nova zgrada.Lepo se uklopila u taj kraj.
 
evo gore slike moskve i b2 užas..ta zgrada nije trebalo da bude tu sad se vidi odlično....mislim ok nova je pasve što se menja je i osveženje ali pogledajte one ružne ćoškaste elemente koji lebde i prosto bodu oči ...a joškad se pogleda na onoj slici sa moskvom aiiii užžas
ps ono je zgrada za nbg eventualno (b2)
ps2 b2 bi trebalo da bude u temi ko im ovo dozvoli :rant:
 
kameleon":2fraevj1 je napisao(la):
evo gore slike moskve i b2 užas..ta zgrada nije trebalo da bude tu sad se vidi odlično....mislim ok nova je pasve što se menja je i osveženje ali pogledajte one ružne ćoškaste elemente koji lebde i prosto bodu oči ...a joškad se pogleda na onoj slici sa moskvom aiiii užžas
ps ono je zgrada za nbg eventualno (b2)
ps2 b2 bi trebalo da bude u temi ko im ovo dozvoli :rant:
Потпуно се слажем. Тој згради није место ту... На Новом Београду има места колико хоћеш, што ли су морали баш поред Москве да је граде. Ужас.
 
Smarate. Narocito sa tim "nek se gradi na NBG" fazonu.

Istina je da je "ram" na B2 preteran, ali meni zgrada uopste ne smeta, cak je na kraju ispala iznenadjujuce nenametljiva. Bukvalno je samo popunila ociglednu prazninu. Tu je zgrada morala da nikne, samo je pitanje kakva. B2 nije savrsena, moglo je to dosta bolje vaistinu, ali ne mogu reci da smo ovom realizacijom osteceni.
 
Slazem se sa Homerom i Sizifom.
Bez uvrede, ali ja zaista ne mogu da shvatim razmisljanje nekih ljudi sa ovog foruma... Jeste da ima nedostataka, ali ljudi, B2 ima mnogo vise pozitivnijih nego negativnih strana/osobina/kako god... Zar zaista zelite da doveka zivimo u palanackom mentalitetu i okruzenju?
 
Da i pored tog rama zgrada je nenametljiva i jednostavna.Stvarno nema mesta pljuvanju.
 
Upravo, zgrada je nenametljiva. Kada se prolazi od knez mihajlove ka slaviji gotovo i da se ne vidi, tj. prvi plan je moskva, a ova samo malo viri cisto da kaze tu sam.
 
Mene je mnogo obradovalo sto se na kraju investitor (ili mozda sam arhitekta) zgrade B2 odlucio da "smiri dozivljaj" i sto se zavrseni objekat mnogo razlikuje od ovih prvih skica:
B2-3zelena.jpg


Na kraju je "ispoštovana" možda i najlepša gradjevna u gradu - zgrada hotela Moskva, što meni mnogo govori o onome koji je dao pare za ovakav B2.

Sad, što se tiče "rama" :) ja sam prvo mislio da je to samo neka skela ili neki "moderni" nosač instalacija na gradilištu :) E, nije, ali kad zamislim zgradu bez tog "okvira" e tada mi stvarno izgleda bez veze...Okvir je prividno dao konturu zgradi koja deluje da je veća nego što stvarno jeste, a i pored toga je skromna i nenametljiva u svom odnosu prema "Moskvi". I što je više gledam, to mi se više sviđa.

Osećam da je pogled sa krova B2 fenomenalan! :)
 
Ova zgrada je najbolji i najlepši dokaz da ne mora svaka nova gređevina biti cela u staklu.
 
U Beogradu na sanaciju čeka čak 15.000 zgrada
Za obnovu fasada nema dovoljno novca
Kad bi Beograd bio devojka, ličio bi, u stvari, na babu. Sivo, neumiveno, oštećeno lice - tako izgleda prestonica kad se u nju uđe i ugledaju njene fasade. Tu i tamo, u Novom Beogradu, zasijaju staklena lica novih zgrada, ali fasade starih kuća su zapuštene bez izgleda da u dogledno vreme budu uređene.
29ggyyv.jpg

Kako u Beogradu rekonstrukcija zgrada zavisi najpre od novčanih mogućnosti i „dobre volje” vlasnika stanova, sive i dotrajale fasade su uobičajena slika prestonice. Osim što su ruglo grada, ruinirane fasade su i opasne, jer zbog jakog vetra sa mnogih zgrada otpadaju delovi koji mogu da povrede prolaznike. Za kompletnu obnovu samo jedne fasade potrebno je više miliona dinara u zavisnosti od njene veličine i složenosti, a prema važećem Zakonu o održavanju stambenih zgrada te troškove snose vlasnici stanova. Zbog nedostatka novca Beograđani se, međutim, retko odlučuju da renoviraju fasade svojih zgrada.

Obnovljeno stotinak fasada
- Fasade su pre nekoliko godina bile još zapuštenije. Sve do 2001. godine nije bilo gradskih projekata za revitalizaciju fasada i sve je zavisilo isključivo od vlasnika stanova, koji tokom devedesetih, s obzirom na stanje u zemlji, na to nisu ni pomišljali. Od kad je počeo projekat „Popravimo zajedno” situacija se popravila - priča Đorđe Bobić, odbornik u Skupštini grada i nekadašnji glavni gradski arhitekta i dodaje da renoviranje fasada ponekad finansiraju i firme svojim donacijama.
Pre pet godina ovim projektom obezbeđena su sredstva za renoviranje prve fasade, a do danas je “umiveno” oko stotinak zgrada. To je samo kap u moru, jer je prema nekim procenama potrebna sanacija 15.000 fasada u gradu.
Skupštine stanara koje žele da učestvuju u akciji “Popravimo zajedno” plaćaju 30 odsto troškova sređivanja zgrade, dok Grad obezbeđuje 70 odsto sredstava. U svetu je obrnuto, 70 odsto plaćaju stanari, a država svega 30 odsto. Međutim, za Beograđane je i 30 odsto mnogo.
- Jedva sakupimo pare za osnovne stvari kao što je popravak lifta. Nedavno smo morali da prikupljamo pare za popravku krova koji je prokišnjavao. Zgrada je stara i mi je samo „krpimo”. O fasadi, koja je naravno siva i zapuštena kao i mnoge druge, i ne razmišljamo - kaže za „Blic” Lj. M. predsednica kućnog saveta jedne od zgrada u Gospodar Jovanovoj ulici na Dorćolu. Nedostatak novca glavni je razlog što se građani ne prijavljuju masovno za program obnove fasada „Popravimo zajedno” koji je pokrenuo pokojni gradonačelnik Nenad Bogdanović.
- Tokom ove. 2008. godine, u okviru programa „Popravimo zajedno“ rekonstruisano je 11 fasada stambenih zgrada, od kojih su dve zgrade pod zaštitom države, a radovi na još 11 stambenih zgrada su u toku. Trenutno se, na primer, renoviraju fasade u Francuskoj, Pop Lukinoj Krunskoj, Hilandarskoj... - navode u Sekretarijatu za komunalno - stambene poslove.
Iz gradske kase za revitalizaciju fasada ove godine izdvojeno je 180 miliona dinara.
335cehl.jpg

Neke opštine sledile su primer grada i organizovale slične akcije na svojim teritorijama. Tako je Opština Vračar pokrenula projekat “Da izgleda lepše” kojim Vračarcima daje mogućnost da sa opštinom podele troškove obnove fasade. Međutim, sudeći po broju fasada koje se obnove za godinu dana, Beograd će još dugo biti „musav” grad.
33lgtch.jpg


Bez obaveze
- Fasada, nažalost, ima svoj vek trajanja i posle određenog vremena mora da se rekonstruiše. Stanari koji su dužni da je održavaju nemaju dovoljno para, ali i kada ih imaju nisu zainteresovani za obnovu - priča Ivan Rašković, potpredsednik Društva arhitekata.
On navodi primer Trsta, gde je način obnove fasada propisan zakonom. Prema njegovim rečima, u ovom gradu fasade se obnavljaju periodično. Odluku o tome donose gradske vlasti, koje o početku radova obaveštavaju stanare. Troškove rekonstrukcije dele Grad i stanari kojima nakon završetka radova na kućnu adresu stiže račun.
- Ukoliko stanari ne žele da plate, obračunava im se kamata. Tako imaju dve mogućnosti, ili da isplate račun, ili da budu tuženi zbog dugovanja gradskoj upravi. Kod nas je situacija drugačija, jer Beograđane ništa ne obavezuje da održavaju fasade - objašnjava Rašković.
U Beču su za stanare koji ne održavaju fasade zakonom propisane novčane kazne, a slično je i u drugim evropskim metropolama.

Samo održavaju zgradu
Preduzeće „Gradsko stambeno” održava 14 hiljada zgrada, međutim ono ne rekonstruiše cele fasade.
- Popravljamo fasade samo kad delovi prete da padnu i povrede nekoga ili oštete nečiju imovinu i to ako sa skupštinom stanara te zgrade imamo ugovor. To konkretno znači obijanje delova fasada (maltera, cigle,..) ili postavljanje zaštitne mreže koje praktično “kupuju vreme”, odnosno odlažu neophodnost izvođenja radova za period od 5 godina, omogućavajući stanarima dovoljno vremena da prikupe sredstva potrebna za rekonstrukciju - objašnjavaju u “Gradskom stambenom” i dodaju da su u predhodnom periodu postavili oko 20 zaštitnih mreža preko celih zgrada.

Za program "Popravimo zajedno" nema dovoljno novca
U okviru programa „Popravimo zajedno” Sekretarijat za komunalno - stambene tokom 2009. godine planira završetak radova koji su u toku, ali i obnovu još 11 fasada. Da li će svih 11 fasada biti obnovljeno, zavisi od sredstava iz budžeta. Međutim, za tekuće popravke i održavanje fasada u budžetu za 2009. godinu predviđeno je 59,7 miliona, skoro duplo manje nego prethodne godine (105,7 miliona dinara). Kako „Blic” nezvanično saznaje, to bi moglo da znači da ove godine neće biti projekta „Popravimo zajedno”, odnosno da će biti završeni započeti radovi, ali da kompletne obnove drugih fasada neće biti.


Izvor: Blic
Link: http://www.blic.rs/beograd.php?id=74360
 
@ homer jay

morala je da nikne zgrada ?!pa i nije baš mogao je lep park tu da bude sa fontanicom i nekim zezanjem a ne ta glupa zgradurina stari grad je ionako pretrpan treba ga rasteretiti...a što se tiče nbg tamo ima najviše vprostora a i bolje bi bilo da stari deo ostane autentičan u meri u koliko mu je još ostalo potencijala :( da li će neko imati sluha za stari bg ikad??? :-( :-(
 
MORALA je da nikne jer kalkani ili zabati moraju da se zatvore i da se prostoru da smisao. Beograd je je pun ogoljenih kalkana i hronicno boluje od neuslkadjenih visina zgrada. Ako se grad ponekad cini ruznim, to je osnovni razlog. Te price o gradnji na Nbg su besmislene jer stari Beograd nije zavrsen i nece biti ni za sto godina. A o autenticnosti se moze raspravljati, jer po toj logici gradnja je mogla da stane i pre sto godina da bi se sacuvao "sarm" balkanske kasabe i tursko nasledje.
A B2 je na srecu jednostavna, diskretna i elegantna. Upravo ono sto tom prostoru treba. Gornji ram je nepotreban, donji sa onim kamenim ramom ima smisla jer daje karakter zgradi iz Kraljice Natalije
 
svrca":ek99u206 je napisao(la):
MORALA je da nikne jer kalkani ili zabati moraju da se zatvore i da se prostoru da smisao. Beograd je je pun ogoljenih kalkana i hronicno boluje od neuslkadjenih visina zgrada. Ako se grad ponekad cini ruznim, to je osnovni razlog.
Zato je morala.

Prostora za park ima i više nego dovoljno. Čak je i to primarno za taj rpostor, budući da će se taj park, kao javni prostor kontinuirano protezati do Ekonomskog fakulteta tj. Karađorđeve ulice. Prisustvujemo rađanu centra centra. Be happy :)

A što se estetike zgrade tiče, BG nije prag i gradsko jezgro ne čini homogena kulturno-istorijska celina. BG je haotičan u toj meri da je to postalo deo njegovog identiteta - nema ulice u gradu koja je kulturno-istorijski homogena, ono što zovemo "starim zgradama" je zapravo neverovatan miks raznih stilova. Samo treba uvest red u nered, i tako ćemo dobiti grad koji liči na nešto.
 
@ svrca
o autentičnosti raspravljamo sada a ne pre sto godina nadam se da se slažeš s tim :p

fasade treba urediti pa će i grad izgledati lepše nije baš nedostatak zgrada problem već istih sa uređenim fasadama .a kada kažem autentičnost mislim i na sklad u gradnji i osećaj za one objekte koji se nalaze u okolini placa na kom treba da se gradi... ne znam kako to da je toliko teško uočiti nešto tako evidentno kao da b2 ne paše sa moskvom.

ps neko je pomenuo klime... joj kako to smeta!!! da se samo klime skinu grad bi bio mnoogo lepši...to je kao da imaš gljivično obolenje a ne lečiš ga :grand:
 
kameleon":2o3un9yy je napisao(la):
... ne znam kako to da je toliko teško uočiti nešto tako evidentno kao da b2 ne paše sa moskvom.
Ništa ne može da "paše" sa Moskvom, to ni ne treba pokušavati.
 
Meni ''Moskva'' nije preterano lepa zgrada. Jeste orijentir tog dela grada i ne sporim njenu ambijentalnu i istorijsku vrednost ali meni se ne sviđa. Više bih voleo da je tu neka zgrada u mavarskom stilu.
 
Beograd nema održiv sistem sređivanja fasada, zato što velika sirotinja živi u trenutno najskupljim delovima grada...Dorćol recimo, a tim ljudima ne pada napamet da prodaju stan i presele se na periferiju, i daju zgradu nekome ko ima para i stila da u njima živi. Grad treba da uvede poreze za sve one koji žive u krugu dvojke,i da formira fond za obnavljanje fasada. Pa čak i ljudi koji nadograđuju zgrade u najužem centru grada , nemaju obavez da srede čitavu fasdu, već samo nadograde i okreče 2 zadnja sprata, što je skandalozno. Niko se nebavi ovim pitanjem , i nikog nije briga. I slažem se sa zaključkom iz gornjeg članka..... Beograd će još dugo biti "musav" grad.
 
Ditrih":1qlponnz je napisao(la):
Grad treba da uvede poreze za sve one koji žive u krugu dvojke,i da formira fond za obnavljanje fasada.
Ma idi molim te, baš si pametan. Šta bi bio osnov plaćanja višeg poreza, da nemamo možda bolje uslove života???
 
Ditrih":12u08da3 je napisao(la):
Beograd nema održiv sistem sređivanja fasada, zato što velika sirotinja živi u trenutno najskupljim delovima grada...Dorćol recimo, a tim ljudima ne pada napamet da prodaju stan i presele se na periferiju, i daju zgradu nekome ko ima para i stila da u njima živi. Grad treba da uvede poreze za sve one koji žive u krugu dvojke,i da formira fond za obnavljanje fasada. Pa čak i ljudi koji nadograđuju zgrade u najužem centru grada , nemaju obavez da srede čitavu fasdu, već samo nadograde i okreče 2 zadnja sprata, što je skandalozno. Niko se nebavi ovim pitanjem , i nikog nije briga. I slažem se sa zaključkom iz gornjeg članka..... Beograd će još dugo biti "musav" grad.
Bože što lupaš...kome,da daju "ljudima sa parama i stilom"?! Ko su ti ljudi? Smešno...
 
Vrh