Šta je novo?

Фасаде / Fasade

Potpisan protokol o obnovi fasade "Kuće pukovnika Elezovića"

Tanjug | 24. 12. 2014. - 13:45h izmena vesti 13:36h | Komentara: 0
Grad Beograd i banka Poštanska štedionica a .d. potpisali su danas Protokol o saradnji koji će omogućiti finansiranje rekonstrukcije fasade "Kuće pukovnika Elezovića" u Njegoševoj 20.

Protokol su potpisali gradonačelnik Beograda Siniša Mali i direktor banke Poštanska štedionionica a.d. Srđan Cekić.

“- Grad Beograd ima veliki broj prelepih zgrada koje, nažalost, nisu u najboljem stanju. Postoji veliki broj spomenika kulture i zgrada koje su od istorijskog značaja i za našu zemlju i za grad, ali su njihove fasade ili delimično ili u potpunosti uništene - rekao je Mali nakon potpisivanja protokola.


On je podsetio da je Grad pre nekoliko meseci počeo da priprema projekte obnove fasada, a napravljeni su i sređeni projekti za deset fasada.

800px-Ku%C4%87a_pukovnika_Elezovi%C4%87a_u_Beogradu_-_3.JPG


Potrebna je pomoć za još devet fasada, rekao je on, i podsetio da je Grad pre dva meseca pozvao donatore da pomognu finansijski da te fasade budu obnovljene.

- “Veliko mi je zadovoljstvo što je prvi donator sa kojim smo potpisali ugovor upravo banka Poštanska štedionica” - naveo je gradonačelnik i pozvao sve ostale donatore da se uključe u akciju.

Mali je izrazio uverenje da će Kući pukovnika Elezovića biti vraćen stari sjaj i da će ponovo zablistati kao kada je napravljena, a što se sve očekuje polovinom 2015. godine.

Cekić je naveo da postoji kontinuitet u dobroj saradnji Banke i Skupštine Beograda, navodeći da je banka Poštanska štedionica, kad god je bila u prilici, podržavala različite projekte, koje je pokretala Gradska uprava, od socijalnih i humanitranih, do restauracije fasada.

“Opredeli smo se za fasadu koju smatramo jednom od najlepših u gradu. Zgrada je radjena izmedju dva svetska rata i predstavlja arhitektonsko remek-delo”, naveo je Cekić.

Radovi će, kako je najavio, biti pokrenuti početkom građevinske sezone, a tokom prvog kvartala biće pokrenut kompletan postupak za izbor najpovoljnijeg i najrenomiranijeg ponudjača za izvodjenje radova.

- “Nadam se da ćemo tokom leta završiti fasadu i da se nikakve prepreke na tom putu neće naći” - rekao je Cekić i pozvao sve društveno odgovorne kompanije da se uključe u akciju koja je od velikog značaja i za Grad Beograd i za celu Srbiju.

Među zgradama čije će fasade biti obnovljene su Kuća Luke Ćelovića u Kraljevića Marka, Kuća Milana A. Pavlovića u Gračaničkoj 18, zgrade u Džordža Vašingtona 26 i Cara Dušana 65, u Pop Lukinoj 16, Vučina kuća na Savi...

http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/521864 ... -Elezovica
 
Ko dozvoli ovu boju
wp20141225004.jpg

bka sa ssc od slavisa_stanisic
dsc03904.jpg

cika ljubina samo prizemlje uradjeno
 
direktor":16z6xgzk je napisao(la):
Relja je u prvu ovo bi bilo sigurno nadogradjeno da nije doslo do promjene koncepta i podrzavljenje sve moguce imovine

Bka svjeze skinuta skela zgrada iz 1938 cijena fasade 1 500 000 din stanri ucestvovali sa 300 e postanu ostalo opstina i ova agencija donacija iz ovog programa radjeno je vise fasada, Inace mamlazasti vlasnici lokala su se bunili protiv raadova i postvljanja skele tako da su morali da ih hlade u 29 novembra koja je to st***
Bilo je predvidjeno uklanjanje klima ali se st*** nije dala ,kao i ujednacavanje natpisa na lokalima i skidanje nekog nepotrebnog kabla koji ide sa krova do prizemlja

dsc03858.jpg

Kada je reč o većini ovih vrlo uspešnih i priznatih dela arh. Marinkovića, na sva tri (ovom kao i dvema zgrada na Obilićevom vencu) učinjeno je rekonstrukcijom i nadziđivanjem nepopravljivo uništenje principa na kojima su sazdana (trodelna atika sa nadvišenim delom). Dodatnim mazanjem fasade u veštačkom kamenu sivom bljutavom nijansom, stvari su uništene dibidus.
 
direktor":1c4pnmrj je napisao(la):
Mali je izrazio uverenje da će Kući pukovnika Elezovića biti vraćen stari sjaj i da će ponovo zablistati kao kada je napravljena, a što se sve očekuje polovinom 2015. godine.

Obližnju kuću sa elementima srpskovizantijskog stila prekrečili su. Posebno su bili aktivni u delu lineta iznad prozora, premazavši identičnom nijansom šah polja. Možda su želeli da ih ne asocira na šahovnicu, šta li...

I niko ništa. Svima lepo.

Koliko vidim kuća Elezovića ne traži neku preteranu aktivnost.

Ali, evo ovde kovertiram da će da je - izmažu...
 
Pa narvno da ce da je izmazu , kao javi li se donatori ono postanska stedionica u drzavnom vlasnistvu kako ne , sta kazes za ovu ljubicastvenu u bulevaru , sve to nas zavod nadgleda i odobrava
 
spatiotecte":2g1qqhz1 je napisao(la):
direktor":2g1qqhz1 je napisao(la):
Ko dozvoli ovu boju
wp20141225004.jpg

Mislis li da neko ovde u gradu daje dozvole za boje? :kafa:

Та зграда се баш распадала...боље и овако...мада је грозна боја...

Можда добијају попуст за те нијансе које нико нормалан иначе неће да купи... :kafa:
 
Фино је испала, није превише нападна. Барем на слици не изгледа тако :D
 
KONAČNO Uklanjaju klima uređaje sa zgrade suda
M. Đorđević | 26. 12. 2014. - 14:05h | Foto: N. Pavlović |

Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture naložio je smederevskom sudu da sa fasade zgrade, podignute krajem pretprošlog veka, ukloni svih pedesetak klima-uređaja.
554516_naredjen-uklanjanje-klima-sa-zgrade-suda261214foto-nenad-pavlovic-004_f.jpg

Odzvonilo klima uređajima: Fasada zgrade suda u Smederevu

- Prošle godine, kako mi je rečeno, urađen je projekat za izgradnju centralne klime, sud je svake godine od Ministarstva pravde tražio novac, a ove godine je prvi put odobren. S njima nemamo problema, oni se bar drže zakona, jedino je nedostajao novac - objašnjava Veroljub Ranković, direktor Zavoda za zaštitu spomenika.


Nedostajaće i sad jer je Ministarstvo za tu namenu odobrilo tri miliona, a predračun kaže da je za gradnju centralne klimatizacije potrebno 12 miliona dinara. Ipak, skidanje klima sa fasade uveliko je u toku, za sada sa gornjih delova, na spratu na kom deluje Viši sud. Na donjem, gde radi Osnovni sud, uređaji još stoje.


- Klime će biti premeštene u unutrašnjost objekta. Počelo je odozgo, tako valjda nalaže procedura, skinućemo i mi, a i Viši sud je domaćin zgrade - kaže Dragan Rogan, predsednik Osnovnog suda.


Na mestu zdanja u kome su sada Viši i Osnovni sud nalazila se stara zgrada Ispravničevstva, a od 1886. do 1888. godine, po projektu jednog od najvećih arhitekata Srbije XIX veka Aleksandra Bugarskog, sagrađen je objekat kakav je sada. Ili bi bar trebalo da bude. Bez klima koje ruže fasadu.


Pedesetak metara dalje nalazi se još jedna zgrada koja ima status zaštićenog spomenika kulture - sada sedište Podunavskog upravnog okruga, nekada zgrada Opštinskog doma. Nju je projektovao čuveni ruski carski arhitekta Nikolaj Krasnov. Zdanje krase četiri skulpture koje personifikuju pravdu, rad, nauku i kulturu i - klime. Kada budu uklonjene one sa zgrade suda ove će još više doći do izražaja.

izvor:BLIC
 
direktor":3h252d3b je napisao(la):
dsc03939.jpg

brace nedic svjeze skinuta skela

Ova fasada je imala fasadu u plemenitom dvobojnom teranova malteru, a sada je sve izgletovano izmazano u belo.
Tako je neukima "najlakše", izmaži i završio si posao.
Mučno.
 
Resavska nova fasada
dsc03969.jpg

4 pristojne fasade u nizu sto je premija u bg
dsc03970.jpg

I idotizam u ulici Desanke Maksimovic
dsc03971.jpg
 
Drakche":39o5ggk2 je napisao(la):
mmilovanpm":39o5ggk2 je napisao(la):
direktor":39o5ggk2 je napisao(la):
brace nedic svjeze skinuta skela

Ova fasada je imala fasadu u plemenitom dvobojnom teranova malteru, a sada je sve izgletovano izmazano u belo.
Tako je neukima "najlakše", izmaži i završio si posao.
Mučno.

pa i nije bas, samo prizemlje koje nije izmazano

https://www.google.com/maps/@44.8058647 ... 0?hl=de-DE

мени делује као теранова. приземље ми делује као камен.
 
spatiotecte":3fg90cub je napisao(la):
Nije to idiotizam, to je srpsko resenje zvano poluresenje.

Тачно тако. Међутим, у датим околностима то је једино могуће решење. Ако само два стана имају новац да плате обнову фасаде, природно је да ће зграда тако изгледати. Зашто би станари та два стана били таоци ових осталих?
 
Ovo nije cak ni poluresenje vec cetvrtresenje :)
 
Ne znam da li moze da se pokrene nekakva inicijativa da se fasada Narodnog pozorista bar opere i osvetli nekim modernijim osvetljenjem jer oni ogromni reflektori nit osvetljavaju kako treba niti su diskretni...to sigurno nije mnogo novca...

img0433.jpg


img0434.jpg
 
Колико нека предузећа (не)воде рачуна о свом имиџу и пословности.
Ни после пар година ови из Браска никако да промене на пик ап возилу, а на сајт адреси која је на њему, домен YU на домен RS !!!
Ако их знаш Директоре, скрени им пажњу.
 
Ne znam a i uniforme bi mogli kupiti nije to samo kompresor kupis i udri
 
Vrh