Šta je novo?

Фасаде / Fasade

20250520_104953.jpg

Fasada kradjordjeva

Ne znam jel toliko komplikovano resiti ceo taj niz malih zgradica.. I druga strana brankove ne znam sto nije uradjena.. To je bila lepa promena.

1000051484.jpg
Jedna lepa novost. Zgrada u Krunskoj urnisana grafitima od prizemlja cak do prozora na prvom spratu je sredjena! U prizemlju je bio napusten stan sa spustenim roletnama koje su pored grafita bile i ispunjene djubretom. Sada su probijena vrata za lokal, fasada i stara vrata su prefarbana. Takodje, napusteni lokal u zgradi preko je isto sredjen sa ukusom. Doživljaj tog dela ulice je sada dosta bolji. Ostaje naravno par raspad zgrada moderne, ukljucujuci i zgradu sa ostecenjima u borbenim dejstvima ww2.

Mislim da kod muzicke skole nije problem fasada od cigle vec deo na gornjim spratovima od maltera ili krov.

Pogledajte prilog 239320Jedna lepa novost. Zgrada u Krunskoj urnisana grafitima od prizemlja cak do prozora na prvom spratu je sredjena! U prizemlju je bio napusten stan sa spustenim roletnama koje su pored grafita bile i ispunjene djubretom. Sada su probijena vrata za lokal, fasada i stara vrata su prefarbana. Takodje, napusteni lokal u zgradi preko je isto sredjen sa ukusom. Doživljaj tog dela ulice je sada dosta bolji. Ostaje naravno par raspad zgrada moderne, ukljucujuci i zgradu sa ostecenjima u borbenim dejstvima ww2.
По мени највећа разлика у свеопштем утиску је да ли је нешто уредно, чисто и одржавано или не.
Мислим да чак и естетски просечне зграде, крајеви, градови када су уредни одишу достојанством и пријатном атмосфером, бивају привлачни.
Сва прича о боји, некој естетици може да дође тек ако је први "услов" испуњен
Свака част и јако лепо изгледа.

Ima li informacija o Institutu Cervantes? Hoće li zgradi (Palati Zora) vraćati stari izgled iz 19. veka?
Nadam se da će pre Expoa srediti ceo potez Terazija, Kneza i Trga Republike da to zablista pred turistima.

Тешко се може вратити због промене габарита, додати су спратови где је последњи другачији од орогиналног решења.

Takođe ukrasi su uklonjeni pre rata, tad kad su doziđivali. Da bi ličilo na nešto, morao bi da se uradi projekat fasade za dva dodatna sprata u stilu nižih spratova, što zavod ne bi dozvolio "jer nije autentično". Ali je zato sasvim autentično dozidati kavez na kuću na Kosančiću...

Палилулска здања на угловима Цвијићеве са Деспота Стефана и Поенкареовом.

Ja sam uvek bio zagovornik da se tu gde je sada pumpa na uglu DS-Cvijićeva-Čaplina napravi trg ili barem parkić, plus da središ ovu prelepu zgradu to bi bila ozbiljna pozitivna transformacija, a po predratnim planovima koliko se sećam tu je i bila planirana uređena javna površina. Ta pumpa može da se spusti i dole niže u Poenkareovu i Viline Vode, ništa se tu ne bi izgubilo. Taj prostor je donekle humanizovan i upristojen rušenjem onih objekata na uglu uz ulicu pa sada ima lepa zelena površina, skorije su ubacili i ove drvene klupe iza stajališta.

Takođe promašaj je što planirani metro promašuje gusto naseljeni deo i što je stanica van svih tokova kretanja dole na kraju Cvijićeve, stanica je mogla da bude upravo na ovoj lokaciji a da se na vrhu uredi plato.

Takođe, video sam u prolazu stavljene skele i zavesu, mislim da je ova zgrada, slikaću ako prođem. Đorđa Jovanovića 3, iza Bajlonijeve pijace.

Screenshot_20250526_205938_Maps (1).jpg

Vrh