Šta je novo?

Фасаде / Fasade

U novogradnji poput GTC park apartmana i Galerija-apartmana na dorcel-u (ciljanoj ka visoko-srednoj klasi) vlasnici stana ce placati mesecno od prilike izmedju 0.70 do 1.0 euro po kv.metru stana za odrzavanje samog objekta i okoline. Sto za beogradske prilike i nija mala cifra.

Takozvani FM (Facility Managment) kao industrija ce tek zaziveti po nekim procenama za 10-15 godina naravno vecim delom zbog bukvalno "Starog" beograda. Veliki procenat populacije koja zivi u strogom centru je u penziji ili 'ranoj' penziji. Beograd je vec sada skup grad a rast cena u BGu (infostan, porez, itd itd) ce indirektno naterati one koje nemogu da zive u centru da prodaju svoju imovinu i presele negde gde je to finansijski moguce za njih. Samim time useliti ce se nova generacija beogradjana/stranaca ali u svakom slucaju 'belo okovratnici" (whitecollar) koji ce pokusavati da sto pre podignu cenu svojih lokacija tako sto ce je srediti kako unutra tako i spolja. Dakle, sve dok se ovaj bitan deo nase muke od tranzicije ne desi - grad beograd ce jednostavno uvek ostati onakav kakav jeste danas - siv.

Jednostavno receno da bi se investiralo u izgled samog grada - platezna moc gradjana u proseku mora doci do tog nivoa da bi se nas san 'belog' grada ostvorio. To tada, pazite kuda idete.
Prošlo 10-15 godina pa upoređujem da li se išta promenilo. Koliko god bi voleo da se ovo desilo, duboko sam uveren da nikad neće. Kao neko ko je odrastao u kući i navikao da sve popravke zavise od nas, doživeo sam kulturološki šok kad sam se preselio u stambenu zgradu. Kod nas ne postoji mentalitet održavanja, ljudi su spremni da se zaduže do guše da bi kupili stan na boljoj lokaciji, a samim tim ne ulažu skoro ni dinara u renoviranje stana, da ne pričam o održavanju zgrade. Sve što je izvan zidova njihovog stana im je tuđe, ulaganje u zgradu gledaju kao da nekog drugog finansiraju.

Za razliku od Amerike gde se u velikom procentu održavanje i troškovi vezani za isto ne dovode u pitanje, kod nas je to poslednja rupa na svirali i niko ne razmišlja da bez te zgrade ne postoji ni njihov stan. Selidba na neku drugu lokaciju jer ne mogu da priušte da žive tu gde jesu ne dolazi u obzir, zapravo ta misao im dođe kao nučna fantastika. Doživeo sam da me napadne dobar deo stambene zajednice jer sam želeo da zamenimo drveni ormar i uradimo uzemljenje zgrade. Trošak bi bio oko 700 din mesečno na 12-13 meseci, ali mi je rečeno kako ja želim njih da opljačkam u saradnji sa upravnicom, čak su neki krenuli sa žalopojkama kako će ići od vrata do vrata da prose kako bi im deca imala da jedu. A "dug" prema zgradi se svakog meseca gomila, doći će na naplatu popravka krova, preventivna sanacija fasade, kvarovi lifta, raznorazne popravke...

Jedino rešenje je da gradska vlast propiše neki plan održavanja stambenog objekta, da se na osnovu toga upravnik napravi projekciju troškova održavanja, i da to diktira mesečni izdatak investicionog ulaganja na mesečnom nivou. Mi trenutno npr plaćamo 508 din, 508 x 17 stanova x 12 meseci je 890 eura godišnje za investicione svrhe. Ja stvarno ne znam šta je moguće uraditi sa tom sumom, pa samo ponuda za sanaciju krova je bila 10k EUR, 12 godina investicionog fonda bez računanja inflacije. Nažalost jedina promena može doći "prisilom" što nije kompatibilno sa populističkom politikom koja vlada u Srbiji već 14 godina. Svako moje predlaganje da se poveća suma je dočekano na nož, 508 dinara je minimum propisan zakonom i to ne dovode u pitanje.

Drzava treba da uvede 2 zakona:
1. Godinu dana zatvora za svakoga ko je napisao grafit (+ novcana kazna i 1000 sati ciscenja ulica)
2. Taksa za ruznu fasadu (ako tvoja zgrada ima grafit moras mesecno da placas taksu dokle god stoji grafit)

Uz ova dva zakona Beograd bi se zauvek resio grafita. Potrebna je samo politicka volja da se resi problem.

Definitivno, ali prvo da se vrati država pa onda možemo pričati o primeni zakona.
Samo, ne slažem se da stanari treba bilo šta da plaćaju ako je neko vandalisao, neka plate službe koje nisu privele pravdi počinioce, u ovom slučaju policija. Možda bi to dovelo do promene svesti o tome ko je nadležan za šta.

Лука Петровић, градски секретар за инвестиције, је главни организатор жврљања графита по Београду. Ето, пошто ниси знао, можеш да ми се захвалиш, и да размислиш о даљим поступцима према дотичном.

Лука Петровић, градски секретар за инвестиције, је главни организатор жврљања графита по Београду. Ето, пошто ниси знао, можеш да ми се захвалиш, и да размислиш о даљим поступцима према дотичном.
Ni vama svezubima bez karijesa nije strano da omalte zgrade pod zastitom, polako krofnice.
1730884623-Beta-14sof1o82h-1024x683.jpg

Ni vama svezubima bez karijesa nije strano da omalte zgrade pod zastitom, polako krofnice.
Pogledajte prilog 240424
Napad na gradsku kucu u NS se desio na pocetku potesta. Istina je da su radikalni studenti prosipali crvenu boju i pisali po fasadi, ali SNS placenici sa motkama, kapuljacama i maskama, su lomili prozore i vrata, a policija ih nije dirala.

Za žalbe oko politizacije ovakve teme treba se obratiti SNSu i njegovim malicioznim gremlinima.

A čak i da njih nema i da smo normalna zemlja, opet bi bilo nemoguće pričati o društvenim i gradskim temama bez osvrtanja na politiku.

Ima i toga da je ljudima pun kufer više svega, jer realno 90% problema i proizilazi iz politike, korupcije i nerada nadležnih. A cene i porezi ko da smo Švajcarska.

Poslednja izmena:
Napad na gradsku kucu u NS se desio na pocetku potesta. Istina je da su radikalni studenti prosipali crvenu boju i pisali po fasadi, ali SNS placenici sa motkama, kapuljacama i maskama, su lomili prozore i vrata, a policija ih nije dirala.
Lomio je i Bosko Obradović drškom od barjaka staklo Skupštine pa ti nije na spisku plaćenika.

Феноменално функционишу ова пецкања - као кад питам дете што није обрисало прашину, а он одмах пребацује да нису ни друга деца. Брате мили, градски секретар за инвестиције води екипе које жврљају град ноћу, с образложењем како је то потпуно нормално политичко деловање. Па шта онда који Добрњац очекујете сви?!?!?!?!?!?

Koji bes osetim kad ovo vidim svaki put.
Sve im na svetu j sto imaju.
Pogledajte prilog 240222

Pa ovo nije problem. SNS vlast je na svaku rekonstruisanu fasadu stavljala zaštitu zahvaljujući kojoj je moguće mlazom vode sprati grafite.

Toliko puta je to objavljivano, nadam se samo da neko nije uzeo neke dobre pare, a da zaštita nije stavljena. Ne, nemoguće da se to desilo.

Zašto je pala nadstrešnica? Zato što se to dešava svugde u svetu. Pritom ne mislim ni na jednu konkretnu, jer ih je bilo više, već na svođenje dijaloga na bilo koju temu na relativizaciju. Dal bilo to opasno po život ili obično žvrljanje fasade zgrade.​

Jedna Vracarska lepotica koju smo sredili pre par godina.
Pogledajte prilog 240332

Al ste je "sredili" sve puca od sredjenosti...evo jedva gledam sliku koliko sija i prsti od kvalitetne rekonstrukcije i temeljnog "sredjivanja".

Je**s mi sve ako ovu fasadu ne bi laik, obican gradjanin, turista prosao i pomislio u sebi "Bas lepa zgradica, steta sto je u tako losem stanju valja se renovirati". Slika i prilika naprednih rekonstrukcija. Sta vise ocekivati od giter-blok brigade koja ne ume da gleda dalje od svog nosa i vlastitog sitnog interesa. Ova tema na foruma je najvise crkla zadnjih 10 godina. Cak i za vreme Vesica Botoxa je bilo sredjivanje gradskih celina poput Obilicev, Kosancicev, i Toplicin Venac. Sada? Sada je valjda istroseno svo naprednjacko znanje i umece pa se hvalite Fasadom koja izgleda kao da nije renovirana od oslobodjenja 1918'te, a i terasa uliva nadu sve u 16...

Sta god ljudili mislili o politici, zivotu, i napretku...stvarno ste unistili i oteli jednu citavu deceniju i vise od svih Beogradjana i gradjana Srbije.

Vrh