Šta je novo?

Фасаде / Fasade

Ови пре болоње су студирали у једном тоталитарном, привидно социјалистичком друштву. И није ни чудо што су и тада све дисциплине осим инжењерских доживеле свој минимум. Уосталом, како је уопште могуће на иоле научан, објективан начин изучавати економију, социологију или историју у диктатотрском систему проистеклом из комунистичке насилне револуције и са култом личности? Дакле, овде се образују медиокритети и полтрони ограничених знања из својих дисциплина 80 а не 15-20 година.

Ево баш синоћ добих потврду да је један од нашироко хваљених објеката из пера врха струке - дивљи објекат који је послужио за превару велике стране компаније а којим се цењени аутори свакако и даље хвале и прикупљају похвале од остатка бранше.

Идеологија, политиканство, полтронство, корупција...Све је то одавно ушло и у инжењерске струке, поготово у инжењерске струке. То је један од разлога зашто смо сада на улици.

Тако да ако је и било исто и пре болоње онда је иста крива што није зауставила тренд пропадања високог образовања.
Sve je to i svojevrstan duh vremena jer je slično i na zapadu, mnogo fušeraja, mnogo marketinga i finih obladni, a iznutra jadac.
Verujem da je to posledica hiper-demokratizacije visokog obrazovanja, opšti pad kriterijuma zbog hiperprodukcije, ultra-levih ideja koje širi akademska zajednica zapada, a ovde se posledično reflektuju. Jednom rečenicom "važno je učestvovati" sistem. Kod nas sam diplomirao, a na zapadu magistrirao na dva univerziteta, jedan srednjovekovni, drugi osnovan pre 20 godina i imao vrlo slična iskustva.

Ovo nikako nije opravdanje za užasno srozavanje naše struke, jer osim tih boljki koje ima i zapad, mi imamo i teško nasleđe raspada države, ratova, sprege kriminala i izvršne vlasti itd.

Nemoj me pogrešno razumeti, to nasleđe samoupravnog socijalizma je užasno breme i jednom kad se totalitarni crv uvuče u narod, jako ga je teško isterati, pogotovu bez razmontiranja bezbednosnih struktura, koje su u BG i Podgorici i dalje jake. Samo ne treba ni precenjivati obrazovni sistem, jer čak i u Sovjetskom savezu, gde je sve ipak bilo za klasu rigidnije, imao si disidente koji su se obrazovali na komunističkim univerzitetima. Kao što imaš dva divna roditelja a dete ispadne nesoj, isto tako može od dva skota da ispadne divno dete. Ljudski um samo je donekle moguće oblikovati spolja, taj stepen varira od pojedinca do pojedinca i jako ga je teško "izmeriti". Dakle, da - bolje demokratija nego totalitarni režim, svakako, ali obrazovni sistem, naročito u 2025 i eri interneta, snosi samo deo odgovornosti za konačni "proizvod".

Ne smem dalje o ovome, spaliće nas moderatori zbog udaljavanja od teme.

Наравно, слажем се. Живимо у ери смена империја и у вероватном сутону западне јудео-хришћанске цивилизације и у већ извесном слому западних империја. Високо образовање не може мимо тога.

Što pre zapad propadne, i što dublje propadne, to će Srbiji a i ostatku sveta biti bolje.

Takoe.

To je upućeno kao ironija ovima što navijaju i likuju nad propašću Evrope, misleći da će time Srbija profitirati i prosperirati.

A profitiraće od toga kao što je 2008. profitirala od svetske ekonomske krize. Znaš ono kad je Dinkić to odvalio, pa već sledeće godine se standard strmoglavio.

Ali ne može se to objasniti nekim tvrdim srbendaškim lobanjama. Vidiš da im je i Bolonja kriva za sve. Po njima, pre Bolonje kriminal, vandalizam i huliganizam nisu ni postojali. I sve je bilo bolje za vreme Slobe i Šešelja.

Нисам за пропаст Запада, али јесам за обуздавање хегемоније посебно финансијско-банкарске.

Pošteno, mada ja mislim da to nije zapadnjačka nego hegemonija druge vrste. Da ne idem sad u detalje.

A i ne mislim da bi istočnjačke alternative bile pa nešto bolje.

Bilo kako bilo, ideje i priče da je Bolonja srozala srpsko obrazovanje i društvo su kao kad Vučićevci, SNSovci i pojedini """zabrinuti roditelji""" kažu da je 5 meseci neodržavanja nastave isto upropastilo srpsko društvo. A zapravo je sve to započeto još pre 40 godina. Nego turbo Srbima uvek mora neko drugi da bude kriv za sve, pa se ide u toliki apsurd da se i za st(r)anje sa grafitima krivi Bolonja, to zlo te proklete Evropske unije, kako je mnoge Srbende vide.

Onaj ko pak živi u Beogradu i zna nešto o njemu i Srbiji, znaće da je problem sa grafitima eksplodirao kada su MUPu smanjene nadležnosti i zaduženja a data beskorisnim komunalnim lelemudima. I godinu dana kasnije, kada je zajahao SNS i odlučio da uruši sve institucije u Srbiji, i da sve podredi smrdljivoj partokratiji.

Poslednja izmena:
Банкарско-берзански систем везан за долар, swift и тд. је западни поредак.
Болоња јесте лош систем, студирање се свело на скупљање бодова где се губи суштина науке, што је у комбинацији са нашим феудалним факултетима са наследним катедрама катастрофално.

Studiranje je danas kakvo - takvo osposobljavanje za posao, odnosno kao što rekoh - za dobijanje papira da se neko umilostivi da te pozove na intervju za posao. Jel ti misliš da je bilo studentima bilo poslodavcima danas bitno ko je drvio matematiku celu godinu a ko u dva predmeta u dva semestra? Zabole ih, i jedne i druge.

Samim tim, višesemestralni predmeti, milost i nemilost debila od profesora, skupljanje potpisa, polaganje svega u jednom ispitu... je besmisleno i bespotrebno.

Osvestite se i shvatite da Srbija nema nikakve prave istraživačke fakultete i institucije, te da je besmisleno da se puvamo i glumimo da naši faksevi moraju da imaju isti sistem kao Lomonosov ili šta ti ja znam.

Kome je baš do glumatanja Da Vinčija, neka upisuje master i doktorske i neka tamo budu veći kriterijumi i očekivanja, pogotovu na doktorskim. Za sve ostale, koji samo stiču legitimaciju da odu na razgovor za posao, to je besmisleno.

Mnogo se ovaj narod tripuje i duva, a ne kapira da je u svim pogledima na marginama već 40 godina. I gledaju se neke formalnosti i titule a ne suština i funkcionalnost.

Pustite me tih priča, video sam uživo oba sistema, i dobro znam da stari sistem, kakav je bio kod nas, nema nikakvih prednosti. Osim što smo svi kolektivno glumili da smo nešto što nismo. I isto tako znam da je ovde prosveta u kanalu još od doba posle Tita, i da nema to veze sa Bolonjom, nego baš sa lenjim nesposobnim dinosauruskim zadrtinama koje su decenije provele ne radeći ništa i ne menjajući nijedan stav u glavi (baš kao neki ovde) a onda su smislili da za sve okrive Bolonju da bi spasli svoja dupeta i umurili svoje nazovi savesti.

I okanite se tih "stranci su nam krivi za sve" mentaliteta. Tako su mnogi krenuli, pa su posle mic po mic došli do zabetoniranih stavova da je Zemlja ravna a da je nadstrešnica pala jer je Mi-6 sabotirao da bi nam preoteo ekskluzivni EXPO.

Ima nas koji smo bili živi i pre 30, 40 godina, pa znamo kako je tada bilo i ko je za šta odgovoran. Oduvek je ovo bila rupčaga od zemlje, jedina je razlika i briga bila da li će biti baš najgora na kontinentu ili negde na 10. mestu. A svakako nije ni u jednom pogledu bila bolja za vreme usranih Slobe i Šešelja, kako mrzitelji Evrope i "žutih" i opozicije vole da lupetaju.

U ulici Kneginje Ljubice 5 nije bilo samo reč o sređivanju fasade, već je bila reč o sanaciji, tj unrapređenju energetske efikasnosti. Projektant Energoprojekt.

Knjeginje Ljubice 5 - 1.png
Knjeginje Ljubice 5 - 2.png
Knjeginje Ljubice 5 - 3.png
Knjeginje Ljubice 5 - 4.png

To je u sklopu projekta energetske sanacije mislim 30 javnih objekata tako nesto

Da nema Evrope, Srbija bi bila na nivou razvitka nekog afričkog plemena.
Прецiзирај, Европе или западне Европе? Питам пошто да није било источног Ромејског царства западна Европа би била на том нивоу развитка неког афричког племена а Србија би била на далеко вишем нивоу.

Такође, да није било првог светског рата и агресије тог дела Европе на Србију данас бисмо имали 16 милиона становника. А да није било репета, односно другог светског преко 20 вероватно. А ако алудираш на "бечлије" и "паризлије" који су образовали прву савремену српску интелектуалну елиту у 19, веку и који су изградили српске институције имали бисмо у тој алтернтивној историји рецимо елиту са прашког или санкт петерсбуршког Универзитета и не би било веће разлике, осим можда у друштвеним слободама. Но, њих смо свакако самоукинули 45е.

Ljudi, to za zastakljivanje balkona je činjenica sa kojom, hteli ne hteli, moramo da se pomirimo. Niti je endemsko za Srbiju, niti za Balkan, hajde da kažemo da je donekle karakteristično za Južnu Evropu.
Po Španiji je daleko više zastakljenih nego nezastakljenih balkona.

Da li je estetski dobro? Naravno da nije.

• Sviđa mi se
Reagovanja: 10k
Nema sta da se mirimo, novogradnje ne dozvoljavaju narusavanje izgleda dasade jer se Peri digo da zastakli terasu, mora saglasnost cele stambene zajednice za tako nesto.

Da pljuste kazne ne bi bilo toga.

Novi sam na ovoj temi. Imam jednu žalbu. Na Vidikovcu ima nekoliko solitera kod Igrališta Betonac. Njima su stavili novu fasadu, ali ona nije dobro urađena. Fasada pada sa zgrade na ulicu.

Vrh