Šta je novo?

Фасаде / Fasade

Kladim se da pitas nekog normalnog iz Gvatemale da je zgrozen ovim projektom i da je ovo koriscenje nacionalne arhitekture isti onaj turbo folk patriotizam koji koriste i nasi ovde kada dizu jarbole i pisu svuda ,,zivela Srbija''.

Izgleda jeftino i plasticno i tek mali korak iznad Terazija na NBGD-u. Da se udje dublje u pricu oko svega, sigurno se radi o nekom pranju para i drugim kriminalnim radnjama. Dozvolicu sebi da ispadnem glup i budem ta osoba koja prica o necemu u sta nije upucena, ali iskustvo govori da sam 99 posto u pravu. Nekako mi kvalitet izgradjenog koji se vidi na slikama govori da sam u pravu.

Ciudad_Cayala_Zona_16%2C_Ciudad_de_Guatemala.jpg
 
I opet to njihovo izgleda smislenije nego naše pranje para gde imamo, primera radi, 20 zgrada u nizu, svaka ima svoj stil, svoj izgled i tip gradnje, a ako se 2 uklope da liče na nešto što bi trebalo biti jedna celina, da slavimo.​
 
Mislim da nije problem da neko napravi lošu kopiju starih stilova kad pravi celo novo naselje, od nule. Bolje nego da pravi minimalističke betonske kocke. Pod uslovom, naravno, da to nisu fasade od gipsa koje će se sprati za deset godina i da je ispod zaista vođeno računa o zgradama i sa inženjerske strane. I naravno, da se prodaje po normalnim cenama, jer nije nešto specijalno ni bilo skuplje da se napravi.

Ono što jeste problem je kad neko uradi tako nešto u gradu. I onda ga još prodaje kao neki luksuz. Em se ne uklapa jer nije ispoštovan originalan stil, em ga prodaju kao neki luksuz. Za one koji ne razumeju, zašto je to problem, to je kao da ja uzmem i nacrtam Mona Lizu i kažem to je isto kao ona u Luvru, okačim je da se svi dive i plaćaju ulaznice. Suludo, zar ne? Isto je i cececija i skopljanizacija. Nije problem da neko danas naslika nešto što će imati zaista istu umetničku vrednost kao Mona Liza, čak i u istom stilu kao da Vinči. Problem je kad neko nevešto kopira originalno delo, a pravi se da je iste vrednosti kao original i da svi treba da budu oduševljeni, a to je i neoriginalno i loše urađeno.
 
Procitaj kometare ipod videa i videćeš da nije tako. Kritike idu u smeru da je u pitanju luksuz za privilegovane
 
Da zaista je neverovatno da i pored sredjivanja cele Beogradjanke, jeftina reklama i dalje stoji....pa i da je drugi vlasnik tog donjeg dela u pitanju...
 
Ovo je zaista lepo, ali vec vidim "skoplje" "skopljizacija" "cecesija", iskreno ne znam sta je toliko privlacno u oblakoderima. Kako je to jedan moj drug lepo rekao to je tzv metal, staklo, mermer ekipa, tj ona koja kaze "Bio sam u Dubaiju i bilo je vrh". A vecina sigurno u Srbiji gleda ka Dubaiju a ne Gvatemali, iako ovo drugo moze biti interesantno takodje.

Нема код нас дуге традиције неокласичне архитектуре, док су Братислава, Праг и Будимпешта изгледали тако како су изгледали, Београд је био турска касаба.
Због своје дуге традиције наведени народи знају да цене наведени архитектонски стил и теже и даље да граде у њему објекте који су од репрезентативног значаја или се налазе у одговарајућем амбијенту. Док је код нас сасвим "нормално" шаренило стилова и одсуство сваке тежње да се створи или очува амбијентална целина.
Затим ту је незаинтересованост грађанства за естетски изглед ужег центра града, делом услед тога што нигде по Европи нису путовали и целог живота су живели у социјалистичкој и паланачкој архитектури па и не знају за боље. А другим делом зато што не виде даље од свог стомака те их оно што не могу да стрпају у свој џеп и у своју стомачину уопште и не занима.

Затим ту су идеолошки обојене и неталентоване архитекте. Има још увек пуно тога црвеног у нашој архитектури, истина у подмаклим годинама али још увек на местима где могу да негативно утичу. Дотични аминују рушење по Београду старих орнаментираних зграда али би до последње капи крви бранили сваку бетонску грдобу из времена Југославије, проглашавајући је за некакво врхунско достигнуће архитектуре. Такође ишколовали су у свом духу и свој подмладак коме је бетонска коцка са равним зидовима једини геометријски облик за који знају.

Затим ту је неспособна градска власт, која је похлепна и слаба, па не може и неће да инвеститорима пропише и наметне како прочеља новоградње у ужем центру града треба да изгледају, већ дозвољава инвеститорски урбанизам у коме свако ко има новца може да гради шта год пожели, где год пожели.

И на крају ту су похлепни инвеститори које занима једино максимизација свог профита, па их очување амбијента и културног наслеђа и не занима. А и зашто би их и занимало када је то посао градске власти а не њихов. А градска власт им жмури и гледа кроз прсте.
 
Београд је имао несрећу да је архитектонски отишао корак у назад након предаје града Турцима од Аустријанац.
Dogadjaji iz tamo neke 1739. nisu nikakvo opravdanje za neobuzdano investitorsko divljanje.
 
To стоји, мада само истичем чињеницу да је архитектонски и урбанистички развој кренуо у правом правцу, као у целој тадашњој неосманској Европи, и онда је то поништено и Београд опет претворен у касабу. Инвеститорско дивљање је у неку меру и наслеђе тог менталитета.
 
To стоји, мада само истичем чињеницу да је архитектонски и урбанистички развој кренуо у правом правцу, као у целој тадашњој неосманској Европи, и онда је то поништено и Београд опет претворен у касабу. Инвеститорско дивљање је у неку меру и наслеђе тог менталитета.
Subotica, Pancevo, Novi Sad.... su bili deo Habzburske monarhije, pa to ipak ne sprecava ''investitore'' da i njih urnisu i unakazavaju.
Tako da je vise do kriminala, nepostovanja zakona i svega sto uz to ide nego do istorije.
 
Vrh