A Sole, budimo realni, koga bi to ovde tangiralo? Evo zamisli prosečnog grafitera (premda ih ima više tipova ali recimo neki prosek) kako sa sprejem dolazi do zida i vidi papir sa slikom i upozorenjem. I šta? Pa ništa, pocepa ga u sekundi, baci dole i nastavi da šara.
Ovo je sistem u kome obezbeđenje zadrži osobe koje kradu iz butika, prolaznici gledaju svo vreme, dođe policija, napišu zapisnik ali svi odreda, sa sve kradljivcem, znaju da je ukradena roba ispod 15.000 i da samim tim neće biti ništa od krivičnog gonjenja i odlaska u sud. Kradljivci odlaze dalje i nikom ništa. 90% njih se ne posrami čak ni kada se napravi scena i kada se izblamiraju pred svima, ili se i posrame isprva ali se vrate na staro posle nedelju dana.
Ne vidim zašto bi se onda neki lik koji je iscrtao 1000 grafita i obožava da živi taj "thug life" život (ili je naloženi klinac), uprpio i postideo kada vidi sliku i neki papir srama/sramljenja.
Ja zaista ne mogu da zamislim da neko ko serijski ide i manito kompulsivno zapišava svaki zid koji vidi, da se kao nešto posrami zbog jednog papira... Iskreno ne mogu da zamislim. Pogotovu što u njegovim očima, on nije kriminalac zbog toga, odnosno šta ko ima njemu da "k..nja" kada on samo crta po ulici, ili iskazuje pasiju prema klubu, to je ono kako oni sebe zamišljaju i pravdaju. Štaviše, mislim da bi 2/3 njih iz inata prema upozorenju išaralo još jače i više zida, ili bi išarali i vrata, interfon i prozore. A viđao sam i to po zgradama.
Uostalom, "džabe ste krečili" je fenomen i fraza koji su odavde potekli... Sveže okrečen zid, neko uložio pare i trud i vreme da doprinese zajednici, onda neko dođe i poruči mu "sa' ću iz inata da ti uništim to" . Isto tako, na ovoj temi sam kačio sliku nove lepe zgrade na Vračaru koja sva blista i onda preko jednog njenog zigžda kretenski natpis "Smrt Komuni! A!" (smrdljivi anarhisti). I mislim šta onda ti da kažeš tako nekome putem papira... Šta će to jedan papir da uradi da dopre do takvog uma... Nema tu šta, inat i pakost jednog dela ljudi ovde nema granica. I kod takvih ne pomažu molbe ili upozorenja nego ili kazna ili terapija.