Šta je novo?

Фасаде / Fasade

Vojvode milenka dio iznad k milosa skinuta skela
20230424_133515.jpg
 
Lepo izgleda ali sam upravo I ja hteo da napišem isto.

Razumem da hoće neko da uštedi ali na kraju plaćaš valjda vise. Sa te strane preti valjda najveći rizik od kiše, oluje, zrak i neznam šta već. A plus ružno izgleda. Ne razumem.
 
Оно што је лепо, то су саме зграде, и феноменално је то што можемо да уживамо у њиховој раскошној лепоти. Но, овакви радови на фасадама су чист популизам, јер раде се само они фронтални делови фасаде које виде пролазници, и избегавају се иоле комплекснији захвати са више нијанси, враћање купола, заштита калкана и слично. Уосталом, споран је и начин финансирања приватне имовине станара из буџета.

Али добро, јесте лепо шетати уз Краља Петра по оваквом дану. Мораћу да направим репортажицу.
 

Fasada u Dobračinoj decenijama u oronulom stanju! Svakodnevno preti da se obruši na prolaznike, a kada će biti obnovljena - niko ne zna​

Prema rečima Predraga Todorovića iz Instituta za meteorologiju Fizičkog fakulteta, oni više od 20 godina pokušavaju da dobiju pomoć od nadležnih

Fasada zgrade Instituta za meteorologiju Fizičkog fakulteta u Dobračinoj ulici broj 16 decenijama je u katastrofalnom stanju i gotovo svakodnevno preti zaposlenima i slučajnim prolaznicima da deo betona padne na njih i povredi ih.

Prema rečima Predraga Todorovića iz Instituta za meteorologiju Fizičkog fakulteta, oni više od 20 godina pokušavaju da dobiju pomoć od nadležnih u cilju obnove fasade koja već dugo propada.

- Duže vreme smo u pregovorima sa Gradom Beogradom, jer se zgrada nalazi u katastrofalnom stanju. Bezbroj puta smo se obraćali i Ministarstvu prosvete, i opštini Stari grad, i Skupštini grada Beograda povodom obnove fasade, nema gde nismo urgirali, ali konkretan odgovor nikada nismo dobili - kazao je on za 24sedam.

Todorović ističe da je Fizički fakultet početkom 2023. uspeo da dobije građevinsku dozvolu, posle čega su angažovali firmu koja im je uradila projekat sanacije fasade.

- Sve to je platio fakultet. Međutim, ta firma je procenila da nam je za obnovu fasade potrebno oko 250.000 evra. Fizički fakultet taj novac nema, tako da smo sada u potrazi za neophodnim finansijama
- naveo je naš sagovornik.

On je dodao da se slična stvar dogodila i 1992. godine, kada je fakultet takođe platio izradu projekta, ali da oni ni tada, nažalost, nisu imali sredstva da plate sanaciju.

- Očigledno je da su finansije kamen spoticanja, a od nadležnih nemamo nikakav konkretan odgovor - kazao je naš sagovornik.

Takođe, Todorović za 24sedam napominje da on i ostali zaposleni godinama imaju probleme sa delovima fasade koji s vremena na vreme otpadaju, kao i da se nekoliko puta dogodilo da je prilikom pada fasada oštetila parkirane automobile ili pogodila prolaznike, koji su, na sreću, prošli samo sa lakšim povredama.

Šta kažu iz opštine Stari grad?

Predsednik opštine Stari grad Radoslav Marjanović za 24sedam je istakao da je u toku priprema predloga i predračuna za oko 20 zgrada čija bi fasada trebalo da se renovira u ovoj godini.

- Ideja opštine Stari grad je da se napravi predlog za zgrade čije bi fasade trebalo da se rekonstruišu. Mi smo razgovarali sa direktorom Fizičkog fakulteta i obišli Institut za meteorologiju kako bismo se uverili u aktuelno stanje fasade. Trenutno je u toku izrada projekta, koji finansira Grad Beograd, a da li će se ta fasada naći u tih 20 objekata koji će biti obnovljeni u ovoj godini, još uvek nije poznato - objasnio je Marjanović za 24sedam.

Takođe, predsednik GO Stari grad je napomenuo da se Institut za meteorologiju nalazi u zgradi koja ima zaštitu Zakona o kulturnom dobru.

Izvor: https://24sedam.rs/beograd/vesti/201914/fasada-u-dobracinoj-16-godinama-vapi-za-obnovom/vest
 
Није на фасади зграде или неког објекта, али јеста на фасади једног од носећих потпорних зидова железничког подвожњака у Тошином бунару.

Јуче-29.04., ова два клинца и њихов дупло старији предводник шарају по зиду подвожњака, без икаквог устручавања, Да будем искрен не знам шта значи ово што су ишарали, али данас сам видео да су још додали испред нека слова и све обојили. Гледаћу да сутра сликам ову шкработину.
IMG_20230429_180232_resized_20230430_101150117.jpg


Мало сам и зумБирао
IMG_20230429_180242_resized_20230430_101150683.jpg
 
Vrh