Felipe
Intermediate
Easy-On! Easy-On!
Pa zato ti je cudno. Mi smo otisli u drugu krajnost a ne oni sa sredjenim fasadama.praguc":1yypitee je napisao(la):Evo sad kad vec spominjemo ciste fasade itd... pre par nedelja sam bio u Rigi, sve fasade sredjene kao da su juce skinute skele, i onda mi je nesto bilo cudno, a to je koliko god mi ovde pricali treba da se renoviraju fasade bla bla.. RIga izgleda potpuno sterilno, i iskreno uopste mi se ni to ne svidja, kao da su otisli u drugu krajnost...
Idi vidi, bice ti jasno o cemu govorim.BOKI SMOKI":2azq4ol3 je napisao(la):Pa zato ti je cudno. Mi smo otisli u drugu krajnost a ne oni sa sredjenim fasadama.praguc":2azq4ol3 je napisao(la):Evo sad kad vec spominjemo ciste fasade itd... pre par nedelja sam bio u Rigi, sve fasade sredjene kao da su juce skinute skele, i onda mi je nesto bilo cudno, a to je koliko god mi ovde pricali treba da se renoviraju fasade bla bla.. RIga izgleda potpuno sterilno, i iskreno uopste mi se ni to ne svidja, kao da su otisli u drugu krajnost...
tako se radilo krajem 80-ih. a to da svaka fasada treba da bude cakum-pakum je poseban kompleks nastao na preseku turske prvljavstine i bele palanacke arhitekture sa jedne strane i habzburske paradne pedantnosti sa druge.Minnheima":12w4k8r7 je napisao(la):Uvek sam smatrao da je jedini način da se ozbiljno obnovi Beograd, ne pojedinačna već ambijentalna rekonstrukcija zgrada. Uzmimo kao primer bilo koju ulicu u središtu Beograda: dok se u prvobitno stanje vrati i poslednja propala fasada, ona prva će već biti za ponovno doterivanje. E, sad, što su to u ovom trenutku pusti snovi (finansije i druge tričarije) druga je priča.
Ne prizivam sterilnu pedantnost mitteleuropskog tipa, nikako Za početak bih bio zadovoljan "bezbednosnom" doteranošću - da ljudima ne padaju balkoni na glave.Lucifer":3bv07dx5 je napisao(la):tako se radilo krajem 80-ih. a to da svaka fasada treba da bude cakum-pakum je poseban kompleks nastao na preseku turske prvljavstine i bele palanacke arhitekture sa jedne strane i habzburske paradne pedantnosti sa druge.Minnheima":3bv07dx5 je napisao(la):Uvek sam smatrao da je jedini način da se ozbiljno obnovi Beograd, ne pojedinačna već ambijentalna rekonstrukcija zgrada. Uzmimo kao primer bilo koju ulicu u središtu Beograda: dok se u prvobitno stanje vrati i poslednja propala fasada, ona prva će već biti za ponovno doterivanje. E, sad, što su to u ovom trenutku pusti snovi (finansije i druge tričarije) druga je priča.
+1boggy":2c3j0mdu je napisao(la):Ja zaista ne vidim sta ima pogresno u "sterilnoj pedantnosti mitteleuropskog tipa"! Sta ima pogresno u tome sto su fasade okrecene, ulice ciste, parkovi uredni i puni cveca, svi parkiraju tamo gde je predvidjeno za parkiranje..To sto su nam fasade takve kakve jesu, oronule i isarane, ulice prljave, parkovi unnisteni, to sto se svako parkira gde hoce i kako hoce nije nikakav poseban i neodoljiv "beogradski sarm ili duh" nego jedan vrhunski vandalizam, javasluk i naprosto receno, divljastvo!
Upravo tako. Uvek ne mogu da se nacudim dovoljno kada mi neko kaze da je neki grad "previse cist" i da je zbog svoje sredjenosti "sterilan". Voleo bi da vidim kako ti isti odrzavaju svoju sobu npr., da li im je "toplo" kada vide neko djubre po podu. Ili im je "kul" sto imaju pukotinu u zidu. I tako. Mada, s'o bi rekli juznjaci, ima gi raznih.boggy":1xj89gi4 je napisao(la):Ja zaista ne vidim sta ima pogresno u "sterilnoj pedantnosti mitteleuropskog tipa"! Sta ima pogresno u tome sto su fasade okrecene, ulice ciste, parkovi uredni i puni cveca, svi parkiraju tamo gde je predvidjeno za parkiranje..To sto su nam fasade takve kakve jesu, oronule i isarane, ulice prljave, parkovi unnisteni, to sto se svako parkira gde hoce i kako hoce nije nikakav poseban i neodoljiv "beogradski sarm ili duh" nego jedan vrhunski vandalizam, javasluk i naprosto receno, divljastvo!