Šta je novo?

Фасаде / Fasade

Svaka čast na tekstu. Ipak, mislim da ovakva zdanja (kao i mnoga druga poput kuće braće Baruh ili drugih kulturno-istorijskih zdanja koja su nestala) neće preživeti divljaštvo investitorskog urbanizma. Narod je suviše apatičan da bi svojom reakcijom stao na put ovakom urbanističkom terorizmu.
 
WOW, ovaj tekst treba objaviti u dnevnim i/ili nedeljnim novinama. Odavno nisam procitao tekst koji tako sazeto, a konkretno objasnjava situaciju, odnosno ulogu Zavoda (mada se moze apsolutno aplicirati na oba Zavoda!). Bravo!!
 
_20210131_160312.JPG

_20210131_160354.JPG
 
И зграда испод ње из 1938..
_20210131_161124.JPG

_20210131_161149.JPG

Окружена послератном градњом..
_20210131_161326.JPG

А на коју се опет наствља предратни низ до самог угла.
 
У сваком случају бар се предња фасада објекта Д. Р. може сачувати, ако не и цела зграда, уколико институције то желе наметнути инвеститору..
Паркинзи зграда Владе и Касационог суда су ионако превише проширени на штету парка, још један објекат великих габарита са друге стране и није претерано пожељан на том месту.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=818998#p818998:1j6l1qg6 je napisao(la):
Igor » 31 Јан 2021 04:03 am[/url]":1j6l1qg6]Izvor: Beobuild.rs

Čiji interes štiti Zavod za zaštitu spomenika?
admirala-geprata14-01bm.jpg

Iako je odlukom Vlade Srbije, deo bloka između ulica Admirala Geprata, Kneza Miloša, Balkanske i Nemanjine proglašen za kulturno dobro i prostorno kulturno-istorijsku celinu, pratećim Planom detaljne regulacije omogućeno je rušenje jednog od objekata u okviru zaštićenog prostora, a reč je o zdanju Zavoda za fotogrametriju u Ulici admirala Geprata 14. Kako je jedan od stogodišnjih objekata u Beogradu potpuno izgubio vrednost, koji kriterijumi valorizacije stoje iza ovakve odluke, pitanja su za Zavod za zaštitu spomenika, koji je nečinjenjem kompromitovao svoju osnovnu namenu zbog koje je osnovan. Prema Planu detaljne regulacije, zgrada će biti srušena, a na njenom mestu planira se privatni poslovni objekat.

Analiza Zavoda za zaštitu spomenika zapravo je jedan fleksibini okvir koji je ostavio potpunu slobodu investitoru da sam odlučuje o budućnosti ovog zdanja kroz sledeću formulaciju mera zaštite:

- Objekat u Admirala Geprata 14 (bivši objekat Zavoda za fotogrametriju) je moguće zadržati ili zameniti novim u skladu sa Prostorno-programskom analizom.
- U slučaju da se objekat u Admirala Geprata 14 zadržava, planirati primenu svih konzervatorskih metoda - radove na sanaciji, rekonstrukciji, restauraciji i adaptaciji objekta u okviru postojećeg gabarita i volumena.
- U slučaju izgradnje novog objekta, njegova arhitektura i oblikovanje moraju biti usmereni na maksimalno unapređenje i afirmaciju spomenika kulture Amam kneza Miloša u njegovom zaleđu.

Da se zaista težilo zaštiti i kompromisu sa investitorom, objekat bi bilo moguće sačuvati uz dozvoljenu adaptaciju sa izmenama gabarita i eventualnom dogradnjom. Dobri primeri ovakvih rešenja su projekat "Stari Mlin" ili novoizgrađeni kompleks na mestu nekadašnje američke ambasade u Kneza Miloša. Međutim u ovom slučaju izbor ostavljen investitoru je vrlo indikativan – jedini način da se dobije više kvadrata je rušenjem postojećeg objekta. Rekonstruisano Zdanje Zavoda za fotogrametriju u istim gabaritima imalo bi nešto preko 3000 kvdratnih metara, dok bi dozvoljeni novi objekat imao čitavih 10.000 kvadrata. To znači da bi rekonstrukcijom i restauracijom postojećeg objekta investitor bio u značajnom gubitku, pa je izlišno očekivati da pristupi rekonstrukciji iz dobre volje.

U stvari, referentna gradska institucija kojoj je povereno čuvanje i zaštita najvrednijih elemenata kulturnog nasleđa nažalost nije odolela pritiscima koji dolaze od investitora i Urbanističkog zavoda, kao izrađivača plana. Kako je posle ovakvog slučaja uopšte moguće verovati integritetu Zavoda za zaštitu spomenika?

Игоре, поздрављам апел, али не могу да га подржим (због болдоване реченице).

Мој добронамеран савет ти је да контактираш увек некога ко је упућен у одређену материју, пре свега да би избегао контрадикторности.

Стари млин није добар пример институционалне заштите. Радио сам пре десетак година на том пројекту, па сам упознат и са тим делом. ЗЗСКБГ је дозволио да се стари објекат сруши и замени репликом (услов: коришћење старог материјала за фасаду - опеке -, фасадна фенестрација итд.). У свету заштитара (потражи ICOMOS на гуглу) такав објекат губи аутентичност у сваком погледу и престаје да буде споменик културе у правом смислу. Код нас се доста попушта по том питању, али то не значи да је то добра пракса институционалне заштите. Навођењем овог примера (за бившу Амбасаду САД не могу да тврдим), свесно или несвесно, послао си поруку да се објекат у Адмирала Гепрата може срушити и изградити нови хибридни објекат. То није решење. А питање за тебе, као и за све остале - да ли желите на овој локацији нови пример Икаруса из Грамшијеве?
 
Stari mlin bi prosao kao Generalstab da se nije dozvolilo investitoru da srusi deo pa napravi novo i da seu nedogled cekao naivac da ispljune pare za lokaciju na kojoj ne sme nista da radi.

Zato je Stari mlin ponovo oziveo dok ce se Generalstab sam urusiti cekajuci idealnog investitora ili dobrotvora.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=819142#p819142:2l26fxj2 je napisao(la):
Bender Rodriguez » 31 Јан 2021 04:11 pm[/url]":2l26fxj2]Stari mlin bi prosao kao Generalstab da se nije dozvolilo investitoru da srusi deo pa napravi novo i da seu nedogled cekao naivac da ispljune pare za lokaciju na kojoj ne sme nista da radi.

Zato je Stari mlin ponovo oziveo dok ce se Generalstab sam urusiti cekajuci idealnog investitora ili dobrotvora.

Није срушен само део, већ цео објекат (сукцесивно по фазама), па подигнут нов (који по изгледу и габаритима подсећа на стари). Једино је димњак остао изворан.

Не стоји ни поређење, јер су различити власници, интереси инвеститора, ситуација на терену и тако даље.
 
Sustina je ista. Od cekanja savrsenstva nema nista. Bilo da je u pitanju Mlin, Generalstab ili metro.
 
Stari mlin "Parni mlin" nije izgubio svoj status ako je verovati sajtu Zavoda. Ako misliš da treba da izgubi svoj status javi ovima iz Zavoda verujem da će ti izaći u susret. Bender je manje više objasnio suštinu.
 
Danas vidim srušena ova kuća u Dragoslava Popovića, iza nje je ona zgrada u izgradnji (što izlazi na 27. marta) pa moguće da su iskoristili da kupe i ovu kuću pa da se prošire na ovu stranu.

Screenshot_2021-02-01-18-58-09-319_com.google.android.apps.maps_1.jpg
 
Izvor: B92, 01.02.2021:
"Centralna zona Novog Beograda" dobila je status kulturnog dobra - prostorno kulturno-istorijske celine na predlog Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, a Odlukom Vlade Srbije.
Elem, ne pominje se koje su implikacije po odrazvanje ili eventualnu rekonstrukciju fasada, pa ako neko zna nek prokomentarise :roll:
 
I Dragoslava Popovica ce zavrsiti kao kanjon izgleda. Plasim se za sudbinu ove lepe kuce preko puta te srusene
 

Prilozi

  • 138051268_478192863170737_8742750067596473781_n.jpg
    138051268_478192863170737_8742750067596473781_n.jpg
    196,5 KB · Pregleda: 3.005
pa ovi zvrljaci idu kao banda. ?


"Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu podneće prekršajne prijave protiv devet osoba koje su sinoć zatečene u Rakovici nakon što su na više objekata ispisivali razne grafite.
Prilikom pregleda lica i vozila koje su koristili, policija je pronašla dva spreja i tri baklje."
https://www.blic.rs/vesti/beograd/polic ... ci/sztbzy4
 
С обзиром да су заплењене бакље, очигледно се ради о хулиганским навијачким жврљачима.
 
Sad proverih i vidim da postoje dve ulice sa istim nazivom. Ovo u Janicima što mi je izlazilo kao rezultat je ustvari preimenovan deo ulice Vukovasa Oljače. A iz nekog razloga mi plan plus nije izbacivao ulicu na Senjaku.
 
Dragoslava Popovića, sređena je i bočna fasada sa desne strane, ovu levo nisu jer će tu nešto da se gradi.


Screenshot_2021-02-07-19-30-12-187_com.google.android.apps.maps_1.jpg
 
Vrh