Zašto ovo poređenje sa reklamnim panoom nije baš ravnopravno:
Prvo, vlasnici panoa (ili placa, kako god) od njega zarađuju pare. I imaju potpisan ugovor sa klijentom da izgled panoa ne sme da bude narušen inače će dobiti manju zaradu.
A drugo, ovaj pano i to mesto na njemu koje je bilo usvinjeno, je belo. I pritom je to, jelte, tekstil ili neki polimer (vinil, kako god...) Znači em može da se opravi belom bojom, em to može da se uradi uz minimalan trošak, vreme i umeće. A zamislimo sad situaciju da nas nekoliko sa foruma stupi u kontakt i uputi stanarima
ove zgrade (namerno sam odabrao čistu zgradu i hipotetički primer, da ne bude da ikoga javno sramim) žalbu da oni to srede. I oni kažu ''ok ljudovi, mi bismo voleli to, samo čime?'' Ajd' ti pogodi tačnu nijansu sveže farbe tako da se potrefi sa nijansom ove postojeće pod tankim slojem prašine i čađi.
Ili recimo kad se radi o fasadama sa rapavim površinama, poput
ove. I aj sad, kako to da prekrečiš a da liči na nešto? Sad će ljudi reći ''pa uzmeš peskiranje''. Pa dobro, jeste, uzmeš peskiranje. Prvi put, drugi put, treći, peti, sedmi... al dokle tako?
Voleo bih da vidim nekog od forumaša kako pokušava da objasni stanarima
ove dve zgrade (napomena - ove slike su iz 2013 i 2014!) kako nisu dali dovoljno truda i para na farbanje i/ili na peskiranje. A znam slučaj, znam pozadinu iza te priče i lokacije, i kako su nekoliko puta bacali pare pokušavajući da urede svoju zgradu. Ali džaba, kad svinje ne odustaju.
Da ironija bude veća, tu dva bloka iznad je i zgrada Tanjuga, koju su svojevremeno posle pranja čuvali Komunalci u Fiatu 500L, pa je čak i uz to opet dobila svinjarije. I ona i okolne zgradice oko nje. A od nedavno je tu i ispostava SUPa Stari grad. Sa sve patrolama i uniformisanim prašinarima. Al džaba. Muriju baš briga, Komunalce baš briga. Neće sami svoju zgradu da čuvaju a jedan dinar nisu dali iz svojih džepova. A onda očekuju/očekujete da to rade stotine hiljada ljudi širom grada, da sami plaćaju svojim parama, vremenom i živcima takve stvari? Zašto? Na osnovu čega? S kojim pravom? :kafa: