Šta je novo?

Фасаде / Fasade

Ako ja moram da uklanjam grafit svaki put kada ga neko tresne na moju zgradu i da ja budem jedini odgovoran, radeći jalov posao, onda mi ne smeta uopšte. Ako će oni kojima je to posao, da rade na kažnjavanju i sprečavanju ove pojave, onda mi smeta. I treba razgraničiti da murali nisu išto što i grafiti.

Zašto ovo poređenje sa reklamnim panoom nije baš ravnopravno:

Prvo, vlasnici panoa (ili placa, kako god) od njega zarađuju pare. I imaju potpisan ugovor sa klijentom da izgled panoa ne sme da bude narušen inače će dobiti manju zaradu.

A drugo, ovaj pano i to mesto na njemu koje je bilo usvinjeno, je belo. I pritom je to, jelte, tekstil ili neki polimer (vinil, kako god...) Znači em može da se opravi belom bojom, em to može da se uradi uz minimalan trošak, vreme i umeće. A zamislimo sad situaciju da nas nekoliko sa foruma stupi u kontakt i uputi stanarima ove zgrade (namerno sam odabrao čistu zgradu i hipotetički primer, da ne bude da ikoga javno sramim) žalbu da oni to srede. I oni kažu ''ok ljudovi, mi bismo voleli to, samo čime?'' Ajd' ti pogodi tačnu nijansu sveže farbe tako da se potrefi sa nijansom ove postojeće pod tankim slojem prašine i čađi.

Ili recimo kad se radi o fasadama sa rapavim površinama, poput ove. I aj sad, kako to da prekrečiš a da liči na nešto? Sad će ljudi reći ''pa uzmeš peskiranje''. Pa dobro, jeste, uzmeš peskiranje. Prvi put, drugi put, treći, peti, sedmi... al dokle tako?

Voleo bih da vidim nekog od forumaša kako pokušava da objasni stanarima ove dve zgrade (napomena - ove slike su iz 2013 i 2014!) kako nisu dali dovoljno truda i para na farbanje i/ili na peskiranje. A znam slučaj, znam pozadinu iza te priče i lokacije, i kako su nekoliko puta bacali pare pokušavajući da urede svoju zgradu. Ali džaba, kad svinje ne odustaju.

Da ironija bude veća, tu dva bloka iznad je i zgrada Tanjuga, koju su svojevremeno posle pranja čuvali Komunalci u Fiatu 500L, pa je čak i uz to opet dobila svinjarije. I ona i okolne zgradice oko nje. A od nedavno je tu i ispostava SUPa Stari grad. Sa sve patrolama i uniformisanim prašinarima. Al džaba. Muriju baš briga, Komunalce baš briga. Neće sami svoju zgradu da čuvaju a jedan dinar nisu dali iz svojih džepova. A onda očekuju/očekujete da to rade stotine hiljada ljudi širom grada, da sami plaćaju svojim parama, vremenom i živcima takve stvari? Zašto? Na osnovu čega? S kojim pravom? :kafa:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=800763#p800763:2m6n83mx je napisao(la):
solecar » Mon Dec 07, 2020 10:49 pm[/url]":2m6n83mx]Ako ja moram da uklanjam grafit svaki put kada ga neko tresne na moju zgradu i da ja budem jedini odgovoran, radeći jalov posao, onda mi ne smeta uopšte. Ako će oni kojima je to posao, da rade na kažnjavanju i sprečavanju ove pojave, onda mi smeta. I treba razgraničiti da murali nisu išto što i grafiti.

Mislim da bi se tako osecla vecina stanara, sa druge strane mislim da ni grad ne moze da preduzme celu odgovornost. Svakako bi trebalo prvo osmisliti i pokrenuti aktivnosti na podizanju javne svesti u vezi ovog problema. Ne znam zasto, ali imam osecaj da bi se jedan deo javnosti i protivio trosenju novca na uklanjanje grafita (ne specijalno iz finansijaksih razloga)

Šta ili ko sprečava gradske i republičke vlasti da za početak izmene zakone i propise o odgovornosti i nadležnosti nad fasadama, i samim tim i sankcije za njihovo ruženje i druge vidove vandalizma?

Dakle, šta ovde i sada sprečava besposlanike u Gradskoj, kao i u Narodnoj SkupSlini, da donesu nove pravne akte i okvire u skladu sa svojim ovlašćenjima i dužnostima? Da odluče da se od sad pa nadalje svinjarenje vodi kao vandalizam. Da to vrate pod ingerenciju MUPa. Da povećaju kazne za takva krivična dela? Dakle, sve u svemu, samo da se dovuku do svojih ''radnih mesta'', okupe, donesu nove pravne akte, izglasaju ih i stave na papir? Ko i šta ih sprečava u tome?

Mogu da izmene zakon,pa da ga fijokiraju. Mislim da su svesni koliko je to skup i obiman posao, a koliko moze da ode u pogresnom smeru i da se izjalovi ako se ne sinhronizuje. Treba izdvojiti ogroman novac iz budzeta, oglobiti stanare i doneti jos par nepopularnih mera, koje nogu biti i iskoristene protiv same vlasti, a pritom zvrljaci ce i dalje zvrljati i obesmisljavati ceo poduhvat. Pritom ne znamo ko su ti zvrljaci, sigurno ima obesne dece novopecenih parajlija koji imaju veze...

Dokle god u Srbiji postoje pravni akti, papiri, na kojima kaže da pripadnik MUPa koji prolazi pored nekoga ko svinji tuđu fasadu, ili čini neko slično delo vandalizma, ima slobodu da kaže ''ma stoli me bojko, nisam ti ja nadležan za ovo...'' nema o čemu dalje da se priča na ovu temu.

Da sam dobio po Vuka Karadžića svaki put kad sam čuo ili pročitao to čuveno ''nismo nadležni'', sad bih bio bogatiji od onog milijardera Đilasa.

Postoji firma koja u bg odrzava fasade po principu kad se pojavi da se isti ukloni u roku 48 h uz nanošenje agz na fasadu cijena zavisi od veličine zgrade lokacije vrste fasade da li ima kamere itd placa se mesečnom nivou.Potpisuje se ugovor na 24 meseca iznosi se kreću od 2000 din pa do nekih reda veličine 10 000 din .Netreba stanir da se bave osim eventualno da kad primete grafit isti prijave firmi ako slučajno ophodnja ne primeti...Inace za čišćenje centra bg i nanošenje agz ako se uzme opština Stari grad vračar centar palilule zvezdara centar Savski venac potrebno je između 600 000 i 800 000 evra.Stanari vec plaćaju održavanje zgrade u to održavanje moze da se podvede i održavanje fasade .... O troškovima odrzavanja zgrade mozemo u temi za to predvidjenoj....
Fasada se opere u visini prizemlja dokle je u zahvatu mamlaza ...nanese se agz i onda se to odrzava ....
Sto se tice mupovaca i milionera njima treba pre svega edukacija imace uhvatio je savesni mupovac zvrljaca fasade u kraljevića marka došli su takodje na poziv vozača tramvaja uhvatili momka koj sarao tramvaj poslije nije ispraceno kako se to završilo...
Uz sistematsko čišćenje ulica od grafita počev od centra krene se od kneza i okolnih ulica preko kosancica i karadjordjeve toplicinog i obilicevog venca sremske itd...postepeno se siri krug i isti se održava čistim....

To sa šaranjem tramvaja se desilo kada je uvaženi član ovog foruma Šomi303 doveo svoje pajtaše da ''prave umetnost'' na vozilu dok on iznutra snima.
Kad je šou narastao, i kad su ljudi videli da nekolicina njih šara dok njihov čovek unutra sedi i snima, onda je neko pozvao policiju koja je svratila i odreagovala.

Arhivirani novinski članci u kojima se navodi ko je bio snimatelj i svedok tog događaja potvrđuju moju tvrdnju.
Postoje članovi ovog foruma koji su sami, na direktan ili indirektan način, doprinosili širenju vandalizma po Beogradu.

Članak: https://www.blic.rs/vesti/beograd/mup-o ... oc/g49nrkh
Video: https://www.youtube.com/watch?v=R5drRP_vHQM

Sa sve natpisom ''ACAB'' u opisu. :kafa:

Sve i da sutra volsebno osvenemo sa strogim zakonom i vecim ovlascenjima za policiju, nisam siguran da se ovakvi problemi mogu resiti iskljucivo represijom (da ne kazem pendrecenjem) preko noci , nije stvar samo kako bi javnost na to reagovala, da li bi se stvorio neki bunt i pocelo da se namerno prkosi vec nepoularnoj vlasti , problem je dublji. Postavlja se pitanje da li su danas procesi stvaranja masovne kulture spontani, ili su ipak u većoj meri ideološki i čak politički kontrolisani? E sad neko moze da kate da vandalizam nema veze sa kulturom ....ali ima

Neće menjanje mrtvog slova na papiru da zaustavi svinje, ali će za početak da pokaže da država i Grad zapravo misle o problemu i da žele da učine nešto povodom toga. Ovako sve ove priče ŠBB KBB padaju u vodu dokle god pandur ima pravo da prođe pored svinje i kaže ''ja nEsam nadležan za ovo''.

Što se tiče divljačkih grafita kao moderne umetnosti i urbane kulture... Tja, eno Singapur, Sidnej, Dubai, Barselona... samo su neki od gradova koji imaju izuzetno visoke kazne za grafite i/ili snažne mere i polise za suzbijanje istih. I ne vidim da tim gradovima nešto fali. Ne vidim da ljudi u njima žive depresivni i tužni što nemaju razne ''Delije sever!!!'' , ''Grobari Padinjak!!!'' , ''Hijene Preepeezdinah!!!'' , ''Invalidi Zabit!'' po zidovima i lokalima. :kafa:

Prva zgrada na tvom linku je bivša zgrada agropreme tako nesto osim prizemlja spratovi su prazni ...u vlasništvu je filipa ceptera tj njegove firme za nekretnine ...održavaju zgradu
Zgrada sa drugog linka u ulici AG je hramovi malter ili veštački kamen ona se pere peskira i nanosi agz kasnije pere toplom vodom pod pritiskom ...
Zgrada u carice milce jedno vreme odrzavana čistom uspešno nekih godinu dana onda je istekao ugovor i zvrljaci su se vratili....
Inace za zvrljacke tačke gdje su sve fasade u nizu izvrljane potrebno je očistiti cjeli niz za bolji efekat i dugotrajnost.....

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=800790#p800790:18liu2ck je napisao(la):
direktor » Pon Dec 07, 2020 11:08 pm[/url]":18liu2ck]
Zgrada u carice milce jedno vreme odrzavana čistom uspešno nekih godinu dana onda je istekao ugovor i zvrljaci su se vratili....
Ne, prva svinajrija je pala već posle dve nedelje. Em sam lično viđao promene iz dana u dan, em sam lično pričao sa ženom koja živi u jednoj od tih zgrada.
Znam ja dobro šta govorim. Tih par zgrada i okolina, sa sve Tanjugom, su savršena ilustracija Beogradkih problema sa svinjama koji je od uvođenja Komunalne policije narastao do nenormalnih razmera.

Serdar Janka Vukotića na Labudovom brdu, fasada otpala kao posledica vetra. Koliko me sećanje služi nije ni 5 godina prošlo od kad su je radili. Kakav fušeraj...

Prilozi

• BD0A611D-B665-4856-936F-6A3A09A4A1EE.jpeg
    BD0A611D-B665-4856-936F-6A3A09A4A1EE.jpeg
    361,7 KB · Pregleda: 1.790
Dragoslava Popovića, i druga prekoputa će uskoro biti gotova.

IMG_20201208_145524_1.jpg

Pre
Screenshot_2020-12-08-18-53-19-661_com.google.android.apps.maps_1.jpg

Ova u dragoslava popovića prizemlje nije ispeskirano od grafita ...
Prostor između prozora nije opšiven limom kako je bilo prvobitno...
Takođe nedostaju horizontalne i vertikalne linije....
Za malo ujednačene roletne ....

Moguće da će prizemlje na kraju, jer koliko sam video ista ekipa radi i zgradu prekoputa, za pohvalu da su se dve zgrade zajedno organizovale oko ovoga.

A nisu ispratili originalnu fasasu u potpunosti, ali jbg kad nemaš bilo koga da to kontroliše u Bg, ovo je već redovna pojava da se fasada uprošćava jer je jeftinije i majstorima lakše.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=801048#p801048:3t989v8a je napisao(la):
Piccolo » Uto Dec 08, 2020 6:58 pm[/url]":3t989v8a]Dragoslava Popovića, i druga prekoputa će uskoro biti gotova.

Pogledajte prilog 1

Pre
file.php

file.php

Super! Sad se klime i kablove vidi još bolje. :pob:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=801048#p801048:1zzmhz5h je napisao(la):
Piccolo » Uto Dec 08, 2020 7:58 pm[/url]":1zzmhz5h]Dragoslava Popovića, i druga prekoputa će uskoro biti gotova.

Pogledajte prilog 1

Pre
file.php

file.php
Gledajući ovu "kako je bilo pre fotografiju" doživeh transfer blama. Koja dubokoumnost u ovim kojotovim stihovima, koji su čak i nepravilno napisani. :lool:
Autore ovakvih žvrljotina zamišljam kao besposličare od 30+ godina, kojima je majka upravo saopštila da im ne da pare za cigare, pa su revoltirani odlučili da promene svet.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=801095#p801095:30soke1l je napisao(la):
bullwye » Tue Dec 08, 2020 9:59 pm[/url]":30soke1l]znaci trebalo je da ostane onako kako je bila?

Ne, ali su mogli ljudski da je odrade, a ne ovako ofrlje. Ovo je retrogresija

Vrh