Šta je novo?

Фасаде / Fasade

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=797599#p797599:22j6bbi2 je napisao(la):
Садко » 28 Nov 2020 10:50 pm[/url]":22j6bbi2]Још мало па ће годину дана од Весићеве епске најаве обнове фасаде ове зграде, коју је епифанијски угледао када је излазио из најлепше гараже у Јевропи :arrow:
file.php
Već sam pisao emotivno ranije o ovoj zgradi u kojoj sam živeo kao detence, i o jurnjavi bajsevima po garaži.... ali sada da priložim jednu zanimljivu umetničku sliku Spasićevog pasaža iz perioda osamdesetih:
20201128_204153.jpg

I, "nowadays" (moje naomraženije engleske reči):
bg (3).jpg

To ne vide prolaznici vec samo mušterije privrednog suda....

Predratni etnografski muzej je izgledao malo drugacije, ne umem da pronadjem sliku sada. Imao je skulpture iznad ulaza.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=798955#p798955:1avuyb2p je napisao(la):
Drakche » 02 Dec 2020 05:53 pm[/url]":1avuyb2p]Predratni etnografski muzej je izgledao malo drugacije, ne umem da pronadjem sliku sada. Imao je skulpture iznad ulaza.

Si siguran u to

0bcd47a50caf4448aa8bfcdb387c3b7b.jpg

Čini mi se da je neko napisao da je prvobitno Etnografski muzej bio u drugoj zgradi.

Ljeska 13 banovo brdo ako ne ofarbaju ovaj stub na zgradi uništitice sredjenu fasadu ....

bbrdo01-2020-12-02-22-50-19.jpg

Inače, fun fact, zgrada Etnografskog muzeja je pre rata bila zgrada berze (i čini mi se izgrađena radi toga). Centar grada i deluje kao normalno mesto za berzu... Nažalost, ona je danas vidljiva koliko je i bitna

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=799078#p799078:3ts5bxzj je napisao(la):
solecar » Сре Дец 02, 2020 10:51 pm[/url]":3ts5bxzj]Čini mi se da je neko napisao da je prvobitno Etnografski muzej bio u drugoj zgradi.

Наравно да је био, у Стевчиној кући.

... na uglu Birčaninove i Kneza Miloša nalazila se kuća trgovca i političara Stevče Mihailovića ... zgradu je 1860. godine podigao Andrija Vuković, a Mihailović je zaveštao državi ... 1901. godine, posle opsežne rekonstrukcije koju je uradio Ruvidić, u nekadašnju Stevčinu kuću, smešten je Etnografski muzej ...

18556237_1460513850671576_8741811089163699760_n.jpg

Ст ока детиња (уопштено говорећи, сумњам да људи у одређеним годинама иду около и шарају фасаде).

Увести казну за такве преступе 120.000 динара, ако је споменик културе 300.000, поставити камере које препознају лица наоколо, упрегнути комуналну милицију и удри.

Грађани који воле свој град трпе терор мањине шарача, штеточина.

Zapravo, iznenadio bi se. Nisu tu samo klinci u 20im. Ima i matorih konja. STU, FAGS, Djox... To su sve likovi u 30im, neki i 40im.
Dobro su oni poznati i MUPu i Komunalcima. Ali prve baš briga jer ''nisu više nadležni'' a drugi ''ne stižu'', te sami kažu kako godišnje napišu 5 do 10 prijava zbog šaranja. U dvomilionskom gradu.

I onda posle kažu pojedini pametnjakovići ''stanari su krivi što ništa ne preduzimaju''. Emmm, a šta da preduzmu kad nadležni ne rade ništa a zakoni su tako pisani da nemaš nikakvu moć i kredibilitet u tim situacijama da braniš svoju imovinu nego još rizikuješ tužbu ako preuzmeš pravdu u svoje ruke.

Ja imam jedno poluresenje. Privremenog karaktera dok neko ne ocisti.
Posto su mnogo bezobrazni i drski i posto se mnogo mangupiraju, postoji opcija da svaki njihov grafit svako od nas isara crnim autolakom. Da im se oskrnavi to smece na zidu nista da se ne vidi. Pa kad mogu oni da skrnave a sto ne mozemo i mi njima da oskrnavimo to sranje.
Dodatno moze ispod da se napise onim kalupom "autor ovog grafita voli da ga (pa dopisati po zelji) ...

Da parafraziram Gorana Vukovica Majmuna, " Pa brate mili imas autolakova na svakom koraku, ako oni mogu da saraju pa brate mili mi cemo da uzvratimo, ne kazem da cemo da se odbranimo ali saracemo i mi njima..."

Već vidim kako drhte od straha što će neki zli čika da mu prekreči ukras na zgradi. :D
To sve oni rešavaju onim jednostavnim "Džaba si prekrečavao moj ukras...".

Da je samo deset godina ranije Beograd postao glavni grad Jugoslavije, bio bi prepun velepnih palata u akademskom i drugim stilovima, ovako je od sredine tridesetih, kad je najviše novaca bilo, preovladaala nažalost moderna i umesto raskošnih lepotica, nastale su isprazne sumorne zgrade, koje jedva po nećem da se često razlikuju od ovih socijalističkih. Da nije Bilo Bugarskog, Ilkića, Korunovića, a posebno Krasnova, Lukomskog i drugih, Bg bi jako jako kaskao za evropskim gradovima po lepoti pojedinih fasada..

Cini mi se da su radovi na Etnografskom muzeju pauzirani na par dana zbog jakog vetra. Posto je to mesto uvek imalo jaku ruzu vetrova. Cak je i ograda (na zemlji) popadala na par mesta a cirada preko gradilista jos uvek nije stavljena na frontalnu stranu.

Verujem da su jos neke obnove pauzirane iz istih razloga.

Prolazio tuda i shvatio da ne mogu da prođem od razbacanih limenih panela i cilindričnih cevi, pa sam morao sa donje strane bloka da prođem. Plus što je vetar tako jako duvao da sam morao preko kape i šala da navlačim kapuljaču. Za sada se dobro drži skela uz Uzun Mirkovu.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=799279#p799279:2i4gytbz je napisao(la):
Prota » Čet Dec 03, 2020 1:19 pm[/url]":2i4gytbz]Bila jednom jedna sredjena fasada u Brankovoj...

file.php

Ovo bi trebalo Grad da pocne nekako da resava...najavili su da ce premazivati fasade ne znam koliko metara od zemlje ne bi li se grafiti skidali vodom, pa me samo zanima da li ce ovo moci vodom da se skine. :bash:

Vrh