[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=743130#p743130:3drg7zyv je napisao(la):
Marc23 » Pet Maj 29, 2020 1:29 pm[/url]":3drg7zyv]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=743119#p743119:3drg7zyv je napisao(la):
Bender Rodriguez » Pet Maj 29, 2020 11:58 am[/url]":3drg7zyv]Šta mislite o ovome u Barajevu?
Samo neka ostane u Barajevu.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=743120#p743120:3drg7zyv je napisao(la):
And7rey » Pet Maj 29, 2020 12:59 pm[/url]":3drg7zyv]dinamit
E al stvar je u tome što ovo ipak nije u Barajevu, i nije izgrađeno u moderno doba.
Pošto smo na ovom forumu više puta imali debate vezane za estetiku i pitanje da li je u redu kad se nešto moderno pravi da izgleda kao staro (pa i obrnuto), na šta sam ja govorio da
nema pravila u estetici nego da je sve stvar skladnosti finalnog proizvoda i ukusa... izvukao sam sliku iz današnjeg
članka o staroj vili iz doba Kraljevine na Zlatiboru da vidim kako će ljudi reagovati.
Evo i dokaza da je sve ovo bio moj test od početka. Screenshot vesti sa sve časovnikom kad je napravljena slika, dole u desnom uglu.
Čim sam napisao da je kuća u Barajevu, pretpostavljeno je da je u pitanju neka divlja gradnja i da je samim tim sve ovo kič. A da sam napisao da je u pitanju zdanje iz doba Kraljevine na Zlatiboru, reakcije bi verovatno bile drugačije. Što samo potvrđuje moje prethodne teze da priče pojedinih forumaša (ne mislim na Andreja i Marca, jer mislim da vi niste ni učestvovali u tim prethodnim debatama) kako ''sve moderno što bi da imitira staro spada u kič, i obrnuto'' zapravo ne drže vodu. I da je sve stvar u ukusu, u oku posmatrača, i možda ponajviše - u skladnosti. Odnosno, da li sam objekat deluje skladno, i da li se kao celina skladno uklapa u svoje okruženje.
Drugim rečima, mnogi forumaši ovde imaju problem da kad vide modernu zgradu sa ukrasima na Vračaru ili Dorćolu, to otpisuju kao ''kičeraj'' jer znaju dovoljno o njoj da shvataju da je to moderno napravljeno da izgleda kao staro. A da ti isti ljudi odu recimo u Pariz, i tamo vide identičnu zgradu, ali da ne znaju da je pravljena 2015, mislili bi da je iz 1920ih i rekli bi kako je to umetničko delo.
I obrnuto, ono što sami Parižani ili Bečlije smatraju svojim modernim kičerajima, ovde se često veliča i uzdiže kao bog zna kakvo merilo lepote i estetike. :roll: Staklene kocketine, tumor od galerije u Beču, šiljci iz klasične federalne palate, i slično... se veličaju, a sve što pokušava da isprati nekadašnje standarde u arhitekturi i estetici se otpisuje kao ''zastarelo'' i ''kičerajstvo''. Što je apsurdno.
Tako da svako filozofiranje o estetici i kategorisanje na ''ovo je lepo jer tako knjiga kaže, a ono nije lepo jer tako kaže drugi arhitekta'' je besmisleno. Skladnost (prvo objekta, a onda celine) je ta koju treba gledati, a ne stil i sitna crevca u detaljima. Na kraju krajeva, objekat se i gradi prvenstveno za buduće korisnike, kao i za opštu populaciju mesta koja će prolaziti pored njega. Te nije bitno šta misli arhitekta i šta je on zamislio, nego kako će oni koji će taj objekat da gledaju svakog dana, da misle kada ga ugledaju. I to je cela nauka.