Šta je novo?

Фасаде / Fasade

Ул. Цара Душана, без крошњи дрвећа:

У ул. Цара Душана, близу Калемегдана, вероватно је раније била заклоњена крошњом:

На бившем Рубиновом магацину сређују фасаду, нема назнака да ће га надградити:

Угао Париске и Узун-Миркове, већ дуго раде бочну фасаду на згради десно:

Преуређује се бивша Галерија Графички колектив на Обилићевом венцу:

Почиње уређивање ове фасаде у Кнез Михајловој улици, до будућег хотела "Инди":

Meanwhile... u Banjaluci

vlcsnap-8878-11-07-05h53m04s761.png.jpg

Dzaba sve kad su ulice krezube, a pored C. Dusana ima ih na pretek.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=625051#p625051:1imms6r7 je napisao(la):
zexland » Ned Maj 26, 2019 12:03 am[/url]":1imms6r7]Necu da gusim temu ali samo da dodam da postoji ogromna razlika izmedju Albanaca u Albaniji i Albanaca na Kosovu i Severnoj Makedoniji. Sta vise, ovi iz maticne drzave nemaju bas najsjajnije misljenje o ovima iz ex YU.

Bilo bi lepo da se Palata Albanija napokon rekonstruise, eto ideje za uspostavljanje mosta prijateljstva napokon...mozda se ukljuci i Edi Rama uz Vucica, ionako nam je ambasada u Tirani odmah pored Ramine kancelarije (predsednistva): ps: Ne znam je i dalje presdsednik ili premijer...ali nebitno.
Pogresna teza.

Postoji animozitet naseg naroda prema nasem narodu-Kosovcima, pa opet ne bih rekao da postoji razlika između nas samih.
Kao sto saosecas sa Srbima u Hrvatskoj i BiH...

Pa da presečemo, evo kakve su boje izabrali na uglu Ul. kralja Petra i Kosančićev venac.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=625272#p625272:3js4vreu je napisao(la):
Johnest_Hon » Pon Maj 27, 2019 9:41 am[/url]":3js4vreu]Žorža Klemansoa
IMG-20190523-184639.jpg
Vazno da je gospodin sebi klime stavio.

Sećate se da sam kačio već ovu zgradicu na Bulevaru despota Stefana, jer su joj klime uredno sakrivene na krovu, kao primer kako treba.

Još jedno oduševljenje sam doživeo sinoć, jer je dobila i dekorativnu rasvetu, mnogo kvalitetniju nego one bedne sijalice na Kosančićevom vencu što su instalirane.

Voleo bih da znam ko je taj investitor za primer.

Uspeli da urade novu zgradu po ugledu na staru koja se tu nalazila (ova je veća naravno), ista dekoracija je i na ovoj, za primer svakako. Kad bi još isti investitor kupio i ovu prizemnu kućicu pored (bez arhitektonske vrednosti) i samo iskopirao ovo.

Ali pogledajte ovaj horor levo, 8 klima na dva sprata.

Ne kontam bas odusevljenje, kako je ta zgrada izgledala pre renoviranja?

Bila je prizemna sad su joj dogradili dva sprata sa 2,5m plafonom i okitili kao jelku.

Ovde na forumu se prvo zgrazaju nad ovim gipsanim kicenjem zgrada kao vrhunac kica, "skoplje 2014" onda krene talas odusevljenja istim. Nista mi nije jasno jel ovo lepo ili je kic? Sto se mene tice obicna zgrads nista spec ali nije ni ruzna. Mnogo mi je lepsa npr Jariceva zgrada u Dobracinoj to su otprilike zgrade slicnih dimenzija.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=626579#p626579:322qvb2t je napisao(la):
Vračarac » 01 Јун 2019 22:50[/url]":322qvb2t]Ovde na forumu se prvo zgrazaju nad ovim gipsanim kicenjem zgrada kao vrhunac kica, "skoplje 2014" onda krene talas odusevljenja istim. Nista mi nije jasno jel ovo lepo ili je kic? Sto se mene tice obicna zgrads nista spec ali nije ni ruzna. Mnogo mi je lepsa npr Jariceva zgrada u Dobracinoj to su otprilike zgrade slicnih dimenzija.
Нема основа за повлачење било каквих паралела између овога, и пројекта "Скопје 2014". Овде се згради враћа пређашњи изглед, уз одређене измене. Тамо су грађене бетонске хале, на које су качени гипсани елементи. То што су архитекте биле инспирисане прошлошћу је најмањи проблем тог пројекта.

Нисам апсолутно против градње у историјским стиловима - европска архитектура у целини, од ренесансе па све до доба модернизма, на граници је онога што бисмо данас окарактерисали као pastiche - али у свему треба имати мере, и укуса. А у ономе што је урађено у Скопљу, нажалост, нема ни мере ни укуса.

Проблем тих грађевина, и споменика, није то што су изграћени у стиловима који су данас тобож "историјски", већ управо то што њихова свеукупна естетика и квалитет градње значе да је њихов стил тек квази-историјски, и оличење кича. Те зграде тек у очима некога потпуно неупућеног личе на грађевине од пре век или два.

Ова слика све говори:

Skopje-2014-23.jpg

Mislis ona Jariceva koju je jos nadogradio nelegalno, i tako od bivseg reprezentativca postao kriminalac. Posto je nelegalna gradnja krivicno delo.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=626604#p626604:1gwrpisu je napisao(la):
neven_k » 02 Јун 2019 01:07[/url]":1gwrpisu]Mislis ona Jariceva koju je jos nadogradio nelegalno, i tako od bivseg reprezentativca postao kriminalac. Posto je nelegalna gradnja krivicno delo.
Нисам сигуран о којој згради говорите, али поента је да пројекат "Скопје 2014" није у истој равни са било којом појединачном зградом. Тај пројекат је унаказио један читав град, онако како су гастарбајтери унаказили бројна наша села, посебно по источној Србији. Традиционално градитељство с краја 19. века, које је по много чему, у естетском погледу, било испред свог времена, и лепе беле кућице грађене између два рата, заменили су мегаломански монструми с колонадама, балустрадама и лавовима. У једном селу кроз које сам прошао наишао сам на посебно трагичну комбинацију лавова, лабудова и фудбалских лопти(!) - у бојама Црвене звезде.

Но, та кућа је бар била завршена. Колико је само по нашим селима и вишеспратних кућа које већ деценијама чекају на фасаду и балканску ограду? Највећи део тих мегаломанских пројеката никада неће бити ни заврпен, али то је већ друга прича..

Ne mogu da se otmem utisku da okolina Zelenog venca izgleda poput neke afričko-indijske provincije.

Pa mozda bi Zeleni Venac izgledao kompaktnije da iza mekdonaldca postoji jedna visoka zgrada sa frontom prema tunelu.

Hop, hop, u Ul. Starine Novaka skele. Još nema table, tako da ne znam detalje.

Tako ce izgledati i kod Ekonomskog fakulteta kada budu napravili jos jedan tunel. A ovi trotoari u Starine Novaka su isto hit, jos malo pa ce morati pesaci bocno da se provlace po trotoarima.

Automobili su vrhunac bezobrazluka u Beogradu. Smrt automobilima - sloboda narodu.

Ovde da se suzi ulica imao bi kolaps svaki dan (a već je sada slično kao u Takovskoj u špicu), a nisu toliko problematični trotoari na tom delu, ovi stubiću spašavaju jer da su tu napakovali neka "parking" mesta onda bi bio problem. Samo bi taj deo trebalo srediti trotoare, tj. popločati, sada onako iskrpljeno baš ružno izgleda, a stalno nešto raskopavaju, ovako sa pločama samo skineš ako treba da se kopa, vratiš i ne primećuje se.

Pa nek se napravi kolaps. Ja jedva cekam kolaps koji ce da blokira automobile na sat vremena, valjda ce onda konacno shvatiti da treba da predju na elektricne bajsove kao i ovi iz grada da treba da resavaju taj metro.

Vrh