Šta je novo?

Фасаде / Fasade

Mini hotel/hostel u Kapetan Mišinoj na donjem Dorćolu. Vrlo fino i uredno, i klime na kalkanima:

Kablurija na stubu se pobrinula da ipak ne bude savršena slika :(

Jesu ove stepenice na trotaru izradjene na divlje
Sta je ovo pored neki fin font cirilica

Stepenice su bile i ranije (koliko se sećam). A ovo pored je "Novo Brdo", neka stara prodavnica....

Meni se nesto preterano ne dopada ovaj crep na strmoj povrsini, kao imitacija krova. Mozda su dva sprata za jedan "krov" malo previse.

Radiće se dve fasade na Vračaru, jednu će finansirati banka Poštanske štedionice a drugu Srpska banka, nešto slično kao kad je Pošta radila zgradu u Njegošovoj. Potrudiću se da saznam na kojim lokacijama će se raditi fasade. Nije to loša ideja da firme koje mlate pare nešto korisno urade za ovaj grad, telekom bi mogao pola grada da uradi :)

Poštanska štedionica neka očisti Ineks kulu za početak.

Је ли ово још Телекомова зграда? Фасада са задње стране је у веома лошем стању:

Овде праве игралиште за псе, вероватно:

........................

Сремска улица, на овој згради има више од 20 клима:

........................

На врху ТЦ Рајићева су натакарили некакве кровиће ...:

.....................

Ради се нешто у приземљу Руског цара:

.............................

Питалица - у којој улици је ова зграда?

Сремска је увек била предворје пакла.. моја идеја је да се исели онај вашарски ТЦ и ту пресели Полицијска Управа Савски Венац или Стари Град коме већ припада и да озрачи тако цео крај доле то Зелењака да се не скупља шљам.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=627921#p627921:tvp439e1 je napisao(la):
direktor » Čet Jun 06, 2019 7:54 am[/url]":tvp439e1]Uselili su se u tanjug pa he zgrada jedanko zasarana

Trenutno samo sa donje strane koju niko ne cisti, a prednju neko cisti, ko, ne znam :-/

Ako sam dobro video radi se fasada one ružne zgrade u Kolarčevoj pored budućeg hotela Centar na trgu.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=628547#p628547:ka96h7sp je napisao(la):
And7rey » Sub Jun 08, 2019 11:29 am[/url]":ka96h7sp]Ako sam dobro video radi se fasada one ružne zgrade u Kolarčevoj pored budućeg hotela Centar na trgu.
Rade imam slike do juce.

Radi se 30tak fasada trenutno u Beogradu. Mogao bi neko iz Zemuna da uslika radove na Magistarskom trgu.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=628547#p628547:26dxwlgu je napisao(la):
And7rey » 08 Jun 2019 10:29 am[/url]":26dxwlgu]Ako sam dobro video radi se fasada one ružne zgrade u Kolarčevoj pored budućeg hotela Centar na trgu.

Provlači se već neko vreme ovde na forumu ta priča o "ružnoj zgradi pored bivšeg Jugoeksporta". Iskreno sam zbunjen tim stavom, s obzirom da je zgrada u vreme nastanka bila ocenjena kao promišljena interpolacija koja se vešto izborila sa nimalo lakim zadatkom - da premosti različitu visinsku razliku između susednih objekata na jednoj od ključnih lokacija u gradu. Meni je uvek bila zanimljiva ta posvećenost detalju (na moderan način, naravno) kroz evidentnu komunikaciju sa znamenitim susednim objektom i parafrazu njegovog potkrovlja, te povlačenje gornjih spratova koji izjednačavaju nivo višeg objekta u Kolarčevoj 5. Pri svemu tome, fasada nije napadna, puna egzibicija ili sva u staklu. već ima taj mirni ton, i u teksturi i u boji. Naravno, niko nije dužan bilo šta da voli ili smatram lepim samo zato što neko drugi to kaže (bila u pitanju struka ili laik kao ja), samo mi je malo čudno što zgrada koja ni po jednom uobičajednom kriterijumu za "forumsko gađenje" ne spada u grupu objekata koji se (metaforično) gađaju paradajzima ili jajima (raspala, čađava soc-tvorevina, napadna postmodernistička kreatura), dobija tako nemilosrdne ocene forumaša.

Taко је, Директоре, јесте та зграда у Грачаничкој!

:pob: :vops:

...................................

Ево зграде у Коларчевој улици под скелама, снимак је направљен данас:

Možda je nekom lepa a drugom ružna ali sigurno nije remek delo moderne arhitekture. Rekao bi da to agresivno naglašavanje potkrovlja susedne zgrade više škodi celokupnom utisku a jako bi me interesovalo u kojoj meri i da li će izmeniti fasadu.

Definitivno je bila ružna s obzirom da je fasada bila neodržavana od izgradnje, sama po sebi ništa posebno a ni premošćavanje visinske razlike nije baš preterano uspešno izvedeno, vrh izgleda kao nadogradnja.

Inače bi bilo dobro malo regulisati ovo oko skela kad se rade fasade, tj. kada te skele zauzmu trotoar, većina uopšte ne obezbedi prolaz za pešake ili ako i postoji to izgleda toliko nebezbedno da radije zaobiđem, pa da se ta osnova uradi da postoji širi i viši prolaz. Npr. ono što su stavili na Zelenom vencu je sramota, veoma nebezbedno i neprikladno za tako prometan deo, ja moram da saginjem glavu da bih prošao, ja imam oko 1,95 znači da nema ni 1,7-8 visinu, znam da je za znakove na trotoarima obavezno 2 m visine da ne bi ljudi udarali glavama.

Ево како скеле изгледају другде, ова слика је из Лондонског Ситија где су све биле такве - проходне испод и с меканом облогом ради заштите пешака у случају налетања. Мени је баш та заштита привукла пажњу.
Такве облоге су сигурно јефтине (од сунђера или чврсте пене су) и показују бригу за пешаке; не знам да ли су обавезне. Могле би да се уведу и код нас, ја бих на то гледао као на мали цивилизацијски искорак, увек има оних у журби, замишљених, или деце која не гледају и повређују се.

Занимљиво је да испод сваке шипке има дрвена плоча, вероватно ради заштите тротоара. Јуче сам на Калемегдану испод Великих степеница видео озбиљну рупу у асфалту; питам од чега је уз претпоставку да је намерно избушена ради испитивања, међутим, није, на дизалици су спустили ногу за ослонац право на подлогу и она је утонула скоро пола метра пробушивши асфалт као да је од сира.

ovo je samo opcija a nije potrebno. a zaista ako jedan pesak ne gleda u se udari, i teba

Vrh