Šta je novo?

Фасаде / Fasade

Upravo to, ulazi voda decenijama kroz naprsline betona i dopire do armature koja istruli i eto ti prefabrikovani element od 300 kg koji vrsi bandzi djump u pola noci.
Klasicni problem zgrada koje su uradjene u duhu brutalizma i cije su fasade izlozene vremenskim neprilikama non stop.

Ali niko nije poginuo => ne mora još ništa da se radi po tom pitanju.

Inače ovo mi dobro dođe kao podsetnik da nikad više ne sedim i ne stojim na takvim mestima. Ili u ulazu/prolazu zgrade ili bar 2 metra od fasade... Nikad više tačno ispod fasade. Gradovi su nam postali ko poligoni za preživljavanje.

Pametna odluka Bendere, a sta reci osim da je strasno sto se mora i o tome brinuti da ti nesto ne padne na glavu.

Ma aj da samo o tome moraš da brineš. Nego moraš da imaš radar na glavi koji skenira sve u 3D.

Iznad sebe, moraš da paziš na padajuće fasade. Ispred sebe, moraš da paziš na razne bašte, table, kablove, frižidere i ostale stupidarije koje ovdašnji ''ugostitelji'' i ''preduzetnici'' razvlače po javnim površinama. I za kraj, moraš da paziš ''ispod sebe'' da ne uletiš u neki otvoreni šaht, ne uganeš zglob na neku rupčagu u trotoaru ili ne propadneš kroz neki truli poklopac.

Istina, nekad davno (do ranih 2000ih) imali smo druge probleme kao pešaci - automobili parkirani posred trotoara. Toga više nema. I to je lepo. Ali zato ono što oslobodismo od automobila to izgubimo s raznim baštama ili još gore - zonama opasnosti od padajućih fasada i propalih šahtova.

Bender, kakav opis i što je štos, sve je istina. Zamalo moramo praviti slalome hodajući trotoarom.

Nego... kuku i do Boga, moja zgrada je pukla na pola. Sada se pitam, koji je prvi znak da će kljoknuti, makar slike i knjige da sklonim od materijalnih dobara. Ostalo - omnia mea mecum porto, i odoše babine dunje. :lol:

Jel stvarno pukla? :shock: Pa što ne okačiš slike oštećenja na neku od tema, na ovom forumu bar ima stručnih ljudi koji će moći da ti kažu da li je u pitanju nešto površinsko/čisto estetske prirode (i što može da sačeka) ili je stvar hitna i ozbiljna.

Jeste Ben, pukla ko zvečka. Čim budem u prilici fotografisaću.

Ajte molim vas otpadali su balkoni i po novom bg
Cista nebriga stanara i vlasnika zgrada

Bože, direktore, svašta pišete. Ako napišem da je zgrada pukla onda je pukla i nisam to ja primetila već stanari koji su tu još od početka a zgrada je zidana nešto posle 1950. Dakle, zgrada je pukla. Kod mene u stanu su se pojavile mrežice po zidovima za vreme bombardovanja i nekog jačeg zemljotresa, već se i ne sećam. Evo i sada ih ima posle renoviranja. Rekli su mi da se teren sleže pa to sve povezujem sa pukotinom koju ću fotografisati.
Izvorno, zgrada je projektovana vrlo čudno pa se zapravo i ne zna koliko ima spratova ali, o tome ne bih na forumu.

I kako mislite da se ja brinem o puknutoj zgradi?

Moj komentar gore se odnosio na nbg a vi o vasoj zgradi kao stambena zajednica angazujete strucnjaka da pogleda zgradu izradi projekat sanacije i sve to platite ukljucijuci sanaciju

U redu, ali budite onda malo precizniji jer sam shvatila da se vaša opaska odnosi na moj komentar.
I... šta kažete, stanari treba da plate sanaciju zgrade? :shock:
Zaboga, pa nije kvar lokalnog karaktera.

Нажалост, ко је власник зграде, сноси трошкове.

Ali Дошљак, nisu u pitanju problemi koji se lako mogu rešiti uz određenu svotu novca. Nije u pitanju boja fasade, poslednji sloj i sl. kako to već ide, u pitanju je statika. Šta tu stanari mogu da urade sve i da su puni ko brod?

Da angazuju strucnjska da izvrsi analizu pa da izradi projekat sanacije stanari da plate sve to

Strukturalni defekt je nesto cija sanacija zahteva nekoliko desetina hiljada evra minimum a verovatno i vise, tesko da ce stanari moci da skupe taj novac?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=563209#p563209:2jy8x2ua je napisao(la):
direktor » Sre Avg 29, 2018 7:23 pm[/url]":2jy8x2ua]Da angazuju strucnjska da izvrsi analizu pa da izradi projekat sanacije stanari da plate sve to
Tako mi svega smoždiću vas
750862024.gif

Ali dobro, treba biti sistematičan. Npr. sve uradimo kako ti kažeš dišo. Stručnjak konstatuje da je zgrada na izdisaju, da će se za godinu+xy g. obrušiti i da detaljno obrazloženje. I, šta onda?

Onda se vidi kakve mogucnosti sanacije postoje
Izrade betonskog kostura oko zgrade rad njenog ucvrscenja dodavanje AB stubova u samoj zgradi itd itd...

I.. recimo da stručnjak konstatuje stanje kako ti kažeš, koliko bi to koštalo po stanu? Ko bi imao da investira sanaciju greške koju je država načinila pre cca 60 godina?

Ne mozes tvrditi da je greska napravljena prije 60godina
Moguce da je do ostecenja doslo vremenom
Mozda su neki nestrucni radovi doveli do problena itd..
Koliko bi kostalo to nemoze da se kaze bez analize napamet ...

Ništa ne tvrdim samo pretpostavljam. Jedan jači zemljotres može da sravni sve, ne daj bože (ovo zbog ljudi a ne zgrade). Ništa, ostaje mi kućica u cveću i trava oko nje, pa još dve i rešena stvar. Ali mene ipak grize savest da nekome prodam stan na kvarnjaka. Gde će mi duša?!
Moram pustiti nešto kao muzičku podlogu, jedna od dve Borine pesme koje mogu slušati:
Riblja Corba - Pogledaj Dom Svoj Andjele
https://www.youtube.com/watch?v=hFOYEl3ZGwI

Svi koji imaju instagram neka zaprate moj profil beogradskiprojekti.Tamo kacim slike zato sam u polesnje vreme ne aktivan s slikama.U pocetku sam kacio ali prvo saljem na grupu pa onda na instagram i onda moraju da mi salju na viber da umanjim memoriju...

Jel ima neko render za fasadu komgrab na Terazijama?

Vracarac da li ste poceli da radite fasadu?

Vrh