Drakče, ti si se bar potrudio da obrazložiš svoj stav i pozabaviš se suštinom. Što je za pohvalu.
Slažem se s time što kažeš. No mislim da je čak i ovo bolje nego ono što je bilo. Al na stranu to, mnogo me iritira što se ljudi ovde iz petnih žila trude da svemu nađu dlaku u jajetu. Naravno, ima dosta stvari koje zaslužuju kritiku i to tako i treba. Ali jedno je kad se kritikuje npr loša zgrada ili obala usled nečijeg nemara... a drugo je kad se kritikuje svaka 2. fasada ili rekonstrukcija jer ''nije kao 1910.''
Ajd da bar ljudi imaju viziju šta hoće. Ali nemaju ni to. Vode ih emocije, nostalgija i fantazije umesto razuma i logike. I svi su ubeđeni da su oni jedini u pravu. I kad ih pitaš za definiciju lepog, onda se svi vade kako nema definicije nego se to uči. A kad im kažeš da se, bez filozofiranja, lepo u suštini svodi na ono što je skladno... te da nešto može nekome da se ne dopada, ali nije isto reći ''ne dopada mi se'' i ''ružno je'', e onda se prave ludi. I aj da se to ograničava na bitne i istorijske zgrade, pa da razumem. Al ovde bre ko god nešto uradi na zgradi a da ''nije kao 1910.'' odma kreće horda kritizera. Koji su sve lepo smislili i isplanirali, osim dva glavna pitanja - 1) ko će da plati te dodatne, temeljne radove i 2) ko će iste da izvodi.
Pa slažem se ja da bi bilo super kad bi Beograd bio 100% kao Beč. Samo što to neko mora da: osmisli, plati, sprovede u delo i održava. Samo toliko. S druge strane, kad Beograd krene da se malo sređuje, i hodom puža se, mic po mic, približava tom Beču, onda se javi druga ekipa ljudi koja kaže kako im se to ne dopada jer ako ne živimo u svinjcu i sivilu naš grad će izgubiti dušu i šmek. Znači imamo jednu grupu ljudi koji bi da budu veće Bečlije od Bečlija i imamo drugu grupu ljudi koji vole socijalu i raspad. Prosto se ne zna šta je razumnije od ta dva... :roll:
Kao što rekoh, meni sve ovo deluje kao kad bi neko uzeo da spasi punu garažu divnih ali propalih oldtajmera, i krene da ih oživljava jednog po jednog kako zna i ume. Daleko je od savršenog, ali je 100 puta bolje nego da ih ostavi da propadnu. I onda dođe grupa kritizera pa krene da popuje što felne nisu original i što lajsne nisu jedne boje nego druge. Mislim se pa dobro gospodo pljunite pare, odvojite vreme, zasucite rukave i prionite na posao. Pa napravite to onako kako ste zamislili da treba da bude. :roll: