Šta je novo?

Фасаде / Fasade

relja":2za8kv1b je napisao(la):
Nisam ja frustriran, nego si ti više smorio sa svojim kiselim komentarima na ovoj temi.
Niko u gradu nema problem sa uređenjem starih fasada, svi su to željno čekali (čuveno višedecenijsko "okrečite Beograd!") i raduju se.
Jedno ti imaš problem, da li zbog ljubomore, zavisti, razočaranosti ili zbog nečeg drugog, ali daj bre više..aman.
Isti komentar
"Аха. Значи нема везе што је изворни принцип крајње погрешан и неправедан а изведба суштински нелегална, битније од тога је да се целофан у које се то увија уради како треба и стави права боја машнице ..."
si mogao da postaviš i na temu o Beograd na vodi i na mnogim drugi temama, ali mračiš samo na ovoj.
Žalim te.

Izvini relja, ali nisi u pravu.
To sto svi zelimo da fasade zgrada budu ciste i uredne nema nikakve veze sa tim da je u pitanju "kriminalna radnja"!
Moze da zvuci previse grubo, ali to upravo jeste.
Ne postoji zakonski osnov da se pare svih gradjana beograda trose na pojedine privatne stambene objekte.
I veruj da se tome ne raduju svi, upravo zbog nacina finansiranja (iz budzeta) dok su istovremeno zbog nedostatka sredstava podzemni prolazi katastrofalni, pancevacki most realno za zatvaranje, autobusi kao sa otpada, dok se u kneza milosa ne krpe udarne rupe, a za dalje krajeve i dane govorimo...

Sent from my LG-D320 using Tapatalk

Imam samo jedno pitanje - da li je odluka za renoviranje fasada dosla od strane stanara ili je vladajuca stranka odlucila da, zarad jeftinih predizbornih poena, renovira fasade i to bas u jednoj (od dve) opozicione opstine u Beogradu?? Ako su stanari to trazili - onda sva kritika ide na njihov racun. A posto mislim da je ovo drugo u pitanju - onda se treba obratiti gradskim vlastima.

A potpuno se slažem sa Reljom, ako su vec odlucili to da urade - onda su bar trebali da urade kako treba, a ne da paradiraju sa sredjenim "120 fasada" u svakodnevnim intervjuima - od kojih su 3 sredjene kako treba, a ostale premalalane... Sustina je u tome, a ne da li su stanari trebali da finansiraju. Jesu, isto onoliko koliko i gradjani Grocke i Sopota i Vozdovca svoje... Stanare niko nije pitao, to je bila iskljuciva odluka sadasnje gradske Vlade, a kao sto rekoh - zna se zasto!

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=504137#p504137:35l7028h je napisao(la):
laki72 » 28 Dec 2017 04:17 pm[/url]":35l7028h]
Ne postoji zakonski osnov da se pare svih gradjana beograda trose na pojedine privatne stambene objekte.

Prvo, "zakonski osnov" - da li si apsolutno siguran?
Drugo: ako Kosančićev venac smatramo samo za skup "pojedinih privatnih stambenih objekata" onda nam definitivno nema spasa.

A to - da li se neko ne raduje, meni znači da je njega baš briga.
Ja sam platio zamenu stolarije u svom stanu, učestvovaću u finansiranju izolacije na zgradi. Ali mi je mnogo drago što država rekonstruiše stare zgrade koje su propale upravo zbog - države. Da je država vodila drugačiju eknomsku politiku (a znamo istorijske razloge) vlasnici bi imali mogućnosti da sami održavaju te zgrade, i ne i smo došli u situaciju da su potrebni skupi zanatski radovi da se fasade obnove.
Ne želim da gledam kako nam propada grad i njegovo arhitektonsko i svako drugo kulturno nasleđe.

Ako stvarno smatrate da je u pitanju kriminal: e pa kao građani ste dužni da ga prijavite i da podnesete krivične prijave, zar ne?

Koliko vidim, skela je još uvek tu, tako da ne postoji ni jedan razlog da se nakaradna zelena boja fasade na kući Mike Alasa, ne prefarba nekom prigodnom bojom.

Fasade na kosancicu rade se iz budzeta republike a iz ljaicevog ministarstva za turizam ili kako vec
Jer su vecinom pod zastitom drzave druge su radjene po drugim modelima inace na kosancicu nisu uradjena 2 0bjelta preskocena kuca maratonaca i kuca preko puta ulaza u srebrnicku ulicu

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=504068#p504068:1kexg4do je napisao(la):
stf » 28 Dec 2017 08:45 am[/url]":1kexg4do]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=503886#p503886:1kexg4do je napisao(la):
Galeks » 27 Дец 2017 01:50 pm[/url]":1kexg4do]Па заправо није. Ако се већ троши, иако јесте погрешно, онда барем да се поставља стандард и да се ради по неким правилима. Овако добијамо јавашлук, који поприма одлика најгорег вида криминала, а то је онај који је уперен против историје и културе. Горег криминала од тог нема.

Аха. Значи нема везе што је изворни принцип крајње погрешан и неправедан а изведба суштински нелегална, битније од тога је да се целофан у које се то увија уради како треба и стави права боја машнице ...

СТФ, нисам то мислио, а чак сам и нагласио да то јесте погрешно. У више наврата на теми сам говорио како је ово класичан пример дискриминације. Мало ми је безвезе да сваки пут то помињем, мислио сам да је један опаска довољна, но добро, сад знаш.

Проблем је што се реконструише погрешно, а то је оно што је горе од пропадања, то је деградација културно-историјског објекта.
Срамота је да се на тај начин третира нешто што је под заштитом и под надзором завода. Шта тек онда да очекујемо од просечне особе која није информисана. Е ја на то мислим, стандард у погледу квалитета је битан, јер то шаље јасну поруку.

Немој да схваташ ово лично, просто се не слажем са твојим мишљењем. Не мислим да морам да се правдам, нити сам неко ко је претерано активан, али трудим се да будем прилично објективан у дискусијама, и лични мотиви ме не занимају, само труд и рад.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=504088#p504088:18pcnbkk je napisao(la):
relja » 28 Дец 2017 10:57 am[/url]":18pcnbkk]Nisam ja frustriran, nego si ti više smorio sa svojim kiselim komentarima na ovoj temi.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=504088#p504088:18pcnbkk je napisao(la):
relja » 28 Дец 2017 10:57 am[/url]":18pcnbkk]ali mračiš samo na ovoj.

Када неко држи до принципијелног става то је за Рељу "кисели коментар" и "мрачиш". Дакле, за Рељу није битна принцип уопште, битно је шта се њему свиђа или не свиђа. Или, маси којој он припада. Која је већинска, увек. Лепо је знати.

relja » 28 Дец 2017 10:57 am[/url]":18pcnbkk]Niko u gradu nema problem sa uređenjem starih fasada, svi su to željno čekali (čuveno višedecenijsko "okrečite Beograd!") i raduju se, sem tebi jer si isfrutriran. Žalim te.

Ово буквално преведено значи: "Баш ме брига ако је нешто нелегално, битно да се мени свиђа. Ако се неко не слаже самном, треба га жалити. Али, ако ми се не свиђа, на нелегалности треба инсистирати и на њу указивати. Јер ЈА, то смо сви. "

Да ли си свестан шта си изјавио?

Капирам да је додатно фрустрирајућа самоспознаја да је један напредњак принципијалнији од тебе. :wink: који је иначе разлог за помињање овога:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=504109#p504109:18pcnbkk je napisao(la):
relja » 28 Дец 2017 12:41 pm[/url]":18pcnbkk]eno ti druge teme: praznična rasveta od oktobra, novogodišnje jelke, fontane, žičare, vikendice na vodoizvorištu... idi pa tamo piši to isto, ako si toliko principijelan.

Зашто бих тамо писао ишта када нисам ни за време Ђиласа на њима писао нешто битно или износио неке ставове на основу којих се може закључити да ли имам принцип или немам? Нису никакав узорак који нешто доказује сем твоје потребе да подјебаваш да би испао шмекер. Празнична расвета? Та тема ме интересује као и да ли пада киша у Естонији. Ако ти смета, иди па пиши, мене једноставно не занима. Жичара? Немам мишљење о њој, зашто би онда ишта писао? Викендице на ансипу? Па кад сам ја писао на тој теми уопште? Да ли сам принципијалан или не, се може закључити на темама на којима сам увек био активан, рецимо на овој о фасадама, али и о Мосту на Ади који и даље подржавам, сечи платана у Булевару где сам на Ђиласовој страни, или пак БусПлус где сам наставио да будем принципијелно против.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=504109#p504109:18pcnbkk je napisao(la):
relja » 28 Дец 2017 12:41 pm[/url]":18pcnbkk]I daj, ako si u SNS, ne moraš da se izražavaš kao prostak.
Što bi rekao jedan od tih vaših "mladih, viskoobrazovanih i drčnih" u skupštini: "a što se tako nervozni?"
Још један у низу мудомрсних шмекерских коментара моралне величине Реље. Изражавам се као простак само са онима који то заслужују и када заслужују. Такав начин писања имам од свог учлањења на форум и нема никакве везе са СНС-ом и то знају сви старији чланови форума, па и ти, али си "заборавио" због потребе да подјебаваш да би испао шмекер и морална величина. :sesir:

Možeš ti da "prevodiš" svojim plitkim i površnim analogijama šta hoćeš, ali to sa logikom nema veze.

Toliko si zapenio sa tim da je protivzakonito, da si sam već to prihvatio kao nepobitnu istinu. Dok mi neko ne dokaže koji zakon je prekršen, ja to ne prihvatam. A ond ih prijavi, ako te toliko boli. Nemoj da se zadržavaš na pisanju ove - nije baš principijeno.
I to što ti sebe doživljavaš kao "principijelonog" - mene baš i ne dotiče. Ja sam mišljenje o tebi davno formirao, kada sam video u u kakve gluposti možeš da poveruješ. Sve naknadno je smao potvrda.

A tako se izražavaš zato što i jesi prostak i primitivac, koji i spada u to prostačko i primitivno radikalsko izdajičko društvo, nema to veze sa učlanjenjem na forum.

Odoh da radim, nisam ja preko partije na grbači naroda.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=8fCTJcH_u10[/youtube]

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=504262#p504262:27gzisal je napisao(la):
relja » 29 Дец 2017 10:20 am[/url]":27gzisal]

Toliko si zapenio sa tim da je protivzakonito, da si sam već to prihvatio kao nepobitnu istinu. Dok mi neko ne dokaže koji zakon je prekršen, ja to ne prihvatam. A ond ih prijavi, ako te toliko boli. Nemoj da se zadržavaš na pisanju ove - nije baš principijeno.

Нисам запенио, само повремено на теми укажем на то јер нема ко. Већина је за аболицију тог принципа. То што теби то моје указивање смета, па си умислио да пеним то је твој лични проблем.

Апропо "доказивања" нелегалности. Ето, кад ти докажеш да је БнВ нелегалан, и ја ћу доказати да је обнова фасада нелегална. Ето, толико. Кад си се већ ухватио правних наука. Правно је то подведено у легалне токове, не сумњам, исто као и БнВ.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=504262#p504262:27gzisal je napisao(la):
relja » 29 Дец 2017 10:20 am[/url]":27gzisal]Ja sam mišljenje o tebi davno formirao, kada sam video u u kakve gluposti možeš da poveruješ. Sve naknadno je smao potvrda.

Исто тако сам и ја одавно формирао мишљење о теби кад сам увидео до које мере си ограничен у комбинацији са комплексима више вредности, све остало што пишеш је само потврда тога. :wink:

Ајде иди тамо ради за стране издајнике и плаћенике, ја одо да радим на грбачи народа. :sesir:

E pa znaš kako, ako 126 nepismenih bizgova u skupštini glasa za zakon koji suspenduje sve druge zakone, propise, standarde i sl, i što se podignu pravnici, ahitekte i stučnjaci iz drugih oblasti da objasne da je to protivustavno, onda je to meni više nego dovoljna sumnja.

To što jedan službenik lokalne samouprave, nezadovoljni i razočarani član vladajuće partije, peni na jednom forumu, a niko drugi se ne buni (pravnici, arhitekte... pa i opozicija, nema ulicnih protesta građana zbog fasada na KV) ... nije osnov za sumnju, ali meni govori da je moje mišljenje o tebi - na mestu. Kompleks više vrednosti? Jok ja, ja stojim čvrsto na zemlji, svestan sam svojih mana i grešaka. Ti, sa druge strane, o sebi često pišeš u trećem licu, tako da...

I da, ja radim za strance... pa mogu tako da upadnem kad mi je volja, dokle god posao ne trpi.
A stvarno si prostao isti kao i tvoji radikali, koji su progonili druge druge da su strani plaćenici i izdajnici, a onda izdali svoga šefa i slizali se sa Klintonom, Blerom, Sorošem...
Dno.

Pitanje je da li je to uopšte izvodljivo. Sa ove strane možda i jeste ali strana koja gleda ka Starom Dvoru je potpuno rekonstruisana i danas totalno drugačije izgleda. Za početak nek vrate dvoglavni orao na kupolu.
A bogami i ovi dekorativni stubovi kontaktne mreže su bili baš top!

And7rey, sve se može kad se hoće. Kako su mogli da uništavaju, tako će jednog dana morati i da vrate. Mnogo gori režimi od Sofije, Bukurešta pa do Petrograda-nisu dirali svoje dvorove i danas su oni ukras tih gradova, samo su ovi ovde iseljavali muzej i uništavali zgradu zarad smeštaja nekakvih prezidijuma, sekretarijata i ostale nagomilane administracije. A fasada Novog dvora ka Starom je dozidana za sedam metara i tu je sada ona velika sala koju vidjamo na tv-u. Nije to nemoguće ukloniti, samo treba volje i novca. Možda ih sada nema, ali biće ih jednom. Kad je Varšava mogla iznova da gradi srušene zgrade, možemo i mi vrati originalni izgled dvorovima.

Predsedništvo svakako treba da se izmesti iz te zgrade, pogotovo sad kada se znamo ko uselio u nju...
Ako dobro znam dvoglavi orao je bio najavljen ali ga i dalje nema na zgradi.
02-orao-1_620x0.jpg

Ma najavljuju oni mnogo toga, još pre izbora je rekao da će predsedništvo prebaciti u SIV. Ali izgleda ništa od toga, sladak je taj dvorski život...

Улици Краља Милана може да се једноставно врати исти изглед, с том разликом што би дуж трамвајске трасе могла да се постави травната површина са цветним засадима до пешачких делова са једне и друге стране, до садашњег тротоара.

Тротоар ће вероватно поплочати истим каменим плочама као на Славији, али не би требало да заборавите да вратите гвоздене заштитнике око стабла на тлу, који су веровали или не претрајали и први и други светски рат, револуцију и социјализам, да би их исти они који су обећавали повратак традицији итд. - уклонили приликом бехатонирања те наше главне улице, лета 2002. године. Тада је веровали или не - било архитеката који су разматрали могућност да се уклони дрвеће трајно.

Срећом ипак је засађено ново , а раније дрвеће је уклоњено да би дрворед био уједначен. Улица је тим уклањањем ранијег дрвореда јавора до данас изгубила на лепоти и топлини, не само због изгледа него и сећања и осећања која дрвеће чува за нас. А колико је дрворед уједначен, после безброј замена стабала, свако може да се увери...

Orao za kupolu je izliven i samo treba da se plati I postavi

Valjda u ateljeu vajara bio je clanak o tome u novinama

Kupola je potpuno preradjena. Hajde i da razumem da su uklanjali monarhijske simbole, ali oni su potpuno preradili celu kupolu, od okruglih prozora pravili četvrtaste, kompletne ukrase oko prozora menjali, na strani ka Kralja Milana bila su po četitiri prozora, a sada je po pet na svakom spratu. Kompletno su promenili arhitekturu objekta, ma pravo divljaštvo. Zato ne bih ni voleo da vraćaju orla dok se ne steknu uslovi da se zgrada vrati u originalno stanje. Tako lep orao ne treba da stoji na ovako uništenoj zgradi.

Samo da se podsetimo da su ovi raskosni stubovi za javnu rasvetu i kontaktnu tram mrezu uklonjeni jos pre WW2, nazalost, te sa su ih ostavili samo na prostoru Terazija. Docnije zbog vesanja rodoljuba na Terazijama, i potom zbog prvomajskih parada, ceo potez od palate Albanije do Slavije je trajno promenjen i "modernizovan" - citaj magistralna saobracajnica, okosnica bg automobilskog urbanizma 50tih i 60tih.

Vreme je da se neke stvari isprave.

EDIT:

Ja bih bio presrecan kada bi vratili i ovakve stubove javne rasvete po celom istorijskom centru, gde moze naravno. Kalup i model postoji, a baze ovakvih stubova jos mozemo videti kod Zeleznicke stanice, dva ili tri preostala.

Kralja Milana
https://www.google.rs/maps/@44.806501,2 ... 6656?hl=sr

Zel stanica

https://www.google.rs/maps/@44.8096985, ... 6656?hl=sr

Sorry za off.

Prelepi su ti starinski stubovi rasvete. Inače, mislim da su ih uklonili još pre rata zbog saobraćaja-možda nije baš bilo zgodno da stoje na sredini kolovoza. Ako nekada reše da vrate tramvaj u Kralja Milana i ako bi on išao po svojoj baštici kao u Nemanjinoj, onda ne bi bilo problema da vrate i takve stubove. A ako ne bi bilo posebne trase za tramvaj, neka im inspiracija bude Andrašijev bulevar u Budimpešti, sa ovakvim kandelabrima koji bi mogli da nose kontaktnu mrežu. Voleo bih i da Kneza Miloša nakon rekonstrukcije slično izgleda :Pogledajte prilog 1

Vrh