[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=437089#p437089:349e9yx3 je napisao(la):stanislaw » 02 Mar 2017 09:20 am[/url]":349e9yx3][url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=437082#p437082:349e9yx3 je napisao(la):GOJE » 02 Mar 2017 08:39 am[/url]":349e9yx3]
Da dodam jednu bitnu činjenicu. Poreska uprava je država u državi, i kod njih važe pravila sa onog Sveta. Kod njih ne važi presumpcija nevinosti. Dakle PU ti prvo pošalje rešenje i obračunava kamatu za svako kašnjenje u uplati. Ti si taj koji mora da dokazuje nevinost unazad. U pravosudnom sistemu je sve potpuno obrnuto, jer sud mora da dokaže krivicu da bi te kaznio.
Strogo pravno gledano, ovo nije država u državi, jer postoje sudovi sa presumpcijom nevinosti, ali istovremeno postoje i državne uprave čiji je rad regulisan zakonom o opštem upravnom postupku, koji poznaje institut da "žalba na rešenje ne odlaže izvršenje".
Kad bi svako ko je raspoložen da se žali na porez poveo dvadesetogodišnji sudski spor, pitanje je šta bi to značilo za državnu kasu, da ne postoje poreska rešenja čije izvršenje žalba ne odlaže.
Ako želimo 40% amortizaciju na stan u stogodišnjoj zgradi, onda je možda i logično da je uslov da prosečna starost stolarije, lamperije, keramike, parketa itd. bude upravo 40 godina. Jer kad bi bilo tako, onda nema te komisije poreske uprave koja bi izlaskom na teren uopšte mogla da konstantuje da je došlo do bilo kakve rekonstrukcije stana (pa makar parket bio redovno prelakiran, stolarija prefarbavana itd...)
Jedino bih i ja zaista bio besan i van sebe, da mi amortizaciju resetuju na osnovu "operativnog saznanja". U tom slučaju bih tražio da vidim ko je taj ćata koji je sastavio službenu belešku o saznanjima za renoviranje mog stana, to kapiram da jednostavno moraju da daju na uvid, nisu oni ni policija ni BIA da uživaju zaštitu svojih operativnih metoda i identiteta operativaca...
Ja sam jasno naveo u prvoj poruci da stan nije rekonstruisan, nego da je predat zahtev za legalizaciju jedne nove prostorije. Dakle njihovo tumačenje je da bilo kakva rekonstrukcija ili novogradnja, na makar 1kvm stana, de facto znači potpuno nov ceo stan i nultu amortizaciju trenutka izmene (uz retroaktivnu naplatu do 5 godina). To se ipak ne može opravdati.