Šta je novo?

Фасаде / Fasade

dragan":1810bl42 je napisao(la):
Ajde malo računa da vidimo koliko je to "skupo" krečenje fasade :

Naprimer zgrada od 3sp. sa 12 stanova ( 6 prema ulici+6 prema dvorištu)
Znači 3met. puta 4 etaže ( 3sp+prizemlje)=12 x 20met. ( dužina zgrade na ulici)= 240kvm

Rad,materijal,transport i motaža-demozaža skele,je max.8e/kvm.
Neka bude 2.000e x 30%= 600e / 12 vlasnika = 50 evra po stanu

Ako bi Grad ovo naplaćivao kroz info-stan 12mes. rata bi bila oko 350din/mes
To je sasvim prihvatljiva cena za sve kategorije stanara......a,koliko ima ovakvih zgrada?
A jos kad bi se to uvela kao obaveza za sve zgrade i stanare naravno sa daleko manjom cifrom za naplatu jer nemaju sve zgrade potrebu za tom vrstom odrzavanja. Naravno uvek ostaje pitanje dali ce se sprovesti projekti obnove bez obzira na postojanje novca
 
8 evra / kv ....zar ti nedeluje to malo za sve sto naveo plus ono sto nisi (3 radnika x 12 MB piva dnevno x 5 dana x 6 meseci) da bi na kraju dobio zgradu odradjenu na balkan style.

Po misljenju kv metar je daleko iznad 8e...stvarno neznam zasto mi to deluje malo ali jednostavno to je smesna cifra. Pre bi rekao izmedju 15-20 evra/kv metru.

No dobro...neka je 50 evra po stanu. Prosecna penzija iznosi 12,000 din. Oduzmi infostan 4500 din i osnovne troskove nakraju - jednom penzioneru ostane 4000 (ili 50 Evra) za zivot. Dali mislis da bi taj penzioner bio spreman da plati 50 evra? Mada mislim da je daleko vise - mozda 500-600 evra po stanu
 
Čitam sve ove diskusije i mislim... ipak bi trebalo da se odvoji neki fiksni iznos na to, npr da poskupi parkiranje za par dinara (ništa puno možda 2-3 dinara više), i da se to odvaja za obnovu fasade i održavanje istih, ili da gradjani centralne zone plaćaju nekakvu nadoknadu iz koje bi se crpila sredstva za obnovu fasada, ulica itd...
Znam da će se neki pobuniti, ali živeti u centru donosi i odgovornost za održavanje centra grada reprezentativnim. Pošto se gradjani sami ne brinu previše za to (u smislu održavanja reda na fasadi, hortikulturno, parkova...) trebalo bi da se uvede neke dadzbine da bi se to istislo.
 
Sinisa":1p062rci je napisao(la):
Po misljenju kv metar je daleko iznad 8e...stvarno neznam zasto mi to deluje malo ali jednostavno to je smesna cifra. Pre bi rekao izmedju 15-20 evra/kv metru.
Na ovom sajtu su samo proverene info :)
Proveri cene na http://www.jadran-bg.co.yu/ ( sajt trenutno ne radi, ali imaš tel. pri dnu)

Drugo-ko ne može da plati održavanje i troškove stana u centru, neka ga proda i kupi manji.
Ako ne moze da plati 350din/mes kroz Info-stan, neka kupi stan koji može da izdržava.

Svi bi hteli da budu "Kapetan Bele Lađe", a nemaju para ni za obično veslo od čamca :)

..................................
Evo, na "Bg-hronici" vest da je PALA ZGRADA na ugluTakovske i Kosovske,na kola i prolaznike.

Opet Bobić..objašnjava Program "Obnovimo zajedno"....sačekajmo članke
 
Ево и чланка

Cigle mimoišle glave
N. V. B. - I. K., 29. januar 2007

BETONSKA kiša padala je u ponedeljak na beogradske ulice. Pod naletima vetra letele su cigle i delovi fasada sa zgrada u Makedonskoj, Nušićevoj, Balkanskoj, Kosovskoj i Takovskoj. Bilans - potpuno uništen automobil, polomljena zadnja "šoferka" i srećom, bez ljudskih žrtava.
Najstrašnije je bilo na uglu Kosovske i Takovske gde je ceo zid zgrade, težine dve - tri tone, pao na ulicu. Manji deo obrušio se na automobil "reno megan" koji je stajao na semaforu. Na svu sreću vozač Nenad Jovanić (34) zadobio je samo lakše povrede.

- Čekao sam zeleno svetlo kad su cigle počele da padaju po krovu i haubi - priča Jovanić. - Odjednom, ispred mene sve je bilo crno. Neko me je izvukao iz kola oko kojih se podigao oblak prašine. Još ne mogu da verujem da nisam teže povređen.

Pored policije i dvoja vatrogasnih kola oko ruševine i potpuno havarisanog belog "megana" okupio se veći broj znatiželjnih i zaprepašćenih prolaznika, a sa okolnih terasa i prozora provirivale su komšije. Sve oči bile su uprte u ovaj jeziv prizor. Među prisutnima više puta se moglo čuti "hvala Bogu, što nije nikog nije bilo na trotoaru".

Zgrada u Takovskoj 1 je vlasništvo preduzeća "Atlas sistem" koje je ujedno i investitor radova koji se na njoj izvode. U trenutku nesreće na gradilištu je bilo desetak radnika preduzeća "DDEKS gradnja", izvođača radova, koji su još u subotu započeli rušenje pomenutog objekta. Tom prilikom građevinci su srušili sve osim zida u Kosovskoj ulici, koji je u ponedeljak sam pao.
Nešto manje dramatično bilo je u Makedonskoj 25, Kosovskoj 9 i u Nušićevoj 16, gde su po trotoaru i kolima padali manji delovi fasada, što je privlačilo pažnju pešaka.

SPORNO
ZGRADA u Takovskoj 1 je predmet spora između "Atlas sistema" i Predraga Gavrovića, koji je uz saglasnost bivših stanara, nadogradio još jedan sprat. Prema njegovim rečima, preduzeće "Atlas sistem" je započeo rušenje iako je postupak legalizacije nadograđenog dela u toku.
S druge strane, pravnik investitora, Branka Zeković, tvrdi da firma ima odobrenje za rušenje i da je Gavrović izgubio pravo na legalizaciju. Ona dodaje da Gavrović traži od investitora da mu ustupi prostor ili da ga novčano isplati.

RAZBIJENA ŠOFERKA
KOMADI betona leteli su u ponedeljak i sa zgrade broj 12 u Balkanskoj ulici. Srećom, nije bilo povređenih, ali zadnja šoheršjbna automobila parkiranog u dvorištu razbijena je u parčiće. Vozač, Miroslav Gužvica parkirao je u ponedeljak ujutru svoj "opel vektru" (BG 477-228) iza zgrade u kojoj radi, a komšija mu je javio oko 15.10 da mu je auto oštećen. Najveći komad fasade pao je direktno na zadnje staklo i upao gepek oštetivši pri tom i unutrašnjost automobila. Manji delići mogli su se videti svuda oko kola kao i na obližnjim stepenicama.

HRONOLOGIJA
- 31. oktobar 2006. godine pala betonska kugla u Resavskoj 25
- 26. januar 2007. godine obrušila se fasada u čika Ljubinoj 7
- 29. januar. 2007. godine pao zid zgrade u Takovskoj 1
- 29. januar 2007. godine pao deo fasade sa zgrade u Balkanskoj 12, Nušićevoj 16, Kosovskoj 9, Makedonskoj 25

http://www.novosti.co.yu/code/navigate.php?Id=14&status=jedna&vest=99273&datum=2007-01-29

Плус додатак из Преса

Pala fasada u Balkanskoj!

Prava drama dogodila se juče i u Balkanskoj ulici 12. Naime, na automobil "opel vektra", vlasnika Miroslava Gužvice, sa šestog sprata zgrade pao je jedan deo fasade!

- Deo fasade, težak minimum oko sedam kilograma, pao je na moj automobil. Polomio mi je jedan deo gepeka i staklo na njemu! Kada sam stigao do automobila, video sam deo fasade koji je totalno uništio automobil. Da sam kojim slučajem tu prolazio ili neko od mojih komšija, na mestu bih poginuo - rekao je Gužvica.

http://www.pressonline.co.yu/vest.jsp?id=2874
 
Da mislim da je oko 500-600 evra po stanu. Moj prijatelj zivi u zgradi koja je skoro zavrsena i toliko je platio rekonstrukciju. Pri tome bilo je stanara u zgradi koji imaju neke ne izmirene racune za Infostan tako da Grad nije hteo da ucestvuje u tome. Naravno ni stanari nisu mogli da nateraju te stanare da izmire dug tako da su snosili celu cenu.Ali eto cisto radi primera.......
 
Pa, sve zavisi od slučaja do slučaja, ali i u onom računu za tipičnu zgradu sa problematičnom fasadom izašlo je 600e/kvm....50e/mes ako se naplaćuje preko info-stana.

2901vnx6.jpg


Pre neki dan sam razgovarao sa stanarima solitera (koji ima 80 stanova) oko popravke 2 lifta.
Takođe problem sa neplaćenim računima.Ali, po zakonu Skupština može da podnese tužbu protiv svih ostalih stanara koji nisu učestvovali u popravci ili renoviranju "zajedničkih delova zgrade", da i oni plate svoj deo.
Takvu tužbu sigurno dobojaju, jer na sudu ne važi priča "nemam para".....u tom slučaju ide prinudna naplata.
 
ovo u prašini je frontalna fasada

zidun8.jpg


ova je sa Web-camere....nema radova od jutros
koswm1.png
 
Hvala, sad se secam zgrade, njena visina je bila mala tako da i jeste bila za rusenje. Nadam se da ce izgraditi objekat koji dolikuje dodeljenoj poziciji.
 
http://www.glas-javnosti.co.yu/danas/srpski/BG07012901.shtml

Nekoliko tona šuta obrušilo se juče na raskrsnici Kosovske i Takovske ulice
Urušavanje zbog dogradnje?

Teret težak nekoliko tona svom silinom obrušio se juče nešto posle 15 sati na automobil koji je stajao na semaforu. Sve se dešavalo na raskrsnici Kosovske i Takovske ulice.
Naime, potkrovlje zgrade u Takovskoj 1, na kojoj je firma "Atlas sistem" nedavno otpočela rušenje, obrušilo se na sred Kosovske ulice.U trenutku pada krova kući je bilo nekoliko radnika koji su pre tri dana započeli rušenje. Srećom, ostali su nepovređeni. Zbog šuta, a i opasnosti od daljeg urušavanja objekta, saobraćaj je u ovoj ulici nekoliko sati bio blokiran.

Čekajući zeleno svetlo na semaforu, vozač belog "reno megana" doživeo je šok. Srećom, pa je uništena "samo" limarija, a nekoliko cigala je razbilo vetrobran na "opel kalibri", koja je bila iza "renoa".

Na licu mesta čuli smo da su predstavnici firme "Atlas sistem" za sve što se dogodilo optužili Predraga Gavrovića, nekadašnjeg vlasnika potkrovlja, jer je nadgradnjom zgradu doveo u očajno stanje.

- Svoje obaveze smo ispoštovali i propisno smo obezbedili gradilište. Nismo očekivali da će se sprat obrušiti na ulicu, kada smo otpočeli rušenje. Zgrada je zapravo već bila teško oštećena - kaže Branka Zeković, pravnik "Atlas sistema". - Rušenje sprata je usledilo zbog dogradnje. Pre osam godina, Predrag Gavrović je, u dogovoru sa ranijim stanarima, nadzidao ceo sprat, ali je to urađeno nepropisno i bez građevinske dozvole. Tada je zgrada toliko opterećena, da je počela da se sleže, a vodovodne cevi i zidovi počeli su da pucaju. Gavrović se oglušio o rešenja sudskog veštaka i opštine da nadgradnju poruši ili da ojača temelje. Zgradu smo kupili pre šest godina, jer smo tu nameravali da izgradimo poslovni objekat.

Međutim, prethodni vlasnik Predrag Gavrović optužio je "Atlas sistem" za nelegalan ulaz na posed, a nadležne opštinske organe za korupciju.

- Srušili su mojih 200 kvadrata, a nisu imali sudsko rešenje, pošto je postupak u toku. Za sve što se dogodilo krivi su nadležni u Gradu i u opštini Stari grad, jer su im izdali dozvolu za gradnju. Opštinsko rešenje je baš ovih dana trebalo da bude oboreno rešenjem Ministarstva za kapitalne investicije, ali je "Atlas sitem" naprasno počeo da ruši - priča Gavrović.
Ruševinu su juče obišli Đorđe Bobić, glavni gradski arhitekta i građevinski inspektor.


PADAO I BETON

Izgleda da je jak vetar postao jedna od najvećih opasnosti po Beograd i njegove žitelje. Tako je bilo i u Ulici Alekse Nenadovića, gde je sa zgrade na kojoj se izvode građevinski radovi, palo parče betona. Srećom, ono nije završilo na glavi nekog prolaznika, ali je zato uništilo haubu parkiranog vozila, BG 543-949.

PAZI, PADAJU FASADE!

Malo dalje od ovog "mesta zločina", u Kosovskoj 7, deo fasade stambene zgrade pao je na "reno 18" parkiran na trotoaru. Opet, pukom srećom, niko od prolaznika nije stradao. Samo je krov automobile ulubljen...
Nešto ranije, sa zgrade Dečje klinike u Tiršovoj ulici otpao je jarbol, pod naletom vetra i oštetio dva vozila.
 
Pa ovo nije normalno! Mora da se donese neki podzakonski akt da u slucaju hitne intervencije Grad moze da investira 100% u obnovu fasade, a onda ispostavi racun za 30% stanarima! Da li preko Infostana na rate ili kako vec, to je nebitno!!

Sigurno je u pitanju kompletna konfuzija u tom procesu obnove zgrada u Beogradu! Kako li je Novi Sad uspeo ceo centar da obnovi?? Jel tamo jednostavnija procedura ili sta?

Drugo, mislim da su prosla vremena "siromasnog Beograda"! To vise nije nikakav argument! Tipa, grad je ruglo jer nemamo para! Pa Direkcija za Gradjevinsko Zemljiste puni budzet Beograda samo tako! Imaju profite od par stotina miliona (ako ne i par milijardi, ne znam sada tacne podatke, a mrzi da ih kopam) godisnje, pa mogao bi od toga da se napravi neki fond za obnovu zgrada! A ne ono, prave konkurs za obnovu i srede 11 i po fasada za godinu dana, i onda kao, WoooooW, kako smo lepo uspeli da sredimo grad! Dok ne pocnu da rade 500 fasada godisnje, nece se videti nikakav pomak!
 
EVo jedne rekonstruisane fasade. Po mom misljenju odvratno odradjen posao. Prali su i cistili ovu fasadu mesecima da bi na kraju sve delovalo kao da su ga zamrljali i tako ostavili. Ali nocno osvetljenje na ovom objektu je druga prica jer je ono mnogo lepse uradjeno.

dsci0233lc6.jpg
 
01.februar 2007.
BEOGRAĐANI I KRIVI I DUŽNI

Iako veliki broj građana jedva sastavlja kraj s krajem, oni snose odgovornost ukoliko na njihovoj zgradi dođe do obrušavanja fasade
Zakon o održavanju stambenih zgrada propisuje da je obaveza stanara zgrade da se staraju o održavanju zajedničkih delova zgrade - fasada, balkona, izloga, prozora, zidova, stepeništa i krova.

Kako saopštavaju nadležni u gradskom sekretarijatu za komunalne i stambene poslove, ukoliko dođe do pada delova oronulih fasada i ugrožavanja imovine, kao što se dešavalo ovih dana zbog naleta jakog vetra, za materijalnu štetu koja tada nastane odgovorni su stanari, sem ukoliko nisu prethodno prijavili mogućnost obrušavanja javnom preduzeću za stambene poslove.

- Uskoro ćemo raspisati novi konkurs za program "Popravimo zajedno", u okviru koga će grad učestvovati u popravci više od 100 zgrada, a finansiraće i sređivanje 35 zgrada pod zaštitom države - saopštili su iz Skupštine grada.

Iako u Beogradu već tri godine postoji projekat "Popravimo zajedno", koji stanarima nudi mogućnost kompletne popravke fasada stambenih zgrada, gde grad učestvuje sa 70, a stanari sa 30 odsto finansijskih sredstava, oni se za pomoć retko obraćaju nadležnima. Razlog za to najčešće nije neodgovornost građana, već činjenica da je i tih trideset odsto velika brojka za kućni budžet, ali i uslovljanje da niko od komšija ne duguje ništa Infostanu!
http://www.kurir-info.co.yu/arhiva/2007/februar/01/B-02-01022007.shtml
 
Sto se tice obnove zgrade Zeleznice (na slici gore), Bojan87 je pomenuo da je zgrada nekako umrljana! Slicno je i sa obnovljenom fasadom u Bulevaru Kralja Aleksandra, ne cosku preko puta Tasmajdana! Posto se ne razumem u obnovu kamenih fasada, ako bi neko mogao da objasni zasto su fasade posle obnove ispale tako "raznobojne"?

Hvala
 
bojan87":2jq8p8rl je napisao(la):
EVo jedne rekonstruisane fasade. Po mom misljenju odvratno odradjen posao. Prali su i cistili ovu fasadu mesecima da bi na kraju sve delovalo kao da su ga zamrljali i tako ostavili. Ali nocno osvetljenje na ovom objektu je druga prica jer je ono mnogo lepse uradjeno.

http://img201.imageshack.us/img201/1252/dsci0233wn8.jpg
Odavde mi izgleda da su propustili da ociste kapitele stubova, friz i plastiku iznad.
 
da da...ja sam juce prosao tuda i ceo gornji deo je ostao ne ociscen, a skele su skinute?
Mislim da imaju takav izgled za to sto se kamene fasade koje se ne krece samo peskiraju. Na taj nacin sve promene na materijalu koje su se desile od 'zuba vremena' ostaju.
Nocno osvetljenje je ipak odlicno...svidja mi se ona ljubicasta boja :D
 
fasada nije rekonstruisana,samo je ociscena,skinuli su naslage cadji i dosli do prave fasade koja jeste sarena iz razloga sto se nije odrzavala od kad je zgrada napravljena....u svakom slucaju izgleda bolje nego pre... :)
 
Nenad":1yeed5dl je napisao(la):
Sto se tice obnove zgrade Zeleznice (na slici gore), Bojan87 je pomenuo da je zgrada nekako umrljana! Slicno je i sa obnovljenom fasadom u Bulevaru Kralja Aleksandra, ne cosku preko puta Tasmajdana! Posto se ne razumem u obnovu kamenih fasada, ako bi neko mogao da objasni zasto su fasade posle obnove ispale tako "raznobojne"?

Hvala
А тек Филолошки факултет :rolleyes:
 
Ako su onu fasadu samo očistili onda je solidno odradjen posao, ovo ipak nije kompletna obnova fasade tako da.. uredu je.

Ako bi se obnovio cela zgrada CIP.a bilo bi odlično, tek sada uz lepu nemanjinu bi mogla dobro da se ističe!
 
Хммм, оштро
Мало је дужи чланак али вреди прочитати

Четвртак, 01. фебруар 2007.
Одржавање стамбених зграда је обавеза власника станова

Обавеза свих власника станова у Београду јесте да брину о згради у којој живе, а Град Београд ће помоћи са 70 одсто средстава свима који у договору са својим комшијама и сакупе преосталих 30 одсто, како је предвиђено градским програмом „Поправимо заједно”, рекао је на данашњој конференцији за новинаре Ненад Богдановић.

Градоначелник је рекао да се људи који живе у великим становима у центру града, вредним више стотина хиљада евра, не могу сматрати сиромашнима и да није фер, нити је могуће тражити да сви Београђани финансирају поправку њихових зграда.

– Покушаји да се то представи као обавеза града нису добронамерни, јер не може се тражити од свих Београђана да плаћају поправку туђег власништва. Не може се очекивати да то плаћају подстанари, они који живе на периферији или они који су свој животни простор уредили властитим средствима. Ако се станари међусобно договоре и сакупе 30 одсто средстава за потребне поправке, Град ће помоћи у оквиру програма „Поправимо заједно”. Ако нека зграда има фасаду која угрожава безбедност пролазника, а не могу да се договоре о поправци и за то постоје надлежни градски органи који ће, на захтев станара изаћи на терен, санирати стање, али ће то и наплатити од власника – рекао је Богдановић.

Богдановић је подсетио да буџет града Београда није толико велики да се сваки стамбени објекат може поправити, а да се то не одрази на друге послове који су градској надлежности.

– Када би се тако радило, не би функционисао не само град већ и цела држава. Неки од медија се варају ако мисле да протурањем такозваних тужних прича могу да преваре Београђане, јер становници овог града врло добро знају да оне нису тачно. Онај ко је толико неодговоран да зна да његова фасада угржава животе људи и њихову имовину, а није спреман ништа да предузме поводом тога чини прекршај и кривично дело. Услови за приступање градском програму „Поправимо заједно” су веома повољни и прави начин да се реше овакви проблеми, потребно је само да се станари пре тога договоре, испуне тражене услове и имаће нашу помоћ – рекао је Ненад Богдановић.

http://www.beograd.org.yu/cms/view.php?id=1263549
 
А ево и

Четвртак, 01. фебруар 2007.
Поправка пет зграда под заштитом државе

За ревитализацију фасада објеката у улицама Драгослава Јовановића 13 и Јелене Ћетковић 12 одобрено је 12,1 милион динара а за израду пројеката ревитализације фасада Новог двора (Андрићев венац 1), зграде „Београдске задруге” (Карађорђева 48) и палате „Аграрне банке” (Трг Николе Пашића 11 – Влајковићева 3 одобрено је 6.95 милиона динара.

Израда пројеката ревитализације фасада Новог двора, „Београдске задруге” и палате „Аграрне банке” финансира се из градског буџета, а радови на ревитализацији биће финансирани из Националног инвестиционог плана. Пројекте за сва три објекта урадиће Завод за заштиту споменика културе града Београда.

Цео чланак на
http://www.beograd.org.yu/cms/view.php?id=1263556
 
Занимљива анкета на крају чланка (хтео бих да ставим смајлија али не знам тачно којег) + процена трошкова и упоређивање са окружењем

http://www.novosti.co.yu/code/navigate.php?Id=14&status=jedna&vest=99450&datum=2007-02-02

Plitak džep za savest
S. J. - S. B., 2. februar 2007

FASADE su poslednjih dana ozbiljno pretile Beograđanima. Samo u jednom danu pet zgrada pretilo je prolaznicima. Do sada niko nije povređen, ali ako se uskoro ne poprave najugroženije, pešaci bi mogli da postanu žrtve. Najgrublja procena je da ih je oko 1.850, ali u Gradu se do sada nisu bavili njihovim popisivanjem. Sve je prepušteno stručnom oku stanara i njihovoj prijavi.
Evidenciju oštećenih fasada, čini se, trebalo bi ipak da naprave stručnjaci. Doduše, pred takvom komisijom bi se našlo najmanje 15 hiljada zgrada.
Gradski arhitekta Đorđe Bobić, smatra da bi to bilo teško izvodljivo.
- Zakon o glavnom gradu treba da uvede komunalnu policiju i oni bi mogli i to da rade - kaže Bobić. - Važno je doneti i novi Zakon o stanovanju. Po sadašnjem se zna da su vlasnici stanova dužni da brinu o zgradama, ali ne postoji sankcija ako to ne čine. Kada bi morali da nadoknade štetu ili odgovaraju zbog posledica, drugačije bi razmišljali. Svuda u svetu je to regulisano i definisano zakonom. U određenom periodu, u Švajcarskoj svake treće godine, zgrade moraju da se okreče.

Ono što ni sadašnji Zakon, a ni budući po svoj prilici, neće sporiti je da popravku fasada treba da finansiraju vlasnici stanova. Sređivanje samo ulične strane, međutim, košta najmanje dva miliona dinara. Uz sve troškove i prosečnu platu od 28 hiljada dinara, većina Beograđana to ne može da plati.
Gradonačelnik Nenad Bogdanović obećava da će Grad uvek i svakom, kroz program "Popravimo zajedno", platiti 70 odsto popravki. Kada se realno pogleda građanima nije lako da prikupe ni trećinu iznosa što je oko 600 hiljada dinara. Teško se dogovaraju, a i svi moraju da izmire sva dugovanja "Infostanu".
Ovaj projekat, osmišljen upravo zbog lošeg materijalnog stanja sugrađana, postoji već tri godine. Kroz njega je za to vreme popravljeno 370 objekata. Uskoro će se raspisati konkurs za još 100 zgrada, ali takvim tempom trebalo bi najmanje decenija da se rekonstruišu one najugroženije. U međuvremenu "ostare" i druge.

PRIHODI I RASHODI
BEOGRAĐANI kroz uplatnice "Infostana" plaćaju stavku "održavanje zgrade". Ugovr sa "Javnim stambenim" ima 13.700 ulaza, oko 250 hiljada stanova. Ova usluga za zgrade sa liftom košta 6,15 dinara po kvadratu, a u ostalima je duplo jeftinije.
U ovo preduzeće će se tokom godine od uplate građana sliti 783 miliona dinara. Oko 550 miliona potrošiće se na hitne intervencije kojih je godišnje oko 36 hiljada. Za veće popravke preostane oko 150 miliona dinara, a spisak potrebnih radova, sačinjen na osnovu zahteva građana, već sada je vredan 1,75 milijardi dinara. Na građevinsko zanatske radove čeka 1.319 zgrada, ozbiljan remont lifta 472 višespratnica, elektro radovi su neophodni u 429 objekta, a 109 traži hidroizolaciju.

OKRUŽENJE
GRAĐANI zemalja u okruženju usluge održavanja zgrade plaćaju tri do pet puta više. U Bosni je ona 0,59 konvertibilnih maraka po kvadratu, a u Hrvatskoj 0,30 evra za istu površinu. U Sloveniji popravke plaćaju po satu rada. U Kanadi ovi troškovi izađu skoro desetinu prosečne plate. Kod hrvatskih i bosanskih preduzeća koja se bave održavanjem zajdničkih prostorija, redovna pretplata pokriva iste popravke kao i kod našeg "Gradskog stambenog". Za veće radove, kao što je menjanje fasade, stanari uzimaju kredite.

ANKETA
Ko treba da finansira sređivanje fasada, Grad ili vlasnici?

FILIP LUKOVIĆ (19), student ekonomije
- Najbolje je da se nađe kompromis i troškovi sređivanja fasada podele pola-pola. Obostrani je interes i Grada i stanara da imaju uređenu i lepu zgradu.

JASNA PILJIĆ, profesor engleskog
- Gradske službe time treba da se bave, ali da delimično učestvuju i vlasnici stanova. Može da se uvede neki namenski porez od kojeg će se srediti fasade ili da se uzme deo od nekog poreza ili takse, koje već plaćamo. Doduše, plaćamo i održavanje zgrada, ali malo. U svetu je to dosta skuplje.

JELENA STEFANOVIĆ, ekonomski tehničar
- Ni slučajno stanari da plaćaju. Ionako sve živo plaćamo, pa nam još samo trebaju i fasade. Kasa Grada je bogata, pa mogu oni da izdvoje. Jednu ulicu po tri puta asfaltiraju, kao da građani to ne vide. Neka je asfaltiraju jednom kako treba, a za ostatak novca mogu da poprave fasade.

ZORAN BELAJSKI (51), profesor muzike
- Grad treba da sređuje fasade, jer je u centru većina zgrada stara i zakonom zaštićena. A obnova fasada je skupa, i odakle ljudima tolike pare. Dovoljno je da jedan stanar nema novca, pa da sve propadne.

GRUJICA RADMILAC (60), ekonomista
- Grad treba da napravi komisiju koja će da utvrdi imovinsko stanje vlasnika stanova u zgradama. Tamo gde ljudi imaju dobra primanja onda mogu sami da obnove fasadu, a u zgradama u kojima žive ljudi koji nemaju visoke zarade, fasade mora da im sredi Grad.
 
Vrh