Мамут Вика. Удобно смештен у комплекс Биминацијум.
И несређени прилаз лепом амбијенту који је за овај фосил направљен. Одличан додатак атрактивности и развоју места.
Овај мамут је из дечијег одељка који чини пар клупа, две мале мреже као за одбојку, али дечије, две неке секције са песком и пар љуљашки, тобогана...
Био сам пре око пола деценије овде и тога није било. Направљен је делимично и амфитеатар на откопаним каменим основама. То је исто напредак у радовима. Нова је и римска вила у којој ће бити смештен музеј, конак, домаћа кухиња, истраживачки центар...
Тура обично почиње овде али се и разне измене врше у ходу
Некропола којом се започиње и где се могу видети гробнице и један занимљиви скелет ( са рупом на лобањи од лоботомије) постоји и подземни неосветљени пролаз са фрескама који диже адреналин због концепта мрака и провлачења, као и протурања главе кроз засебне мале просторије да би се оне виделе.
Макета града.
Следи капија града ( сам улаз у огроман град ) Откопано је до сада само 4% свега, тек да стекнете увид у величину проналаска. Треба напоменути да су наши научници који су започели истраживање у педаљ погодили димензије града пре више од века (1880/90 је период тих истраживања ако сам добро запамтио) и то је у модерно доба потврђено сателитским снимцима, сондама тј. модерним помагалима
Види се и канализација и остатак спољних зидова, 300 чуда... али ја ћу штуро да се неко заинтересује и за одлазак... 8)
Следе терме
Роман бехатон
Треба похвалити водиче. Без њих обилазак нема толики смисао, када крену да објашњавају како је функционисало и када по објашњењу се загледате у слојеве, поставке где се ложи, куда циркулише, како је направљено... сјајан призор постаје вишеструко бољи како настаје разумевање. :kk:
Близу терми је делом обновљена арена, било је пронађених остатака камиле, медведа али не засад и лавова (капирам да се гладијатори нису тукли са камилама
)
Даље иде римска вила са раније набројаним садржајима.
Посете има па и прихода, али су радови превелики. Ту је кафић, продаја сувенира... али и уз огромна средства, технологију, овде ће се радити вековима. Стотине хектара града испод земље чека да угледа светлост дана.
Величанствено наслеђе дочекаће и наше потомке и биће им на корист као образовна али и туристичка шанса.
У 5-6 година колико нисам био урађено је пуно, али то пуно је тек 4 % свега. Треба да се популаризује, да се комерцијализује, да се екскурзије доводе по Србији уместо на пијанке по Прагу, Будимпешти...
И надам се да држава исконтролише сав развој места... да се, не дај боже, још не успори из користољубља. Јер оваква златна кока, неће бити остављена на миру, сигурно.