Šta je novo?

Тврђаве, манастири, цркве...

Arahne wrote: ...ja i posle 25 godina iskustva u arheološkim istraživanjima....
dobar ,,tatko,, na ovu temu :D
nadam se da cemo imati bar jednom nedeljno
po neki prilog vezano za Bgd i nj. okolinu :) :kk: :)

stf":2gi68a87 je napisao(la):
Arahne

I kad već pomenuste Vinču, koje je vaše stručno mišljenje povodom trase obilaznice sa mostom u Vinči. Bilo je polemike na forumu da trasa nepovratno uništava nalazište. Koliko je taj strah opravdan?

Odmah da kažem nemam tačne informacije, ali......
Za nauku je najvažnije da se određeno nalazište istraži i da je ono što je istraženo zabeleži i na kraju objavi. To je naučni aspekt. Za budućnost i za kulturu je važno da nešto što je arheološki lokalitet ne bude uništeno. U slučajevima kao što je ovaj kada arheologija treba da pruži veoma preciznu informaciju (dokle se prostire nalazište) treba uraditi geofizička snimanja i građevincima precizno reći do ovde nam je važno odavde možete da se ukopavate, ili hajde da vidimo da li postoji građevinsko rešenje da lokalitet ne bude uništen izgradnjom objekta već samo zatrpan i ostavljen za buduća istraživanja.
Arheolozi često ne umeju na ovaj način da razgovaraju. Zbog toga smo etiketirani u delu javnosti kao oni koji sprečavaju razvoj. Takođe i građevinci imaju strah od arheologa. U slučaju mosta, on mora da bude izgrađen. Dalje je pitanje modaliteta i dogovora. Ne može sve što postoji pod zemljom da bude sačuvano za budućnost. Kada sam odlučivao da li ću se upustiti u medijsku kampanju i maksimalistički zahtev da ispod šina kod Kalemegdana zahtevam prezentaciju otkrivenih ostataka, sve vreme su mi bili u glavi ljudi koji su mi psovali majku penjući se peške uz Parisku zato što tramvaj ne radi. Da sam se upustio u tako nešt,o to bi samo produžilo agoniju tih ljudi i trajalo bi natezanje, pored ostalih problema koje su mogli da mi naprave oni koju odlučuju u gradu. Npr. preko noći da bagerima rasture rimske ostatke. Kada je prezentacija i uopšte spomenici kulture u pitanju, to ne sme da bude na uštrb normalnog funkcionisanja modernog naselja. Bez obzira da li je to grad ili selo. Ja opet smatram da uvek može da se nađe kompromis. Moderna izgradnja može da apsorbuje i ukomponuje u svoje potrebe i ostatke koji su najčešće pod zemljom. Samo je pitanje spremnosti da dve struke sarađuju i jednim delom pitanje novca. Mada sama arheološka iskopavanja nisu skupa. Skupe su izmene plana. Na šinama su morali da podižu nivo od kojeg će kretati podloga šina, al su otkriveni rimski ostaci ostali neoštećeni. Ne verujem da je to koštalo neke pare, osim vremena koje je trebalo tehničaru da promeni kote za 70 cm više.

ОК, да се не наљутиш. Наравно да лаик не треба да извлачи закључке.
ДНК истраживања научника са Харварда, свакако морају да се узму у обзир. Као и ове прецизне одреднице о слојевима. То смо разумели, али лаик се сада пита а где су ти римљани отишли и зашто данас нема ни једног?
Исто питање је и за друге народе, наше наводне претходнике. Где су становници Винче данас?
Да нисмо ми потомци тих народа, јер ако наука тако каже, можда сте сви у праву у свом одељку. Можда један те исти народ има континуитет, а различити слојеви су промене начина живота.
Мени то тренутно звучи као да су пре Срба, до 2006, овде живели Југословени. То јесте тачно у неку руку, али није баш и прецизно. Простом човеку тешко је разумљиво све ово.
Ви који сте у томе озбиљно морате аргументовано убедити људе. Не верујем да је неко жељан да присваја туђе наслеђе, али оставља се превелик простор за разне теорије, као и супротстављене научне "егзактне" чињенице.

О краћој историји сам и ја слушао пре 6-7 година од човека, којем су у породици усадили љубав према историји. Мајка из народне библиотеке а остали чланови историчари. Он ми је рекао да су на неком конгресу просто лепили године збивањима и локације народима, због историјског хаоса који је владао, у покушају да похватају конце за званичну употребу. Мислио сам да је то изолована теорија једног лудака. Ово је други пут да то чујем било где.

Не брини за скретање са теме, ово је релакс. Важно је да учимо

Pa ja sam govorio o materijalnoj kulturi. Genetski svi ljudi na svetu potiču od jedne grupe koja se izdvojila pre 60000 godina u africi...
Kapiram da smo svi ovde imali istoriju u V razredu....
Rimljani nisu otišli nego su se stopili klasičnim mešanjem naroda. Pa zar niko nije svestan koji su sve narodi nastali od Srba još za našeg života. Ja sve vreme govorim o materijalnoj kulturi jedne države, u kojoj je mešavina naroda. Oni koji su živeli na njenoj teritoriji smatrali su se njenim državljanima - rimljanima, a imali su različite običaje, veru, boju kože i govorili su čak i različite jezike. Imamo moderan primer Amerike. To je isto što i rimsko carstvo.....
Laik može da se pita, a gde su ti srednjevkovni Srbi sada. Voleo bih da nađem porodicu sa teritorije Šumadije (za Beograd znam da ne postoji nijedna) koja može da izvede poreklo do XVII veka. Ako krenemo o tome daleko ćemo dogurati.
Fomenkova teorija nije ludačka nego laička. I zlonamerna. Pročitao sam njegovu knjigu. I laže čovek. To uočava svako ko je polagao Istoriju starog veka. Pogrešno je navodio godine vladanja, ako se dobro sećam, dinastije Severa. Hronologija se ne bazira na jednom izvoru, nego na uporednom slaganju niza izvora, kako pisanih, tako i materijalnih.

Za obnovu tvrđave Golubac 6,6 miliona evra iz sredstava EU

Budžetom za ovu godinu nisu predviđena sredstva za razvoj turizma, ali će razvojnih projekata ipak biti, na šta ukazuju nedavno potpisani ugovori sa Austrijskom razvojnom agencijom (ADA) o obnovi tvrđave Golubac i izgradnji sistema za vodosnabdevanje na Srebrnom jezeru, najavila je državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Lukrecija Đeri.

240658_svvodictvrdjavagolubackaniorig_f.jpg

http://www.blic.rs/Vesti/Srbija/483905/ ... edstava-EU

Мамут Вика. Удобно смештен у комплекс Биминацијум.

И несређени прилаз лепом амбијенту који је за овај фосил направљен. Одличан додатак атрактивности и развоју места.

Овај мамут је из дечијег одељка који чини пар клупа, две мале мреже као за одбојку, али дечије, две неке секције са песком и пар љуљашки, тобогана...

Био сам пре око пола деценије овде и тога није било. Направљен је делимично и амфитеатар на откопаним каменим основама. То је исто напредак у радовима. Нова је и римска вила у којој ће бити смештен музеј, конак, домаћа кухиња, истраживачки центар...

Тура обично почиње овде али се и разне измене врше у ходу

Некропола којом се започиње и где се могу видети гробнице и један занимљиви скелет ( са рупом на лобањи од лоботомије) постоји и подземни неосветљени пролаз са фрескама који диже адреналин због концепта мрака и провлачења, као и протурања главе кроз засебне мале просторије да би се оне виделе.

Макета града.

Следи капија града ( сам улаз у огроман град ) Откопано је до сада само 4% свега, тек да стекнете увид у величину проналаска. Треба напоменути да су наши научници који су започели истраживање у педаљ погодили димензије града пре више од века (1880/90 је период тих истраживања ако сам добро запамтио) и то је у модерно доба потврђено сателитским снимцима, сондама тј. модерним помагалима

Види се и канализација и остатак спољних зидова, 300 чуда... али ја ћу штуро да се неко заинтересује и за одлазак... 8)

Следе терме

Роман бехатон :D
Треба похвалити водиче. Без њих обилазак нема толики смисао, када крену да објашњавају како је функционисало и када по објашњењу се загледате у слојеве, поставке где се ложи, куда циркулише, како је направљено... сјајан призор постаје вишеструко бољи како настаје разумевање. :kk:

Близу терми је делом обновљена арена, било је пронађених остатака камиле, медведа али не засад и лавова (капирам да се гладијатори нису тукли са камилама :) )

Даље иде римска вила са раније набројаним садржајима.

Посете има па и прихода, али су радови превелики. Ту је кафић, продаја сувенира... али и уз огромна средства, технологију, овде ће се радити вековима. Стотине хектара града испод земље чека да угледа светлост дана.
Величанствено наслеђе дочекаће и наше потомке и биће им на корист као образовна али и туристичка шанса.

У 5-6 година колико нисам био урађено је пуно, али то пуно је тек 4 % свега. Треба да се популаризује, да се комерцијализује, да се екскурзије доводе по Србији уместо на пијанке по Прагу, Будимпешти...
И надам се да држава исконтролише сав развој места... да се, не дај боже, још не успори из користољубља. Јер оваква златна кока, неће бити остављена на миру, сигурно.

док је Кораћ ту Виминацијум ће се развијати. шта ће бити после њега је питање

Џони
Кораћа доживљавају као газду, очигледан је и слух за комерцијално. Цитирам један део члана нашег форума који је професионално укључен у сличне ствари. Или је наш члан такође Кораћ :) или има још људи са озбиљно добрим ставом а који се при томе, на срећу, нешто и питају на овакве теме.
Дакле, сматрам да пропасти неће. Посебно када се већ развије у златну коку попут овог у Костолцу. Само сада треба направити стратегије и механизме контроле.

Arahne":1a1f4qxm je napisao(la):
Viminacium je speifičan. To je do sada jedino mesto koje uspeva da povrati novac koji je uložen, s obzirom na posetu od oko 200.000 turista godišnje. Npr. Hadrijanov zid u Britaniji ima 450000. Ono što po mom mišljenju predstavlja problem u budućnosti, to je ponuda, odnosno koliko novih lokaliteta će posetilac imati prilike da vidi u odnosu na novac koji je platio, i koliko će ta ponuda biti interesantna za posetioca. Ja o tome stalno drvim ljudima koji razmišljaju o prezentaciji. Odnosno razmišljam o tome da ponuda stalno mora da se osmišljava. Na arheološkom lokalitetu to su stalno novi rezultati koji se moraju prikazati posetiocu da bi se on vratio posle izvesnog vremena. Na Viminaciumu je to mamut koji je preseljen iz kopa u paleontološki muzej koji je u pripremi.
Mislim da bi jedan segment ture morao da uključi i kvalitetniju priču koja bi pratila posetu. Brošura je u izradi, ali bi mogao i film da bude napravljen, koji bi se prikazivao u centru (to je ona zgrada u obliku rimske vile).
Realno gledano od urbane zone (grad+legijski logor) istraženo je možda 1 posto, tako da viminacium ima izgrađenu infrastrukturu prezentacije, ali mu nedostaje sam objekat prezentacije, više arheoloških celina. Brestovik sa druge strane ima kompletno pripremljen objekat prezentacije, čak i infrastrukturu, nedostaju samo sitnice, informacije o samom lokalitetu, kozmetičko uređenje, i medijska prisutnost. U tom smislu je najbolji Gamzigrad, gde je sama rimska arhitektura izuzetno očuvana i veoma vidljiva, turistička ponuda upotpunjena (ima info panele,, ima vodiče na lokalitetu tokom celog dana, ima kafić i mesto gde mogu da se kupe brošure). E na Gamzigradu je u planu takozvani vizitorski centar. Prošla je studija izvodljivosti za njegovu izgradnju i ona će početi valjda krajem godine. Po mom mišljenju to će biti skadar na Bojani, pošto je predviđeno da se gradi nešto za ogromnu svotu novca. Ali o tome neću više da pričam dok se ne vidi na kraju u kom obliku će biti započet i šta če na kraju da se dogodi sa time. Gamzigrad za sada ima malu posetu oko 40000, i to je sada pitanje kako uvećati posetu. Tu su već ključne turističke agencije i njihova sposobnost da dovedu turistu u istočnu Srbiju, 80 km van auto puta.

Члана Arahne сам по мало боцкао и сигурно и нервирао на овој теми :oops: није било злонамерно. Више сам на неки свој глуп начин изазивао искрене реакције, због личне процене стања ствари. Ако је вајда нека од тога, извињавам се. Изразито поштујем све написано и готово да нема ничега што је написао а да нисам напамет научио или бар неколико пута прочитао. Надам се да ће се јавити да одржи још по неки јавни час и на тај начин популаризује или представи свој рад и достигнућа.

Кафана и продаја сувенира

Камен из Рама, не знам којим поводом ни да ли је у вези са тврђавом или постоји каменолом па довлаче за неке потребе реконструкције

Кутак за децу

Призор електране

Кочије

Мини бус за туре

Објекат, стилизовани балон за фудбал. Све више шкрипи услед ветра који овде 200 дана годишње дува.

Површина објекта у којем је мамут. Нека врста осветљења дневним светлом, унутра делује као класична расвета

Унутрашњост мамут парка са све напредном расветом

image free hosting

Pocelo je kopanje tunela, obilaznice, oko golubacke tvrdjave. Bio sam onomad u tom kraju i dobio informaciju da je kopanje uveliko zapoceto, pa obustavljeno - jer su pronasli ostatke rimskog kuptila na tom mestu, i sada moraju da pomere citavu saobracajnicu kako ga ne bi unistili. Neverovatno kako u Srbiji gde god malo zakopas nadjes neke anticke ostatke.

U medijima o tome NI RECI. Barem ja nisam nista nasao pretrazivanjem interneta, sem nekih najava od ranije i ove reportaze:
http://www.rts.rs/page/stories/sr/story ... 1ave+.html

Meni je zao sto nisam stigao da odem, uslikam i uverim se iz prve ruke. Kazu da su cak na samoj tvrdjavi postavljenje neke skele.

Један чланак из Грађевинарства из октобра 2013. године

Nastavljena restauraciju Smederevske tvrđave
02.10.2013. | Novosti
Ministarstvo kulture i grad Smederevo nastaviće i 2014. godine projekat restauracije Smederevske tvrđave, poslednjeg velikog ostvarenja srpske vojne arhitekture na 11 hektara, koja je kandidat za listu svetske kulturne baštine. Jedan od najvažnijih poslova je okončanje restauracije Jezavskog bedema. Planirana kompletna obnova bedema sa originalnim materijalom i u originalnoj tehnici izrade, do autentične visine od 10 metara, počela je 2010. godine. Ministarstvo kulture je tada za ovaj projekat izdvojilo 17 miliona dinara.
http://www.gradjevinarstvo.rs/vesti/838 ... r%C4%91ave

Snimak napredka radova na golubackoj tvrdjavi - iz vazduha.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=tRw1txxIxdQ[/youtube]

Snimak postaveljen pre nedelju dana, vide se skele na kulama i pocetak kopanja tunela oko tvrdjave.

Pre 10-ak dana je bio prilog o obnovi ove tvrđave u OKO magazin na RTS-u.

Obnova ide sporo, a glavni arhitekta je razočarana zbog brzine i što se ne koristi boja kamena kao u projektu.

Kivna na firmu koja lose izvodi radove a ona nemoze nista da promjeni

Da li znas koja je bila glavna tema emisije OKO posto ih sve postavljaju na zvanicnom youtube kanalu?
Pronasao sam samo stari prilog iz 2012 pre pocetka radova.

Vide se i vetrenjace u Rumuniji, tuzno je kako mi ne koristimo taj potencijal...

A meni je baš drago što ne nasedamo na tu propagandu obnovljivih ozvora energije, a u stvari osmišljena kombinacija za privilegovane za uzimanje kinte zbog feed in tarofa.

13.3 Golubac
110446364550618513238947.jpg

"Trotz schlechter Wetterbedingungen arbeiten die Baufirmen mit Hochdruck an der Sanierung der Festung Golubac in Serbien. Die ADA setzt dieses Projekt zur Stärkung des Tourismus der Region um. Die Renovierung der Festung ist Teil des EU- Projekts “Sozio-ökonomische Entwicklung des Serbischen Donauraums"
izvor:Österreichische Entwicklungszusammenarbeit

Vrh