Виминацијум има амбиција великих. Пре пар година, момак са којим сам причао, помињао је чак и прилаз од Дунава, за бродове. Што би довело све странце у пролазу реком.
Arahne
2 000 није податак до којег сам ја дошао, као ни они цитати које сам убацио. Поента целе приче је да многи који се занимају историјом, прошлошћу, имају већу енергију да презентују своја сазнања, од оних којима је то на неки начин професија или су можда више позвани да то чине. Сигуран сам да знаш да се у граду све чешће дешавају предавања која имају за тему да је то досељавање словена фарса, све чешће књиге, форуми... Као и да сам назив Словени није старији од тог 6,7 века а називи појединих народа, попут нашег, постоје на много старијим записима.
Ево која је моја позиција око тога. Ја сам опрезан човек, али ми те ствари привлаче пажњу.
Пре свих тих теорија, када сам био можда 5-6и разред, слушам на часу о том досељавању. Почињем да размишљам зашто се догодило, како се спровело, кога су нашли овде, како су дочекани, где су сада староседеоци, шта смо тамо оставили...
Којег год професора да сам питао од тада, деловало је да нема одговор, да муца и натуца и понавља само тај ограничени део који је неко службено поставио у уџбенике. А сами уџбеници су погрешни на много места, што без неке посебне науке може да се утврди и у делу са новијом историјом (које се људи сећају)
Зато и кажем да је од пресудне важности да они који знају и умеју, поставе ствари на своје место. Твоја идеја о предавањима је одлична. Могао би припремљено предавање прво овде да одржиш, па да неко опште знање буде распрострањено и преко нас пренето на породице, пријатеље. Да се људи полако припремају да узму учешће у чувању своје баштине, на прави начин.
Хришћанска традиција свакако је овде старија од 7 века, као и присуство Срба.
http://pravoslavlje.spc.rs/broj/1080/te ... /print/lat
Тако се овде види и да Немањићи имају порекло од самог Константина Нишлије, који у 4 веку чини то што чини.
Петрова црква у Новом Пазару исто има негде година, као појава Словена. Ево то ме занима, када ти је познато да је најраније настао назив Словени?
http://www.telegraf.rs/vesti/832272-nau ... i-arijevci
Ако занемаримо таблоидни карактер ових новина које стално преносе сензације, да ли је могуће оспорити рецимо овог Харвардског професора Кљосова? Значи да је Срба не само било, већ ихаха...
Ја сам отворен да разумем сваку врсту доказа, али на вама је да убедите људе у другачије, у веродостојност овакве поставке. Ако крену предавања, а учесници истих су већ 10 пута чули да је фарса досељавање Словена у 7 веку... следеће предавање које ће посетити неће бити ваше, већ Деротићево, на пример.
А стање наслеђа, остаће после лутања исто...
Разумем да си уско заинтересован за Лимес, ништа немам ни да ти пребацим, нити да се препирем. Свака твоја реченица биће уважена и поштована. Не сматрам се теби равним ни приближно. Надам се да си разумео суштину. Овакве ствари више продиру до ширих маса, ако је погрешно бар знаш са чиме ћеш се суочити. Да труд не буде јалов.