Šta je novo?

Тврђаве, манастири, цркве...

Hoćemo na otvaranje Golubačkog grada kad za to dođe vreme?

Nisam bio na okupljanjima forumaša, jer mi krajem godine uvek curi rođendan, pa se preklopi

Super ideja. Ja sam za. Nisam ni jednom bio na okupljanju forumasa najcesce zbog posla, ali sada em sam fleksibilan sa vremenom, em sam veliki van projekta revitalizacije Golubacke tvrdjave. :)

Pre par godina smo imali u planu put do Skoplja ali je termin bio los tacnije prvi maj sto mnogima nije odgovaralo pa ideja nije realizovana. Ja sam voljan uvek da zajednicki negde odemo. Stim sto nisam siguran kada se ocekuje zavrsetak radova na tvrdjavi.

Kad je otvaranje tvrđave

Послато са SM-J710F уз помоћ Тапатока

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=402666#p402666:4tyhp75g je napisao(la):
Nepopravljivi optimista » Mon Aug 29, 2016 5:55 pm[/url]":4tyhp75g]Hoćemo na otvaranje Golubačkog grada kad za to dođe vreme?
Nisam bio na okupljanjima forumaša, jer mi krajem godine uvek curi rođendan, pa se preklopi
Igor":4tyhp75g je napisao(la):
Pre par godina smo imali u planu put do Skoplja ali je termin bio los tacnije prvi maj sto mnogima nije odgovaralo pa ideja nije realizovana. Ja sam voljan uvek da zajednicki negde odemo. Stim sto nisam siguran kada se ocekuje zavrsetak radova na tvrdjavi.
Гага":4tyhp75g je napisao(la):
@Игоре, спремај аутобус за окупљање :wink:
Може и онај из "Ко то тамо пева" :D

file.php

Ja sam ZA,moglo bi da se organizuje neka nedelja zbog obaveza :) :gobb:

Znaci ove prostorije dole koje su bile pod vodom su samo zacementirane, prilicno gruba odluka.
Sad mi je jasno zasto Milos nikad ne fotka ovaj deo tvrdjave, jer bi event. zavrsilo u "ko im ovo dozvoli".

Ovo mi je trenutno najdraže gradiliste u Srbiji i zaista jedva cekam da završe :) Hvala na divnim fotografijama.

http://rs.n1info.com/a194400/Vesti/Vest ... gradu.html

Devojčica propala kroz pod kule u Sokogradu

Devojčica propala kroz pod kule u Sokogradu Izvor: Wikipedia

Učenica gimnazije u Kruševcu propala je kroz pod kule u Sokogradu u rupu duboku oko šest metara.

Učenica kruševačke gimnazije propala je kroz pod tokom organizovane akcije „Dan pešačenja u Sokobanji“, pošto je nepoznata osoba uklonila zaštitnu rešetku koja je iz bezbednosnih razloga bila postavljena na tom mestu.

Očevici su odmah pozvali policiju i Hitnu pomoć, a tinejdžerku sa težim povredama su sa tvrđave spustili pripadnici Gorske službe spasavanja.

Prva pomoć joj je pružena u sokobanjskoj bolnici, a potom je upućena u Klinički centar Niš radi dalje dijagnostike i lečenja.

sokograd.JPG

[Youtube]http://www.youtube.com/watch?v=weyBkO5D0NE[/Youtube]

otvaranje se bliži

treba da se organizujemo za obilazak.

"Lokacija na kojoj se nekada nalazila tzv. "palata", deo Golubačke tvrđave u kojem je bio komandant utvrđenja. Izgradnjom Hidroelektrane Đerdap i podizanjem nivoa Dunava, ovaj deo tvrđave se našao pod vodom. Donji delovi ovog objekta su se urušili, a veliki problem je bio i 2 metra debeo sloj mulja koji se nataložio ispod površine vode. Bilo je neophodno obezbediti čvrstu podlogu na kojoj je moguće izgraditi nedostajući deo građevine. Korišćena je tzv. "jet grouting" metoda pomoću koje je napravljena osnova na kojoj će biti ponovo izgrađena "palata". Radove na rekonstrukciji "palate" finansira Austrijska razvojna agencija. Foto: Tvrđava Golubački grad." izvor:Danube Serbia
Pogledajte prilog 1

Još jedna kula Golubačke tvrđave ovih dana dobija krov. U pitanju je kula broj 3.
Pogledajte prilog 2
Izmeštanje puta koji je decenijama prolazio kroz Golubačku tvrđavu je omogućilo početak arheoloških istraživanja na ulazu u tvrđavu. Nakon uklanjanja puta započelo se sa radovima koji će pomoći da se utvrdi kota srednjovekovnog ulaza u tvrđavu, ali i dati neophodne elemente za projektovanje stražare (nalazila se sa unutrašnje strane pored ulaza u tvrđavu), kule broj 8, bedema između kula 5 i 8 i same ulazne kapije. Ovi radovi se izvode kroz donaciju Austrijske razvojne agencije.
Pogledajte prilog 1
izvor .Danube Serbia

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=408802#p408802:3tyb541e je napisao(la):
milos.tro » 03 Okt 2016 12:23 pm[/url]":3tyb541e]"Lokacija na kojoj se nekada nalazila tzv. "palata", deo Golubačke tvrđave u kojem je bio komandant utvrđenja. Izgradnjom Hidroelektrane Đerdap i podizanjem nivoa Dunava, ovaj deo tvrđave se našao pod vodom. Donji delovi ovog objekta su se urušili, a veliki problem je bio i 2 metra debeo sloj mulja koji se nataložio ispod površine vode. Bilo je neophodno obezbediti čvrstu podlogu na kojoj je moguće izgraditi nedostajući deo građevine. Korišćena je tzv. "jet grouting" metoda pomoću koje je napravljena osnova na kojoj će biti ponovo izgrađena "palata". Radove na rekonstrukciji "palate" finansira Austrijska razvojna agencija. Foto: Tvrđava Golubački grad." izvor:Danube Serbia
Pogledajte prilog 1
file.php

file.php

Hvala ti za ovu reportazu, konacno sam dobio odgovor u vezi sa ovim jedinim "dvorskim" delom tvrdjave.
Moram reci da sam malo razocaran zbog ovakvog resenja, posto su zatrpali citav prizemni sprat, secam se da je bilo barem 2 m dubine i da se moglo videti kako su prostorije bila razdvojene. Nije da nije postojalo drugo resenje, samo su mega pritisnuti rokovima i event. ograniceni budzetom za poduhvat.
21647410.jpg

Sada me zivo interesuje kako ce da rekonstruisu "palatu", posto ne postoji puno naznaka kako je nekad izgledala u originalu.

Kako li je izgledala Golubačka tvrđava pre dizanja nivoa vode izgradnjom HE Đerdap...

Vrh