Šta je novo?

Стопа интелигенције у Србији

Srednja klasa mnogo veruje u obrazovanje, jer je to jedino sto ima kao branu da ne postane proleterijat.
Poor middle class.
Roditelji veruju u "uspeh". Forsiraju decu sa bezbroj obaveza i privatnih casova.
Jedan ce postati Djokovic, drugi Paganini, trreci Ajnstajn.

Ovo sam primetio i ja i to vrlo često...

Roditelji, otkako je npr. Đoković poznat, masovno upisuju decu na tenis, kupuju im rekete, torbe itd... Međutim, kada malo propričaš sa tim roditeljima, između redova nekako iskoči da su ih upisali zato što je to dobro plaćeno. Posle ta deca uglavnom mrze tenis, a ako roditelji nastave da ih forsiraju često zamrze i njih.

Na kraju ti pomodari upropaste i sebe i dete.

Ima i izuzetaka.

Negde se izgleda vec oseca uticaj, Flynn efekat (rast IQ-a sa svakom sledecom generacijom) se u nekim zemljama obrnuo:

interesantno. ono sto ja primecujem kao relativno mlad roditelj, je koliko olako se daju mobilni pri jako malom uzrastu fazon 6 meseci, da bi ih "smirili" ili nahranili, sto mi je nevera.
drugo vidim da deca koja dosta blenu u telefon rano, mnogo kasnije progovore

mozda je random, ali to mi prolazi kroz glavu u poslednje vreme

Međutim, kada malo propričaš sa tim roditeljima, između redova nekako iskoči da su ih upisali zato što je to dobro plaćeno. Posle ta deca uglavnom mrze tenis, a ako roditelji nastave da ih forsiraju često zamrze i njih.
Није тачно да је добро плаћено, плаћени су само они у врху. Хипотетички, кад се узму сви тенисети у обзир већи је трошак него добитак.

Ovo sam primetio i ja i to vrlo često...

Roditelji, otkako je npr. Đoković poznat, masovno upisuju decu na tenis, kupuju im rekete, torbe itd... Međutim, kada malo propričaš sa tim roditeljima, između redova nekako iskoči da su ih upisali zato što je to dobro plaćeno. Posle ta deca uglavnom mrze tenis, a ako roditelji nastave da ih forsiraju često zamrze i njih.

Na kraju ti pomodari upropaste i sebe i dete.

Ima i izuzetaka.
Da. kolika je sansa da im dete postane Djokovic?
Ipak, oni se nadaju. Kao Romi u kladionici.
To je ta glupost.

interesantno. ono sto ja primecujem kao relativno mlad roditelj, je koliko olako se daju mobilni pri jako malom uzrastu fazon 6 meseci, da bi ih "smirili" ili nahranili, sto mi je nevera.

moj ti je savet da makimalno odlozis to davanje mobilnog.
Moraces ti da se igras sa njima, sto nije lako, ali posledice davanja mobilnog u niskom uzrastu su katastrofalne.

Није тачно да је добро плаћено, плаћени су само они у врху. Хипотетички, кад се узму сви тенисети у обзир већи је трошак него добитак.

Svakako roditelj koji je kupio u Sportvision-u Head reket za dete se nada da je njegovo dete novi Đoković i da će se "opariti" kao Srđan.

Са платом од 2000 евра си у Шпанији просек, у Србији си бог и батина
mozda je do mene (koji ima i vecu platu od navedene) ali ne osecam se ni kao bog ni kao batina
mozda jer mi nije novac merilo uspeha i inteligencije, mozda jer je u krugu meni slicnih (bogova i batina) previse ljudi otislo i manje vise ostali su oni koji moramo zbog licnih (porodicnih) razloga i oni koji su spakovani i spremni da odu
slazem se da je visi stepen obrazovanja obicno pokazatelj viseg IQ-a, naravno da inteligentniji/pametniji ljudi lakse i cesce zavrsavaju formalno obrazovanja ali to apsolutno ne iskljucuje da nema podjednako inteligentnih ljudi bez doktorata iz oblasti astrofizike
То не објашњава зашто се не снађу у Србији где би требало да буде још лакше него међу интелигентнијима
eto, ja sam se snasao, ali nije lako biti plovak u septicoj jami (700k SNS clanova, ma bilo kojih clanova)

w=528
Svaki kockar, sibicar, preprodavac, prevarant mora da ima sjajnu emocionalnu inteligenciju da bi uspeo da nadmudri ljude.

mozda je do mene (koji ima i vecu platu od navedene) ali ne osecam se ni kao bog ni kao batina
mozda jer mi nije novac merilo uspeha i inteligencije, mozda jer je u krugu meni slicnih (bogova i batina) previse ljudi otislo i manje vise ostali su oni koji moramo zbog licnih (porodicnih) razloga i oni koji su spakovani i spremni da odu
slazem se da je visi stepen obrazovanja obicno pokazatelj viseg IQ-a, naravno da inteligentniji/pametniji ljudi lakse i cesce zavrsavaju formalno obrazovanja ali to apsolutno ne iskljucuje da nema podjednako inteligentnih ljudi bez doktorata iz oblasti astrofizike

eto, ja sam se snasao, ali nije lako biti plovak u septicoj jami (700k SNS clanova, ma bilo kojih clanova)
Ti si u SNS? Funkcioner?

Svakako roditelj koji je kupio u Sportvision-u Head reket za dete se nada da je njegovo dete novi Đoković i da će se "opariti" kao Srđan.
Plus ako zatreba/zafali pozajmljivace od zelenasa po jakoj kamati. A po kuci ce razbijati stvari od nervoze i stresa.

Шта сте морали приватно да радите?
Logoped/defektolog/psiholog. Ima razvojnu disfaziju.

Po mom iskustvu deca kasnije progovora jer su lenja i razmazena(ukoliko nemaju problem druge prirode). Telefoni imaju uticaj ali manje.

Da. kolika je sansa da im dete postane Djokovic?
Ipak, oni se nadaju. Kao Romi u kladionici.
To je ta glupost.
Ne bih se slozio. Sta ako postane? Decu treba forsirati da imaju neka interesovanja, neki hobi, da koriste svoj potencijal, a ne sede na klupi u parku i bleje, duvaju i ceo svet ih ne razume jer se identifikuje kao fikus.

Inteligencija nije merilo dobrog coveka.

Ja sam ucinio sve da zainteresujem sina za knjizevnost.
Ali to ga izgleda ne zanima, Moze da mi bude zao, ali nista ne mogu.
Zato on dobro radi rukama i to voli.
MIslim da bi mogao da postane dobar zlatar ili neki rezbar.

Graver, zidar, moler, zlatar, stolar, pekar, lekar, apotekar... od njega zavisi, tvoje je da mu pronadješ interesovanje.

Po mom iskustvu deca kasnije progovora jer su lenja i razmazena(ukoliko nemaju problem druge prirode). Telefoni imaju uticaj ali manje.
Има наравно и телефон утицај, не само ако га користи дете већ и ако родитељи уместо разговора дрндају телефон.

Препоручујем ово уместо нагађања нас дискутаната:

Није одложила, радили смо задатке из логике уз "помоћ пријатеља" (свеске из логике).
Nije se otada mnogo promenilo: majčina najbolja prijateljica koja je prof.matematike u OŠ u Beogradu nam je pričala da još pre par god. deca nisu bila u stanju da formule zapisane na panou primene na kontrolnom, a kaže da je posle pandemije još gore (to se odnosilo na zadatke koje su ko zna koliko puta vežbali na času, u pitanju je regularno odeljenje).
Regularna (ne kupljena) intelektualna dostignuća naravno da su teško moguća za osobe za niskim IQ-om ali takođe da visok IQ ne obavezuje na intelektualnu karijeru govori i podatak kada je pre par godina čovek iz MENSA-e govorio da je među članicama koje imaju najviši registrovani IQ u Srbiji frizerka iz Beograda (samo se za to školovala, nije bio neki kurs "iz nužde").
@mariks Vama svaka čast kao roditeljima koji ste reagovali na uočen problem kod deteta, većina ne želi da uoči. Mali rođak mog zeta je takođe bio drugačiji od ostale dece (prilično kasno je progovorio), međutim i njegovi roditelji su reagovali na vreme, privatno počeli da ga vode kod koga treba i on je sada sa nepunih 6 veoma inteligentno dete koje dobro zapaža, igra šah, dobro pamti i u većini ostalih stvari i situacija je kao sva ostala deca (ovde isključujem neku vrstu emotivne distanciranosti/povezivanja, ne znam da li je u pitanju neki problem "iz spektra" tipa Asperger, ali ne pitam jer ne želim da povredim, a pošto je dete u dobrim rukama ne želim i nema potrebe da se mešam).
Slažem se sa @BillHicks neke statistike koje sam imala prilike da vidim upućuju da roditelji koji vodeći se linijom manjeg otpora daju deci prerano mobilne telefone se češće nađu u situaciji da im deca imaju kasniji razvoj govora. To ima smisla jer ukoliko se nedovoljno obraćate sopstvenom detetu, "ne pričate" dovoljno sa njim, ni ono nema potrebe za interakcijom, što svakako ima i psihološke i govorne posledice (češće sam viđala majke koje gledaju i kuckaju po mob. nego što sam viđala majke da pevuše svojoj deci, osmehuju im se ili tepaju).
Brat od tetke, zbog izuzetnog visokog IQ uočenog pri upisu u školu (bio je te godine i prethodnih među najvišima u Beogradu za taj uzrast), je dugo praćen (ne znam do kog uzrasta jer je prilično stariji od mene) ne verujem da je ispunio očekivanja procenitelja u vezi intelektualne karijere, tetka je pratila njegova interesovanja ali nije ništa forsirala.
Mislim da se ne treba porediti nečiji novčani uspeh (način kako se do novca dolazi) u državi poput naše i IQ, štaviše u nekim slučajevima deluje da je obrnuto proporcionalan.

Pitanje je i sta je zapravo inteligencija i koliko je vazna.
Krokodil se smatra manje inteligentnom zivotinjom od majmuna, a ipak, krokodili su se pojavili pre dinosaurusa i jos su tu.
Mozda ce krokodili nadziveti ljude.
Mozda je sposobnost prezivljavanja najvaznija.

Vrh