Šta je novo?

Стопа интелигенције у Србији

inteligencija nema veze sa obrazovanjem koje se u clanku potencira
inteligentan covek ce napraviti sebi dobar zivot van Srbije i bez obrazovanja, odlaze sposobni i pametni, ostaju i vracaju se oni koji to nisu i ne mogu se izboriti za dobar zivot u zemljama gde je IQ prosek 99+
dodatno, ne smatram merodavnim podatak gde 2/3 clanka obradjuje sezonske radnike u Hrvatskoj, kao sto ne smatram ni da je broj povratnika 10% samo zato sto ja znam jednu osobu koja se vratila od 10 iz mog okruzenja koje su otisle.
Inteligentan i sposoban covek ce napraviti sebi dobar zivot i u Srbiji, napolju ces biti ok i ako ok lepis plocice ili vrtis volan.

Uostalom, ne lepi devizama Teu Tairovic petkom uvece po dizeldorfskim klubovima IQ100+ ekipa.

Tomas Sovel, poznati crnacki intelektualac u Americi kaze da su brojna istrazivanja pokazala da sustinski nema razlike izmedju belacke sirotinje i crnaca iz predgradja, sto govori da je iq iskljucivo uslovljen obrazovanim nivoom testiranih, koji je opet povezan sa materijalnim statusom, jer siromasni cesto nisu u prilici da zavrse formalno obrazovanje, kao sto si rekao da je bio slucaj kod nas. Ima naravno i kulturoloskih razlika u narodima, radnoj etici i slicno ali nisu preveliki faktor u konacnom rezultatu.

Možda onda zvuči paradoksalno da su "manje inteligentni" stanovnici bivšeg socijalističkog bloka, iako su svi imali u teoriji neograničen pristup obrazovanju. Tu se onda dolazi do pitanjakvaliteta. Nažalost, kapitalizam je i tu porazio socijalizam, jer iako je u socijalizmu veći broj stanovnika mogao da npr. završi fakultet, kvalitet tog obrazovanja je ispod nivoa na Zapadu.

Drugi problem je struktura. Tu se dolazi do situacija da neko završi fakultet i radi u samoposluzi, jer je obrazovni sistem štancovao strukturno neodgovarajući broj kadrova. To je samo po sebi veliko rasipanje resursa koje je moglo biti usmereno na kvalitet obrazovanja. U kapitalizmu to ne bi bilo moguće, jer niko ne bi platio desetine hiljada dolara da se obrazuje za zanimanje za kojim nema tražnje.

hmm. Iz mog iskustva Indijci, Kinezi ili Kazahstanci nisu bas najpametniji, ali su beskonacno strpljivi i ne nerviraju se.
Moguce da uce decu od malena da resavaju testove, kao takve.

Možda onda zvuči paradoksalno da su "manje inteligentni" stanovnici bivšeg socijalističkog bloka, iako su svi imali u teoriji neograničen pristup obrazovanju. Tu se onda dolazi do pitanjakvaliteta. Nažalost, kapitalizam je i tu porazio socijalizam, jer iako je u socijalizmu veći broj stanovnika mogao da npr. završi fakultet, kvalitet tog obrazovanja je ispod nivoa na Zapadu.

Drugi problem je struktura. Tu se dolazi do situacija da neko završi fakultet i radi u samoposluzi, jer je obrazovni sistem štancovao strukturno neodgovarajući broj kadrova. To je samo po sebi veliko rasipanje resursa koje je moglo biti usmereno na kvalitet obrazovanja. U kapitalizmu to ne bi bilo moguće, jer niko ne bi platio desetine hiljada dolara da se obrazuje za zanimanje za kojim nema tražnje.
Naravno, nismo imali plan u obrazovanju i to stanje traje vec decenijama. Moji rade na Medicinskom i godinama je na Beogradskom upisivano po 600 studenata godisnje, posle je bio naravno suficit lekara koji su uglavnom zavrsili u inostranstvu, to nijedna normalna drzava ne sme da priusti ali kod nas se uvek radilo po principu inercije sa nadom da ce stvari da se rese same po sebi umesto da napravimo neki plan koji funkcionise.

То је онај час енглеског из Тесне коже, где се до изнемоглости учи песма "Jenny Kissed me When We met".

Е, па, на срећу нисмо никад синхронизовали филмове код нас, па смо научили енглески (онај други језик што се учи у школи, зато, 1% ученика не научи).
Od 5. razreda zbog biologicarke sam se terao da ucim napamet.
Secam se jednog pitanja na testu, ,,gde se nalazi lojna zlezda?". Znao sam sigurno, jer se secam tacne recenice iz knjige, od reci do reci - uz dlaku
Netačno. Tačan odgovor - pored dlake. Moja greska je bila sto sam ucio napamet iz knjige, umesto napamet iz sveske.

Od 5. razreda zbog biologicarke sam se terao da ucim napamet.
Secam se jednog pitanja na testu, ,,gde se nalazi lojna zlezda?". Znao sam sigurno, jer se secam tacne recenice iz knjige, od reci do reci - uz dlaku
Netačno. Tačan odgovor - pored dlake. Moja greska je bila sto sam ucio napamet iz knjige, umesto napamet iz sveske.
Писао сам већ, моју мајку на Технолошко-металуршком факултету лик хтео да обори на испиту што је рекла "бакарна катода", а не "катода од бакра". То пре више од 50 година, што му даје обележја давности. Значи, стање је трајно, тј. хронично.

А биологију памти свако ко је својевремено ишао у моју гимназију, као хорор. Исто се учило из свеске... :)

Ja sam skeptičan prema IQ skalama kao meri inteligencije i neko iskustvo koje sam imao sa tim testovima je takvo da je moj utisak da se ona vrsta logike koju oni traže da se demonstrira na IQ testu nešto što se može naučiti.

Ne verujem da su srpska deca gluplja od finske, već da u finskim školama verovatno aktivnije rade na edukovanju dece u oblasti takvih logičkih zadataka.

Ja sam skeptičan prema IQ skalama kao meri inteligencije i neko iskustvo koje sam imao sa tim testovima je takvo da je moj utisak da se ona vrsta logike koju oni traže da se demonstrira na IQ testu nešto što se može naučiti.

Ne verujem da su srpska deca gluplja od finske, već da u finskim školama verovatno aktivnije rade na edukovanju dece u oblasti takvih logičkih zadataka.
Или у породици у у вртићу боље подстичу психомотрони развој. Док се дође до школе већ је касно.

Inteligentan i sposoban covek ce napraviti sebi dobar zivot i u Srbiji, napolju ces biti ok i ako ok lepis plocice ili vrtis volan.

Uostalom, ne lepi devizama Teu Tairovic petkom uvece po dizeldorfskim klubovima IQ100+ ekipa.
Sa ove 2 teze se apsolutno ne slazem
1. U ovim nasim krajevima clanska karta znaci vise nego bilo koji fakultet, polozen test, IQ, EQ... i to je gotovo iskljucivo vezano za "snalazenje" i "uspeh"
2. Neko lepi devizama Teu Tairovic a neko placa 500e+ karte za opere i filharmonije, zajednicko za te ljude je da vole muziku i da su se na zapadu snasli (bili dovoljno inteligentni), dobro im je i mogu sebi da priuste razonode koje vole. Nisam jos video rezultate IQ istrazivanje koje je sprovedeno na ulazu Teatro club Essen niti ono ispred Drzavne Becke opere.

Jos jednom napominjem, formalno obrazovanje nema mnogo dodirnih tacaka sa IQ

Или у породици у у вртићу боље подстичу психомотрони развој. Док се дође до школе већ је касно.
Ima verovatno i toga. Moje dete npr u drzavnom vrtiću su pričali kako je sve u redu i da do 5te godine ne treba ništa raditi pa smo morali privatno. Jednostavno celo to predškolsko i školsko obrazovanje rade ljudi koji ne žele da to rade.

inteligencija nema veze sa obrazovanjem koje se u clanku potencira
Што је виши степен образовања то је мање вероватно да би га ниже интелигентна особа постигла, нема пуно особа са IQ-ом 85 међу астрофизичарима

За оне бранше где су људи масивно одлазили у највећем броју случајева и није требао висок ниво интелигенције јер су то махом били гастрабајтерски и мануелни послови (са изузетком лекара специјалиста али већ за посао медицинске сестре није неопходна изнадпросечна интелигенција). Дакле радници, грађевинари, камионџије итд.
inteligentan covek ce napraviti sebi dobar zivot van Srbije i bez obrazovanja, odlaze sposobni i pametni, ostaju i vracaju se oni koji to nisu i ne mogu se izboriti za dobar zivot u zemljama gde je IQ prosek 99+
Критеријум за интелигенцију ти се своди на "снаш'о се" према коме они који се успешније "снађу" мора да су интелигентнији, макар били необразовани. То не објашњава зашто се не снађу у Србији где би требало да буде још лакше него међу интелигентнијима
dodatno, ne smatram merodavnim podatak gde 2/3 clanka obradjuje sezonske radnike u Hrvatskoj, kao sto ne smatram ni da je broj povratnika 10% samo zato sto ja znam jednu osobu koja se vratila od 10 iz mog okruzenja koje su otisle.

Ја из окружења знам тачно једну једину особу за коју бих рекао да је високо интелигентна да је отишла, сви остали које знам да су то урадили или желе су мануелни радници који би да искористе чињеницу да су ти послови тамо боље плаћени него код нас. Обрнуто, високообразовани људи (под претпоставком да су студирали нешто корисно) у Србији чак живе и боље него што би да оду преко гране баш зато што је слабија конкуренција и генерално ниже цене. Са платом од 2000 евра си у Шпанији просек, у Србији си бог и батина

Ima verovatno i toga. Moje dete npr u drzavnom vrtiću su pričali kako je sve u redu i da do 5te godine ne treba ništa raditi pa smo morali privatno. Jednostavno celo to predškolsko i školsko obrazovanje rade ljudi koji ne žele da to rade.
Шта сте морали приватно да радите?

Srednja klasa mnogo veruje u obrazovanje, jer je to jedino sto ima kao branu da ne postane proleterijat.
Poor middle class.
Roditelji veruju u "uspeh". Forsiraju decu sa bezbroj obaveza i privatnih casova.
Jedan ce postati Djokovic, drugi Paganini, trreci Ajnstajn.

Puno je mucnih scena na psihijatriji, gde ta ista deca dospeju cesto posle desetak ili dvadesetak godina.
Radi se o prikrivenom zlostavljanju dece zbog statusa ili straha.

Ima ipak jedna zemlja u kojoj je to maltretiranje dece zbog statusa jos uzasnije nego u Srbiji, a to je Kina.
Svaki covek u Han Kini je reprezent ne samo samog sebe i svojih roditelja vec, sire porodice i predaka.
Uceni ljud znaju imena predaka do 1000 godina unazad.
To stvara uzasan pritisak, strasnu kompeticiju medju clanovima porodice, sada kad je samo ejdno dete dozvoljeno. Do skoro.

Ne smao da morate da ispunite ambicije roditelja, ne smete razocarati ni mrtve pretke.

bilo bi dobro da postoji negde rezultati za emocionalnu inteligenciju
MIslim da bi tu Srbi bili dobri.
w=528

Vrh