Šta je novo?

Стадиони у Србији - Изградња, реконтрукција

360 miliona sa 33.000 m2 kancelarijskog prostora, radnjama itd. Nađe se suinvestitor za nekretnine, ni u Srbiji to nije problem.

Teleskopske tribine u Areni su za oko 5.000 gledalaca, kapacitet za fudbal bi bio, dakle, 12-13.000. To je za domaću ligu dovoljno, međunarodne ne mogu da se igraju (ako bi Zvezda npr. gradila novi stadion na mestu starog, LŠ bi mogla da igra u Budimpešti, LE ili LK u Nišu, a Linglong u Areni - minimalne dimenzije su 90 x 45 m).
 
Rajko Mitic je 110x73. Zvezda je uvek favorit u svim utakmicama na svom stadionu u domacem prvenstvu i igra protiv ekipa koje uglavnom igraju bunker protiv nje i odgovara joj sto siri teren.

Dimenzije koje si naveo su dimenzije terena na kome se igra, odnosno od korner zastavice do korner zastavice. Treba ti i jos prostora okolo. Ne mozes imati gol aut liniju i zid odmah centimetar iza nje.

Dakle, Areni fali mnoooogo vise od 5 metara. Za sve to em nema prostora na mestu gde je sada Arena, em bi diglo znacajno troskove gradnje.

Ceo projekat bi morao da bude drugaciji, ploca bi morala da bude na primer nekih 120x100 umesto 95x56.

Sa sirom plocom dole, Arena bi imala veci kapacitet, teleskopske tribine bi imale veci kapacitet i morao bi da se ostavi veci prostor za njih, automatski bi Arena morala da bude visa i sa vecim kapacitetom i krov bi morao da bude visi i gornji nivo bi pocinjao na vecoj visini od sadasnje.

Osim ako ne bi imali neko nakaradno resenje gde su tribine udaljene nekoliko desetina metara od terena kada se igra kosarka i ostali dvoranski sportovi.

Bilo bi lepo da moze i fudbalica u Areni da se odigra, samo sam se osvrnuo na deo gde si rekao da kao da su namerno napravili jedva manju plocu da ne moze fudbal da se igra.

- ne verujem da je iko razmisljao o tom pravcu i nije ni trebao

- nema se prostora za tako nesto na mestu gde je sada Arena, jedino mozda ako nabijemo odmah uz put

- podiglo bi troskove znacajno, jedva smo je i ovako nekako sazidali
 
Ма знам да нам одговара велики терен код куће, теже је и екипи која се брани и игра на контре (осим кад дође Мбапе), итд. Него рекох као принудно решење, на две-три године. А и матором Катаију би ипак одговарао мали терен, продужио би му каријеру :)

Али стварно мало фали у Арени! Не бих се ја за ово заинтересовао, да последњи пут кад сам био (Звезда-Жалгирис, мислим) нисам баш обратио пажњу и уочио колико је доњи ниво, заправо, огроман. Угурао би се терен минималних димензија, на Олд Трафорду седе резерве на трибинама па може и овде итд. Био би исти капацитет хале као за атлетику, али је могуће да се са неких седишта не би видео цео терен, који би био "у рупи" (делови око ближе аут линије и сл.).

Кад помену штедњу, Арена је изворно пројектована са леденом плочом, али су одустали да би уштедели милион долара. Било би лепо клизалиште преко зиме, али нажалост, од популарног хокеја и од неког београдском Медвешћака не би никад ништа.
 
Poslednja izmena:
Ја се сећам давно почетком 2000их прича о базену да се у арени организују такмичења у једриличарству :)
 
јесте, искоришћена је половина хале. друга половина је био базен за загревање. ако се добро сећам, био је и неки мотокрос својевремено. али велики фудбал, не, једноставно те. тај терен би био минималних димензија, на којима нико ни не игра. и сутра би та екипа имала проблем када би отишла на неки већи терен
 
Tako je, motokros "Night of the jumps" je bio u maju 2007. I odlično je to izgledalo u Areni, nije delovalo skučeno za te brzine i akrobacije.

Jedan mali off. Bio sam u Areni prvi put u maju 2005. Tog dana su počeli da postavljaju stolice, krenuli su od vrha nivoa 400. Pošto je bila organizovana poseta informacije smo dobijali od lica koja su bila zadužena za projektovanje. Dve informacije se dobro sećam, prva da se odustalo od mehanizma za uvođenje ledene podloge, a koštalo je oko 1,5mil € u tom trenutku. Druga je da Areni treba barem 150 dana sa aktivnostima godišnje da bi bila rentabilna. Kako bi taj odnos izgledao u 2023. ne bih znao reći.
 
Стадион ПСВ, слика са Гугл мапе, није тои-тои него мобилни писоар (или можда није мобилни, давно сам имао прилику да га испробам).
Да ли постоји икаква шанса да се ово набави и постави око наших стадиона.
Колико би то коштало и да ли би подигло слику (мирис) околине стадиона на виши ниво?
pisoar.PNG
 
To su mobilni pisoari koji se iznajmljuju kao i toi-toi. Doduše možda je taj konkretno uvek tu.

@astrodule Da, i ja sam to prvi put video na maratonu, samo u Parizu. Odlično rešenje za manifestacije na kojima ima puno ljudi. Dosta smanjuje gužve ispred toi-toi .
 
Glupost. Imaju stadion Badnjevca na 20km od Kragujevca, koji čak ima i osvetljenje. Stadion je verovatno žešće zapušten, ali ništa što neka suma od grada i FSS nije mogla da dovede u red. Em bi premostili sezonu u kraju koji 100% gravitira ka Kragujevcu, em bi tom selu ostavili sređen stadion.
 
Ma, to su samo po rezultatima ispali ali da su se gledali rezultati oni ne bi ni bili u toj ligi. U PLS su se plasirali tako sto su osvojili sedmo mesto u srskoj ligi zapad.

Doduse, ako ce Cukaricki igrati u Loznici, mozda Loznica bude igrala srpsku ligu. U suprotnom se ne bi iznenadio ni da ih ubace u Superligu. Sve se moze, kad hoce zna se ko
 
Kad se uopšte otvaraju ovi stadioni? Bilo je nešto odloženo jer je vrhovni tako
odlučio čini mi se.
 
izgleda da su ih prvi put isprobavali pošto su ih non-stop uključivali/isključivali
 
@Marko33 kakva je situacija sa posetom na stadionu u Pančevu? Nisam očekivao da se klub iz Pančeva probije u Super ligu, nadam se da neće biti poseta kao npr. u Lazarevcu ili G. Milanovcu što je bila...
 
Vrh