Šta je novo?

Славија - Краља Милана - Теразије

Kad je vec rec o palati "Albaniji" samo malobrojnim beogradjenima je poznato da je ona nezavrsena. Ovo izuzetno vredno delo arh. Bona, koje se izvanredno uklopilo u taj deo Terazija, trebalo je da ima 3 ili 4 sprata vise. Kad se pazljivo pogleda sadasnji izgled palate i okolnih, takodje relativno velikih zgrada vidi se da ne postoji pravilna proporcionalnost u visini. Naime "Albanija" kao centar te grupe zgrada treba da bude visa i da dominira celim Terazijama. Ona je sada visa od okolnih zgrada ali samo minimalno sto estetski u smislu proporcionalnosti ne izgleda dobro. Mislim da nema problema da se dograde jos ta 3 ili4 sprata i da se taj deo Terazija, bar sto se tice visine zgrada defintivno uoblici. O ovoj temi je pisao pre nekuh 20 godina tada popularni casopis "Intervju" ali nista nije uradjeno. Inace, poznato je da je "Albanija" gradjena pred sami drugi svetski rat i investitor je nije zavrsio do kraja ili zbog nedostatka novca ili zbog izbijanja rata.

^^

U pravu si. Palati Albanije definitivno fali bar jos 2-3 sprata. Tako bi izgledala znatno impozantnije.

Ja sam cak cuo da postoje ljudi koji imaju papire da je zgrada njihova i da ce u procesu denacionalizacije traziti udeo.To su potomci udruzenja trgovaca ako sam siguran, ciji sindikat je to tad gradio.Ta zgrada je zaista bila privatno vlasnistvo sada.
da u pravu ste da bi bilo lep da ima koji sprat vise, ali sumnjam da je to sada izvodljivo.

^^ Dedinje je u pravu, dogradnja Albanije je nuzna, narocito sada kad nadogradjuju Centrotextil :mad:

KiD":1ujwklbp je napisao(la):
Ja sam cak cuo da postoje ljudi koji imaju papire da je zgrada njihova i da ce u procesu denacionalizacije traziti udeo.To su potomci udruzenja trgovaca ako sam siguran, ciji sindikat je to tad gradio.Ta zgrada je zaista bila privatno vlasnistvo sada.
da u pravu ste da bi bilo lep da ima koji sprat vise, ali sumnjam da je to sada izvodljivo.
Koliko znam, Albanija je pripadala BTO ili tadasnjoj trgovackoj komori, sto znaci da potomci svih trgovaca koji su uplacivali clanarinu imaju pravo na pojednu ciglu :D

Dogradnja palate Albanija bi se izvela lako i jeftino jer bi se dogradio samo centralni deo koji sada ima 11 spratova. Naravno, fasada bi bila ista tako da se granica izmedju starog i dogradjenog dela ne bi uopste primetila. "Skracivanje" hotela Slavija je potpuno nepotrebno. Ima jedna lepa zgrada koju je zaista potrebno skratiti za 3 ili 4 sprata. To je zgrada Vojno tehnickog instituta (VTI) u Katanicevoj ulici. Ona je lepa ali je suvise blizu hrama pogotovu njen centralni toranj sto zaista kvari izgled. Inace, to nije ni cudo posto kada je VTI gradjen niko nije ni pomisljao da ce hram biti zavrsen. U tom kraju se nalazi jedna relativno nova ali izrazito ruzna zgrada. Ona je oblika kocke, od natur betona i gradjena je bez imalo inventivnosti i kreativnosti. Ja bih za nju rekao ono sto su ucesnici foruma rekli za RK BG na Terazijama. To je ona ogromna zgrada poste i telekomunikacija, iza parka i u blizini decije klinike koja je u Tirsovoj ulici. Neshvatljivo mi je da je neko stavio potpis ispod projekta takve rugobe. Potseca na silos samo sto nije okrugla.

@dedinje
hahahaha...znam na koju zgradu mislis...jako je dominantna i moze se videti od svuda skoro.
Mogu da zamislim da je nekad bila moderna i 'sajber', ali vremena se menjaju. Mozda neke male prepravke bi je dovele u red. Ja ne bi bio toliko kritican prema njoj.Cudne su bile te 70-te za arhitekturu :)

Zgrada VTI ili ti Komanda grada gradjena je sa prvobitnom namenom da bude hotel.

A sto se tice zgrade PTTa, slozio bih se da nije bog zna kakvo arhitektonsko resenje i da joj definitivno tu nije mesto. Mene je uvek podescala na neki vojni HQ, ali nikako ne na nesto sto bi trebalo da stoji u centru.

vrachar":pfzswd2c je napisao(la):
Zgrada VTI ili ti Komanda grada gradjena je sa prvobitnom namenom da bude hotel.

A sto se tice zgrade PTTa, slozio bih se da nije bog zna kakvo arhitektonsko resenje i da joj definitivno tu nije mesto. Mene je uvek podescala na neki vojni HQ, ali nikako ne na nesto sto bi trebalo da stoji u centru.
To jeste HQ ali Telekoma sve veze Srbije a i delom Balkana se tu spajaju i razdvajaju.Tako do ko voli Tihog i dragog nam Prleta moze da se pozabavi zgradom i baci u ocaj gomile zaljubljenika u kvizove i tarot.

Ako bi se ostvarila ideja da se dograde jos 2 do3 sprata na palati Albaniji mislim da bi tamo trebalo otvoriti vidikovac. On bi bio jos lepsi nego onaj na Beogradjanki (koji vec duze vremena ne radi!?) posto bi se sa njega pruzao sjajan pogled na Terazije, Kalemegdan, Savu i Dunav i Novi BG i Zemun.

^^Има ли неко разумно објашњење због чега не ради видиковац на Београђанки?

Predpostavljam da je objasnjenje isto kao i kod restorana na frhu Genex kule, kao kod restorana na 25. maju, zbog koga nije radio ni toranj na Avali itd. Mozda komunistima to nije bilo vazno, ali se nadam da ce neko shvatiti ekonomiku takvih mesta i njihov znacaj za turizam grada.

malo sam sredio fasadu rk beograd. ova fasada je ipak mnogo ruzna. naravno kad to kazem mislim samo na tu zgradu. sve ostale levo i desno su ok.

2315325545deed07155dfbv0.jpg

Sve pomenute restorane koji su na izuzetno atraktivnim lokacijama a ne rade treba privatizovati. Onda ce sigurno raditi, obogatiti turisticku ponudu, doneti dobru zaradu i gazdi a i zaposlenima. Zasto se nekad cuven "Golf" klub ne pretvori u superluksuzan restoran sa uredjenom okolinom.

Ne znam zasto ali ja bi ove reklame po ovakvim zgradama ostavio tj. dozvolio postavljanje istih!Da je neke arhitektonske vrednosti pa ajde....

Mora da se salis. Reklama imamo dovoljno od televizije do bilborda. Fasade zgrada su umetnicko delo i kao takve treba da budu dobro vidljive i dobro cuvane. Ukusi su razliciti ali u Beogradu je ipak najlepsa fasada hotela Moskva.

Петак, 23. фебруар 2007.
Уклоњена бесправно постављена реклама

Комунални инспектори општине Стари град уклонили су данас бесправно постављени рекламни пано на фасади зграде на Теразијама 7-9. Површина овог гигантског платна била је већа од 500 квадратних метара. Општина ће и убудуће спречавати неовлашћена заузимања јавних површина.

^^To platno-reklama je okacena bez potrebnih dozvola i zato je i skinuta od strane nadleznih organa. Fasada se za sada nece dirati po mojim saznanjima. Drago mi je zbog ovoga jer je potrebno da ljudi u Beogradu shvate da ne moze sve da se radi van zakona kako kome padne na pamet. Red mora da postoji. Inace su meni te ogromne reklame ruzne i mislim da bi ih trebalo kaciti samo ukoliko se neka zgrada renovira a ne da gledamo tako nesto u sred grada.

dedinje":tck3m13f je napisao(la):
Mora da se salis. Reklama imamo dovoljno od televizije do bilborda. Fasade zgrada su umetnicko delo i kao takve treba da budu dobro vidljive i dobro cuvane. Ukusi su razliciti ali u Beogradu je ipak najlepsa fasada hotela Moskva.
Ok imamo razlicita misljenja! ;)

petar":2yv7hgok je napisao(la):
Sasto nebi uradili fasadu na ovu zgradu?? Bas je ruzno
Петре колико дуго си ти већ у Сиднеју?

Прочитај пажљивије тему Фасаде па ће ти бити јасније. ;)

Vrh