Šta je novo?

Славија - Краља Милана - Теразије

Ne shvatam zamenu teza. Zgrada koju navodiš je težak promašaj, a sagrađena je 1970. godinei ne opravdava u 2023. godini divljanje investitora uz pomoć gradske vlasti na Slaviji.

Ne bi reko da je promasaj, zgrada je bila fantasticna.

Los ti primer za divljanje investitora, visinska regulacija je dvostruka, sa jedne strane ispostovala je visinu hiltona, sa drige strane je ispostovala visinsku regulaciju banke tako da su sa strane trga oblikovno vidljive obe regulacije u donjem i gornjem volumenu. Slazem se da je trebalo malo vestije to da bude odradjeno u smislu poklapanja sa donjom formom i kontekstom ali meni ne smeta, Cak i da je htelo da napravi pozitiv negativ utisak, puno prazno ili kako god, kad se pogleda na onim bocnim renderima ne deluje lose i neuskladjeno iako je mozda moglo i bolje da se izvede.

Al vec vidim vas iz sitnodusnih organizacija kako lamentirate nad tuznom sudbinom trga slavija i rusenju vrednog nasledja koje je trebalo sacuvati. Da ste bar glasni tamo gde je stvarno potrebno.
 
Pa neka grade do visine NBS celom površinom, taman da sjašu sa trotoara i regulacione linije.

Sve druge građevine u Kralja Milana poštuju svoje regulacione linije (čak i ako su one nekada međusobno odstupale). Samo ovi moraju da grade nad trotoarima i da dodatno vizuelno sužavaju ulicu.


Sutra i Hotel Slavija kad se bude rekonstruisao obavezno da ode u širinu i preko regulacione linije, ne bi li se još malo zaklonio Hram.
 
Samo cu jos dodati da ta nova zgrada ima da stoji ko dude kokoski tu. Jeste znam, Hilton je tu al to je to od slicne okoline
U ovakvom okruzenju bi se uklopilo npr. To je dve ulice od Bele Kuce, K street, blizu nase nove ambasade
dc.png
 
Mislim da se mnogo mrači unapred, kao za Meriot, kao za Bigz itd... ceo ovaj blok nije nikakav, niti tu ima nečega vrednog čuvanja, starudija, krš i trulež... Slaviju može da izvadi samo popunjavanje rupa koje je okružuju nečim novim, staklenim i masivnim.. ovo se uglavnom uklapa u taj opis, tako da-biće to ok..
 
S obzirom na to da su radovi počeli a da se nisu pojavili novi renderi u međuvremenu, izgleda da će na kraju ipak da izgrade ovu nabreklu verziju što se nadvija nad trotoarima.
Slavija2.jpg
 
Шта ће бити са зградама у улици Светозара Марковића?
 
Мислим да ће овде бити и први случај рушења зграде млађе од 10 година. Опет срамота за општину Врачар и град који избегавају да одраде експропријацију потеза Славија-Војислава Илића макар до Максима Горког.
 
Čekaj, vi hoćete da kažete da se ruši ceo kvart? Čisto sumnjam, naročito za tu novu zgradu, ili za onu najbližu slaviji i narodnoj banci.
 
Према последњем рендеру, биће тако. Што се мене тиче, могу да сруше нову у Светозара Марковића а да оставе старе лепше зграде.
 
Meni taj deo, u renderu, u Svetozara Markovića deluje prilično generično. Plašim se da će primeniti najgore rešenje tu, srušiti onu lepu zgradu a ostaviti onu ružnu novo-a-da-liči-na-staro interpretaciju od zgrade.

Screenshot_20230817_002947.jpg
 
Evo odgovorio nam je Arnorian na SSC, ova interpretacija stare zgrade ostaje, kao i ona nova. Jbm. li ga, meni se projekat generalno jako sviđa (sem golubarnika) ali o ovome u Svetozara Markovića ne znam šta da mislim.... barem je interesanto ako išta
преузимање.jpeg
 
...
Inače ćete sa dizanjem kulčina tu a zadržavanjem ovakvih trotoara, vrlo brzo dobiti situaciju kao recimo onaj nesrećni degenerisani nehumani prolaz između Maršala Birjuzova i Brankove. U kome se ljudi sudaraju jedni u druge, jer nema gde da se prođe.
...

Ako pogledaš plan za onu parcelu gde je sad parking između Beogradske i Prote Mateje, videćeš da se zapravo planira smanjenje trotoara, a ne zadržavanje.
 
Evo odgovorio nam je Arnorian na SSC, ova interpretacija stare zgrade ostaje, kao i ona nova. Jbm. li ga, meni se projekat generalno jako sviđa (sem golubarnika) ali o ovome u Svetozara Markovića ne znam šta da mislim.... barem je interesanto ako išta Pogledajte prilog 170425
Šta je bre ovo :ROFLMAO: Deluje kao neki bag u nekoj staroj igrici.
 
 
Dakle, ceo ovaj glavni objekat nema veze sa zgradama u Svetozara Markovica. On se zavrsava na uglu Kralja Milana i Svetozara Markovica. Mogli smo da imamo i ovu zgradu, koja je ok i sacuvane zgrade u S. Markovica. Dobili smo neko frankestajn resenje, ne znam stvarno kako neko moze ono da uradi, da igram neku igricu, vise bih se iscimao da to lici na nesto. Mada mi i dalje ne znamo uopste kako ce ovo da izgleda u Svetozara Markovica, nisam video nijednu sliku osim ovog samog pocetka ulice. Sta ce biti tamo na kraju, do NBS?
 
U društvima u kojima se poštuje minimum dostojanstva ovakva akcija bi bila ispraćena jednim mlazom vode, usmerenim na delove koji se ruše.
 
U nekom takvom društvu kad se ruši ovoliko starih objekata, prvo bi Zavod za zaštitu spomenika izašao da vidi da li ima elemenata koji treba da se sačuvaju za buduće obnove, bilo fizički (crep, opeka, bravarija...) , bilo u vidu odlivaka (ukrasi na stolariji, fasadna plastika...). Onda bi kompanija koja ruši skidala deo po deo za reciklažu, jer crep i opeka mogu da se prodaju, a armatura i kablovi da se pretope. Ali mi živimo u zemlji trećeg sveta gde svest o tome ne postoji, a ni poslovna mudrost nije naročito prisutna.
 
Vrh