Šta je novo?

Славија - Краља Милана - Теразије

Golubarnik napolje, deo ka Kralja Milana ok, izjednaciti visinu zgrada u Svetozara Markovica i obnoviti ih i bilo bi ok.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

Што дуже пратим ову дискусију то ми је мање јасно како је уопште планирано да ова зграда има основу и како је пројектовано да блок после изгледа

Sve se moze kad se hoce. Ovo sam fotografisao pre par godina u Subotici. Spoj starogradnje i novogradnje:

image0.jpg

Nova zgrada nije odmah zalepljena za staru zgradu nego je uradjen prelaz kako po visini tako i u procelju. Terase ne strce nego su uvucene. Nova zgrada sadrzi stilizovane elemente na fasadi koji se nalaze na okolnim starim zdanjima.

Ne svidja ti se nas ovaj prirodni prelaz? Gotovo da se i ne vidi kako su ga efikasno uradili.

%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%83%D0%B7%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%9A%D0%B5-jpeg.170425

Ovde je ideja naduvenosti i nabreklosti dovedena do vrhunca. Zgrada kao da ce da skplodira,kao balon vezan za zemlju.
Vise se i ne stide nabreklosti.
Hrabro pokazuju svoj naduveni volumen.

Каква дивна слика... суза да се пусти што једно овакво наслеђе човечанства нестаје. Унеско да реагује.

Још кад би сподоба од Хотела Славија могла да оде, био би за једно 5% лепши Београд.

To je tako na slici a prevara biće još veća kao strana kralja petra TC Rajiceva. Nalepnica kako je nekada bila. Po mene je taj crveni deo stare zgrade je*******... u mozgu. Provokacija.

Ni to što ti kažeš niko ne spori, samo ne morate toliko strastveno da podržavate i navijate za svaku skarabudževinu koja ova vlast i njeni isprdci ovde izgrade.

Beobuild u 90% vremena podseća na slučaj onih stanara na Karaburmi kojima je došao dobri čika investitor - u ovom slučaju teta investitorka - i rekla da će da im preporodi zgradu i izgradi lift ako joj daju potpise da napravi svoju grozotu na krovu zgrade. Stanari oduševljeni, vele dobiće nešto za džabe, brže bolje skupe potpise. Ovo đubre im na kraju izgradi nakazu na zgradi a umesto propisnog lifta im da montažnu kutiju sa nečim što liči kućne radinosti na lift iz Afrike.

I taj fenomen stalno viđam, kako u Beogradu, tako čak i ovde na Beobuildu, gde ljudi za sebe vole da misle da su informisani, obrazovani i bog zna kako uzvišeni.
Kako se pojavi neki novi megalomanski projekat, osim ako nije baš ''in your face'' kao što je Beograd na vodi, tako se odmah sjati ista grupa ljudi koja piše kako će biti fenomenalno i kako je super što se ''Beograd napokon izgrađuje'' (a do sada je inače bio prazan i pust). I svaki put se to izjalovi i svaki put investitori uzmu više nego što su obećali, ili upropaste nešto, i svaki put se ta jedna BB ekipa iznova čudi i šokira. Samo da bi sledećeg puta opet sve ponovila po starom.

Sama činjenica koliko ljudi ovde odbija da prizna i afirmiše da je ovaj kompleks prešao regulacionu liniju i da će smanjiti vizuelnu širinu ulice i visiti iznad ljudi na trotoaru kao da se radi o nekoj turbo južnjačkoj čaršiji... govori koliko su neki ljudi ovde ili slepi, ili bezobrazni (da priznaju da su pojeli g..no i ispali b...le) ili tvrdoglavi u nekoj nameri da isteraju inat i ekskomunikaciju nad likovima ispred dragstora kao što sam ja, koji već godinama vide, beleže i upozoravaju kuda sve ovo ide, ali džaba sve to, jer na Beobuildu nije bitno ŠTA je neko rekao, nego KO je to rekao.

Dakle na stranu jbni golubarnik gore. Na to sam se već i navikao, to je slika i prilika SNSovske Srbije i Beobuilderske megalomanije. Recimo da mi taj golubarnik ne smeta. Zato sam lepo napisao, VIŠE PUTA, da bi bilo bolje da daju gmazinama da na celoj površini kompleksa idu do 12 spratova, a da zato sjašu sa regulacione linije i vrate zgradu u normalne gabarite po pitanju širine. Ne. Fak det. Fak Bendera boodalu i trolčinu, on lupeta napamet ili priča kontra iz hejta, bolje da imamo golubarnik koji stoji ko piletu s.se i Južnjačku čaršiju nad trotoarom centra grada. I tako će na kraju i biti. I opet će investitori i vlast da izigraju sve, i opet će dodatno da naruže ovaj grad, i opet će ista ekipa Onanija koji se lože na izgradnju i kulčine i golubarnike posle da se čude i šokiraju ''tjeeee 'bt jel moguće da su nam ovo uradili? Ajme mene, majko mila i Srbijo međ' šljivama!'' I već sutradan će na forumu da nađu sledeću temu od koje će da naprave novu fiksaciju i religiju, i sledećeg investitora koga će da obožavaju i podrže, dok ih i on ne ispali. I tako u krug i u krug.

Živi bili pa videli.
Jesmo li sigurni da je pregazio regulacionu liniju (a da se nije povukao za onoliko pod kosinom)? Ozbiljno pitam.
Ako jeste, to smesta treba sprečiti.

Ne svidja ti se nas ovaj prirodni prelaz? Gotovo da se i ne vidi kako su ga efikasno uradili.

%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%83%D0%B7%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%9A%D0%B5-jpeg.170425
Ух, ово је мени најогавнији моменат, касапљење фасаде и ругање са овим шареним надограђеним спратовима ала комунистичка буџења крајем 40их. Зар је толики проблем да се та зграда остави макар фасадом каква јесте, да новотарија крене степенасто (мало да се да динамике, популарно је у месној заједници Београд на води) и да изнад ње буде тераса нпр?

Jesmo li sigurni da je pregazio regulacionu liniju (a da se nije povukao za onoliko pod kosinom)? Ozbiljno pitam.
Ako jeste, to smesta treba sprečiti.
Sudeći po renderima, i po tome da je krenula izgradnja a nisu izneti nikakvi novi projekti, čini se da jesu pregazili. A i inače ružno izgleda ta "nabreklost" jer se nadvija nad Kralja Milana i Kralja Milutina. Pošto su SNS i investitorski razbojnici urnisali grad, došao sam do te tačke da mi više čak ne bi smetao mi golubarnik ili kontejner na vrhu. Neka im ga. Neka im i 2 ako hoće. Samo neka ispoštuju sve ono što su i svi drugi pre njih. A to je širina i profil ulice. Ali više čak ni to nije sveto.

Poslednja izmena:
Gradjani su uvek voleli megaprojekte. nece im smetati da se guraju. Nece im smetati nedostatak javnog prostora. Beogradjanima nista nece smetati.
Setimo se Hitlerovih megastadiona, autoputeva. "Berlina na vodi", nazvanog Germania, koji zbog rata nije sagradjen. Trebalo je srusiti stari i napraviti Novi Berlin. Brzi, Bolji i Jaci.
Gradjani vole rusenje, silu, buldozere, novo, dinamit. Dinamiku. Lepotu. Estetiku.
Kapitalisti vole fasiste. Krupp i ekipa voleli su Hitlera.
I investitori vole naseg Hitlera. Sa njim se lako dogovore, on je nesputan, ne drzi do pravila, zakona i morala.

"Mi fasisti volimo brzinu, dobra kola, masine...", govorio je italijanski futurista Marineti.

Izmedju urednog, vaspitanog, finog gradjanina i fasiste samo je mali korak.

maxresdefault.jpg

Ponoviću još jednom: da se nije desio II svetski rat u Jugoslaviji, sve ove zgradice, verovatno još iz epohe Obrenovića, bi bile srušene i u kratkom periodu od par građevinskih sezona obod Slavije, ali i Kralja Milana, Nemanjina... Karađorđeva, Bulevar kod Taša itd itd... bi bili popunjeni modernističkim zgradama u nizu.

Na žalost, nema više "nedićeve" zgrade u Nemanjinoj, soliter do McDonaldsa na Slaviji, oštećen u bombardovanju 1944, nikad nije obnovljen, pa nove generacije nemaju predstavu kako je to trebalo da izgleda. Ostala je samo zgrada između Mitićeve rupe i današnjeg Hiltona, nekim čudom dovršena u toku okupacije (i očajno rekonstruisana u naše doba).

Pošto so u suštini jedno retadirano društvo, koje ne želi da se suštinski modernizuje, došli smo do toga da nam izgled grada diktiraju novopećeni investitori pa ćemo zato u 202inekoj završiti sa neujednačenim uličnim frontom kao u nekom gastarbajterskom selu, samo u uvećanim gabaritima i sa fasadama koje su loša imitacija stilova iz nekih drugih posleratnih dekada.
O pravnoj strani ne smem ni da razmišljam...

Ponoviću još jednom: da se nije desio II svetski rat u Jugoslaviji, sve ove zgradice, verovatno još iz epohe Obrenovića, bi bile srušene i u kratkom periodu od par građevinskih sezona obod Slavije, ali i Kralja Milana, Nemanjina... Karađorđeva, Bulevar kod Taša itd itd... bi bili popunjeni modernističkim zgradama u nizu.

Na žalost, nema više "nedićeve" zgrade u Nemanjinoj, soliter do MCDonaldsa na Slaviji, oštećen u bombarodanju 1944, nikad nije obnovljen, pa nove generacije nemaju predstavu kako je to trebalo da izgleda. Ostala je samo zgrada između Mitićeve rupe i današnjeg Hiltona, nekim čudom dovršena u toku okupacije (i očajno rekonstruisana u naše doba).

Pošto so u suštini jedno retadirano društvo, koje ne želi da se suštinski modernizuje, došli smo do toga da nam izgled grada diktiraju novopećeni investitori pa ćemo zato u 202inekoj završiti sa neujednačenim uličnim frontom kao u nekom gastarbajterskom selu, samo u uvećanim gabaritima i sa fasadama koje su loša imitacija stilova iz nekih drugih posleratnih dekada.
O pravnoj strani ne smem ni da razmišljam...
Pogodio si poentu.
Da je investitorski urbanizam retardiran, retardiran je.
No, obrenovićevske prizemljuše kasne sa rušenjem 80-90 godina.

Zar ne shvatate da nam je toliko preko glave investotorskog urbanizma, da nam je i obrenovicevski urbanizma bolji od toga.
Grad je toliko prepunjen nabreklim zgradama da treba ostaviti udzerice.
Modernizam nije po sebi dobra stvar. Pisao sam vec o vezi izmedju nacizma i moderniteta tridesetih.

Da li je jasno sada?

Ironično je da ljude koji kukaju na tzv. Obrenovićevski urbanizam nikada čovek neće zateći da pišu npr kako treba da se prošire neke ulice i sokaci iz doba Obrenovića, kojih je desna obala Save prepuna. Ili recimo da se prošire neki trotoari.

Ne. Par istih ljudi se oglašava i kokodače o faličnosti zaostalih lokacija samo kada tu treba da se grade neke zgrade, investitorske. Kad se priča o bilo čemu drugom, nema ih nigde da se oglase.

To često prati i granično razmišljanje i megalomanija za kvadratima (kao ekstremistički odgovor i kontra na udžerice i zastarelost) bez ikakvog dugoročnog razmatranja kako bi sejanje kula po Slaviji uticalo na: 1) saobraćaj 2) parking 3) trotoare.

Pošto je ovo zemlja sa stanovništvom koje je većinski naviknuto i vaspitano da granično funkcioniše i misli, kao odgovor na jedan ekstrem - udžerice - automatski se ide ka de drugom - red kulčina - bez ikakve voljnosti da se uopšte čuje za bilo šta između ta dva. I bez ikakvog razmišljanja o široj slici i dugoročnim izazovima i potrebama. A i svo vreme se potvrđuje ono da što neki forumaš živi i radi dalje od Slavije, ili što ređe prolazi njome, to grandioznije ideje za nju ima. Jer prosto, što ne vežbati "kreativnost" tovarenja kvadrata, automobila i pešaka na pretesnim i haotičnim lokacijama, kada ćeš sam kroz te lokacije prolaziti dvaput mesečno. Milina.

Тако је, и ако СМарковића 43 и Мањеж не остану има да буде :vakc::mad:🥵
Pogledajte prilog 170551
Искусан архитекта би овде додао коси кров као на парижанкама у ком би сакрио још пар спратова колико фали са се изједначи са суседном врачарушом.
Иначе, занимљиво да је и нижа зграда на ћошку уствари оригинална зграда Грађанске штедионице, и када је требало да се дозида, одлучено је да се купи плац поред и направи ова
зграда.

Pošto je ovo zemlja sa stanovništvom koje je većinski naviknuto i vaspitano da granično funkcioniše i misli, kao odgovor na jedan ekstrem - udžerice - automatski se ide ka de drugom - red kulčina - bez ikakve voljnosti da se uopšte čuje za bilo šta između ta dva. I bez ikakvog razmišljanja o široj slici i dugoročnim izazovima i potrebama. A i svo vreme se potvrđuje ono da što neki forumaš živi i radi dalje od Slavije, ili što ređe prolazi njome, to grandioznije ideje za nju ima. Jer prosto, što ne vežbati "kreativnost" tovarenja kvadrata, automobila i pešaka na pretesnim i haotičnim lokacijama, kada ćeš sam kroz te lokacije prolaziti dvaput mesečno. Milina.

To govori upravo o nedostatku empatije. Taj "forumas" ne moze da zamisli kako je nekom drugom coveku koji tu zivi, i kome to sve smeta.
Cak ni sebe vise ne moze da zmisli u javnom prostoru, kako se gura.
Taj ne oseca vise nista, ni sebe ni druge.
Zivi u mentalnim slikama i monumentalnim, nabreklim oblicima.
Tipicna bolest siromasnih Sicilijanaca "grandezza". Obozavanje grandioznih stvari.

Toliko su nam zla naneli investitori da mora da se govori bez rukavica.

Da mi Srbi volimo gužvu i ne smeta nam manjak prostora, sam čovek može da se uveri. Samo odeš u Polihrono, Hanioti i Pefkohori i sve ti jasno. Kao sardine.

Smeta nam tišina, veći prostor, mir parkovi. Samo trpaj prike.

Ja ne bih ni kuče sahranio na slaviji a kamo li da živim tamo. Da gledam odozgo onu džunglu.

Нажалост након реконструкције, Славија је само за избегавање. Мој савет свима да у кретањима користе мање мирније паралелне улице, Краља Милутина, Његошеву, Проте Матеје, Кнегиње Зорке, Бирчанинову, Катићеву и Делиградску у комбинацијама зависно од правца кретања, уштедеће живце.

To govori upravo o nedostatku empatije. Taj "forumas" ne moze da zamisli kako je nekom drugom coveku koji tu zivi, i kome to sve smeta.
Cak ni sebe vise ne moze da zmisli u javnom prostoru, kako se gura.
Taj ne oseca vise nista, ni sebe ni druge.
Zivi u mentalnim slikama i monumentalnim, nabreklim oblicima.
Tipicna bolest siromasnih Sicilijanaca "grandezza". Obozavanje grandioznih stvari.

Toliko su nam zla naneli investitori da mora da se govori bez rukavica.
To su ti kao one situacije kada u vestima pročitam da poskupljuje namirnica A. Onda se uvek u komentarima javi određen broj zajedljivih poganih organizama koji napišu ''ako, i treba da poskupi, jer je ja ne koristim''. Onda kada poskupi namirnica B, opet se jave isti ti pa pišu isto. Onda kad poskupi namirnica C, koju oni tamane, onda takvi ćute kao zaliveni.
Čak sam imao iste situacije i čitao jako slične postove ovde na forumu, i to čak od istih ljudi koji sada ovde brane ovaj projekat i navijaju za sejanje kulčina oko Slavije. U stvari šta čitao. Čitam to svaki put kad god neko napiše nešto o poskupljenju hrane (koje se inače desi svaka 2 meseca) ili bilo čega drugog. Odmah se jave dežurni zajedljivci da to ismeju i pokopaju, pa makar nam posle svima bilo gore i teže. Bukvalno se formira jedna grupa ljudi koja, koliko god (šatro) ne volela ni vlast ni investitorski urbanizam, toliko vole da se raduju tuđim mukama ili neslaganjima, da su sebe istrenirali i doveli dotle da zaista počinju da vole, i režim, i investitore, i srozavanje društva, i sve te loše stvari.

Vrh