Šta je novo?

Славија - Краља Милана - Теразије

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=775827#p775827:1vskcqqz je napisao(la):
zexland » Pet Sep 18, 2020 12:02 am[/url]":1vskcqqz]Sklonjena fontana na Terazijama...

Kad sam bio mali, replika te fontane je bila u mojoj ulici gde su ljudi bacali novcice za srecu. Nazalost, odavno ne stoji tu, ne znam gde su je sklonili i kakva je joj sudbina :(

Pokusao sam da nadjem sliku iz perioda kad je ta mala replika stajala tu, ali nisam uspeo. Ako neko nadje, neka postavi. :)

Колкосе ја сећам, то је била Кнез Михаилова, код Галерије Себастијан.

Ako je reč o toj fontani, ona se sada nalazi u Čumićevom sokačetu:
Untitled.jpg

Prilozi

• e35k9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvWWpRN01EQV8vYWU0ZDExMzMyMGU5N2FmZWRmOTIyYWNmY2M...jpg
    e35k9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvWWpRN01EQV8vYWU0ZDExMzMyMGU5N2FmZWRmOTIyYWNmY2M...jpg
    190,1 KB · Pregleda: 2.164
Jeste, 'ladno je ta. Kad sam bio mali, bila je u mojoj ulici nekih par godina, radila je (ne znam da li sad radi), sam ugao Knez Mihailove i Zmaj Jovine. I mogu vam reci da je i tako mala bila neka vrsta atrakcije. Samo mislim da nije imala ove zardinjere okolo. Posle su je demontirali.

Hvala Goje na slikama, bas si me obradovao. Nisam znao sta je sa njom i gde je.

Obzirom da sam i sam odrastao maltene tu pored te fontane, i mene je prodrmao žmarac kada sam je video u Čumiću nakon toliko godina. Eto, bili smo komšije kao klinci!

Idi do Čumića obavezno, spremi maramicu za svaki slučaj :)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=775950#p775950:3vfhtauf je napisao(la):
GOJE » Pet Sep 18, 2020 1:57 pm[/url]":3vfhtauf]Obzirom da sam i sam odrastao maltene tu pored te fontane, i mene je prodrmao žmarac kada sam je video u Čumiću nakon toliko godina. Eto, bili smo komšije kao klinci!

Idi do Čumića obavezno, spremi maramicu za svaki slučaj :)

Da je nisi oznacio, mislim, ne bih je ni prepoznao...Pokusavao sam da se setim koliko puta sam prosao Cumicevim, a da nisam ni obratio paznju na nju...Naravno, pravdao sam se odmah time sto je zbog zardinjera nisam prepoznao ;) Cini mi se da si mogao da joj pridjes dok je bila u Knezu, ali jbg, bio sam mali i ne mogu sa sigurnoscu da tvrdim. :(

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=775948#p775948:3etm9jr4 je napisao(la):
Marc23 » 18 Sep 2020 01:53 pm[/url]":3etm9jr4]Jeste, 'ladno je ta. Kad sam bio mali, bila je u mojoj ulici nekih par godina, radila je (ne znam da li sad radi), sam ugao Knez Mihailove i Zmaj Jovine. I mogu vam reci da je i tako mala bila neka vrsta atrakcije. Samo mislim da nije imala ove zardinjere okolo. Posle su je demontirali.

Moram da te ispravim samo, to nije kopija predratne fontane.Ovo je cuvena fontanica sa zabicama koja se prvobitno nalazila kod danasnje Palate Progres i koja je ovde preseljena pocetkom 90tih kada je Cumic bio poput danasnjeg Usca.

Inace zanimljiva instalacija sa metlama :)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=776152#p776152:1x5mw19h je napisao(la):
zexland » Sub Sep 19, 2020 10:25 am[/url]":1x5mw19h]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=775948#p775948:1x5mw19h je napisao(la):
Marc23 » 18 Sep 2020 01:53 pm[/url]":1x5mw19h]Jeste, 'ladno je ta. Kad sam bio mali, bila je u mojoj ulici nekih par godina, radila je (ne znam da li sad radi), sam ugao Knez Mihailove i Zmaj Jovine. I mogu vam reci da je i tako mala bila neka vrsta atrakcije. Samo mislim da nije imala ove zardinjere okolo. Posle su je demontirali.

Moram da te ispravim samo, to nije kopija predratne fontane.Ovo je cuvena fontanica sa zabicama koja se prvobitno nalazila kod danasnje Palate Progres i koja je ovde preseljena pocetkom 90tih kada je Cumic bio poput danasnjeg Usca.

Nisam znao za te detalje, mislio sam da je neka mini replika, a koliko se secam, tada "Progres"-a jos nije bilo, vec je bila ona zuta lepa zgrada u kojoj se nalazila galerija "Sebastijan", koju su kasnije srusili da bi nikla palata "Progres".

Постоје ли слике те фонтане док је била ту?

Pokusao sam da nadjem na netu, ali nisam uspeo :( stajala je tu mozda 2-3 godine samo...

Evo fotka iz direktorove arhive 1990 godina kraj avgusta Radi se o umanjenoj replici za prikupljanje sredstava za predratnu fontanu na terazijama sve pise u temi fontane i cesme beograda

fontana-2020-09-19-15-05-50.jpg

Evo danas smo imali prilike da vidimo kako radi ulica Kralja Milana bez saobraćaja i mislim da bi ovako trebalo da ostane (naravno da se vrati prevoz jer je on svakako potreban). Šta konkretno predlažem, naime da se ulica rekonstruiše celom dužinom i da postane 1+1 za JGP. Trotoari bi se proširili, a bilo bi mesta za fizički odvojenu dvosmernu biciklistčku stazu Slavija-Terazije koja bi se nadovezala na onu stazu od Autokomande i privukla nemali broj ljudi da je koriste. Pošto je ovde planirana treća linija metroa, mogli bi da izgrade stanice i onaj premetro što su pričali da poveže Prokop. Mislim da bi ovo doprinelo znatnom smanjenju zagađenosti u centru kao i o smanjenju količine buke u ulici. Ovakvi projekti su nepopularni u početku gde se obično koristi argument da će biti kolaps u okolnim ulicama, međutim u mnogim sličnim primerima čak se i smanjila gužva u okolnim ulicama jer je više ljudi koristilo bicikle i prevoz (primeri 14. ulica u Njujorku ili Market Street u San Francisku https://www.wired.com/story/san-francis ... or-street/).Voleo bih da čujem šta vi mislite o ovome i da li imate neke predloge ili kritike na ovaj plan.

meni se cini da bi takvo resenje ne bi doprinelo nikakvom smanjenju zagadjenosti, naprotiv. niko se danas ne vozi ulicom kralja milana da bi ubio vreme, malo zagadjivao, smetao pesacima i slicno vec da bi iz jednog kraja grada presao u drugi. ukidanjem saobracaja ovde samo ce se tim ljudima ukinuti jedna od mogucnosti te ce preostale varijante postati zagusenije no sto su bile. da li si razmisljao o tome kakav dodatni saobracaj ce generisati novi stanovnici i korisnici bnv-a, beka i svega onoga sto ce tek nici uz obalu dunava i save i kako ce funcionisati saobracaj u karadjordjevoj, i bez zatvaranja kralja milana... svi dorcolci ce i pored planirane fantasticne veze sa mirijevom, bw galerijom i makisem imati potrebu i da odu u klinicki centar, hram, stadione na autokomandi i ko zna gde vec na tu stranu koja metro skoro videti nece.

a i ne vidim neku preveliku potrebu da se tu siri trotoar, postojeci ima sasvim adekvatnu sirinu obzirom koja je frekvencija pesaka na tom potezu

И када ће Теразијама бити враћен водоскок ? Вероватно кад улице које су у називу теме - постану пешачке...

Ne samo vodoskok, nego ja čekam da se vrate i fijakeri, fenjeri, kofice ispred ulaza, mlekadžije, tramvaji s konjskim zapregama...
Ono, da bude ko sa onih ulepšanih razglednica od pre jednog veka.
Posle toga ostaje samo da se nađe način da se i Beograd smanji na nivo koji je bio pre jednog veka i sve će biti rešeno.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=776215#p776215:ne5e4dsq je napisao(la):
Boki123 » Sat Sep 19, 2020 3:47 pm[/url]":ne5e4dsq]Evo danas smo imali prilike da vidimo kako radi ulica Kralja Milana bez saobraćaja i mislim da bi ovako trebalo da ostane (naravno da se vrati prevoz jer je on svakako potreban).....Voleo bih da čujem šta vi mislite o ovome i da li imate neke predloge ili kritike na ovaj plan.
kada kroz centar bgd proseku 214 paralelnih ulica ulici Kralja Milana ( kao na manhattan ulicnoj matrici) onda ce tvoj predlog da bude odlican. Jedna manje vise od 200+ moze da bude za pesake i bicikle.
A do tada predlog je los da ne kazem nesto drugo. :kafa:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=776199#p776199:36ytxart je napisao(la):
direktor » 19 Sep 2020 02:09 pm[/url]":36ytxart]Evo fotka iz direktorove arhive 1990 godina kraj avgusta Radi se o umanjenoj replici za prikupljanje sredstava za predratnu fontanu na terazijama sve pise u temi fontane i cesme beograda

fontana-2020-09-19-15-05-50.jpg

To je to !

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=776286#p776286:1llgzj3p je napisao(la):
ГЛАС ПРИРОДЕ » Sub Sep 19, 2020 11:12 pm[/url]":1llgzj3p]И када ће Теразијама бити враћен водоскок ? Вероватно кад улице које су у називу теме - постану пешачке...

Bilo bi bas lepo da hoce :) malo da se osvezi ceo taj deo.

Svi i dalje prizeljkujemo vracanje te fontane i bastica po originalnom projektu...ali niko da pokrene to ! Mislim da je sansa propustena sa fontanom na Slaviji...

Ne znam ni sam šta da mislim o rekonstrukciji.

Koliko god mi ta vrsta nostalgije za Beogradom u punom sjaju izmedju dva rata koji poznajem iz priča i sa starih razglednica bila bliska (iako je fontana tu bila svega 20 godina), plašim se izvedbe... U pitanju nije samo fontana već i kružna platforma sa ležećim lavovima, skeptičan sam kako bi to bilo izvedeno. Takodje, vraćanje fontane na Terazije bi iziskivalo ozbiljnu reviziju saobraćajnih tokova u centru grada, i defakto zahtevalo pešačku zonu.

Da li grešim, ili je uklanjanje fontane sa Terazija relativno brzo “kompenzovano” postavljanjem fontane na Trgu Nikole Pašića? Da li vraćanje fontane na Terazijama nužno znači i uklanjanje iste sa TNP? :)

Vrh