Šta je novo?

Славија - Краља Милана - Теразије

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=704426#p704426:ax3gb8x2 je napisao(la):
vranac » Пон Феб 03, 2020 12:31 am[/url]":ax3gb8x2] .Ко хоће да доживи та прошла времена приземних кућа, већина градова у Србији испод 50.000 и даље има приземнице у центру.

Вероватно зато имају насушну потребу да решење стамбеног простора нађу усељењем у стан у новоградњи у - центру, али не тих места него у центру Београда.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=704426#p704426:1h6mmt1m je napisao(la):
vranac » 02 Feb 2020 11:31 pm[/url]":1h6mmt1m]Не разумем жал за распалим уџерицама у центру града. Да иједна од тих приземница или ове две једностпратнице има икакву естетску или историјску вредност па и да разумем. Ко хоће да доживи та прошла времена приземних кућа, већина градова у Србији испод 50.000 и даље има приземнице у центру.

Tako su razmisljali i oni zbog kojih ih uopste vise i nema u celinama, jedna relativizacija vodi u jos vecu, a mogli smo da imamo prilicno lepe celine ovog tipa sirom grada :

https://www.google.com/maps/@-23.219497 ... 312!8i6656

Ni ovo nije partikularmente arhitektonski interesantno, ali na nivou uredjene i kontrolisane celine je mnogo vrednije od haosa koji je nastao potrebom da se to zameni 10spratnicama. Bar u jednoj uzoj zoni grada.

Aman, pričamo o straćarama i jednospratnicama koje su odavno propale i izgubile sve vizuelno vredno. Ne o Znaku pitanja, ne o Manakovoj kući, ne o Bajlonijevoj kući u Kneza Miloša.

Већина тих страћара око Славије да се не лажемо никада није ни имало ништа визуелно вредно. То је излог са косим кровом. Није никако умесно поредити то са остацима португалске колонијалне архитектуре у Бразилу.

Тачно, предвиђено за замену још пре другог рата.

72416853_2995720893817523_2204269678363148288_n.jpg

Трг на раскрсници Краља Милана и Ресавски би сасвим другачије изледао и био стилски сасвим уједначен, да две куће нису срушене ради новоградње, а трећа на углу са слике, у бомбардовању.

А оно мало што је преостало из најстаријег доба Београда и Врачара, када је ту почињао Београд у другој половини 19. века, неки једва чекају да их замене солитерима...

Plac miticeve rupe u toku restitucija pa kad se to rascisti i to će se popuniti nadam se ukrupnjavanju parcela

A da li biste na mestu te rupe voleli da vidite onu palatu po starom projektu, meni je ona i danas lepa, nije zastarela kao neka kasnija arhitektura..

Prilozi

• Screenshot_20200225-112749.jpg
    Screenshot_20200225-112749.jpg
    55,1 KB · Pregleda: 3.980
Да, апсолутно. Једино, мислим да би фасада требало да буде у некој савременој ауторској интерпретацији, да не добијемо после 80 година клон палате Албаније.

Forum pre popunjavanja/izgradnje Mitićeve rupe:
Kmeeeee, zašto ovaj park stoji ovako zelen i nepopunjen, tu treba da se digne oblakoder!!!

Forum posle izgradnje neke nove ružne predimenzionisane staklene kocketine:
Kmeeeee, zašto je uništena ona prelepa zelena površina, na šta ovo liči bre, kakav je ovo stakleni monstrum!!!

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=711634#p711634:2czy6lyg je napisao(la):
Пантограф » Уто Феб 25, 2020 12:29 pm[/url]":2czy6lyg]Да, апсолутно. Једино, мислим да би фасада требало да буде у некој савременој ауторској интерпретацији, да не добијемо после 80 година клон палате Албаније.
Čak ni to mi ne bi smetalo, nije baš sasvim ista a u pitanju je vrhunska arhitektura... :)

Ne bih se ni ja bunio.

Elem, pokušao sam da nađem projekat Austrijanaca kojima je, nakratko, bila prodata Mitićeva rupa pre 17-18 godina, bezuspešno. Beše neka bezlična pljosnata zgradurina.

Potvrđeno mi je da će ovuda ići tramvaj 1 i da će linije 29 i 31 biti skraćene do Slavije. Takođe ceo ovaj pravac će biti pešačka zona.

Да ли може да се предложи продужетак те линије 1 до Вождовца? Пошто је преседање са трамваја на трамвај најбесмисленија замисао од свих.

Може, али мора прво да се напише, па да неки прочита... Потребно је само да се јединици дода још једна јединица, па са Бањице добијамо низ од 9, 10 и - 11. Блок 45 - Калемегдан као и до сада, али уместо до Бека, скреће у Узун Миркову и Васину до Славије и даље ка Вождовцу.

А ретро јединица да вози у полукругу двојке.

Takođe ceo ovaj pravac će biti pešačka zona.
U to ime, da iznesem ja moj predlog. Univerzalno rešenje za sve probleme Beograda (ja ga često od milošte zovem i ''Konačno rešenje'', Vesić mi lajkovao)
projekat.jpg

Ja sam predlagao da ta 1inica ide ovako:

Prokop - Deligradska - Slavija - Terazije - Studentski trg - Pariska - Zoo vrt (i nazad istom trasom)

Ili kruzna varijanta (najskuplja):

Prokop - Deligradska - Slavija - Terazije - Studentski trg - Pariska - Brankov most - Savski trg - Palata pravde - Mostar - Prokop

ili samo kruzna varijanta u oba smera bez Prokopa:

Slavija - Terazije - Studentski trg - Pariska - Brankov most - Savski trg - Nemanjina - Slavija

Tramvaj kroz Kralja Milana - može (''popustio'' sam stav o tome u zadnje vreme, mada i dalje nisam fasciniran tim projektom)
Pešačka zona kroz KM - ne.

Joш увек није јасно да ли планирају трамвај интегрисан у постојећу пругу на Славији са могућим продужетком ка Вождовцу или неку независну трасу која би имала засебну окретницу и никакву везу с постојећом пругом на Славији. Од тога зависи моја подршка овој идеји. А пешачка зона је беспотребна. Боље да осмисле пешачки коридор низ Теразијску терасу до парка и направе прави силазак града на реку.

Jas mislim da ce integrisati novi potez sa Slavijom i tamo na drugom kraju sa Pariskom, a 1ica ce koristiti okretnicu kod Zoo vrta...msm sve ostalo bi bilo idiotski zaista...

Ако буде тако онда могу и да пусте нормалне линије до Вождовца и Раковице новом трасом.

Vrh