Šta je novo?

Славија - Краља Милана - Теразије

Ovo je tema o saobracajnom pravcu i arhitetkuri ulica iz imena teme koje vode sa Slavije. Tema o rekonstrukciji slavije postoji i nalazi se na linku viewtopic.php?f=16&t=2029&start=1175

Predlazem da tamo postavis isto pitanje.

Homer Jay":3qg1nm3j je napisao(la):
NE znam da li Folić misli na Re:act kada kaže da već postoji rešenje za Terazijsku terasu, ali znam da je ranije bilo predviđeno da se taj prostor rekonstruiše prema njihovom rešenju.

Ja ovde ne vidim nikakvo arhitektonsko resenje. :?

Na tom fotoshopu se vide ljudi koji gacaju po nekoj bari a neki lik sedi na klupi i gleda ih. :shock: :shock: :shock:
Potpuno je freak! :|

Ne kapiram gde je tu "projekat"

Imaš sa strane slajder, pa možeš da vrtiš slike. Prvo ćeš uočiti pobedničko rešenje sa konkursa iz 2007. godine (zapravo, jedno od dva prvonagrađena rada):

terazijska%20terasa%2001%201.jpg

Međutim, kada je konkurs okončan, grad je skontao da ne želi stepenasti trg na tom mestu (iako je konkurs navodio autore na takvo rešenje), već da je najbolje da tu ostane zelena površina. Onda je Re:actu dat zadatak da svoj projekat transformiše u park.

Projekat je, međutim, praktično stao 2008. kada je druga ekipa DS-ovaca preuzela vlast u gradu (tada se odustalo npr. i od Gradske galerije na Trgu). Verovatno zato nikada i nismo imali prilike da vidimo konkretnije vizualizacije parka na Terazijskoj padini.

Ipak, na ovom crtežu se može videti kako su zamišljene pešačke staze:

terazije%20terrace%2005.png

Ipak, ne mora nužno da znači da će ovaj projekat ugledati svetlost dana. Za prethodnih sto godina videli smo mnogo ideja za Terazijsku terasu - što kroz konkurse, što kroz neformalne projekte - ko zna šta je Folić na kraju izvukao iz fioke.

Aha ok hvala na pojasnjenju Homere. Nisam ni video ove ostale slajdove pa mi bilo cudno, no opet ona slika ne predstavlja taj plan sto si sad okacio.

Pored "miticeve" jos uvek zvrlji ova druga "rupa" koja je za sada bez imena i namene, a uveliko zarasla u korov.
Pretpostavljam da su i u ovom slucaju problem naslednici predratnih vlasnika.

mppqcFR.jpg

Da nema možda neko kod sebe "Politiku" od juče (6. mart). Sudeći po naslovnoj strani, imali su tekst o rekonstrukciji Terazijske terase (vidi se i mali render pored pretužne vesti o smrti Vlade Divljana), ali nema nigde ničega online.

POL_PR_0603_01_.png

Tekst iz jučerašnje Politike (dešava im se ponekad da preskoče neki tekst u on-line izdanju)
img346.jpg

img345.jpg

Kako kreativno stepenice sirine 40 m aj se kladimo u 100 dm da ce azeri pljunuti lovu i da ce mo dobiti neki spomenik gratis .
Bolje da nista ne diraju

Hvala, Miloše što si se iscimao. Eto, i astrodule je bio u pravu - tekst su ipak, sa određenim zakašnjenjem, objavili i na internet izdanju.

Znači ipak ćemo umesto modifikovanog Re:actovog projekta (možda) dobiti modifikovan ARCVS-on projekat. Renderi deluju prenašminkano, ali to je već postala globalna praksa (npr. teško mi je da poverujem da će ljudi gackati po vodenoj povšini):

terazijska-terasa.gif

terazijska-terasa1.gif

terazijska-terasa2.gif

Terazijska terasa je jedno od onih ukletih mesta u Beogradu koje smo oduvek želeli da uredimo, ali nikada nismo uspevali (naravno, to su sva najbolja mesta u gradu - Slavija, Trg republike, Savski amfiteatar...). Međutim, za najbolja rešenja nismo imali novca, a ona za koje smo imali novca nisu baš bili najbolja. Ne znam u koju bih kategoriju svrstao Redžićev projekat, ali mogu reći da mi kao laiku i korisniku prostora, deluje prihvatljivo.

Zasto se odustalo Re actovog projekta bice na kraju bokje da nista ne diraju a fontana ce biti kupaliste za odredjene projekte

Homer Jay":3uwu7z0x je napisao(la):
Renderi deluju prenašminkano, ali to je već postala globalna praksa (npr. teško mi je da poverujem da će ljudi gackati po vodenoj povšini):
Зашто Хомере. Па мали Роми гацају по фонтани у Кнез Михаиловој сваког лета.

A jes', i to što kažeš. I ja u Boleču imam sličnu vodu koja se (doduše prirodnim putem) sliva sredinom ulice, pa šljapkam po njoj dok trčim na bus :D

Ето, можеш и да тренираш за Терасу. ;)

Надам се да та твоја водица не баздуцка као она по којој мој буразер гаца на путу до куће у том истом Болечу. :?

Jok. Voda je tu samo kada pljušti kiša i kada se sneg topi. Sva druga voda, pa i ona koja smrducka, je bezbedno ispod zemlje :D

Nego, nazad na Terazije. Interesantna je incijativa nadležnih da se grad ulepša uz pomoć privatnih donacija. U trenutnoj finansijskoj situaciji, to je svakako od pomoći.

No, veoma je važno za početak da taj program bude transparentan (tj. da ne podrazumeva skrivene protivusluge donatorima). Isto tako, još uvek je nejasno koliko je sam program donatorstva uspešan, tj. koliki je realan odziv zainteresovanih kompanija i pojedinaca.

Recimo, spomenik caru Nikolaju je uspešan primer, ali program obnove fasada je, izgleda, doživeo fijasko - od 10 projekata sa konkursa potpisan je ugovor samo za jednu zgradu u Njegoševoj.

Bilo bi dobro da se finansira uz pomoc privatnih donacije,bolje nego kredit.

Igore, ta tema je u "Radionici", a nekako računam da je taj deo foruma predviđen za ideje i rešenja članova foruma, a da o zvaničnim projektima diskutujemo u odeljku "Projekti", gde, na moje veliko iznenađenje, tema o Terazijskoj terasi ne postoji.

Homer Jay":cvp7kjju je napisao(la):
Igore, ta tema je u "Radionici", a nekako računam da je taj deo foruma predviđen za ideje i rešenja članova foruma, a da o zvaničnim projektima diskutujemo u odeljku "Projekti", gde, na moje veliko iznenađenje, tema o Terazijskoj terasi ne postoji.
Imas pravo temu sam prebacio iz radionice u opstu diskusiju o projektima posto je dobra osnova da u njoj nastavimo da pricamo o ovoj gradskoj celini.

Link ka temi viewtopic.php?f=8&t=218&start=100

Vrh