Šta je novo?

Силазак Београда на Дунав

Нема данас капацитета да се мочвара наспе песком и изгради нови насип уз обалу.

Није баш мочвара, тај простор би претпостављам прихватио вишак воде у случају високог водостаја Дунава.

Poslednja izmena:
Да, више су базени четвороугаоног облика уз сам насип, а иза њих ка Дунаву шумарак. Бара и мочвара има на Чапљи преко Јокићевог Дунавца.

Није баш мочвара, тај простор би претпостављам прихватио вишак воде у случају високог водостаја Дунава.
pa tome i služi :D
i baš bi bilo lepo da imamo tako nešto u gradu, sa uređenim stazama, aktivnim kada je niži vodostaj (pričam o očišćenoj vegetaciji, ne betoniranju), a sada nažalost imamo razvlačenje za potrebe privatnih vikendica i to u sred ***enog grada...
Pre par meseci sam se vozao čamcem uz levu obalu Dunava od Ušća do Zemuna i toga već toliko ima da je to neverovatno. I to su građevine takoreći dignute teškom mehanizacijom armiranobetonske konstrukcije, sportski tereni, verujem i bazeni (ne vide se sa reke)...

Наравно да томе и служи.

"У граду" је регулисан ток река због пловидбе а обалоутврде и урбанизовани делови града уз реке би се морали рушити, да би се направила некаква ретензија као ка Крњачи и Котежу..

Наравно, то је тако деценијама, имаш насуте путеве са насипа који долазе до тих насеља преко пута Земуна, ишао сам и ја чамцем преко почетком двехиљадитих, неки другари имали сојеницу.

Generalni plan Beograda predviđa drugačije (već se zna da će se graditi puno na levoj obali), https://www.shopsy.si/ a i konstantno se taj deo leve obale širi i gradi, iako nikad taj deo nije u fokusu. Grad samo treba malo da se bavi i tim delom i naselja bi procvetala. https://kuhinje-nemec.com/kuhinjski-pulti/tehnicni-kamen/tehnicni-kamen-dekton/ Pa njih ne zanima ni Pančevac da srede, a tek nesto više.
Sa malo pažnje, naselja na levoj obali bi mogla znatno brže da napreduju.

Тешко ће се ико усудити да насипа мочвару и помера насип. Плус тај мочварни део је станиште за угрожене птице и служи да при вишем водостају прими воду.
Нажалост планери су ту "зезнули" ствар још 50их кад је одлучено да Банатски део града буде са мањим сателитским насељима и постојећим селима даље од реке.

I NBG je bila velika močvarna površina pa je sad velegrad u gradu.
Ako se desi da na valst dođe neko sa leve obale Dunava i te kako će se tamo graditi i modernizovati.

Druga stvar su tu životinje, mada koliko znam nema tu retkih i zaštićenioh vrsta. To su šume za lovce sa dozvolama za ubijanje divljih svinja, lasica, šakala...

Нема данас капацитета за подухват као што је био Нови Београд.

I u tome ima istine, mada su to radili Danci ako se ne varam, tako da u inostranstvu sigurno ima kapaciteta, ali mi nedamo kapacitetu da radi

Није само до насипања. Прво треба побити животиње у шуми, исећи шуму, извући дрва, па преместити канале, средити канализацију. Насипање је најмањи проблем.

Иако је безусловно лепо да се гради и лева обала Дунава, обзиром да имамо све мање становника, никако није добар ***с да се сви становници Србије концентришу у Београду.
У том смислу, потребно је распределити инвеститицје и на друге регије, јер ће Србија брже опустети ако се само Београд буде развијао

Иако је безусловно лепо да се гради и лева обала Дунава, обзиром да имамо све мање становника, никако није добар ***с да се сви становници Србије концентришу у Београду.
У том смислу, потребно је распределити инвеститицје и на друге регије, јер ће Србија брже опустети ако се само Београд буде развијао
Pa eto umesto sto izmestaju sajam i BNV preuzima sam centar grada mogla je da se uredi leva obala.

Poslednja izmena:
Уређење насипа је само заштита. Немамо уређене садржаје, стазе и путање. Туда би дуж насипа могле да иду бициклистичка и стаза за трчање и што да не и за јахање коња.

Уређење насипа је само заштита. Немамо уређене садржаје, стазе и путање. Туда би дуж насипа могле да иду бициклистичка и стаза за трчање и што да не и за јахање коња.
Већина форумаша није ни свесна колико је експлодирала дивља градња на том насипу. Достигли су Савски насип већ. Имамо виле са кошаркашким теренима, базенима, ђакузијима. Разне гузоње имају виле где поглед пуца директно на Калемегдан.

,, ... Достигли су Савски насип већ. ... ,,

Plus restorani sa bazenima i dr. sadržaima poput ,, Ofinger,,-a. Premašili ga vec.
Tako da ono
,, ...... Туда би дуж насипа могле да иду бициклистичка и стаза за трчање и што да не и за јахање коња..... ,,
Ne stoji,
vec ce doživeti sudbbinu Savskog nasipa... ne samo kola več i kamione ta obalska utvrda zakonski zašticena morace i to da podnese. Savska kaubojština bice preslikana i na Dunavsku stranu.
Nije mi drago al tako je.

Postoji i tema za silazak Beograda na Dunav, a koja se odnosi i na levu obalu Dunava. ;)

Beogradizacija Srbije je svakako proces koji mora da se ublazi, zaustavice se teško.

Vrh