Šta je novo?

Реконструкција Трга Републике

Проблем у Београду је више организационо-финансијске него техничке природе. Као и већина комуналних проблема.
 
Taj jedan prolaz u NS-u je kako tako sređen jer se nakon zatvaranja trgovina određeni delovi zatvore,i za prolazak budu otvoreni hodnici koji vode ka izlazima...Biće zanimljivo videti kako će u BG-u održavati silne stanice metro sistema,ako ga naprave...
 
To и није баш добар пример, пошто поред проблема са хигијеном има и проблема са противпожарном заштитом.
 
Pa i jedno i drugo spada u održavanje, zar ne? Jer i taj podzemni prolaz koji se izgradi treba da ispunjava protivpožarnu zaštitu. Najbolji primer je onaj prolaz kod zgrade Albanije, koji je nekoliko puta bio bez struje, jer su instalacije visile i bile navlažene, pa je postojala opasnost od požara.
 
Са подземним пролазима је у глобалу проблем што су сви пребацивали одговорност и није било конкретног одржавања. Сад су као предати на одржавање Алми кватро, мада нисам приметио да се стање нешто значајно побољшало. А проблем је и дизајна, подови су тамни, зидови изграфитирани а плафони ако имају неке панеле су баш оронули. Сливници су углавном запушени, расвета негде ради негде не, као и покретне степенице. На њима се видела неспособност града да координише 4-5 својих служби (чистоћу, ЕДБ, БВК и комуналну милицију) да доведу пролазе у ред.
Оно што је требало урадити по подземним пролазима је следеће:
-отпушивање и чишћење сливинка, модернизација решетки да се онемогући упадање отпадака који запуше канализацију;
-замена тамних материјала на поду за светлије, најбоље би било епокси као на улазу у Београдски сајам;;
-замена старих плафонских панела и старих плафоњерки за осветљење са новим модерним које се лакше одржавају;
-замена старих покретних степеница за покретне траке које би омогућиле несметано кретање особа у колицима, ротидетља са десом у колицима и особа са пртљагом који се вуче на точкићима, уградња истих на пролазима где постоји техничка могућност а тренутно не постоје;
-чишћење зидова од графита и плаката;
-сређивање електричних инсталација које негде висе по плафонима и зидовима у сноповима, као на Зеленом венцу нпр.;
-уграђивање камера за видео надзор свуда;
-уклањање ђубријера из самих пролаза, исте поставити горе уз улазне портале;
-модернизовати конструкције улазних портала да буду лакши за одржавање;
-модернизовати тоалете где постоје да буду аутоматизовани као у Топчидерском и Пионирском парку;
-користити светлије и пријатније боје у унутрашњости пролаза за подове, зидове, плафоне и мобилијар;
-ангажовати комуналну милицију да дежура по подземним пролазима и санкционише вандале који уништавају пролазе, жврљају графите, лепе плакате, као и да склањају из њих дивље продавце, просјаке и бескућнике који отежавају кретања кроз подземне пролазе.
 
Screenshot_20210919-214654_Chrome.jpg
 
Steta sto nisu na vreme imali ideju za cosak izmedju muzeja i pozorista, gde je posle bilo jugodrvo i sada hotel.
 
Javite Italijanima da im je trg bez drveća i klupa mnogo ružan i nefunkcionalan (na 8:48)

https://www.youtube.com/watch?v=ZANEhwkhFL0&t=528s

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=ZANEhwkhFL0[/youtube]

Drveća ima u sporednim ulicama, ali na platoima ispred crkava, naravno da ga nema i sve je pregledno i možeš da uživaš u fasadama.

Prvih 15-ak minuta se švrćkaju centrom Torina, pa se lepo stiče utisak o gradu.
 
Много је већа корист за расположење, пријатна осећања и здравље од уживања у дрвећу, него у фасадама, али најлепше је једно и друго. Најчешће је изглед фасаде заснован, на понављању истог садржаја, прозорских отвора, украса и сл. тако да је довољно да се види и један део, а посебно када је у друштву дрвета, уколико не заклања потпуно здање.

Торино је леп и уређен, али највећи недостатак му је управо то, улице и тргови без и једног дрвета у историјском језгру. То је исто и у Риму, у Венецији целој, али зато изван језгра та два највећа града Италије имају много улица са дрворедима и тргова са дрвећем и вртовима.

Зато не треба судити о слону на основу стопала, јер миш не може даље да види...
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=881878#p881878:gcdsnye7 je napisao(la):
Drakche » Пон Сеп 20, 2021 2:09 pm[/url]":gcdsnye7]Steta sto nisu na vreme imali ideju za cosak izmedju muzeja i pozorista, gde je posle bilo jugodrvo i sada hotel.

Имали су бољу него данас. Куће ниже од позоришта и банке, данас музеја, су управо имале за циљ да истакну значајна здања и њихову величину. А данас је недостатак целог доживљаја трга у томе да имамо палату Реунионе, Дом штампе и хотел на том углу - и сви заједно раде супротно, тако што својом величином умањују монументалност два здања у стилу класичне архитектуре.
 
Oве две слике показати сваки пут кад неко крене да труби о заузећу Трга Републике од стране похлепних кафеџија профитера који се бахато шире по њему и заклањају га
 
To što je pre 50 godina Trg bio zauzet stolicama ne znači da je to bilo dobro kao što i sada nije dobro. Toj bašti na tom mestu nije mesto jer zauzima veliki deo Trga, a nije mesto ni onolikim stolovima iza ćoška jer jer prolaz premali za takvu lokaciju.
 
Првобитни трг је у суштини био само овај простор око споменика.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=907373#p907373:304v975u je napisao(la):
Biciklistkinja » Нед Дец 12, 2021 12:41 pm[/url]":304v975u]To što je pre 50 godina Trg bio zauzet stolicama ne znači da je to bilo dobro kao što i sada nije dobro. Toj bašti na tom mestu nije mesto jer zauzima veliki deo Trga, a nije mesto ni onolikim stolovima iza ćoška jer jer prolaz premali za takvu lokaciju.

"Заузима велики део трга"

623349_trg-33_ls.jpg
 
Ne treba zaboraviti da postoje i oni idfotski vasarski sadrzaji na trgu.
 
Није проблем у проценту заузећа површине већ у позицији. Мени би било ок да око музеја нема башти а да их има испред дома штампе целом дужином и ширином.
 
Jbt neki se ovde ponasaju i unose kao da je deo foruma napao neko kulturno blago ili znamenitu licnost, a ne kafic u posedu kriminalca, psihopate i ljudskog otpada.

Razumem ja sustinu, samo ne razumem tu reakciju, kao da treba da se brani kulturno dobro.

P.S.
Koliko je meni poznato, doticni gospodin (vlasnik kafica, kriminalcina) je kupio i lokale s druge strane Trga, u Domu stampe. Ono sto me zanima je, sta kad i tamo pocne da siri svoje baste, sta ce se onda ovde pricati u njegovu odbranu.


No da ne bude sve crno i da se ne zavrsi neprijateljski, svideo mi se jako i pohvalio sam onaj skorasnji post na temi o epidemiji. I bas me prijatno iznenadio.

Dakle, sve u svemu, koliko upinjanja da se odbrani jedno takvo stvorenje i uopste, takve sorte ljudi... A znam da u ovom slucaju 90% tog poriva dolazi od prezira prema svemu jugoslovenskom i socijalistickom, pa cim se ugledala slika kafica rasutog po trgu u doba socijalizma, odma se rodio poriv da se brani ovaj sadasnji kafic rasut po trgu u doba kapitalizma. Samo da se istrese jos malo mrznje i besa prema svemu socijalistickom i jugoslovenskom.
 
Социјалистички друштвени кафић као пример за одбрану приватног кафића :D
 
Meni smetaju razne instalacije, projekcije na zidu Muzeja, satori i kiosci koji pola godine prekrivaju povrsinu Trga i lice na Las Vegas ili cak vasar u Obrenovcu. Razumem da je tako zamislio Vesic i njegov tim ali nisam dovoljno moderan da prihvatim taj novi trend pristupa glavnom gradskom trgu.
 
Vrh