Šta je novo?

Реконструкција Трга Републике

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=510682#p510682:13kenu97 je napisao(la):
stf » 23 Jan 2018 10:58 am[/url]":13kenu97]Реконструкција свих примарних објеката културе и изградња недостајућих су један од услова приступа ЕУ. Опера и Филхармојина никада нису биле реалније за реализацију. Вероватно је прича поранила због избора, али ће се те две институције свакако градити јако брзо.

Мађари су примера ради, пре приступања ЕУ имали исте услове. Један од њих је била реконструкција старе зграде опере у Будимпешти. Мађари као изузтено национално дефинисан народ су сматрали да њиховој опери ништа не фали, а како су услов морали да испуне, саградили су ганц нову оперу поред постојеће. Тако је данас Будимпешта један од ретких градова који имају две зграде Опере.

Да те допуним, ових дана је почела и реконструкција старе зграде опере у Будимпешти.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=510636#p510636:1asdik43 je napisao(la):
Bender Rodriguez » 23 Jan 2018 01:07 am[/url]":1asdik43]До лета „Стакленац” разбијају у парампарчад

Тржни центар на Тргу републике, саграђен пре три деценије као привремени објекат, биће порушен, а на његовом месту зидаће се здање опере и балета

Hа врата 40 локала у ТЦ „Трг републике”, популарном „Стакленцу”, следеће недеље покуцаће грађевински инспектори, а њихова посета неће нимало обрадовати власнике тог пословног простора. Тада ће им инспекција предочити да ће „Стакленац” после три деценије колико постоји на Тргу републике бити порушен и даће им рок да се иселе. Разлог је то што привремени објекат треба да буде замењен новим здањем опере и балета, а то је најавио градски менаџер Горан Весић у интервјуу за „Политику” прошле недеље.

Дејан Срејић, члан радне групе за уклањање нелегалних објеката са јавних површина при кабинету градоначелника, који се бави и „Стакленцем”, очекује да би рушење објекта од око 4.000 квадратних метара могло да буде окончано до лета када ће бити расписан позивни и отворени међународни конкурс за будуће здање опере и балета.

http://www.politika.rs/scc/clanak/39692 ... aramparcad

(Ceo članak tek za par dana)
Ako ovo bude super!!!! Staklenac mora da leti.
 
...будуће здање опере и балета....
i sutra kad budu pitali na selu
,,a šta ti je taj Trg Republike i šta se radi na nj ,,?
moci ce mo da im kažemo
,,....pa to ti je mesto , gde vrlo glasno ,, zapevaju, leleču a pride i dižu noge.... ,, :lol: :lool: :lol:

Šalu na stranu

Trg je i ovako mali za velegrad,
te ne treba ga smanjivati nikavom zgradom a eto prilike da se proširi po rušenju staklenca
a ima toliko drugih lokacija u užem gradskom jezgru koje bi bile i primernije za tu zgradu
nit je Bgd selo,
nit ima samo jedan centralni trg, pa da sve važno moramo da strpamo na jednom mestu

Osim toga nije mi jasno
odakle toliki poriv da mora da bude ,,Šerpa trg,, sa svih strana ovičen istim visokim zidinama :roll:
mozda postoje i druge geometriske a i prirodne forme nj, ovićenja ?
mada za mnoge tetke
vrh i jedino što postoji ...je lenjir i šestar arhiktektura
:sesir:
 
Ala su se lepo namestili opozicionim strankama, pokretima i njima sklonim medijima: sad će da krenu da obilaze ljude koji tamo rade i snimaju ih kako ne znaju šta će kad im sruše "Staklenac". :kafa:
Nagađam da će redosled u tom smislu biti sledeći:
-"Danas" pravi reportažu
-"Al Jazeera" pravi reportažu
- Sve opozicione stranke i pokreti idu da ih obiđu
-N1 snima mini-dokumentarac
-NDMBGD organizuje narod da spreči rušenje
:violina:
 
Ovo je velika sansa i prilika da se rusenjem staklenca konacno ukloni i ono nadzidano cudo i sramota u pozadini. Valjda razmisljaju o tome.
 
Rusenje staklenca ce biti uspesno samo ako ne nikne neki monstrum umesto njega.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=510959#p510959:10n6q6jr je napisao(la):
JohnnyLee » 24 Jan 2018 10:44 am[/url]":10n6q6jr]а сви би га радо видели срушеног...

Znam da je nepopularno reci, ali meni je pomalo zao staklenca, jer je tipican primer BG moderne arhitekture iz tog perioda. Tako nesto se vise ne gradi, a postoje mnogo gori pokusaji. Njegova "ruznoca" je vise u napustenosti, prezasicenosti ruznim reklamama, onim nadogradnjama iza itd. nego sto je ruzna, neuspela zgrada sama po sebi. Na nekoj drugoj lokaciji bi tu zgradu mozda cak i cenili.

Ne kazem da je ne treba rusiti, nije tesko osmisliti nesto bolje, ali eto, otici ce u istoriju i ovaj svojevrsni tip gradjevine.
 
Možda se zanosim, ali ja iskreno verujem da bi Čumićevo sokače moglo da bude lepo mesto za kafiće i male lokale kad bi se sredilo i bolje organizovalo. Stvarno ne vidim što to ne bi mogla da postane manja, alternativna verzija Obilićevoj venca, dakle da bude četvrt sa kafićima. Tamo gde ima širokog prostora, tu postaviti kafiće. A na ''spratovima'' da ostanu butici i lokali.

Naravno, sve bi to zahtevalo dosta rada,ulaganja i pomoć vrhunskih urbanista i dizajnera koji bi pomogli da se to sprovede na adekvatan i uspešan način, a ne da završi kao još veći problem. I morala bi da se sredi i okolina (koja izgleda ko Černobilj), a ne samo lokali. Ali verujem da je moguće. Mislim da samo kad bi se stvorila neka ''baza'' kafića u prizemlju, koji bi bili popularni i posećeni, da bi se brzo otvorila mogućnost da se i ostatak revitalizuje a da to bude isplativo i održivo. Mislim realno pogledajte neke druge kafiće i kvartove po gradu - ljudi daju sočne pare da sede u mnogo većim rupčagama nego što je sadašnji ČS. Što bi onda bilo nemoguće da se i do njega privuče neka masa i da se sredi tako da liči na nešto? Ali naravno, to bi moralo da se uradi na pravi način, uz konsultacije sa stručnim ljudima i bez škrtarenja na bilo čemu.

Drakche
Lepo rečeno za Staklenac. Mislim svi smo za rušenje ali u pravu si kad kažeš da nije on sam po sebi bio toliko nakaradan koliko su ga ružile reklame, (ne)uklapanje u okolinu a i sama njegova reputacija kao pustog slepog creva. Ali mislim da ipak definitivno nikome neće nedostajati.


Inače...

Власници локала траже званично обавештење о рушењу „Стакленца”

Газде 40 локала у привременом тржном центру на Тргу републике огорчене су што на њихова писма челници не одговарају и тврде да су спремне да разговарају о судбини објекта у којем ради око 300 људи

http://www.politika.rs/scc/clanak/39700 ... -Staklenca
 
Eh bre Bendere pa od toliko postova o revitalizaciji grada na ovaj ili onaj nacin ti bi u Cumicevo novi Obilicev venac. U cumicevom su se vec neko vreme smestili mali start up "alternativni" biznisi i prostor svake godine izgleda sve zanimljivije. Nesto kao Savamala ili deo na donjem Dorcolu. Verovatno vecina i zna za sve ovo.
Na primer Allnut kozmetika, Makart knjizara, dizajn prodavnica Futro i dosta drugih prostora koji su naravno odmah uredili prostore ispred svojih lokala, polako ih spajaju u jednu celinu i stvarno su nevervatno osvezenje u strogom centru grada.
A slazemo se inace da ima potencijala da raste jos vise sto me raduje jer je prostor ko stvoren za takvu jednu oazu.
 
Ma Obilicev sam naveo samo kao primer, kao jednu celinu grada gde je fokus na ugostiteljstvu. Bez ulazenja u to kakvo je. Zato sam I napisao "alternativna verzija OV". Sto se mene tice neka bude tamo sta god, samo nek se revitalizuje I pretvori u nesto lepo I produktivno.
 
Šta će biti sa elementima Staklenca nakon demontaže?

Mogao bi da se preseli negde, ako je isplativo...
 
Staklenac ima celicnu konstrukciju mozda da se iskoristi za nesto zavisi u kakvom je stanju
Sto se tice cumica srusiti i napraviti 500 parking mjesta
A za alternativce neki drugi polu mrtav tc ima ih bar jos 3 u centru centra grada
 
Prilaz toj garazi u Cumicu bi bio hmm.... prilicno duskutabilan. Iz Nusiceve tesko, sa Terazija jos gore, iz Decanske usko i denivelisano.
 
Ja bih u Čumić preselio kafiće i hipsteraj iz Cetinjske, ovako bi se rešio problem buke jer ima malo stambenih zgrada u blizini, uglavnom su poslovne.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=511385#p511385:5eeqzcqe je napisao(la):
direktor » Čet Jan 25, 2018 11:14 pm[/url]":5eeqzcqe]Staklenac ima celicnu konstrukciju mozda da se iskoristi za nesto zavisi u kakvom je stanju
Sto se tice cumica srusiti i napraviti 500 parking mjesta
A za alternativce neki drugi polu mrtav tc ima ih bar jos 3 u centru centra grada
pa bas ovde gde su se vec smestili i oziveli deo koji je bio godinama mrtav?
inace cumic je poseban, barem meni, jer ima taj spoljasnji deo koji ga za klasu odvaja od drugih trznjaka u okolini.
hiljade stranica se ovde pise o smanjenju saobracaja u centru a ti bi 500 parking mesta. bam.
eno renovirana garaza na oblicevom, garaza kod skupstine grada, vukovog spomenika, pa nova na studentskom, pa sve ulice u okolini. vise nego dosta.
 
Mjesta za ukinuta na kolovozu i stanare starih zgrada koje nemaju garaze ni prolaz do dvorista
 
Evo i komentara prosecnog gradjanina Beograda koji ne razlikuje trg od parka:

Dobro upamtite ove sliku Staklenca iznad teksta... Jer kad izgrade zdanje opere /baleta, čemu se radujem, neće ostati ni busen trave. Kao što neko reče, sve popločavaju. Najnovije ruglo je "vidikovac" na Slaviji -strahota kad bude upekla zvezda, a i brate ružno je. Navodno je tu trebalo da bude park, zamislite kako bismo se tek divili fontani ali u hladu.
 
Па није да није у праву

Нама са нашим врелим летима голи тргови апсолутно не требају. Спој парка и трга је очигледно за неке превише ванземаљски, тако да је то аутоматски најбоља опција
 
Од свих унутрашњих дворишта затворених блокова направити вртове за станаре. Па и на месту Чумића. Као Централ Гарден.
 
Ево покушај монтаже трга по мојој замисли. Не замерите што није најбоље изведено. Тамније крошње представљају виша стабла а светлије нижа украсна. Поплочавање може и другачије да се изведе, главни акценат је на распореду, више дрвеће уз зграде Дома штампе и палате Реунионе као и на ободу трга ка Стакленцу, ниже иду средином. Испод виших стабала би биле баште кафића до зграда док би простор између виших и нижих стабала био искључиво шеталиште. Тамнији део на средини шеталишта између Дома штампе и палате Реунионе представља нову каскадну фонтану пошто постојећа нарушава симетрију и сужава простор. На самом тргу сам ставио копију фонтане која се налази на почетку Кнез Михаилове али и она може да буде другачија, битан је положај, замишљено укрштање оса споменика Кнза Михаила и постојеће фонтане на почетку улице КМ. У просторима између нижих стабала би биле клупе, корпе за отпатке, фрижидери за сладолед и сл. Једино нисам успео да обришем стабла уз Народни музеј, а уместо њих би била посађено исто ниже украсно дрвеће. Како вам се чини овај предлог?
 
Мини ексклузива од мене:

Ово су пробне плоче за Трг републике. Уживо је приметна њихова различита порозност и структура, на слици се то мање види. Имају око метар пута метар и дебеле су, али укопане.
 
Ja bih ostao pri kamenu kao u Knezu, pripada istoj celini.
 
Vrh