Šta je novo?

Реконструкција Трга Републике

Screenshot 2025-09-27 5.59.14 PM.png

Ovaj prostor iza stajališta levo se do pre desetak godina lepo održavao, imao si nižu ogradu i neko uređeno zelenilo, sada pustoš. Čak gledam i na trgu Nikole Pašiča, razvukli creva za navodnjavanje a zemlja suva, verovatno ih nisu jednom uključili. Važno da kače one saksije na sredini ulice i dovlače sanduke, a prave zelene površine decenijama nisu bile ovako zapuštene i ogoljene.

Ovoliko para ulupano i imamo vise-manje ono sto smo imali. Samo malo drugacije.

Od rasksnice sa Decanskom, a ka Trgu, treba da pocinje pesacka zona, Terazije isto, od pocetka Kralja Milana moze da ostane za automobile. Prizrenska-Balkanska - automobili, a kod hotela ,,Moska", nema sta da skrecu. Okretnica kod ,,Staklenca" isto pesacka zona, Francuska, ono parce pored pozorista. Vasina isto pesacka zona. Tu moze da ide tramvaj do Studentskog trga i nista vise. Centar grada treba da pripada ljudima, a ne automobilima. Mogu ujutru vozila za dostavu robe, hitni slicajevi i vozila sa posebnim-namenskim dozvolama.

Ali to ce sve mnogo lakse da bude da se napravi kada nas grad bude imao metro i tunel BDS - BG na vodi. Tada ce se dosta smanjiti realna potreba za automobilskim tranzitom kroz centar grada.

Ne kazem ovo zato sto sam protivnik automobila, ja sam ljubitelj istih i obozavam da vozim svoj auto.

Мени делују баш јефтино. Боље да се држало мобилијара који је Јовин дизајнирао за пешачку зону, само светлијих тонова камена. Ово су решења више за тропске државе, као и декинг.

Gledajući sliku što je Navip postavio, vidim da će ovde biti problema:

trg.JPG

Pogledajte traku gde je motor, on treba da obiđe ostrvo i skrene levo, ali u suprotnu traku.

Ovi što čekaju pored pozorišta nemaju nacrtano gde treba da idu, pa će neki po logici izabrati najbližu traku - istu oni gde motor treba da prati.

Neko ko prolazi svaki dan će ukapirati gde treba da ide, ali neko ko ovde prvi put prolazi će se zbuniti i napraviće se zastoj, možda i neko manje čukanje kad obiđu ostrvo (kod zelene strelice na slici).

Ovo može da se reši tako što će lepo da se iscrtaju trake gde se ko kreće, plus da se stavi znak kod semafora koji upozorava kako izgleda to skretanje.

Vrh