Šta je novo?

Реконструкција Трга Републике

Screenshot 2025-09-27 5.59.14 PM.png

Ovaj prostor iza stajališta levo se do pre desetak godina lepo održavao, imao si nižu ogradu i neko uređeno zelenilo, sada pustoš. Čak gledam i na trgu Nikole Pašiča, razvukli creva za navodnjavanje a zemlja suva, verovatno ih nisu jednom uključili. Važno da kače one saksije na sredini ulice i dovlače sanduke, a prave zelene površine decenijama nisu bile ovako zapuštene i ogoljene.

Ovoliko para ulupano i imamo vise-manje ono sto smo imali. Samo malo drugacije.

Od rasksnice sa Decanskom, a ka Trgu, treba da pocinje pesacka zona, Terazije isto, od pocetka Kralja Milana moze da ostane za automobile. Prizrenska-Balkanska - automobili, a kod hotela ,,Moska", nema sta da skrecu. Okretnica kod ,,Staklenca" isto pesacka zona, Francuska, ono parce pored pozorista. Vasina isto pesacka zona. Tu moze da ide tramvaj do Studentskog trga i nista vise. Centar grada treba da pripada ljudima, a ne automobilima. Mogu ujutru vozila za dostavu robe, hitni slicajevi i vozila sa posebnim-namenskim dozvolama.

Ali to ce sve mnogo lakse da bude da se napravi kada nas grad bude imao metro i tunel BDS - BG na vodi. Tada ce se dosta smanjiti realna potreba za automobilskim tranzitom kroz centar grada.

Ne kazem ovo zato sto sam protivnik automobila, ja sam ljubitelj istih i obozavam da vozim svoj auto.

Vrh