Šta je novo?

Реконструкција Трга Републике

Iz predstavljenog, nemamo nikakav jasan uvid u to kako će da izgleda kružni tok. Da li je moguće da su zaista izneli ovaj dečiji fotošop kao 'render' koji predstavlja bitnu izmenu na glavnom trgu u celoj republici? ;)

Jadan taj dizajner koji je primoran da ovo sastavi verovatno za jednu noć.

Ovo je kako je Šapić rekao prvi projekat javnog preduzeća Projektni biro grada Beograda koje je osnovano u septembru ove godine:

A kako će tu trole i 31 da se vrte zna li se
Screenshot_20241215-163015_Samsung Internet.jpg

Ovaj sat izgleda hoće samo da li InSa zemun moze da napravi jedan
Da samo napomenm prethodni sat sa trga jos stoji u gradskom magacinu

A kako će tu trole i 31 da se vrte zna li se
S obzirom da na renderu nema nacrtanog kružnog kretanja, već samo skretanja Vasina - Kolarčeva, Kolarčeva - Makedonska i Makedonska - Vasina (u po jednom smeru!), možemo slobodno pretpostaviti da će 28 i 41 biti ukinute (40 vam je dovoljna!!!), a 29, 31 i E9 skraćene do Slavije. Samo EKO2 niko ne sme da dira i ona bi verovatno dobila alternativnu trasu u smeru B. Ako se nadate da je ovaj post sarkastičan, evo i ja se nadam.

Mene zanima koja je razlika između Projektnog biroa grada Beograda, Urbanističkog zavoda Beograd i Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda i šta je sledeće?

Evo ideja:
JP Kružni tokovi grada Beograda, JKP Beogradski sat, JP Mali metro, JKP Zavod za širenje bulevara...

Mene zanima koja je razlika između Projektnog biroa grada Beograda, Urbanističkog zavoda Beograd i Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda i šta je sledeće?

Evo ideja:
JP Kružni tokovi grada Beograda, JKP Beogradski sat, JP Mali metro, JKP Zavod za širenje bulevara...

Ne znam za razliku, ali sličnost je da svaka od njih ima direktora i administraciju.

Iako zaista postoji nepotrebno gomilanje javnih preduzeća (metro, parkovi...) u ovom slučaju postoji razlika. Podela Urbanizam-Direkcija je otprilike kao podela zakonodavne i izvršne vlasti ili arhitekte-građevinci. Urbanizam može da napravi planove i da nadzire sprovođenje, ali njihovom implementacijom na terenu se bavi Direkcija, što donekle ima smisla jer su zaista različite stvari u pitanju i dok urbanizam često podrazumeva dugoročne planove, direkcija mora da radi na pojedinačnim elementima tih planova kako koji od njih dođe do realizacije. E sad, zašto je potreban projektni biro: Urbanizam može da uradi urbanistički plan ili projekat trga, dakle regulacija, saobraćajnice, instalacije. Direkcija onda mora da angažuje nekoga da napravi projekat koji prati urbanistički plan, a koji sadrži detalje svih konstrukcija koje će se izvesti i sve što ide uz to. Za ovo se obično raspiše konkurs za idejni, pa tender za građevinski. Šapić je kako bi ubrzao proceduru očigledno napravio preduzeće koje će ovo odmah da uradi. Međutim, zanimljiv deo je što je ovo zabranjeno jer je time ukinuo konkurenciju u procesu koji je predviđa.

Iako zaista postoji nepotrebno gomilanje javnih preduzeća (metro, parkovi...) u ovom slučaju postoji razlika. Podela Urbanizam-Direkcija je otprilike kao podela zakonodavne i izvršne vlasti ili arhitekte-građevinci. Urbanizam može da napravi planove i da nadzire sprovođenje, ali njihovom implementacijom na terenu se bavi Direkcija, što donekle ima smisla jer su zaista različite stvari u pitanju i dok urbanizam često podrazumeva dugoročne planove, direkcija mora da radi na pojedinačnim elementima tih planova kako koji od njih dođe do realizacije. E sad, zašto je potreban projektni biro: Urbanizam može da uradi urbanistički plan ili projekat trga, dakle regulacija, saobraćajnice, instalacije. Direkcija onda mora da angažuje nekoga da napravi projekat koji prati urbanistički plan, a koji sadrži detalje svih konstrukcija koje će se izvesti i sve što ide uz to. Za ovo se obično raspiše konkurs za idejni, pa tender za građevinski. Šapić je kako bi ubrzao proceduru očigledno napravio preduzeće koje će ovo odmah da uradi. Međutim, zanimljiv deo je što je ovo zabranjeno jer je time ukinuo konkurenciju u procesu koji je predviđa.
Postojalo je nešto što se zove zavod za izgradnju grada Beograda to se uništava skroz
Postoje projektni biro u bg putu i drugim gradskim firmama nije moralo jp novo naglo je da bude u sklopu neceg vec postojećeg
Mene zanima sta je do sad uradilo jp parkovi

Vrh