Šta je novo?

Реконструкција Трга Републике

Offtopic obrisan, uz pratece mere.

file.php

(Bukirina slika)

Posto su okacili reklame na ovu ogradu...ona ocigledno ostaje...

Zasto pobogu? Ciji je to trg ?

Vidiš šta ti je prokletstvo bogatstva jezika: mi imamo i reč "sajam" i reč "vašar". Mađari, npr. samo reč "vašar". Oni ne mogu da se ljute kad novogodišnji sajam ispadne vašar...

da dopunim
panađur, sabor.. no ovo kod nas na trgu je obican pičvajz.

pičvajz= (Internacionalna složenica, sastavljena od reči "pič" (od srpske reči pic.a) i nemačkog izraza "weiß es nicht" (ne znati)- bukvalno značenje "ne zna se koja pic.a me je snašla"
preneto sa Vukajlija.com

Da bi neko imao ukusa mora da ima obrazovanje. Da je u stanju da prepozna vredno i bezvredno, lepo i ružno. Nadam se da pratite afere lažnih diploma i aferu Megatrend koja se pretvorila u farsu. Kupac koji kao daje silne milione za Megatrend uhapšen jer nema da plati kiriju za stan, pa lažno prijavio stanodavca koji je hteo da mu je naplati. To je nivo čitave te ekipe, nivo njihovog univerziteta i obrazovanja. Onda nije ni čudo. Međutim, čak i kad bi nam trenutna elita imala dobro obrazovanje to ne bi bilo značajno, bitan je usvojeni politički princip vladanja. A taj princip je iz starog imperjalnog Rima: Hleba i Igara. Odredi ko su ti glasači, pa ih onda zaslepi cirkusom i vašarom, poplavom obećanja, priča, glumatanja, lažnih emocija i stvarnih manipulacija. Samo da je šareno i bučno, da se uvek nešto dešava, da izgleda da se stvari svuda menjaju, da nema ni trenutka mira i tišine da se stane i razmisli, kako je to moj život posle toliko vremena ovakvog pristupa postao bolji? Ako organizatori cirkusa i njihovi prijatelji usput nešto malo i zarade, ne smeta. Tako da, kao i tragična aktuelna verzija urbanizma grada, tako i ovakav izbor sadržaja na ulicama i trgovima nije slučajan. U pitanju je svesno usvojen princip vladanja koji je samo dodatno potpomognut i vrlo ograničenim ličnim mogućnostima nove elite da razlikuje šta je lepo ili ružno.

Ја искрено замишљам Андреу у градској управи како диктира директорима јавних предузећа налоге за прављење вашара на тргу говорећи како је то супер "као у Еввропи".

Да ли се уопште зна како су организовани ови вашари на Тргу? Да ли се плаћа улаз у ове кавезе и шатре? Ја појма немам...

Да ли Град изнамљује Трг приватнику, или приватник изнамљује опрему Граду? (или међу њима то уопште није ни битно...)

Ова Рељина питања су много важнија од естетике и тога да ли се продају кобасице или пљескавице...

Takva pitanja su suština, ali i pravi presek stanja u Gradu jer to nikoga ne zanima, a to su stvari zbog koji padaju vlade u normalnim zemljama.

Monstruozno je natrtiti mešavinu štale i plastenika na glavni trg.
Ako se trg privremeno zaposeda, to treba biti umereno i sa stilom.

koliko god nama ovo bilo gadno neko se ovde debelo omrsio... da je ovo normalna drzava grad bi morao da prikaze koliko i od kojih sredstava se finansira ovako nesto....

Ma dajte, kakva su ovo naivna pitanja? Naravno da se SVE na javnoj površini naplaćuje. Ne samo svako ko javnu provršinu zauzme nego i svaki pojedini plakat koji neko izloži bilo gde. Plaća se po "svakom započetom metru kvadratnom" privremeno zauzete površine, i po danu, i još je grad zoniran, pa su u prvoj zoni naknade naravno najviše. Zbog čega im je centar posebno interesantan pa ga čiste od "neproduktivnih dodataka" kao što su javne klupe i veće površine zelenila. Zar do sada nije jasno da su javne površine ugrožene po svim mogućim osnovama? I po tome da bi ih najradije smanjili što je moguće više i prodali kao građevinsko zemljište (primer je bedna širina Savske obale i trotoara u sasvim novom i gusto pakovanom BNV-u), i po tome što onaj deo javne površine koji preostane vide pre svega kao izvor zarade, a ne kao servis građanima i kao proširenje njihovog privatnog životnog prostora. Da ne pričamo o opremanju javnih površina i izbegavanju troškova za to. Pa šta mislite, zašto kod nas "Nova Godina" i pridružene cirkuske manifestacije traju maltene pola godine? U ovom post ideološkom dobu, kad je politika još samo vrsta biznisa za sve "članove partije", Beograd se pre svega vidi kao veliki izvor novca budući da je po imovini i potencijalima za privatnu zaradu ili dobro zaposlenje daleko najuspešnije "preduzeće" u Srbiji. I to je koren svih njegovih teškoća. Ako ste najbolja krava muzara nemate puno opcija sem štale i lanca.

ODLUKA O NAKNADAMA ZA KORIŠĆENJE JAVNIH POVRŠINA ZA TERITORIJU GRADA BEOGRADA
("Sl. list grada Beograda", br. 118/2018)

http://bgsaobracaj.rs/dokumenti/40_Odlu ... ograda.pdf

Sponzori ovog šatora i klizališta su Fudbalski savez Srbije, Pepsi, Jelen pivo, MTS i možda još dve, tri velike kompanije.

Uživo je još ružnije. Neukus, bez mere i osećaja. Zaklonjen spomenik i zgrade.

Zuma ali ovo nije iznajmljivanje mesta za prodaju kokica ili sladoleda ili povrsine za bastu kafica( ove stvari ni ne ogradjuju)...ja nikako da prodjem uzivo ali oni su koliko vidim iznajmili komplet glavni gradski trg ... vidje ti bizznisa :dil:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=687690#p687690:2vym2b43 je napisao(la):
Zuma » Sre Dec 11, 2019 1:37 am[/url]":2vym2b43]To je nivo čitave te ekipe, nivo njihovog univerziteta i obrazovanja. Onda nije ni čudo. Međutim, čak i kad bi nam trenutna elita imala dobro obrazovanje to ne bi bilo značajno, bitan je usvojeni politički princip vladanja.

Odlicno si to rekao. Bilo bi smesno i zabavno, bio bi to Nusic, da nas ne ubijaju i ne unistavaju.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=687820#p687820:2ez7hnqf je napisao(la):
astrodule » Sre Dec 11, 2019 12:55 pm[/url]":2ez7hnqf]Takva pitanja su suština, ali i pravi presek stanja u Gradu jer to nikoga ne zanima, a to su stvari zbog koji padaju vlade u normalnim zemljama.

Ali mi nismo normalna zemlja.
Mi nismo cak ni normalana zajednica.

Ali ako to hocemo, moramo mi da je napravimo, a ne oni.
Moramo da im otmemo vlast nad nama.

Mislim da je nejveci problem zatupljenost i nekompetencija maldjih generacija koje su obicno nosioci promena.
To su generacije koje se zadovoljavaju estetikom i pricom "kao u Evropi".
To su zatupljene generacije sa kojima Vesic lako izlazi na kraj.

Jako mi je drago, da je vecina na ovom forumu prozrele pricu o estetici.

Da li se zna ko je vlasnik Butika? Ceo trg se bez problema zatvara, samo se basta ovog kafica siri... Jos malo pa ce doci do spomenika!

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=688442#p688442:29hvdjq6 je napisao(la):
gradjanin » Pet Dec 13, 2019 10:33 am[/url]":29hvdjq6]Da li se zna ko je vlasnik Butika? Ceo trg se bez problema zatvara, samo se basta ovog kafica siri... Jos malo pa ce doci do spomenika!

file.php
Peconi

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=688442#p688442:vrs8qdb4 je napisao(la):
gradjanin » Pet Dec 13, 2019 12:33 pm[/url]":vrs8qdb4]Da li se zna ko je vlasnik Butika? Ceo trg se bez problema zatvara, samo se basta ovog kafica siri... Jos malo pa ce doci do spomenika!

file.php

Nisi znao da je Peconi vlasnik tih basti i kafica?
Pretece me kolega iznad :D

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=688456#p688456:2hrikumb je napisao(la):
Zion Williamson » 13 Dec 2019 11:58 am[/url]":2hrikumb]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=688442#p688442:2hrikumb je napisao(la):
gradjanin » Pet Dec 13, 2019 12:33 pm[/url]":2hrikumb]Da li se zna ko je vlasnik Butika? Ceo trg se bez problema zatvara, samo se basta ovog kafica siri... Jos malo pa ce doci do spomenika!

Nisi znao da je Peconi vlasnik tih basti i kafica?
Pretece me kolega iznad :D

Ne, pricalo se jedno vreme Milomir Maric, ali mi je ta informacija bila nebulozna. Mozda zato sto radi na Happy, a koliko ja znam Peconi je vlasnik Happy TV, ako se ne varam! Sada mi je jasno zasto se basta siri a slobodan prostor trga smanjuje... Hvala Zion a i unedfined!

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=688470#p688470 je napisao(la):
Ne, pricalo se jedno vreme Milomir Maric, ali mi je ta informacija bila nebulozna. Mozda zato sto radi na Happy, a koliko ja znam Peconi je vlasnik Happy TV, ako se ne varam! Sada mi je jasno zasto se basta siri a slobodan prostor trga smanjuje... Hvala Zion a i unedfined!

jeste bio vlasnik jedan Milomir ali ne Marić

Vrh