Darko78":7pcqp3ba je napisao(la):
Moze neka da mi pojasni .
Da je bio beton umesto asfalta bi li doslo do sleganja ili ne.
Ili je razlog drenaza koja nije uradjena bila podloga beton ili asfalt.
Ili je problem ono sto je islo na asfaltnu podlogu neodgovarajuci pesak za kocke?
Ili nesto trece.
Ja mogu laički da objasnim. Ovoliko velike kocke koje moraju da trpe težak saobraćaj moraju da budu čvrsto povezane prvenstveno sa podlogom, a delom i među sobom.
Imamo primer "obične" kocke, tj, kaldrme lepezasto ređane koje su bile položene na pesak na prirodnu podlogu i to može da funkcioniše bez problema decenijama (pored 11. aprila na NBG npr)
Ove kocke su mnogo veće, pa samim tim je pitanje da uopšte mogu da stoje na pesku. Tj, sigurno ne mogu, što se pokazalo posle par dana. Tj, možda bi i mogle da su bile zalivene sa strane celom dubinom da voda ne može da prodre, a ni pesak da se popne.
E sad, asfaltna podloga ili betonska - verovatno se za beton bolje lepi to čime je planirano da se zalivaju kocke, plus što je beton tvrđi od asfalta.
Ja i dalje mislim da ovo rešenje neće "da pije vodu", tj, piće vodu, zato što će voda sigurno da prodre do podloge i kod prvih mrazeva će doći do katastrofe.
Plus, što sada imamo neravnu stranu kocke koja vrši pritisak na pesak, pa je taj pritisak nekako neravnomerniji. Ovo je moralo da se ubetonira u podlogu (tj, koristiti nešto ekvivalentno lepku za pločice iz naših kupatila, koji je btw sličan kao beton)).