Šta je novo?

Реконструкција Трга Републике

Mene više nervira ova žardinjera/bašta šta već i da spomenik nije centriran ispred ulaza Narodnog muzeja, mada je to već oduvek bilo tako pa bolje da ga ne pipnu naprednjačkim prstima.
I da ne zaboravimo, onaj sat...

Ne može kompromis.

Imamo tako malo reprezentativnih zdanja u Beogradu i treba da se vide iz svakog mogućeg ugla cele, bez drveća, bandera, kablova, bilborda koji bi ih zaklanjali.

Stavite drveće ispred bezličnih (staklenih) fasada, ali ispred Narodnog muzeja ne sme ništa da bude.

+1 Astrodule
Upravo to pokusavam da objasnim.
Treba postovati malo i arhitekturu i nasledje.
ima toliko adekvatnijih mesta gde moze da se posadi drvece.
mislim da trebamo da shvatimo da ovde niko nike protiv drveca ali da treba sa se zna gde moze a gde ne moze a ne po svaku cenu iz neke ekoloske svesti gurati drvece gde mu nije mesto.

astrodule wrote Ne može kompromis.... i treba da se vide iz svakog mogućeg ugla ....
Pa... dobro .... ajd nek bude i tako tu kod spomenika kako kažeš ... :p

Nece Bgd propasti zbog par drvenceta
al šta da radimo kad hoce i onaj prekoputa plato ispred ,,staklenca,, da ga načisto okamene i u širinu i u visinu :roll:

ce dobijemo skroz sužen i čelav trg :(
iskustva nam ne manjka
ko što su upropastili Savski trg ....vrelo ko u tigaanju , te niko više ni zadržava se na njemu..... samo begaju ljudi ....
lepo i privlačno za razglednice al ne i za ljude :lol:

Ima gradova sa toplijom klimom od Beograda pa imaju "gole" trgove pune ljudi (u Španiji sam ih video na desetine).

Zavisi šta trg ima da ponudi. Ako već hoćete drveće na Trgu, ima drugih mesta, ali jednu od najlepših zgrada ugušiti drvećem mi nema smisla.

Ispred zgrade gde je Beo izlog i ispred zgrade gde je su Buha i Jadran (tj, ispred svake zgrade koja nije ništa specijalno u arhitektonskom smislu i koja nije vredna slikanja ispred nje).

Ovaj deo gde je Staklenac još ne znam kako će izgledati pa ne bih tu predlagao lokacije za drveće.

ps: Ne bi smetalo ni da nema ni jedno drvo na celom Trgu.

Fala na odgovoru
moz biti da je i to dobro....al treba mi vremena da sve to ovi moj istrošeni i zardjali klikeri izvrte.... :lol:
:sesir:

Pa u principu gde god moze drvece da oplemni neki prostor gde su zgrade ruzne, tu moze i da se postavi drvece.
a ako je sam prostor po sebi dovoljan tj kvalitetan onda nema razloga za zagusavanje prostora zelenilom.

Nisu jer ih ne vidimo.

Ali naravno da se nećemo složiti, a i lepota je u oku posmatrača, a i poštujemo tuđe pravo da drugačije razmišljamo...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=506853#p506853:3swt15u0 je napisao(la):
ГЛАС ПРИРОДЕ » 08 Jan 2018 09:35 pm[/url]":3swt15u0]Лепа здања у друштву растиња још су лепша.

Zavisi, ali u ovom slucaju definitivno ne.
I cemu tolika opsesija da se nasadi drvece bas ispred fasade?

Mogu da se stave stabla kultivari sa malom sisanom krosnjom

Zex, hajde molim te montiraj ispred Muzeja fotke onakvog četvrtasto ošišanog drveća kao što sam okačio juče-da vidimo kako bi to izgledalo :wink:

Ocekujem da nase drustvo bude spremno za osisano drvece tek negde oko 2076te godine jer do tad tesko da postoje uslovi da se to redovno odrzava kod nas.

Pa eto, mogli bi da počnu sa Trgom, da vidi Zelenilo jesu li sposobni da lepo održavaju 6 fino oblikovanih nižih stabala :)

Ima kultivara u bg npr kod jdp ako se nevaram

Spatio, kako održavaju to četvrtasto drveće u Parizu?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=506891#p506891:2r0uvh9k je napisao(la):
Vox91 » 09 Jan 2018 12:01 am[/url]":2r0uvh9k]Spatio, kako održavaju to četvrtasto drveće u Parizu?
Oni to odrzavaju jos od 1650te, jednostavno postoji ta kultura odrzavanja i oblikovanja na kvadrat koja ne postoji kod nas.
Ogroman je to posao da u svako doba godine sve to bude pod konac (pricam za kompletne bulevare ne za 6 drveta)

Šteta što kod nas nema volje da se tako nešto sadi i održava..

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=506745#p506745:256nmx6f je napisao(la):
ГЛАС ПРИРОДЕ » 08 Јан 2018 02:54 pm[/url]":256nmx6f]На истој овој теми са истим људима је била расправа о томе шта је трг. Трг није поплочан плато, само зато што је то решење које је често примењено на Западу.

Трг као јавни простор је концептуално усавршаван преко два миленијума и немамо ми шта да наком тог природног процеса еволуције простора данас измишљамо шта је трг.

Трг није пјацета, трг није парк, трг није шума.

Да ли је по тој еволуцији, Студентски трг, трг или врт, да ли је Топличин венац, трг или врт, да ли је Пашићев трг - трг или врт, најзад да ли и Мањеж можемо да видимо као трг иако га знамо као врт ?

Чињеница да је трг искључиво поплочан или да не сме да има дрвеће или неки други вртни садржај, леје, фиксне или покретне жардињере не постоји у било ком одређењу трга. Када наши тргови који имају тако какофоничну архитектуру у стилском смислу, још не би имали и дрвеће, а Славија је ту славни пример, били би још теже сварљиви.На неки начин, поред свих оних здравствених вредности, дрвеће ублажава тај стилски хаос , повезује и обогаћује ликовно, безличност фасада у модерном стилу. Трг је једноставно пре свега место сусрета људи и улица, а изглед трга зависи од различитих средина, схватања, времена...Изгледа да су тргови са природом, као што и наши храмови имају порте са природом, израз нечег што је наше, народа који је не само живео у природи него имао велико поштовање , одговорност и љубав према њој.Све док једна трећина није доспела ту где смо.

Најзад ако можемо, да се најзад сложимо са тим коцкастим дрвећем, иако ја волим природност, али има доста природних крошњи на другим местима, и нек нам неко из Париза пошаље стручњаке, па да у наставку направимо један француски врт уместо плочника и догодине да се сретнемо у ладу коцкастих крошњи, па да прославимо садњом једног дрвцета у неком ћошку тог вртног трга.

Како негде данас прочитах поводом једне садње, једини допринос који свако може да учини је да посади дрво. После сређивања Ушћа, Дворског врта, Славије... изгледа да нам ништа друго и не преостаје што се нашег доприноса нашем граду, тиче.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=507124#p507124:1nxii3h0 je napisao(la):
ГЛАС ПРИРОДЕ » 09 Јан 2018 11:12 pm[/url]":1nxii3h0]Да ли је по тој еволуцији, Студентски трг, трг или врт, да ли је Топличин венац, трг или врт, да ли је Пашићев трг - трг или врт, најзад да ли и Мањеж можемо да видимо као трг иако га знамо као врт ?
Ништа од наведеног није трг. Београд нема трг. Ни један једини трг. А од свих локација, само Трг Републике може постати трг. Али треба уклонити и дрвеће испред музеја, и оне сулуде брезе, и оне цветне антидемонстрацијске жардињере са све днк фонтаном.

Vrh