Šta je novo?

Реконструкција Трга Републике

Ode ova diskusija preširoko...korisnije je od svih teorija da svako pođe od sebe, kako se ponaša u svakodnevnom životu. Kad se sve to lepo sabere, ponašanje u Srba, prosto me čudi da nam gradovi nisu i gori...
A trgom svakao treba da se bave ljudi od struke, prosto ne bi smeli da omanemo sa glavnim gradskim trgom...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=487356#p487356:2gsjjn9u je napisao(la):
Earthmoving » Pet Okt 27, 2017 8:45 am[/url]":2gsjjn9u]Znači nisu arhitekte krive što grad ovako izgleda nego ja, običan građanin? :lol:
Izraelci su krivi.

Iskreno, ne verujem da će se kabalska mafija baš mešati u sve detalje, poput urbanističkog rešenja Trga Republike. Ali šta god im treba rešiće preko svog čoveka Vučića a ovaj preko svog gradonačelnika Malog, ovaj dalje ka "istaknutim" arhitektama tog sistema... dakle imaju lanac vlasti da svaku svoje ideju realizuju, ali estetika Trga Republike ne vidim da bi ih zanimala. Međutim arhitekte njihovog sistema koji su za lojalnost nagrađeni ključnim pozicijama u arhitekturi će sigurno imati veliki uticaj u odluci kako će izgledati. Ako se uopšte bude radio.
https://www.youtube.com/watch?v=8fCTJcH_u10

Ovo me malo podseca na onu episodu Simpsonovih kada Homer dizajnira auto po svojoj meri. From the average man for the average man. Njima je bilo jasno zasto to ne funkcionise u praksi.
To o cemu ti pricas je esktrem. To je slucaj gde jedan obican covek na svoju ruku projektuje nesto od nule.

Niko ovde ne kaze da treba obicni ljudi da projektuju trg od nule. Nego da te imbecilne ideje par zaludnih pojedinaca, da ce o preuredjenju glavnog gradskog trga da se pitaju samo arhitekte I akademici, padaju u vodu.

Nece obican covek da projektuje auto od nule. Ali nece vala ni inzenjeri u fabrici bez ikakvog osvrta na zamerke, predloge I potrebe korisnika. A bandloglavi pojedinci ovde furaju bas takav stav. "Skk vi znate, vi niste arhitekte, samim tim nema sta da komentarisete svoj grad I njegov sadrzaj..." aha, kako da ne.

Управо тако, архитекте када нешто пројектују, потребно је да то пројектују за људе, а уколико су људи након тога незадовољни, онда јасно говори како је пројекат неуспео.
Сетите се само Атинске повеље. Док је била актуелна сви су се на то позивали, онда су је сматрали превазиђеном и почели је мењати, а ево полако се кроз редове ту и тамо чује мишљење појединих архитеката како заправо и није толико лоше. Да не улазим у детаље, јер то није део теме, али је јасан знак како се правила у архитектоснко урбанистичком смислу мењају, те узети нешто као апсолутну дефиницију у области која је потпуно субјективна, је просто лоше.

Просто ако постоји број форумаша који сматрају да рушење блока око Стакленца може донети нешто добро, при чему се може рећи да је тај број форумаша није мали, онда се мора то узети у обзир. Самим тим што овде учествујемо, пишемо, пратимо и дискутујемо, наша свест о архитектури и урбанизму је свакако већа од обичног човека на улици, а опет се потискује јер се не уклапамо у већ утврђени калуп.

Мени је само мало безвезе држати се чврсто те неке форме, а не суштине тог простора.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=487400#p487400:2ci3f6bg je napisao(la):
Bender Rodriguez » Pet Okt 27, 2017 12:32 pm[/url]":2ci3f6bg]
Ovo me malo podseca na onu episodu Simpsonovih kada Homer dizajnira auto po svojoj meri. From the average man for the average man. Njima je bilo jasno zasto to ne funkcionise u praksi.
To o cemu ti pricas je esktrem. To je slucaj gde jedan obican covek na svoju ruku projektuje nesto od nule.
Naravno, samo mi je bilo smesno kad sam se setio toga.
Da ponovim, ja smatram da ta pravila o kojima pricamo nisu nastala u vakuumu vec su ustanovljena visemilenijskim ljudskim iskustvom. Da arhitekte i urbanisti i gradjevinci mogu da omase je jasno kao dan. Nista novo. Takodje da ponovim, najvaznije je da se prepozna duh vremena u kome se nesto gradi pa i da se doprinese nekim novim tendencijama gradskog zivota. Kao drustvenjak ja mogu da iznesem svoje misljenje o, npr, ovom trgu ali i da prihvatim kad mi neko kao Stf objasni zasto to mozda nije dobro iz tog i tog razloga. Ne samo da kopira definiciju iz skripte. Sto, cini mi se, na ovom forumu nije cest slucaj i ljudi obrazlazu svoje ideje i misljenja. Raznih vrsta...
Ja bih licno voleo da se izgradi neka kvalitetna moderna gradjevina na mestu staklenca i da tako zaokruzi trg. Mislim da nema potrebe da se prosiri i na taj blok sa staklencem i bioskopom i da bi izgledalo mnogo urbanije i kompaktnije ako je taj deo izgradjen.

Искрено, да је стакленац мало складнији и виши таман да замаскира онај чардак иза њега, чак би се до неке тачке и зграда Политике замаскирала. А ако узмемо у обзир измештање јавног саобраћаја из Васине и њено претварање у пешачку зону и када се измести терминус Трг републике, пада ми на памет мало радикалнија идеја, да се у продужетку осовине Коларчеве улице настави саобраћајница ипсред стакленца, право до Француске преко садашњег травњака испред стакленца, а да се на простор садашње раскрснице Васине и Француске код Позоришта прошири пешачка површина трга. Иако би страдала она три лепа висока стабла код окретнице отворио би се леп поглед према Дому војске који има јако леп часовник. Што се тиче самог поплочавања трга, плоче које се сада користе у Рузвелтовој и на Славији би биле сасвим задовољавајући избор.

Rusiti i jedno i drugo
34c6e399e62c71168e5628b02b9af7a4.jpg
b3539f4925ca3a1ad05721d8614ba03b.jpg

Послато са Lenovo K53a48 уз помоћ Тапатока

Најбоље би било када би могао тај надзидани чардак да се сруши, али ту су ствари мало компликованије, то је урађено све лекгално под влашћу СПО и град би морао да откупи станове у строгом центру града од станара пошто нема основа за њихово избацивање.

Bravo za fotke CASTELBIANCO. Ovo je stvarno prvo sto treba da se poentira, pre svih drugih vecih planova.
U Beogradu ima svacega, ali ova nadogradnja je na vrhu arhitektonskih sramota grada. Kriminalno je.
Nista drugo ne cini ovaj blok sa staklencem tako ruznim, kao sto su ove nadogradnja.

Нажалост, све је то легално, али без трунке осећаја за естетику и локацију. Зграда на месту Стакленца дефинитивно мора бити виша и од скарадног чардака и од друге предратне зграде између Стакленца и надзидане зграде, која је исто виша од Стакленца и видљива је са трга.

To sto ce nekom nedostajati je subjektivan osecaj, ne mora biti nesto posebno lepo da bi nam nedostajalo.
Mislim da bi daleko bolje izgledalo kada bi zgrade bile iste spratnosti i kada ne bi bilo reklama na staklencu.

Poenta je da ako većina ljudi ne želi da gleda te nakaze tu, da ih treba ukloniti. Zato sam onomad ranije predložio anketu na nivou grada. Ili ako ne anketu onda bar javnu tribinu, nešto.

To da bi sve bolje izgledalo kad ne bi bilo reklama i kad bi sve bilo iste spratnosti stoji. Ali nikad tu neće biti pravi trg dokle god ti čirevi stoje tu.

Ljudi na anketama glasaju onako kakav im je trenutni utisak, kada je nesto srednjeno onda im je "lepo", kada je zapusteno onda im je ruzno. Mora da se ponudi vise opcija, sa slikama itd. da bi mogli uopste da zamisle, ali nece niko videti potrebu da se bakce sa tim..

Ja bih uklonio kompletan blok-Staklenac i sve uz njega. Na tako oslobodjenom prostoru bih voleo da vidim podignut jedan moderan objekat, remek delo savremene arhitekture, kao rezultat medjunarodnog konkursa. U taj objekat bih smestio dvoranu za operu sa tunelom ispod Francuske kao što je davno i ostavljena veza u podrumu N.pozorišta, ili bih tu smestio Nacionalnu galeriju, kao dodatan prostor Narodnog muzeja, u kojem bi po najvišim standardima mogla da se izlože najvrednija dela iz kolekcije, a i to bi bio adekvatan prostor za velike strane gostujuće izložbe. Pri projektovanju takvog objekta bih postavio uslov da se sa Trga ne zaklanja pogled na toranj sa satom Doma vojske. Treba srediti sve fasade, lepo popločati trg, vratiti tramvaje do Kalemegdana i njihovu trasu odraditi u kamenoj kocki, kao i deo Francuske od Trga do Braće Jugovića. Šo se tiče saobraćaja-bojim se da se mora ostaviti veza Francuska-Kolarčeva, jer bi jedina alternativa bila kopanje tunela, a kroz Vasinu neka idu samo tramvaji, taksiji i turistički busevi za razgledanje grada.

Nije u zivotu sve crno i belo , tako ne bi trebalo ni da se rusi ceo blok niti da se gradi nesto tu potpuno novo ja sam vise za resenje da se samo staklenac srusi i da se novi objekat na tom mestu uklopi i ispostuje ostatak bloka da ne odskace od njega gabaritno nego sa svake strane da se uklopi a fasada ka trgu da bude neko remek delo 21. veka i tako dobijemo trg republike gda se moze videti razvoj Beograda od 19. veka pa do 21. veka i njegove arhitektnonske faze to bi bila jedna vrsta njegovog tajmlajna Beograda

NEMA nista od rekonstrukcije ovog trga dok se ovaj provincijski tranzicioni staklenac i ta sramota iza ne uklone. Svaka rekonstrukcija je absolutno besmislena bez toga. To je jednostavno sramota za ovaj grad i mora se srusiti. Neko opstinarsko djubre je dobro napunilo dzepove tada kada je izdavalo "dozvolu" da se taj urbicid izgradi ili dogradi i tako to danas treba posmatrati.

Ljudi, ovo o čemu raspravljate je već odavno odlučeno i imamo rešenje sa konkursa šta će biti i kako će biti. One dve rugobe iza staklenca od kojih je jedna nelegalno dogradjena + sam staklenac se ruše dok bioskop Balkan i kuća pored zadržavaju. I da žele, ne mogu srušiti ceo blok pošto je bioskop pod zaštitom.
Pitanje je samo kako će taj objekat muzeja/galerije izgledati i za to će verovatno biti još jedan konkurs.
kNjuDCT.png

http://www.superprostor.com/rezultati-k ... rettyPhoto
Inače plato kod doma omladine je odradjen po ovom projektu sa konkursa pa možemo očekivati slične ploče i na Trgu Republike.

Мислим да је надоградња легална. Све у свему, треба прво иселити те зграде са обештећењем власника. Мислим да је у једној од тих зграда и представништво Републике Српске у Србији.

mislim da visinu tog objekta koji treba da se gradi treba skratiti za sprat,dva treba biti malo razigraniji od ovih ostrih linija i treba ga jos uvuci u blok jer nije simetrican sa onom staklenom zgradom do palate albanije nekako previse izlazi van te simetricne linije.

Pa ovo rešenje umesto da širi Trg, ga još više sužava gradnjom te zgrade umesto Staklenca. Vidi se da je deo ka Narodnom pozorištu uži nego sad. Jupi, još kvadrata i evrića... al za nekog drugog, baš mi je drago zbog njih :roll: A i kakav je ovo glup, neartikulisan oblik Trga? Jel ima neko u ovom gradu se bavi arhitekturom grada ili je sve u fazonu: kako ispadne-ispadne.

Znate sta mi postaje polako interesantno. Na trgu republike su se okupili skoro svi tajkuni. Matijevic kupio zgradu Jugoexporta, B. Grujic vlasnik Marriott-a, Peconi vlasnik Boutique restorana, Miskovic postavio sat, Kostic skoro kupio Alpha banku, ocekujem da ce i Karic da se uglavi tu negde. Samo on jos nedostaje. Plasim se samo da na kraju ne dobije on da gradi nesto na mestu staklenca.

Послато са Lenovo K53a48 уз помоћ Тапатока

^^
Pa dobro neka, to je slika i prilika Nacionalnog parka Srbija. Btw, tu fali još jedan poslednji, najvažniji tajkun - Brat. :D Al dobro on ima prodavnicu nedaleko odatle tako da se može reći da su svi tu negde. :D

Ne svidja mi se što su planirali da drvećem zaklone skoro celu bočnu fasadu Pozorišta, i čeonu fasadu Muzeja.

Vrh