Šta je novo?

Реконструкција Трга Републике

Bender Rodriguez":232p0g9j je napisao(la):
^^
Pa dobro neka, to je slika i prilika Nacionalnog parka Srbija. Btw, tu fali još jedan poslednji, najvažniji tajkun - Brat. :D Al dobro on ima prodavnicu nedaleko odatle tako da se može reći da su svi tu negde. :D
Koju prodavnicu? Daj nas bre informisi. Nepotrebnog znanja nikada na odmet.

Послато са Lenovo K53a48 уз помоћ Тапатока

Hvala. Pobeda pobeda :)

Послато са Lenovo K53a48 уз помоћ Тапатока

Ne svidja mi se jer je ova nova zgrada kod staklenca favorizovana u odnosu na mnogo monumentalniju arhitekturu na tom trgu ....koja je to logika sadjenja znaci zar nije logicnije da drvece ide uz ovu staklenu fasadu

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=489214#p489214:17kw7em7 je napisao(la):
Earthmoving » Pet Nov 03, 2017 9:51 pm[/url]":17kw7em7]Pa ovo rešenje umesto da širi Trg, ga još više sužava gradnjom te zgrade umesto Staklenca.
A šta je sa Ulicom Vase Čarapića + Francuska koje se zatvaraju?
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=489214#p489214:17kw7em7 je napisao(la):
Earthmoving » Pet Nov 03, 2017 9:51 pm[/url]":17kw7em7]Jupi, još kvadrata i evrića... al za nekog drugog, baš mi je drago zbog njih :roll:
U stvari imaćemo više javnog prostora nego pre, pošto se TC ne računa kao javni prostor, a ovo će biti galerija/muzej tj. javni objekat.

Мени се предложено решење допада, али имам једну замерку... Зашто галерија не прати линије зграде Југоекспорта?

Pogledajte prilog 2

Уколико се упореде две слике, на мом предлогу галерија чак заузима већу површину од првобитне (знамо колико су сви похлепни на квадратне метре). Такоће, мислим да се лепше отвара поглед на околне објекте, а да не говоримо о штетном утицају оштрих линија (по Фенг Шуију :mrgreen: ) Пажљивом оку неће промаћи да се мој предлог мало проширио и заоблио и на страни поред Дома ЈНА, што мислим да ће помоћи да се зграда биоскопа лакше уклопи у нову целину.

Мане мог предлога леже у томе што се губи та квадратна подлога трга (коју овде многи фетишизирају) - мада је то по мени предност, јер неко рече да се првобитним решењем смањује трг. Такође, смањује се улица између Југоекспота и галерије, тј. мислим да би морала мало да се помери.

Ево и 3Д слике оригиналног плана, мислим да се овде још лепше види колико би се простора добило заобљеном галеријом.

Pogledajte prilog 1

Елем, немам сада времена, а тек сада сам приметио, лук уопште не мора да буде толико велики под један. Уколико би се за нијансу смањио, проблем са саобраћајем и уском улицом би био решен.

ПС. имате среће што нисам често при компјутеру, већ ББ углавном пратим на телефону, па сте поштеђени мојих скица и писања на ћирилици (предивно писмо! :sesir: )

Meni se cini da je pobjednicko rijesenje galerije na trgu trouglasto

Jel ima neko rešenje/predlog koje možda podrazumeva proširenje ovog jadnog neuglednog trotoara? Ili i ovde svi gledaju kako da se uzme i izgradi i poslednji cm2 prostora? Koja je poenta imanja i Luvra na ovoj lokaciji ako će prilazi da budu kao u mahali?

Screenshot-2017-11-4_Google_Maps.png

To je ujedno i jedan od razloga što sam za rušenje ove propale prazne zgrade i Staklenca iza nje.

@Bender, мислим да проширење ту и није толико потребно. Сваки већи трг на свету, у сваком граду, је оивичен мањим улицама. То и чини трг посебним местом - ширина, празни простор и одсуство саобраћаја. Зар није лепше "изненадити" се ширином Трга чим се скрене иза те зграде?

Нисам учествовао у дискусији око рушења или не, генерално. И једна и друга страна имају валидна мишљења, а ја још нисам одабрао страну :)

Pa ok, ne mora da bude širine ko kod Sajma. Ali ono... ako se ovo već ruši, neće ništa škoditi da se budući objekat uvuče jedno metar-dva ka unutra. Gledam ove slike koje si ti okačio (znam da nisu tvoje nego da samo prenosiš) i ne mogu da verujem šta vidim. Opet dobro staro srpsko grabljenje za svaki cm2 prostora.

Na kraju krajeva, uvlačenje će biti neophodno ne samo zbog trotoara nego i ako se bude javila potreba za još jednom trakom na potezu od sadašnjeg Staklenca tu do te raskrsnice. Jer će Trg ipak biti zatvoren za saobraćaj, pa će dobro doći da se taj patrljak proširi. A tu je naravno i potreba zbog pešaka, jer je ovako tesno i neugledno. Ali avaj, ovde svi navikli da crtaju i grade ne do, nego po tradiciji i jedno 20 cm preko regulacione linije.

Наравно, ако би се нешто рушило треба ширити тротоар у сваком случају.

Хеј, друга скица јесте моја (заобљена зграда). Ја сам успео да набијем још више квадрата у музеј, али слажем се да би мања зграда у истом облику још боље ту легла.

Ok, sve u svemu, mislim da ne treba preterivati (govorim generalno). Ako se donese odluka da se nešto gradi, biće sasvim dovoljno prostora čak i ako se regulaciona linija malo uvuče. Ako negde treba insistirati na pristojnim trotoarima (dakle ne megalomanskim, nego pristojnim) onda su to centralni trg i njegovi prilazi.

Ovako rešenje bi bilo najsimetričnije. S tim da bi se verovatno malo morala pokvariti simetrija ka Makedonskoj da bi se saobraćaj pravilno ulivao ka toj ulici.

Na tim planovima su dakle planirali da na mestu Staklenca izgrade novu zgradu Narodnog muzeja, a da u sadašnjoj zgradi bude muzej N. Tesle? Slažem se da Narodnom muzeju treba nova zgrada za 21.vek, ali bih voleo da sadašnju zgradu daju Istorijskom muzeju, a Teslin muzej da bude u staroj centrali kao što su najavili pre par meseci.

Simetričnost Trga nikada neće moći biti ostvarena zbog položaja izgrađenih objekata i ulica. Ma šta radili Vasina i Čika Ljubina će zauvek ostati različite širine, a i Francuska i i spojnica kneza i Trga će zauvek ostati različite širine i gađanja.

Moze ovde da se probije pesacki prolaz kao recimo na zgradi opstine Stari grad u Nusicevoj. Zgrada koja sluzi za vencanja i maticare. Jeste da bi ostali bez lokala i dela kafane, ali to i nema neku vrednost, a dobilo bi se u sirini pesackog koridora prema trgu. Naravno ako zgrada mora da ostane.

Neka moja slobodna razmisljanje na temu trg republike, apropo kada sam rekao "dva trga" mesto jednog.
Oblik 'zgrade na mestu staklenca' mi nije bio toliko bitan, sem sto je kljucni objekat za stvaranje max. moguce simetrije na trgu.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=489429#p489429:1v77w94a je napisao(la):
Bender Rodriguez » 04 Нов 2017 03:19 pm[/url]":1v77w94a]Pa ok, ne mora da bude širine ko kod Sajma. Ali ono... ako se ovo već ruši, neće ništa škoditi da se budući objekat uvuče jedno metar-dva ka unutra.

По том плану се објекти ка улици Браће Југовића не руше, одакле вам то? Јасно су уцртани у диспозицији идејног решења галерије.

Поглед на чувену надоградњу са кровне терасе дома Војске Србије. Сликано вечерас.

Ne mogu da tacno se setim ali prva zgrada sa desne strange pripada isto vojsci. U tom pogledu me cudi kako vojska nije reagovala kad je doslo do divlje gradnje unutar tog kvarta. Slazem sa Voxom da te zgrade treba rusiti. Zao mi je malo fronta prema Brace Jugovica ali sta da se radi.

Sent from my Lenovo K53a48 using Tapatalk

Obe ove zgrade na visinu bioskopa "balkan" (dva sprata manje) i utisak bi bio potpuno drugaciji.
Nije velika steta ako se sruse, ali bioskop i zgradu iza ne bih dirao.

Vrh