Šta je novo?

Реконструкција Трга Републике

Ако би се то све срушило, добио би се још један неартикулисан, геометријски и рељефно слуђен и бесмислено велики простор, уз то оивичен прометним улицама. Са друге стране, градњом прворазредног јавног објекта у висини Народног позоришта, можемо да се изборимо за колико-толико пристојан и квалитетан градски трг.

Ja stvarno ne vidim čega bismo se odrekli. Meni apsolutno ništa u tom bloku nema nikakvu vrednost. Možda zvučim hladno ali šta ću, uvek stavljam razum ispred emocija. Vodim se logikom i pristupom ''šta se time gubi a šta se dobija'', a ne ''to je vredno zato što je staro''.
Elem, jedino što tu vredi je taj bioskop Balkan, pošto je skoro sređen. Ali kao što rekoh, njegovo vreme je prošlo i male su šanse da će ikad biti popularno mesto s nekom perspektivom. Ovo ostalo su sve ruine. I Staklenac, koji tek nikome ne bi nedostajao.

Uostalom uvek može da se sprovede anketa pa da se vidi šta ljudi misle o tome. Za početak mogla bi jedna ovde na forumu, a onda jednog dana i na nivou grada.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=487053#p487053:1tg2o71d je napisao(la):
Bender Rodriguez » 25 Окт 2017 11:08 am[/url]":1tg2o71d]J
Uostalom uvek može da se sprovede anketa pa da se vidi šta ljudi misle o tome. Za početak mogla bi jedna ovde na forumu, a onda jednog dana i na nivou grada.

Превише се полаже на те анкете грађанства. Када би се водили жељама већине, на ТВ- би се изабрали ријалитији уместо екранизација позоришних представа рецимо.

Постоје универзални цивилизацијски домети којима се треба водити. Поништавање цивилизацијских домета је варваризам и примитивизам. Позивање на рушење Балкана јхе управо то - варваризам.

Ti si postao toliko opterećen i uobražen da u svemu što se ne slaže sa tvojim zabetoniranim mišljenjima vidiš i etiketiraš kao primitivizam, varvarstvo, dunđerizam, rijalitije i ko zna šta još.

Bioskop Balkan bi mogao da bude jedina zgrada koja bi ostala, mozda bi moglo da se uklopi, posto bioskop ima 3 spoljne fasade, ne samo one do puta.

Ali i dalje mi nije jasno sta bi time dobili? Zbog cega je prostrani trg takvog oblika bio prioritetan i lep?
Izgradnjom galerije (koja je potrebna gradu) na mestu stakelnca dobili bi znacajniju promenu, nego rusenjem, - jedan "pravi trg". Dom Vojske bi i dalje bio vidljiv s trga, i to je jedina zgrada u tom krugu koja je reprezentativnija. Meni i sa staklencem prostor deluje praznjikavo.

Kako ono glasi zakon idealnog trga? Da dve osobe koje stoje na najudaljenijim tackama mogu da razumeju jedna drugu sta pricaju..
Uostalom, neka neko postavi svoj plan velikog trga, pa da vidimo da li valja.

Može da se uradi neka fotomontaža ovog Bingovog snimka tako da se prostor gde su zgrade zameni trotoarom i zelenilom. Dakle običan copy paste i malo sređivanja, čisto da se napravi gruba predstava kako bi to izgledalo. I druga opcija, koja bi dala uvid u perspektivu pešaka koji stoji na budućem platou i gleda 360' oko sebe, je da se naprave screenshotovi svih okolnih fasada preko Street View pa da se spoje u neki kolaž/panoramsku sliku. Dakle fasada pozorišta + fasada Doma vojske + itd...

Kažem, to su amaterska i nepotpuna rešenja ali bar da nam da neki uvid. Možda ja probam ovih dana ako budem imao vremena i ako se snađem. Pošto bih i sam voleo da vidim kako bi to izgledalo.

Па, тешко да би изгледало репрезентативно, са зградама у Улици браће Југовића у првом плану централног градског трга. Узми у обзир и денивелацију.
Онда бисмо правили некакве изнуђене издигнуте платое, као на Славији испред НБС...

Најбоље да ми ангажујемо некога из развијене Европе да нам конципира јавне просторе, јер смо, руку на срце, баш ту најтањи.

To za denivelaciju stoji. Zato i kažem da je teško imati kompletan uvid bez nekog profi rešenja. Mada mislim da nije velika razlika u visinama. Uostalom i za to postoje brojna rešenja.

Svakako bi sve delovalo skladnije i otvorenije, čak i kad se stoji na najnižoj tački, na uglu kod Balkana. Jer na kraju krajeva nije problem samo estetike nego i prostora. Taj trotoar u Dečanskoj, na oba kraja bloka, je jako tesan i zguran. Kada bi se srušili objekti, i on bi mogao da se proširi i bolje uredi.

Е, па, деловало би отвореније, али, мислим, свакако не и складније у односу на мањи простор оивичен још једном јавном зградом квалитетне архитектуре.

Ne treba nam niko iz Evope, plan vec postoji.

Ova bing montaza je sa foruma, mislim da je zexland napravio.

2u5uuxg.jpg

Meni ovo deluje interesantno. Naravno, jasno je da se i ovde radi o grubom prikazu, o konceptu, ne o detaljnom rešenju. Ali svakako mi je mnogo bolje nego postojeće stanje. I ne pričam samo o ptičjoj perspektivi nego i iz perspektive pešaka koji stoji u tom zamišljenom parkiću.

P.S. Sad videh da je on duplirao fasadu Boško Buha preko KCB. :mrgreen: Ja bih bio zadovoljan i sa postojećom fasadom KCB, samo da je srede i očiste već jednom.

Od ovolikog prostora bi mogli dobiti, ne jedan, nego dva trga :)

Трг са парком (тргопарк) је такође српски патент, веома неуспео.

Мени је ово била увек одлична идеја, предности немерљиве.
Биоскоп Балкан је вредан као део наслеђа, и као такав се може изместити негде (вероватно није јефтино али није да је за град прескупо), али ова монтажа довољно показује све предности које се добијају, а које имају реалну вредност која је притом и дугорочно много већа.

Које су предности? Београд нема правилне тргове, и то умањује вредност центра града. А паркове - има.

- Trgu vratiti originalni naziv - Pozorišni trg, jer sadašnji naziv nema smisla, dat je prema nekoj republici (DFJ ili FNRJ ili SR Srbiji) koje više nema.
- Srušiti samo staklenac, i izmestiti okretnicu GSP
- Sprovesti šine Vasinom ulicom i Terazijama
- Na mestu staklenca izgraditi gradsku galeriju (ili operu) koja će biti dovoljno gabaritna da upotpuni prostor trga, ali ne previše da skroz zatvori dom Vojske.

Није испало лепо, зато што делује као да сам се баш надовезао на твој пост и више сам мислио о самој површини, односно простору, а мање о намени (дал био плато, трг или парк, па и паркотрг).
Мени се свиђа веза Дома Омладине и то што би практично постао део једне веће целине, а уз концерте и плато Милана Младеновића, можда то добија и неки виши смисао.
Такође мислим да бисмо добили простор да и од Теразија направимо трг (са пролазом само за јавни превоз) и на крају, некако би се отворио Дом армије, а и веза са Скадарлијом.
Такође паркотрг, у овом случају можда и не би био тако лош, јер би нудио свима оно што желе да имају.
Парк и зеленило. ономе ко би да има свој мирни кутак у центру града, а и велики плато без жардињера за организовање догађаја, окупљање и слично, на ипак неком вишем нивоу него што је до сада то било могуће на Тргу Републике.

Tunel Kolarčeva - Francuska je nešto što bih rado video ovde. Čak mislim da nije preskupo to napraviti.

Šine bi lepo išle preko novog trga (kao Aleksander plac u Berlinu, ili Trg Bana Jelačića u Zagrebu)

Zapravo to smo mi već imali na našem Pozorišnom trgu pre koju generaciju.

@GOJE
Слажем се са изреченим, осим за име. И даље смо република (док смо у време Броза, заправо, више били нека врста монархије, с обзиром на институцију доживотног председника - шта је све овај народ преживео?!, прим Пантографа).
Назив Позоришни трг не волим, јер ми је некако адакта и помало паланачки - сугерише да у граду постоји само једно позориште итд.

@Galeks
На пешачкој дистанци одатле су Пионирски парк, Ташмајдански парк, паркић у оквиру Теразијске терасе, онај уз Влајковићеву улицу, неколико урбаних џепова са зеленилом и клупама, даље, Калемегдан и - парк на Студентском тргу. Е, сад, треба један трг без парка. Макар један.

Pozorišni trg je originalni naziv, i treba ga vratiti.

A republika postoji kao forma društvenog uređenja, ali nije to ta republika po kojoj je trg preimenovan.

Baš moćno izgleda ovoliki prostor u centru grada. Da su dodati još i detalji rešenja (ovde je najviše zanimljiv brisan prostor ne detaljna rešenja tog prostora), bilo bi još i duplo lepše. Umesto par privatnih prostora sada, proširio bi se slobodan prostor za sve građane :) Zapravo ta nova površina bi nam svima bila poklon, mogli bi da koristimo veći deo centra nego danas, bili bi bogatiji. Zato svako sem par privatnih vlasnika imovina koje bi se uklonile ima razloga da bude za ovakvo ili slično otvaranje prostora.

Upravo je Boris Podreka, gostujući u prilogu "Beogradske hronike" na temu preuređenja Topličinog venca koliko juče rekao da je jedan od najvećih problema što se u Beogradu ne zna šta je trg a šta park. Baš ono što forumske arhitekte (i nekoliki laici od urbanističkog znanja) već godinama ovde ponavljaju.

Sreca pa ce, ako se ikada nesto i bude rusilo na trgu, to biti samo staklenac a ostale diverzantske fantazije ostace u obliku forumskih pisanija i photoshop zanimacija. Ovo je centar milionskog grada i cele nase drzave. Upravo je kontraproduktivno rusiti zgrade kad imamo toliko potreba za popunjavanjem svih tih krezavih rupa u gradskom jezgru. Kvalitetna moderna gradjevina umesto staklenca i tramvaji u nekom vidu i ko bombona.
Jer, stvarno, prosetas 10 min i na kalemegdanu si a ako bas hoces mozes i da svratis na studentski.

Vrh